fbpx

Google prikuplja zdravstvene podatke od milijuna američkih pacijenata bez njihovog pristanka

Google

Google prikuplja detaljne podatke o zdravstvenim podacima od milijuna Amerikanaca, a da nije obavijestio pacijente ili liječnike, objavio je The Wall Street Journal.

Ascension sa sjedištem u St. Louisu, drugi je po veličini zdravstveni sustav u Sjedinjenim Američkim Državama, s Googleom dijeli rezultate laboratorija, dijagnoze i evidencije hospitalizacije, kao i povijest bolesti upotpunjene s imenima i datumima rođenja pacijenata.

Osoba upoznata s temom rekla je za WSJ kako najmanje 150 Googleovih zaposlenika ima pristup podacima o desecima milijuna pacijenata, nazivajući ih „Project Nightingale“.

Google podatke navodno koristi za dizajniranje novog softvera usmjerenog na AI. Pojedinosti uključuju visinu, težinu i dob; svaki sastanak s liječnikom, vitalne znakove, alergije, testove, operacije, snimanje; i bilo koje lijekove na recept koje pacijenti uzimaju ili su uzimali u prošlosti.

Forbes izvještava da je u sklopu projekta Nightingale Ascension učitao podatke o pacijentima na poslužitelje Google Cloud. Ideja je bila da pomoću sustava pružatelji zdravstvenih usluga mogu upotrijebiti alat pod nazivom Pretraživanje pacijenata i privući pojedinačne stranice o pacijenatu.

Prema Forbesu, koji kaže kako je pregledao prezentaciju na tu temu, „Stranica uključuje cjelovite informacije o pacijentu, kao i bilješke o medicinskim problemima pacijenata, rezultate ispitivanja i lijekove, uključujući podatke iz skeniranih dokumenata.“

Prethodno priopćenje za javnost, koje je objavio Ascension nakon objavljivanja WSJ članka, najavilo je svoje partnerstvo s Googleom i reklo da je njegov cilj bio “optimizirati zdravlje i dobrobit pojedinaca i zajednica i pružiti sveobuhvatan portfelj digitalnih mogućnosti.”

“Sav posao vezan uz Ascension-ov angažman s Googleom u skladu je s HIPAA-om i poduprt je snažnim naporima u zaštiti podataka i pridržavanju strogih zahtjeva Ascension-a za rukovanje podacima”, navodi se u priopćenju.

Google je ranije optuživan za neprimjeren pristup stotinama tisuća zdravstvenih kartona putem Medicinskog centra Sveučilišta u Chicagu.U 2017. godini Google je surađivao s Medicinskim centrom Sveučilišta u Chicagu kako bi razvio alate za strojno učenje koji mogu “precizno predvidjeti medicinske događaje – poput toga hoće li pacijenti biti hospitalizirani, koliko dugo će ostati i da li se njihovo zdravlje pogoršava unatoč liječenju zbog takvih stanja kao infekcije mokraćnog sustava, upale pluća ili zatajenja srca “, navodi se u objavi na blogu.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
15 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
shumadinac
Member
11 mjeseci prije

Naravno da se ovo može zloupotrebiti ali može biti i jedan od najvažnijih projekata čovečanstva.

Pre više od godine dana sam čuo za inicijativu Google-a da pokrene “online dijagnozu” – neko napiše svoje simptome, priloži rezultate analize krvi i urina, eventualno ultrazvuka ili skenera. Tada Google sve to uporedi sa svojom ogromnom bazom podataka, verovatno postavi još neko dodatno pitanje…

“Svaki čovek reaguje drugačije”. Da, ovo je tačno kada su u pitanju manje populacije, recimo grad od 50 000 stanovnika. Neka svaki od njih drugačije ispoljava simptome, kako će ih lekar prepoznati kada leči ukupno nekoliko hiljada ljudi. Za običnog lekara je to nemoguća misija ali bi Google lako pronašao šablon. Na ovaj način bi se prepoznavale bolesti koje uglavnom prolaze nezapaženo i takve ostaju dok se organizam sam ne izbori ili dok ne postane kasno.

Dakle, ovaj projekat ima fantastičan potencijal ali ga je nemoguće realizovati bez podataka o pacijentima koji bi se konstantno prikupljali. Nažalost, Goole nije humanitarna organizacija…

B.A.N.
Gost
B.A.N.
11 mjeseci prije

Gospodine shumadinac, mogli bi oni sakupljati medicinsko znanje, bez osobnih podataka, obraditi ga i dati na korištenje (pa i uz neku cijenu), svim bolnicama svijeta, kao što svi možemo koristiti npr. Google Earth.
Treba biti jako oprezan glede njihove dobre namjere. Prikupljaju oni sve dostupne podatke o svakom od nas, što im nije teško, jer naše ustanove slabo štite naše podatke, a i sami pojedinci objavljuju previše sami o sebi.
Ja im ne vjerujem.

shumadinac
Member
11 mjeseci prije

Ni ja im ne verujem, zato sam i napisao da nisu humanitarna organizacija.
Teorijski bi moglo da se izbegne davanje ličnih podataka ako bi pacijenti dobijali “registraciju” ali za kvalitetnu analizu je potrebno poznavati psihološki profil pacijenta (prvenstveno zbog uticaja stresa), u kakvim uslovima živi, kakav posao obavlja… Upravo sve ono što doktori nikada ne uključuju u razmatranje (ako smo srećni da se uopšte uključuju). Da li bi onda Google-u bilo teško da dokuči ko stoji iza registracije?

Put je pravi ali je malo onih koji bi mogli da ga realizuju.

B.A.N.
Gost
B.A.N.
11 mjeseci prije

Razumijem ja vas, kada bi njima bio cilj stvoriti medicinske robote koji bi imali sve medicinsko znanje svijeta i koji bi samostalno mogli vršiti najsloženije operacije kao npr. u filmovima: Prometheus, Elysium ili Passengers. Tada bi samo idiot mogao biti protiv toga. Ali, bojim se da to njima nije primarni cilj.

Ha ha
Gost
Ha ha
11 mjeseci prije

primarni cilj je zarada
“Greed is Good”

SamoKratko
Gost
SamoKratko
11 mjeseci prije

Sve što ste naveli zvuči pristojno i pohvalno… samo mi nije jasno kako se u tu sliku uklapaju i IMENA I PREZIMENA pacijenata…

Ha ha
Gost
Ha ha
11 mjeseci prije

ekspertni sustavi traže velike baze podataka
internet je najveća
pitam se dali direktor svemira radi isto
sa bazom od 30%gladne djece

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

Ha ha
je ovdje u pravu.
Ova zamisao / ekspertni sustavi postoji 40- ak godina…dobro vidite.
Taj sustav bo mijenjao liječnika…

Ha ha
Gost
Ha ha
11 mjeseci prije

slično je radio ibm sa watston-om

Hogar
Gost
Hogar
11 mjeseci prije

Opet naš direktor svemira o gladnoj deci, i dalje u slobodnom stihu, primećujem. Hoćemo haiku ili limerik sledeći put!

Ha ha
Gost
Ha ha
11 mjeseci prije

start ću se

kgfjč
Gost
kgfjč
11 mjeseci prije

Privatnost. Svojoj djeci ćemo s mukom objašnjavati značenje te zastarjele riječi.

Lekarska mafija
Gost
Lekarska mafija
11 mjeseci prije

Rade za ” dr. MAFIA & co. ” … najopasnija i najsofistikantna mafija ikada

Ha ha
Gost
Ha ha
11 mjeseci prije

“Dibeste, nemačka medicina je najbolja na svetu”

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
11 mjeseci prije

Normalno, kad si mogu priustit kaznu koju god im netko odredi!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
15
0
()
x