Ruski znanstvenici dobili prve 3D slike podzemne građevine u Kavkazu

Kavkaz
3 komentara

Ruski znanstvenici s Nacionalnog sveučilišta za znanost i tehnologiju NUST MISiS, koristili su muonsku zraku za proučavanje drevne predarapske tvrđave u Dagestanu, Naryn-Kala. Prema njihovim rezultatima, tvrđava može sadržavati jedan od najstarijih kršćanskih hramova na svijetu.

Građevina se nalazi u sjeverozapadnom dijelu tvrđave Naryn-Kala, u Derbentu. Smatra se kako datira iz 300. godine poslije Krista. Međutim, građevina visoka 12 metara gotovo je u cijelosti zakopana zemljom, a na površini je ostala samo djelomično uništena kupola. Prava namjena građevine ostaje misterija, pretpostavke su da se radi o rezervoaru vode ili kršćanskom hramu. Znanstvenici vjeruju da ako je ovo kršćanski hram, onda bi to bio jedan od najstarijih svoje vrste, te da su ga Arapi mogli pokopati 700. godine nakon što su osvojili Derbentu.

“Ako bismo odlučili iskopati hram, koji je korišten kao rezervoar za vodu već dva stoljeća, mogli bismo uništiti kulturno naslijeđe koje čuva UNESCO.” Zbog toga su znanstvenici koristili analizu muonskim zrakama kako bi je proučili. Studija je trajala od svibnja do rujna 2018. godine, a prvi rezultati potvrdili su učinkovitost metode analize u slučaju ovog objekta.

Prema istraživačima, nekoliko povijesnih zapisa iz 17. i 18. stoljeća spominju građevinu kao podzemno spremište vode. Međutim, analiza koju su proveli znanstvenici nije išla u prilog ovoj teoriji. Glavno obilježje koje je dopuštalo karakterizaciju objekta kao hrama, bio je njegov oblik križa, tipičan za drevne crkve i hramove, kao i činjenica da je izgrađen u skladu s kardinalnim smjerovima.

“Čini se čudno što je ova zgrada bila rezervoar za vodu. Tvrđava Naryn-Kala ima sličnu podzemnu zgradu dubine 10 metara i doista je rezervoar. To je jednostavna pravokutna građevina. Ova neobična konstrukcija, koju smo analizirali, ima oblik križa, a jedna strana je 2 metra duža od drugih. Arheolozi, koji su započeli kopanje lokaliteta, rekli su da je zgrada u početku izgrađena na površini i na najvišoj točki Nary- Kale. Zašto bi itko izgradio rezervoar na površini i na najvišem vrhu? To je čudno. Ovdje ima puno više pitanja nego odgovora”, rekla je Natalia Polukhina, voditeljica znanstvene skupine NUST MISiS.

Detektori nuklearnog traga, razvijeni u Polukhininoj znanstvenoj skupini u NUST MISiS, omogućuju ne samo detektiranje čestica muona nego i određivanje njihovih putova s velikom preciznošću. Analizirajući očitanja detektora moguće je rekonstruirati 3D modele raznih objekata, od podzemnih praznih mjesta, do pećina u planini.

Naryn-Kala
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nessy
4 godine prije

Sjecam se jednog horror filma, isto tako se radi krscanskoj crkvi koju su muslimani zatrpali zemljom do krova, i to sa razlogom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.