fbpx

Identiteti elitnih SAS vojnika iz Velike Britanije procurili u javnost zbog Strava Fitness aplikacije

fitness aplikacija

Ovo nije prvi put da je fitness aplikacija otkrila osobne podatke. Godine 2018. Strava je objavila globalnu toplotnu kartu na kojima su se nalazili korisnici aplikacije te su tako otkrivene toplotne anomalije smještene u različitim ratnim zonama, što je dovelo neke stručnjake do zaključka da se podudaraju s položajem tajnih vojnih baza.

Nick Waters, istraživač Bellingcat-a, tvrdi da je pronašao način da otkrije tajne identitete pripadnika elitne jedinice Velike Britanije SAS pomoću aplikacije za fitness Strava, rekao je u intervjuu za Daily Mail.

Waters je zloupotrijebio značajku Strave koja omogućava korisnicima da vide osobne podatke, poput punih imena, onih koji su prošli istom rutom kao i vi. Dakle, ako aplikacija vidi da korisnik pretrči krug, recimo, unutar baze SAS-a u Herefordu, lako bi se otkrili podaci o svim onim anonimnim SAS vojnicima koji koriste istu aplikaciju.

Jedini bi problem bio ući u elitnu vojnu bazu jer je zaključana za obične civile. No Waters je zaobišao ovaj problem puštanjem lažnih podataka Stravi  zbog kojih je aplikacija “povjerovala” da je zapravo imao trening unutar te baze.

“Sastavio sam vlastiti trening i uvjerio Stravu da sam u određeno vrijeme pretrčao određenu udaljenost unutar baze. Aplikacija mi je tada počela davati imena i Facebook profile ljudi koji su zapravo istrčali istim putem”, detaljno je objasnio.

Koristeći ovu metodu, Waters je u samo pet minuta dobio imena 14 vojnika SAS-a, dodajući da se “uplašio” lakoće kojom je došao do informacija koje očito ne bi trebao znati.

“To pokazuje kako su društveni mediji nevjerojatno moćan alat za praćenje i svatko ga može koristiti za pristup osobnim podacima”, napomenuo je istraživač.

Aplikacija za fitness Strava nedavno je postala značajno učinkovita u otkrivanju vojnih tajni. U 2018. godini autori aplikacije objavili su globalnu toplotnu kartu za aktivnosti vježbanja s nekoliko anomalija – malih vrućih točaka smještenih u ratnim zonama okruženim “mračnim” gradovima. Tada je nekoliko istraživača, uključujući Bellingcat, sugeriralo da su žarišne točke pokazale prisutnost tajnih vojnih baza u kojima su trupe koristile Stravu za obuku, nesvjesni da će tako otkriti njihove lokacije.

Nakon incidenta, Pentagon je zabranio upotrebu fitnes aplikacija u svojim vojnim bazama širom svijeta, kako bi se spriječilo daljnje izlaganje osjetljivih vojnih podataka.

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
6 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Busola
Gost
Busola
11 mjeseci prije

I onda se čude što Putin ne koristi “pametni ” telefon…

neznanje
Gost
neznanje
11 mjeseci prije
Reply to  Busola

Ono kad telefon pametniji od vojnika. Da li su telefoni pametni ili…

Isto Ime
Gost
Isto Ime
11 mjeseci prije
Reply to  neznanje

Jos bolje, telefoni pametniji od zapovjednika (poznato?) Ili nije vise da: vojska pocinje tamo gdje mozdane vijuge prelaze u paralele?

Isto Ime
Gost
Isto Ime
11 mjeseci prije
Reply to  Busola

George (Timothy) Clooney isto tako.

Purger
Gost
Purger
11 mjeseci prije

Nije kriva aplikacija jer prikazuje koliko korisnika iste se negdje nalazi, sam smartphone je tako dizajniran, za obične smrtnike postoje takve aplikacije za “druženje” dok za ostale službe svi podaci o lokaciji su im na raspolaganju bez ikakve aplikacije, dovoljno da se spoji na mrežu. Dakle priča je zanimljiva ali nema veze sa špijuniranjem i otkrivanjem specijalaca na terenu.

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

Hebote, sad će svi morati nositi fantomke po Siriji, da ih ne provale.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik