fbpx

Transformacija odjeće – Novi fenomen koji cijeni kvalitetu, a ne modne tendencije

Krznena bunda - popravka

Svjedočimo novome fenomenu transformacije odjeće gdje se stare stvari, umjesto bacanja i uništavanja, prilagođavaju i moderniziraju. Njih je moguće, uz malo mašte i kvalitetnog stručnjaka za prenamjenu odjeće, učiniti ponovno modernima i lijepima. Transformirajući svoju odjeću u potpunosti ćemo iskoristiti njezin potencijal, pa će uz sentimentalnu imati i uporabnu vrijednost.

Puna kuća stvari, a uvijek nešto fali

Svi smo doživjeli ovakav scenarij – naš dom punimo raznim stvarima, neko ih vrijeme pazimo, koristimo, uživamo u njima, a potom one izgube sjaj, pohabaju se ili izađu nam iz nekoga razloga iz vidokruga. S druge strane, uvijek nam nešto nedostaje. Onda posegnemo za kupnjom, pa dođe i dan kada i to novo jednoga dana postane staro i priča se vrti u krug. Većina nas je i sentimentalno vezana uz tu stvar koju posjedujemo, a ne koristimo, tako da bacanje apsolutno ne dolazi u obzir. U jednome trenutku se nađete u dilemi da morate birati između sentimenta i pragmatičnosti. Koje bi rješenje bilo najbezbolnije?

U posljednje vrijeme sve su učestaliji savjeti na internetu iz kategorije DIY – do it yourself, ili uradi sam. Tako je uz malo mašte ili kreativnosti moguće od nečega zaboravljenog, starog, neupotrebljivog napraviti nešto upamtljivo, novo i sasvim upotrebljivo. Skoro svaku je stvar moguće reciklirati ili prenamijeniti. Prenamjena je primjenjiva svugdje:  uvjerena sam kako smo svi naišli na fotografije i video zapise kako se od običnih drvenih gajbi može lako izraditi simpatičan stolić za terasu ili od plastičnih boca dekorativne vaze. Od onih promotivnih prevelikih unisex majica s kojima ne znate što biste, uporabom samo škara možete stvoriti originalan sportski topić za odlazak na rekreaciju, ali i jastučnicu, jastuk, pa i možete njih nekoliko zajedno zašiti i izraditi simpatičan prekrivač.

Stara i demodirana odjeća iz vašeg ormara

Vidjeli smo da je moguće gotovo sve što nas okružuje transformirati u nešto što bismo uistinu i koristili. Tu se sada javljaju razlike u finesama. Lako je biti sam svoj majstor kada kratimo, duljimo ili sjeckamo nešto što bismo inače u najboljem slučaju koristili za spavanje. S onim stvarima srednje kategorije također se lako i bez većih posljedica možemo igrati prišivanjem čipke, cvjetića, šljokica ili jednostavnim bojanjem tkanine.

A što je s vašom prelijepom ali nepraktičnom haljinom koju ste kupili za specijalni događaj, platili je pozamašan iznos čiju vas je cifru sram samoj sebi izgovoriti i obukli je jednom? Što je s onom staromodnom vestom koju ste kupili prije mnogo godina na onome nezaboravnom putovanju i boli vas duša gledati je u ormaru? Ili možda super kvalitetnim hlačama koje su vam prevelike, premalene, prekratke? Košulji koju nikako ne možete ukomponirati ni u koju kombinaciju, a dar je od osobe koje više nema? Sve su te stvari previše vrijedne da biste ih se odrekli, a činjenično već godina jedinu funkciju koju imaju je zauzimanje prostora u ormaru. Kako biste svojim najdražim „krpicama“ podarili novi život, potrebna vam je pomoć profesionalaca za transformaciju, odnosno prenamjenu odjeće.

Transformacija odjeće

Postoje stručnjaci koji znaju napraviti čuda sa starim, izlizanim, iznošenim i zastarjelim komadima odjeće, a u posljednje je vrijeme za njima sve veća potražnja. Bitno je samo poznavati pravog profesionalca koji može napraviti sve što poželite. Ljudska mašta radi svašta pa je moguće uz malo dodataka i osvježenja prepraviti i uljepšati ovu odjeću koja nam je draga uspomena, pa moglo bi se reći da je na neki način i volimo. Tako ćete iskoristiti već postojeće kvalitetne ali malo demodirane stvari i napraviti nešto lijepo, a ujedno i originalno. Primjerice, napraviti lijepu suknju od prekratke minice, suziti hlače smiješnoga kroja, skratiti haljinu i pretvoriti je u predivnu bluzu, a onaj stari džemper uz par intervencija učiniti vašim glavnim odjevnim adutom. Vješta osoba može napraviti nevjerojatnu kreaciju za samo dio novca koji biste potrošili kupujući još jednu novu stvarčicu.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
1 Comment
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
URA
Gost
URA
1 godina prije

tvoje pisanje je za mene je nadrealno iskustvo
čisto zadovoljstvo

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik