Nacionalni park Brijuni

0
0

Otočje koje se nalazi na jugozapadnoj obali Istre, u neposrednoj blizini Pule, nekadašnje je stjecište europskog i svjetskog jet-seta.

Brijunsko otočje jedini je nacionalni park u Istri koji sa svojih 14 otoka  predstavlja jedinstvenu igru prirode – prelijepe životinjske vrste te raritetnu i bogatu floru na jednom mjestu. Slovi za jednog od najljepših arhipelaga na Mediteranu.

Kulturno-povijesna baština

Brijunsko otočje izuzetan je spoj prirodnih vrijednosti i kulturno-povijesne baštine. Blaga klima i pogodni zemljopisni uvjeti, duboko u kopno uvučeni zaljevi te dobro branjeni visinski položaji, osigurali su kontinuitet djelovanja čovjeka na otoku od prapovijesti do najnovijeg doba. Tu se nalaze i predsjedničke rezidencije koje su tijekom 25 godina (1954.-1979.) pohodili državnici čak trećine zemalja diljem svijeta.

Ovako sažet životopis otoka koji pomno čuva tragove pet tisućljeća ljudskog djelovanja, čini legendu o njegovom postanku stvarnom, a dolaskom na otok pred nama se u jedinstvenom skladu flore, faune i baštine otvara djelić iskonskog Raja, izniman spoj u tirkizno-modro more utonulog uvijek zelenog otočja čije su uvale i brežuljci prošarani životnom bjelinom istarskog kamena.

Kako do Brijuna?

Posjetitelji znaju da im se na jednom, ovako malom, ali jedinstvenom mjestu pruža mogućnost uživanja u jednostavnim i prečesto zaboravljenim dražima prirode – čistom zraku, bistrom moru i nedirnutom mediteranskom zelenilu.

Na otočje se dolazi brodom koji svakodnevno isplovljava iz obližnjeg ribarskog mjesta Fažane. Obvezna je prijava na recepciji Nacionalnog parka Brijuni. S pulske rive moguće je, u ljetnim mjesecima, krenuti u obilazak otočja brodom, uz, ovisno o brodaru, kraće ili duže zaustavljanje u Brijunskom akvatoriju

Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.