fbpx

Kako mogu aktivirati filter za plavu svjetlost na Android uređaju? 

Telefon tehnologija

Što je filter plave svjetlosti? Ako ste ikada radili s nekim od elektroničkih uređaja (a velike su šanse da jeste, jer danas živimo u dobu tehnologije i tehnološkog ”booma”), onda ste vjerojatno opazili da svaki od tih uređaja odašilje određenu količinu svjetlosti. Svaki od tih uređaja (kao što je na primjer pametni telefon kojeg sada držite u ruci) odašilje određen stupanj svjetlosti koja se naziva ”plavom svjetlošću”.

Ta svjetlost, za razliku od dnevne svjetlosti, je štetna za oči promatrača. Što više gledamo u ekrane pametnih telefona, računala i tableta, to si više oštećujemo vid. Naravno, postoje kvalitetniji i manje kvalitetni ekrani koji u većoj ili manjoj mjeri štite korisnika. No, ono što korisnika može zaštititi u najvećoj mjeri (i što ne košta puno ili u najboljem slučaju ništa) je filter plave svjetlosti. Filter plave svjetlosti smanjuje naprezanje očiju i umanjuje količinu plave svjetlosti koju ekran odašilje. Danas većina pametnih telefona u sebi već imaju svoje vlastite filtere plave svjetlosti koje korisnici mogu uključiti. Kako uključiti filter plave svjetlosti unutar Android uređaja te kako ga skinuti i instalirati sa Google Play Trgovine, pročitajte u nastavku članka.

Uključivanje filtera plave svjetlosti na uređaju

Google je također prepoznao važnost ovog filtera i s obzirom na to odlučio ga je uključiti u neke od svojih operacijskih sustava. Ako vaš uređaj na sebi ima Android 8.0 Oreo onda zasigurno ima i svoj vlastiti filter plave svjetlosti. Najnovija iteracija Androida, Android 10 u sebi ima i poseban tamni način rada, koji na još bolji način čuva oči korisnika, ali i bateriju uređaja (što je osobito važno za sve one koji imaju uređaje s OLED ekranima).

Kako uključiti filter plave svjetlosti? Jednostavno! Samo trebate otići pod postavke svog uređaja (pod ”Settings – Display – Night Light”) i ondje ćete ga moći uključiti. Većina uređaja ima mogućnost automatskog namiještanja filtera plave svjetlosti koji se uključuje i isključuje u točno određeno vrijeme. Ovo na primjer možete uključiti ako želite olakšati korištenje pametnog telefona po noći. Nakon što uključite filter plave svjetlosti i ako budete koristili uređaj u noćnim uvjetima, lakše ćete moći zaspati, budući da će uređaj manje svijetliti, što je još jedan dobar razlog zašto ga imati uključenog.

Ako vaš uređaj u sebi nema filter plavog svjetla, skinite ga sa Google Play Trgovine

Nažalost, nema svaki uređaj na sebi filter plave svjetlosti. To je sasvim u redu, pogotovo ako vaš uređaj koristi pojednostavljenu verziju Androida ili ako koristi ”čisti” Android sustav (bez bloatware aplikacija i sveg onog dodatnog sadržaja). Trenutno unutar Google Play Trgovine postoji velik broj filtera plave svjetlosti koje možete skinuti i isprobati. Jedan od možda najboljih je Bluelight Filter aplikacija. Radi se o aplikaciji koja funkcionira na isti način kao predinstalirani Android filter plave svjetlosti, s time da u sebi ipak sadrži nešto više dodatnih opcija. Sve u svemu, ako vam treba dobar filter plavog svjetla, idite u Google Play Trgovinu i odande skinite i instalirajte Bluelight Filter. Neće vas koštati ništa, a bit će vam od velike pomoći.

Koristite li i vi filter plave svjetlosti na svom pametnom telefonu?

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
9 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
njofra
Gost
njofra
11 mjeseci prije

+5

Damir
Gost
Damir
11 mjeseci prije

Vidio sam ovaj filtrer ali nisam znao čemu služi. Upravo ga aktivirao. Hvala

Grampian
Gost
Grampian
11 mjeseci prije

Ja na svom mobitelu imam slicnu funkciju(Nougat 7.0), ali prikazuje toplu zutu boju.

Damir
Gost
Damir
11 mjeseci prije

To je to

Grampian
Gost
Grampian
11 mjeseci prije

Onda ok☺. To koristim stalno.

Zorule
Gost
Zorule
11 mjeseci prije

Nije spomenut utjecaj “plave” svjetlosti na epifizu tj. proizvodnju melatonina tijekom spavanja, bitan hormon koji regulira mnogo toga u organizmu. Taj filter vec odavno koristim, prije kao vanjska aplikacija a sada imam u samom OS-u, takodjer i na laptopu (unutar win 10). Buduci da taj filter nema smisla u toku dana vec nakon zalaska sunca kada se organizam priprema za spavanje, tako ga i drzim podesenim da se iza 9 aktivira i ujutro deaktivira.
Iz istog razloga nitko ne bi smio na vecer i preko noci koristiti hladno (cool white) zarulje u prostorijama kojima se inace boravi.

Grampian
Gost
Grampian
11 mjeseci prije

Kao i kod mene. U 21:00 se aktivira, a u 5 ujutro se iskljuci.

Jomla
Gost
Jomla
11 mjeseci prije

ima li neka aplikacija za android za grubu analizu boja/temperatura svjetlosti (npr kućne rasvjete)?

polako
Gost
polako
11 mjeseci prije

naravno da ima!!!!!! ukucaš “app light spectrum analyzer” (nez navodnika , ali može i sa njima :))))
usput
ima li nade da čitaš još nešto osim komentara na tri portala????

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
9
0
()
x