Kako mogu aktivirati filter za plavu svjetlost na Android uređaju? 

Telefon tehnologija

Što je filter plave svjetlosti? Ako ste ikada radili s nekim od elektroničkih uređaja (a velike su šanse da jeste, jer danas živimo u dobu tehnologije i tehnološkog ”booma”), onda ste vjerojatno opazili da svaki od tih uređaja odašilje određenu količinu svjetlosti. Svaki od tih uređaja (kao što je na primjer pametni telefon kojeg sada držite u ruci) odašilje određen stupanj svjetlosti koja se naziva ”plavom svjetlošću”.

Ta svjetlost, za razliku od dnevne svjetlosti, je štetna za oči promatrača. Što više gledamo u ekrane pametnih telefona, računala i tableta, to si više oštećujemo vid. Naravno, postoje kvalitetniji i manje kvalitetni ekrani koji u većoj ili manjoj mjeri štite korisnika. No, ono što korisnika može zaštititi u najvećoj mjeri (i što ne košta puno ili u najboljem slučaju ništa) je filter plave svjetlosti. Filter plave svjetlosti smanjuje naprezanje očiju i umanjuje količinu plave svjetlosti koju ekran odašilje. Danas većina pametnih telefona u sebi već imaju svoje vlastite filtere plave svjetlosti koje korisnici mogu uključiti. Kako uključiti filter plave svjetlosti unutar Android uređaja te kako ga skinuti i instalirati sa Google Play Trgovine, pročitajte u nastavku članka.

Uključivanje filtera plave svjetlosti na uređaju

Google je također prepoznao važnost ovog filtera i s obzirom na to odlučio ga je uključiti u neke od svojih operacijskih sustava. Ako vaš uređaj na sebi ima Android 8.0 Oreo onda zasigurno ima i svoj vlastiti filter plave svjetlosti. Najnovija iteracija Androida, Android 10 u sebi ima i poseban tamni način rada, koji na još bolji način čuva oči korisnika, ali i bateriju uređaja (što je osobito važno za sve one koji imaju uređaje s OLED ekranima).

Kako uključiti filter plave svjetlosti? Jednostavno! Samo trebate otići pod postavke svog uređaja (pod ”Settings – Display – Night Light”) i ondje ćete ga moći uključiti. Većina uređaja ima mogućnost automatskog namiještanja filtera plave svjetlosti koji se uključuje i isključuje u točno određeno vrijeme. Ovo na primjer možete uključiti ako želite olakšati korištenje pametnog telefona po noći. Nakon što uključite filter plave svjetlosti i ako budete koristili uređaj u noćnim uvjetima, lakše ćete moći zaspati, budući da će uređaj manje svijetliti, što je još jedan dobar razlog zašto ga imati uključenog.

Ako vaš uređaj u sebi nema filter plavog svjetla, skinite ga sa Google Play Trgovine

Nažalost, nema svaki uređaj na sebi filter plave svjetlosti. To je sasvim u redu, pogotovo ako vaš uređaj koristi pojednostavljenu verziju Androida ili ako koristi ”čisti” Android sustav (bez bloatware aplikacija i sveg onog dodatnog sadržaja). Trenutno unutar Google Play Trgovine postoji velik broj filtera plave svjetlosti koje možete skinuti i isprobati. Jedan od možda najboljih je Bluelight Filter aplikacija. Radi se o aplikaciji koja funkcionira na isti način kao predinstalirani Android filter plave svjetlosti, s time da u sebi ipak sadrži nešto više dodatnih opcija. Sve u svemu, ako vam treba dobar filter plavog svjetla, idite u Google Play Trgovinu i odande skinite i instalirajte Bluelight Filter. Neće vas koštati ništa, a bit će vam od velike pomoći.

Koristite li i vi filter plave svjetlosti na svom pametnom telefonu?

ekranplava svjetlost
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
njofra
4 godine prije

+5

Damir
4 godine prije

Vidio sam ovaj filtrer ali nisam znao čemu služi. Upravo ga aktivirao. Hvala

Grampian
4 godine prije

Ja na svom mobitelu imam slicnu funkciju(Nougat 7.0), ali prikazuje toplu zutu boju.

Zorule
4 godine prije

Nije spomenut utjecaj “plave” svjetlosti na epifizu tj. proizvodnju melatonina tijekom spavanja, bitan hormon koji regulira mnogo toga u organizmu. Taj filter vec odavno koristim, prije kao vanjska aplikacija a sada imam u samom OS-u, takodjer i na laptopu (unutar win 10). Buduci da taj filter nema smisla u toku dana vec nakon zalaska sunca kada se organizam priprema za spavanje, tako ga i drzim podesenim da se iza 9 aktivira i ujutro deaktivira.
Iz istog razloga nitko ne bi smio na vecer i preko noci koristiti hladno (cool white) zarulje u prostorijama kojima se inace boravi.

Jomla
4 godine prije

ima li neka aplikacija za android za grubu analizu boja/temperatura svjetlosti (npr kućne rasvjete)?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI