UN će istražiti ‘ratne zločine’ Izraela i Hamasa

Napad na Izrael od strane Hamasa
31 komentar

Međunarodno tijelo je reklo da već ima “jasne dokaze” kršenja od strane obje strane

UN je najavio istragu potencijalnih ratnih zločina počinjenih tijekom najnovije eskalacije izraelsko-palestinskog sukoba. Međunarodno tijelo izjavilo je u utorak da ima “jasne dokaze” o ozbiljnim kršenjima s obje strane i pozvalo ih da se pridržavaju međunarodnog zakona o ljudskim pravima.

Neovisno međunarodno istražno povjerenstvo UN-a, koje je zaduženo za istraživanje kršenja međunarodnog prava na okupiranim palestinskim teritorijima, izjavilo je u priopćenju da “prikuplja i čuva dokaze o ratnim zločinima koje su počinile sve strane od 7. listopada 2023.”.

Povjerenstvo je osnovano rezolucijom Vijeća za ljudska prava UN-a u svibnju 2021. Osudilo je napad Hamasa na Izrael koji je pokrenut u subotu, navodeći da se diskriminirajuće ubijanje nenaoružanih civila i uzimanje talaca “ne može tolerirati” i predstavlja “ratne zločine”.

Također je izrazila “ozbiljnu zabrinutost” zbog odgovora Izraela, rekavši da njegov napad na Gazu i “potpuna opsada” eksklave “predstavljaju kolektivnu kaznu”.

Povjerenstvo je obećalo osigurati “pravnu odgovornost” svih onih koji su odgovorni za kršenje međunarodnog prava. Dodalo se da će se identificirati svi koji su povezani s ratnim zločinima na obje strane, uključujući na zapovjednim položajima, te da će se relevantne informacije podijeliti s pravosudnim tijelima, uključujući Međunarodni kazneni sud.

Tijelo UN-a pozvalo je sve strane da se suzdrže od daljnjeg nasilja i pozvalo na “bezuvjetno i sigurno oslobađanje svih pojedinaca koje su palestinske naoružane skupine uzele za taoce”. Također je inzistirao da je jedini način za okončanje sukoba rješavanje njegovih “korijenskih uzroka”, uključujući nezakonitu okupaciju palestinskog teritorija i priznavanje prava Palestinaca na samoodređenje.

Militantna skupina Hamas pokrenula je u subotu veliki napad na Izrael, ispalivši tisuće raketa i nakratko pregazivši izraelska naselja koja graniče s Gazom. Prema izraelskim vlastima, napad i borbe koje su uslijedile odnijele su živote najmanje 900 Izraelaca, uključujući 123 pripadnika Izraelskih obrambenih snaga (IDF).

Izrael je na napad odgovorio masivnim bombardiranjem Gaze. Ministarstvo zdravstva eksklave priopćilo je da je najmanje 510 Palestinaca ubijeno, a 2751 ranjeno u izraelskim zračnim napadima od ponedjeljka.

IZRAELPalestinaratni zločinUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
JoeP
6 mjeseci prije

Š5a će to istražit “međunarodno tijelo” koje zna govorit, pa je “reklo”?
A şta je to “međunarodni tijelo” istražilo u Ukrajini i šta je “”reklo”?
Ko koga ovde prči u mozak?

Sir Oliver
6 mjeseci prije

To tijelo laže čim zine.

nastran
6 mjeseci prije

mož mislit?

Sir Oliver
6 mjeseci prije

To tijelo čim zine slaže.

hiber
6 mjeseci prije

Paradoksalno su bili korak od mira. Ali uvijek se nađe neka budala sa osobnim osvetom. Gaza se sada zamjerila i Izraelcima i Saudijcima, dakle nesto kao Libanon od kada im je Saudijska lova presahla. Sada je Vizion 2030 stavljen na cekanje, kinezi likuju, ali je pocelo raščišćavanje slema sa sirotinjom. Glupom sirotinjom, uostalom, jer su im Izraelci vjerovali u smislu da imaju svoj interes pa da neće praviti probleme. Prevarili su se Izraelci, ali su se prevarili i u HAMASu. I to gadno. Jer nemaju posla samo sa Izraelcima, veći problem im je MbS.

Max
6 mjeseci prije

Pa to se odmah vidi.

6 mjeseci prije

ma to rjesenje za takve slucajeve – pozeniti, poudavati prekonacionalno prekovjerski.
zidovi i palestinci, srbi i albanci, crnci i bijelci, vaki naki i cigani, sve unakrsno u brakove.
nikakve prisile nego pozitivna diskriminacija, nesto bodova, stipendija, pomoc pri upoznavanju, nagovor.
goni to sve da se zeni medjusobno.

Dokurčilomi
6 mjeseci prije

Tamo ste desetine godina a još niste ni vratili Golansku visoravan vlasnicima a Izrael isto kao i Ameri priznaju sud za ratne zločine.

Darko 7
6 mjeseci prije

Mislim d bi se najprije moralo istražiti način rada UN-a. Kako je moguće da su Izraelci desetljećima terorizirali Palestince, da se o tome UN nije očitovao kao sada, niti je Izrael bio osuđivan od Zapada. UN je čvrsto u rukama centra moći kojima je smisao kreiranje rata i svjetskih kriza.

Nekoime
6 mjeseci prije

Isto međunarodno tijelo koje istražuje sabotažu Sjevernog toka?

eks
6 mjeseci prije

UN – šta je to ? Sve , osim SB , je u rukama američkih psihopata i zločinaca. Plaćene (korumpirane) birokrate u raznim komisijama, odborima, kancelarijama i radnim grupama , dobijaju novac od Američkih psihopata i sprovode njihovu politiku. UN je pod kontrolom USA psihopata.

Tupko Glupko
6 mjeseci prije

UN?

Vijeće sigurnosti UN je do 2021. godine donijelo 17 rezolucija kojima osuđuje nasilje zasnovano na vjerskim i nacionalnim osnovama u okupiranoj Palestini. 

Oni su tek krajem prošle godine usvojili rezoluciju kojom se od Međunarodnog suda pravde (ICJ) traži da iznese savjetodavno mišljenje o pravnim posljedicama izraelske okupacije palestinskih teritorija – a rezoluciju je glasalo 87 država članica, dok je protiv glasalo 26 zemalja, među kojima odabrani i izuzetni. Uzdržane su bile 53 zemlje.

Beskorisni birokrati koji ne mogu ništa napraviti, samo podizati svoje plaće svaki mjesec.

Euro
6 mjeseci prije

nemaju te organizacije nikakvo znacenje. videli smo za vrjeme pandemije ko i sta su

nessy
6 mjeseci prije

Nekako mi se cini da ce ‘tijelo’ ustanoviti zlocine sa obje strane, ali da su ipak oni Hamasovi puuuno gori a da su jadni Zidovi samo branili svoja ognjista (oteta od arapa u zadnjih 70 godina, malo, po malo).

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

😁 🤣 NOW – Foreign Secretary of the United Kingdom runs for cover amid rocket fire during his visit to Israel.👀

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

🤣 😁 NOW – Foreign Secretary of the United Kingdom runs for cover amid rocket fire during his visit to Israel. 👀

Pero
6 mjeseci prije

Baš interesatno ko bi išao istraživat zločine Židova,brzo bi bio pokojni.

dupla kamilica
6 mjeseci prije

Časni i pravedni kao županijski sud u Osijeku.

Dux
6 mjeseci prije

….naročito Izraela..gnjusno.

Dinarosaurus
6 mjeseci prije

UN!? Zlo
Ujedinjeni
Nosferatisti,
dijabolična privatna varansko- okotna nakupina psikopata.

Drago
6 mjeseci prije

Sta je sa zlocinima cionista u zadnjih 70 god.To ste zaboravili.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI