fbpx

U životu je pobjednik onaj koji pobijedi mržnju

Čovjek koji mrzi - mržnja

Do ovako mudrog zaključka može doći i mlad čovjek ako je imao životno iskustvo koje ga je naučilo takvom načinu razmišljanja.

Alen Muhić je dijete začeto nakon silovanja u ratu. Nepriznat od oca, napušten je i od majke, a usvojen je i kaže da je sretan, da nikoga ne mrzi, da je svima sve oprostio. O ovom neobičnom mladom čovjeku se može naći dovoljno podataka na internetu, a mene je potakao da opet, ko zna po koji put, razmišljam o šteti koju ljudima nanosi mržnja.

Mržnja izjeda čovjeka. Onaj ko mrzi teško može racionalno razmišljati, sve gleda iz tog iskrivljenog ugla mržnje i, naravno, mnogo toga pogrešno vidi. Ne gleda i ne sluša očima i ušima, nego osjećajem, a taj osjećaj je mržnja. Ako ga onaj koga mrzi najljubaznije pozdravi, on je uvjeren da mu se ruga, da ga provocira i da mu namjerno želi pokvariti dan. Ako ga ne pozdravi, opet isto – opet misli da ga provocira time što ga ne pozdravlja, što ga ignorira. Kad bi mu taj neko bilo šta učinio, onaj koji mrzi bi uvijek našao objašnjenje zašto iza toga stoji loša namjera onoga omrznutoga.

Imao sam priliku upoznati gospođu koja je bila uvjerena da je muž vara s nekom Zdenkom i kaže da od kada je to saznala više nikada nije kupila sir „Zdenka“ niti izgovara riječ zdenac ili bilo koju drugu koja bi je podsjetila na suparnicu. Kaže da čim se sjeti te žene, taj dan joj je izgubljen jer joj ona više ne izlazi iz glave. A kako je se sjeti skoro svakodnevno, život joj se pretvorio u pakao. Toliko mrzi tu ženu, mada je nikada nije ni vidjela i upitno je i postoji li u stvarnosti, da bi je, kaže, golim rukama zadavila da je sretne, jer je toliko mrzi. Ona priznaje da bi voljela da nije takva, da se može osloboditi mržnje, ali ne ide. Mržnja je jača od nje i mržnja upravlja njenim mislima i postupcima.

Ljudima koji mrze lako je manipulirati. Treba samo otkriti koga ili šta mrze i igrati na tu kartu. Uspjeh je gotovo zajamčen. Jedan moj poznanik upravo to stalno koristi i tako se približava osobama kojima se želi približiti, uglavnom da bi izvukao neku korist za sebe. On uvijek nekako sazna ko je s kime u kakvim odnosima, i čim se sretne s osobom od koje kani izvući korist, odmah joj počinje priču o onoj drugoj osobi s kojom ova nije u dobrim odnosima. Naravno, sve najgore, a to godi ušima osobe kojoj se obraća i tako se oni približavaju, grade međusobno povjerenje.

Čitavi ratovi započinju rasplamsavanjem mržnje. Podmeću se razne neistine ili poluistine jednoj i drugoj strani dok se ne zamrze do te mjere da se late i oružja. Rat krene, a onda se dogodi svega lošega i od jednih i od drugih. Tek kad posljedice budu toliko velike da se i jedni i drugi počnu preispitivati i razmišljati o tome čemu dalji sukob vodi, šta su dobili a šta izgubili, koliko sve košta, ko od toga ima koristi i tako dalje, počinje i šansa za kraj rata rasti. Na kraju skoro uvijek bude isti rezultat – većina je nastradala, a manje grupice su izvukle korist. Sve zahvaljujući mržnji.

Ipak, neki imaju koristi od naše mržnje. Ali to nikada nismo mi nego oni koje ne volimo, i to je još jedan razlog zašto ne treba trošiti energiju za mržnju.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
22 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Odlicno…odlicno..kratko ali u(je)bitacno.

jaran
Gost
jaran
2 godine prije

Osveta je slađa od života….Nema.. boga i religije koji može nadomjestiti osvetu….oko za oko… krv za krv..nema tu pomoći…bez osvete nema života…polako i sigurno čovjek nestaje i gubi se…

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije

Da bi se pobjedila mrznja, prvo se mora izbacit poslusnst! Te dvi stvari su jako povezane

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Majk Majers

Ili evoluirati iz ovce u nesto drugo,ne pada mi na um nesto pametno.

RBAJKANA
Gost
RBAJKANA
2 godine prije

Najlakše je reći: ali treba smoći snage i sve zaboraviti. Blago onome ko je pobjegao s obitelji, i nije ništa osjetio na vlastitoj koži. Taj može i pričati-pametovati. Ne ponovilo se!!????

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije
Reply to  RBAJKANA

RBAJKANA Ponoviti će se sigurno!… i to baš zbog ovakvih koji “su osjetili na vlastitoj koži” i nije im bilo dovoljno (da im dođe do mozga) pa će “iskoristiti” novu priliku da to ponove (u ime osvete) a oni drugi će opet morati bježati. (“ali treba smoći snage i sve… Pročitaj više »

otpisani
Gost
otpisani
2 godine prije

Ako se govori o pobjedi, to podrazumijeva da je netko sa nekim u bitki. Mržnja (trenutna ili dugotrajna) je glavni pokretač svake bitke a pobjednik će biti onaj koji svoju mržnju zna uravnotežiti sa hladnim razmišljanjem… Ratovi među narodima započinju sa huškačima i završavaju kada ti huškači postignu svoj cilj… Pročitaj više »

Alan Ford
Gost
Alan Ford
2 godine prije
Reply to  otpisani

Vučić je tipičan primjer toga što pišeš.

asd
Gost
asd
2 godine prije

Istina

Nesvrstani
Gost
Nesvrstani
2 godine prije

Vezano uz mrznju ima jedna izreka koju cu nadam se dobro prevesti:

“Ustrajati u mrznji je kao uzeti uzareni ugljen sa namjerom da ga bacite na nekoga.
Vi ste onaj tko ce se opeci.”

Mislim da se taj citat pripisuje Budi.

Obrana govora mržnje
Gost
Obrana govora mržnje
2 godine prije

Joj kakvih li plitkosti, izjave tipa “mržnja je loša ljubav je dobra” su za ljude sa IQom 50. Tko ne mrzi vraga ne voli Boga. “Ljudima koji mrze lako je manipulirati. Treba samo otkriti koga ili šta mrze i igrati na tu kartu.” Pa isto je sa ljudima koji vole.… Pročitaj više »

Obrana govora mržnje
Gost
Obrana govora mržnje
2 godine prije

Tko god mi je dao minus znači da mrzi moj komentar. Licemjer.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

Promidzba srdzbe zbog dzepa?

jaran
Gost
jaran
2 godine prije

Ja bi ti dao 10 ali nije moguće

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  jaran

Hvala jarane!

jaran
Gost
jaran
2 godine prije

Nema ništa slađe od osvete.čak ni vlast i novac imaju manju vrijednost….ni jedna religija nikad to neće moći pobijediti, priznati politiku gotovog čina je gore od malignog tumora…Uskratiti nekome osvetu nema većeg zla i patnje.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  jaran

Protiv mrznje jesti kasicu za djecu-
ASUSHI- AKASHI?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

JASUSHI-AKASHI(ispravak)

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

A zasto bi mrzio vraga,i to su pale duse…..kaze se ne mrzi covjeka vec mrzi djela njegova.

ZigAtmann
Gost
ZigAtmann
2 godine prije

Jos jedan u nizu @Kobasevih tekstova vrticke dobi.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
2 godine prije

Mrznja je stanje u kojemu mrzitelj pije otrov i nada se da ce onaj kojeg mrzi umrijeti od tog otrova .

Ne znam plesat
Gost
Ne znam plesat
2 godine prije

Velikosrbi uvijek nasrću na tuđe šireći neistinu i mržnju, kad dobiju po nosu od onih na koje nasrću onda iste s još većom neistinom i mržnjom optužuju za poraz. Odlikuju se nevjerovatnom umišljenošću kojom zapravo kompenziraju svu svoju nakaradnost. Laž i osvetoljubivost njima su vrline . Moralna sljepoća koja proizilazi… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik