Izvješće pokazuje da su članovi australskih specijalnih postrojbi mučili i pogubljivali zarobljenike u Afganistanu.

Australske specijalne postrojbe u Afganistanu
24 komentara

Uznemirujuće novo izvješće opisuje sramotno ponašanje australskih vojnika, specijalnih snaga u Afganistanu, i optužuje ih za postupke mučenja kao i za ubojstva širom ratom zahvaćene zemlje, uz skrivanje dokaza.

Kada su australijski elitni vojnici SAS-a napadali sela u Afganistanu, sa sobom su donijeli teror i smrt, navodi izvještaj kojeg su objavilenovine The Age. Specijalci bi “odveli muškarce i dječake u ove gostinjske kuće i ispitivali ih, što znači da bi ih vezali i mučili”, navodi se u izvješću.

Nakon odlaska jedinica SAS-a, „muškarci i dječaci bili bi pronađeni mrtvi, bili bi likvidirani metkom u glavu, dok bi neki dječaci bili s povezima na očima i prerezanim grlom. To su potvrđeni dokazi”, nastavlja se, nakon čega se povukla usporedba između ovihratnih zločina s masakrom u My Laiu, u vijetnamskom ratu i američkim maltretiranjem zatočenika u iračkom zatvoru Abu Ghraib.

Izvješće je naručio tadašnji glavni zapovjednik oružanih snaga Angus Campbell 2016. godine, dok je ovo izvješće glavnog inspektora i starijeg suca Paula Breretona o ratnim zločinima počinjenima od strane australskih postrojbi, potvrdilo mnoga njegova otkrića, tvrdi The Age. Izvješće je sastavila savjetnica za obranu Samantha Crompvoets, a temelji se na intervjuima s vojnicima i zviždačima, koji su Cormpvoetsu ispričali vrlo mučne priče o “ubijanju kao vidu natjecanja i krvoločnosti”.

U jednom su slučaju dvojici “14-godišnjih dječaka, za koje se sumnja da su simpatizeri talibana, prerezali grlo.Tijela su stavljena u vreće i bačena u obližnju rijeku.” Drugi slučajevi uključuju Afganistance, kojima su australske postrojbe pucale u leđa dok su bježali.

Prema izvješću, vodstvo specijalnih snaga u Afganistanu odbacilo je navode o odgovornosti nevladinih organizacija i osoblja SAS-a za ratne zločine. Vojnici koji su sudjelovali u tim zločinima navodno su ih zataškavali i očekivali da će njihovi suborci šutjeti o tome. U međuvremenu su se počinitelji počeli “hvaliti” u vezi sa svojim nedjelima.

“Vojnici bi radili loše stvari kako bi se uklopili. To postaje dio zafrkancije”, prisjetio se jedan svjedok. Drugi je izjavio: „Dečki su upravo imali tu krvoločnost. Psihopati. Apsolutni psihopati. A mi smo ih odgajali i uvježbavali.”

Unatoč jezivim detaljima otkrivenim u izvješću, australski operativci bili su zavidni svojim britanskim i američkim kolegama, rekao je jedan doušnik za Crompvoets.

“Što god da radimo, mogu vam reći da su Britanci i Amerikanci daleko, puno gori. Gledao sam kako naši mladi dečki stoje po strani i kako štuju ono što Amerikanci i Britanci rade, kako doslovno sline nad time kako ti vojnici muče zarobljenike”, rekao je doušnik.

Izvještaj Crompvoetsa navodi da je većinu zločina počinila mala skupina zapovjednika ophodnji. Breretonov je upit utvrdio isto, izvještava je The Age. Novine su priopćile da će Brereton za određeni broj tih vojnika poslati uputnice australskoj saveznoj policiji za ratne zločine, optužbe će biti pobijene od strane Ministarstva obrane.

Australske postrojbe raspoređene su u Afganistanu od 2001. godine, a borbena djelovanja prestala su 2014. Otprilike 150 australskih vojnika i civilnog osoblja ostaje u zemlji u ulozi potpore i savjetnika.

Rat u Afganistanuratni zločinSAS elitna postrojba
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
sila necista
3 godine prije

kad je u pitanju rat svi rade sve da bi pobjedili ili dosli do zeljenih informacija. zna se dobro da na prvim linijama nemoze ostati normalan, bila to dobra ili losa strana. mislim da ovaj clanak koji se sada taman pase uz novonastali problem u francuskoj i fino potencira necije ideale da se nastavi za terorom u EU, protestima na bliskom istoku i nahrani novonastale extremiste u BIH. ovo sto su australijske snage ucinile je za svaku osudu, dok nisu na sudu i ne sudi im se sve je rekla kazala. ameri su uvijek sijali strah radi nafte i povladjivali mnogim diktatorima i ekstremistima na bliskom istoku to svi znaju jos kad su bili u pelenama, no kao sto kazem sada ovo nije primjereno u ostalom zna se da u ratu svi koji su sposobni nositi pusku ili baciti rucnu bombu, krenuvsi od jednog 12-godisnjaka su borci, to sto je… Čitaj više »

LZN
3 godine prije

Mnogo sr…a naših zapadnih parnera se krije i zataškava:
https://thesaker.is/after-hiroshima-and-nagasaki-u-s-and-australian-brutalisation-of-women-on-the-japanese-mainland/

An example of such an incident was in April 1946, when approximately U.S. personnel in three trucks attacked the Nakamura Hospital in Omori district. The soldiers raped over 40 patients and 37 female staff. One woman who had given birth just two days prior had her child thrown on the floor and killed, and she was then raped as well. Male patients trying to protect the women were also killed. The following week several dozen U.S. military personnel cut the phone lines to a housing block in Nagoya and raped all the women they could capture there – including girls as young as ten years old and women as old as fifty-five.

Ali se zato zločini “krvoločnih” Rusa potenciraju x1000 i uveličavaju do neba……..

vinko
3 godine prije

Ta vijest je gusena i potiskivana od zapadnih novina.
Na zapadu postoji samo sloboda pisanja ako pises za DEEP STATE.

Pulitzerov novinar Glenn Greenwald izjavio je u četvrtak da je dao ostavku na The Intercept nakon što su američki istražni mediji odbili objaviti njegov članak u kojem kritizira demokratskog kandidata za predsjednika Joea Bidena.

Greenwald, jedan od prvih novinara koji je izvještavao o dokumentima Edwarda Snowdena o masovnom nadzoru SAD-a, rekao je da s još dvojicom novinara napušta web stranicu koju je pokrenuo 2014. godine.

“Konačni, ubrzavajući uzrok je taj što su urednici Intercepta, kršeći moje ugovorno pravo na uređivačku slobodu, cenzurirali članak koji sam napisao ovaj tjedan, odbijajući ga objaviti ako ne uklonim sve odjeljke kritične prema demokratskom predsjedničkom kandidatu Joeu Bidenu”, rekao je Greenwald

Ive
3 godine prije

“SVI SU ISTI! KAD JE RAT NITKO NIKOM NIJE BRAT! SILA BOGA NE MOLI, BOG SILU NE VOLI!”

Nazalost sve vojske svijeta ucesnice ratova rade zlocine, prikrivaju zlocine. I uvijek ako i dodje do sankcioniranja, sankcioniraju se sto je moguce nizi casnik, a nikada vojskovodje generali predsjednici ili premijeri drzava ili nedaj boze okrunjene glave a upravo bi oni po zapovjednoj odgovornosti morali biti sankcionirani a ne neposredni izvrsioci.

3 godine prije zadnji put uredio Ive
Emiliano Zapata
3 godine prije

Nedavno su pucali u leda Afganistancima, a vec danas imaju priliku u jednom od svojih gradova kao sto je Melburn izivljavati se na susjedima i braci koja ne nose maske ili su se drznula posjetit oca i majku ili cak otici jogirati bez dozvole gradonacelnika!

lot
3 godine prije

U Haag s njiman, na sudjenje…majku im lop…nek isplate odstetu, neka drzava Australija pomogne par tisuce djece sto su ostali sirocad, majk..im kapitalisticku grcaju u bogastvu i izobilju…majk…im pohlepnu nikad im nije dosta.
Ta bagra kapitalisticka, anglosaksonska nije iskusila stranog vojnika na svojoj zemlji a gazu po drugim zemljama.
Ta bagra angl.saksonska.je napravila genocid nad imigrantima svatko se mora anglicizirati da bi ostao tamo zivi, napravili su genocid nad stranim kulturama koje su se doselile, samo ima mjesta za englesku kulturu….,

Ogledalce
3 godine prije

Hmmm .. da … a talibani su vjerojatno svoje zarobljene neprijatelje pazili ko malo vode na dlanu.

bauštelac
3 godine prije

šta imaju australci raditi u afganistanu i šta nije sas britanski

david
3 godine prije

Kad su se vratili u vojnu bazu onda su se nalokali Whisky i pjevali God save Queen.

david
3 godine prije

Zasto zapad nije stvorio Bijele Kacige u Afganistanu?

neutralan
3 godine prije

Nemoguce da su to uradili australski vojnici i to u muslimanskoj zemlji a sta vi mislite?

Max
3 godine prije

Izvješće jest šokantno ali ne čudi bilo koga tko imalo poznaje temu, Australska vojska je stalni pratilac svojih Američkih saveznika u svim zloglsasnim intervencijama , Koreja Vijetnam Irak Afganistan itd.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI