Rusija negira optužbe Ukrajine za ratne zločine

masakr u Buči
26 komentara

Moskva tvrdi da su optužbe protiv ruskih snaga za masakr u Buči lažne vijesti.

Ruska vojska odlučno je negirala optužbe za masovna ubistva civila u Buči, ukrajinskom gradu sjeverozapadno od Kijeva. Tvrdnje su iznijele sama Ukrajina, neki zapadni mediji i grupe za ljudska prava, nakon što je Moskva povukla svoje trupe iz predgrađa glavnog grada Ukrajine.

„Sve fotografije i video materijali koje je objavio kijevski režim, a koje navodno prikazuju neku vrstu „zločina“ ruskog vojnog osoblja u gradu Buča u Kijevskoj oblasti, predstavljaju još jednu provokaciju“, saopštilo je u nedjelju rusko Ministarstvo odbrane.

Ruske trupe su povučene iz tog područja 30. marta, saopštila je vojska, ističući da su se „takozvani ”dokazi zločina” u Buči pojavili tek četvrtog dana” nakon povlačenja, kada su ukrajinski obavještajci i „predstavnici ukrajinske televizije stigli u grad.

Štaviše, gradonačelnik Buče, Anatolij Fedoruk, je 31. marta u svom video obraćanju potvrdio da u gradu nema ruske vojske, ali nije čak ni spomenuo da iko od lokalnog stanovništva leži  vezanih ruku ubijen na ulici“, istakla je ruska vojska.

„Posebnost je što se sva tijela ljudi čije je slike objavio kijevski režim, poslije najmanje četiri dana, nisu ukočila, nemaju karakteristične mrtvačke mrlje i imaju svježu krv u ranama“, istakla je vojska i dodala da sve ove nedosljednosti pokazuju da je cijelu aferu Buča „iscenirao kijevski režim za zapadne medije, kao što je bio slučaj sa lažnim vijestima iz porodilišta u Marijupolju“.

Grafički snimci iz Buče pokazuju više tijela u civilnoj odjeći koja leže nasred ulice. Neki od mrtvih su očigledno imali vezane ruke, dok su drugi imali bijele trake, koje su obično koristile ruske snage i civili u oblastima pod ruskom kontrolom.

Kijev je za ubistva u Buči okrivio Moskvu, a ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba tvrdi da je to bio „namjerni masakr“ od strane ruskih trupa.

„Masakr u Buči je bio namjeran. Rusi imaju za cilj da eliminišu što više Ukrajinaca. Moramo ih zaustaviti i izbaciti. Zahtjevam nove, razorne sankcije G7 ODMAH“, napisao je Kuleba na Twitteru.

Vrhunski zapadni političari podržali su procjenu Kijeva o Buči, a neki eksplicitno pripisuju krivicu za ubistva Moskvi. „Ruske vlasti će morati da odgovaraju za ove zločine“, rekao je francuski predsjednik Emanuel Makron.

Sličan stav iznijela je i Velika Britanija, a ministarka spoljnih poslova Liz Truss je izjavila da bi takvi „neselektivni napadi“ na civile trebalo da budu ispitani kao ratni zločini. „Nećemo dozvoliti Rusiji da prikrije svoju umiješanost u ove zločine ciničnim dezinformacijama“, rekla je ona.

Moskva je pokrenula ofanzivu velikih razmjera protiv svog susjeda krajem februara, nakon neuspjeha Ukrajine da primijeni uslove sporazuma iz Minska potpisanih 2014. i konačnog priznanja republika Donbasa u Donjecku i Lugansku od strane Rusije. Protokoli uz posredovanje Njemačke i Francuske bili su osmišljeni da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države.

Rusija sada zahtijeva da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom savezu NATO predvođenom SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dva pobunjena regiona.

Lažne vijestimasakrratni zločinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Legendarni Grk
2 godine prije

Znači, ukrajinska masonska mafija se dosjetila da pobije svoje civile i da onda optuže Rusiju za to.
Zapad je odmah to naravno slijepo prihvatio (jer su svi u dogovoru) da se dobije opravdanje za nametanje novih sankcija Rusiji, ali i svima nama koji trpimo posljedice njihovog glumačkog ludila.

2 godine prije

Fake news , idemo dalje , ne treba ovo ni spominjati više…

2 godine prije

No, barem je jedan “ubijeni civil” ustao, kad su prošla kola…

Japanac
2 godine prije

Koji amaterizam od fake newsa… niti jedna lokva krvi se ne vidi. A onako narod prosut po ulicama… Dajte Ameri, makar pomozite Ukrajinskim vlastima da malo bolje iscenira … treba im pomoći vašeg Holiwooda…

ad astra
2 godine prije

Da li netko zna zašto su Rusi napali Ukrajinu?

grom iz vedra neba
2 godine prije

Najtragičnije je zapravo to da je sve suprotno. Ukrajinci su pobili nedužne civile, moguće da je njihov jedini grijeh bio da nisu ništa loše rekli za Ruse, a možda nije ni to. Sve po redu. Ukrajinskim ubojicama zadojenim mržnjom ništa nije problem.

abc
2 godine prije

Slabo odglumljeno. Sav tajming je promašen.

tihobl
2 godine prije

Rusi su htjeli da SB UN raspravi o tom “zlocinu”. Britanka je skocila na zadnje noge i blokirala tu raspravu. O britanskim lazima se ne smije raspravljati, one su definitivne i neopozive.

Zorule
2 godine prije

„Masakr u Buči je bio namjeran. Rusi imaju za cilj da eliminišu što više Ukrajinaca.”

Ako je to zaista cilj Ruske vojske onda moram priznati da takvu lošu realizaciju nisam nikad vidio. Veći učinak bi bio da su poslali 100-ak pijančuga i dali im kalaše da pucaju okolo bez kontrole umjesto što su poslali 200 000 vojnika i hrpu oklopnjaka, letjelica, krstareće i hipersonične projektile.

Max
2 godine prije

Sve je moguće.

Boško Buha
2 godine prije

Ova slika i mnoge slike koje kruže internetom su lažne. Zahrđala vojna tehnika nakon samo par dana??? Ovo su slike iz predgrađa Donjetska stare 8 godina kad je ukrajinska vojska pretrpjela ozbiljno uništenje u pokušaju da osvoji Donbas.

nessy
2 godine prije

Ma da, Rusi su bijesni psi, gadjaju rodilista, bolnice, vrtice (kako je rekao admiral Domazet ‘svaki dan bolnica, staracki dom, vrtic, pa gadjaju li Rusi ista drugo’)… Zasto? To nisu vojni ciljevi? Zato jer su zli monstrumi. Ukrajinci? pa to su divni momci, oni stoje na braniku demokracije, prema krvolocnim strasnim hordama sa istoka. Propaganda, 300 na sat. Za vrijeme WWII USA je imala propagandnu masinu (povijesna cinjenica), koja je kreirala vijesti “sa bojista”, za glupane koji citaju samo naslove (Belgijska djeca na nacistickim bajonetima), ali i propagandiste, koji su pisali “analize”, deep fake, kako bi rekli danas, za malo pametnije ljude. Ali, na MSM kad vidim “gradjani kolacima otrovali Ruske vojnike”, ili kada se Ukrajinci hvale osakacivanjem zarobljenika, koliko glup moras biti da ne shvatis sto se dogadja?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI