fbpx

Umro prvi njemački kosmonaut Sigmund Jahn

Sigmund Jahn prvi njemacki kosmonaut

Prvi nemački astronaut Sigmund Jahn umro je 21. septembra u 82. godini, saopštio je u nedelju nemački vazduhoplovno-svemirski centar (DLR).

Sigmund Jahn je postao prvi nemački državljanin u svemiru 26. avgusta 1978. Jahn je poletio u sklopu Interkosmos programa ka kosmičkoj stanici Saljut-6 na brodu Soiuz-31 sa sovjetskim kosmonautom Valerijem Bikovskim.

Interkosmos je bio sovjetski kosmički program dizajniran sa ciljem pomoći drugim saveznicima SSSR-a u njihovom kosmičkom istraživanju. Preko ovog programa su mnoge zemlje dobile svoje prve kosmonaute, poput: Kube, Mongolije, Vijetnama, Afganistana, Indije, Sirije, Bugarske, Mađerske,…

Kuriozitet je da su preko ovog programa svoje kosmonaute poslale i Austrija, Velika Britanija, Japan i Francuska između 1988. i 1991. godine.

Posle ponovnog ujedinjenja Nemačke, sarađivao je sa nemačkim vazduhoplovno-svemirskim centrom i Evropskom svemirskom agencijom.

Sigmudn Jahn je u svemiru proveo 7 dana, 20 sati i 49 minuta.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
3 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Off…
“1941. godine, kada je besneo Drugi svetski rat, američka ulaganja u nemačku privredu iznosila su 475 miliona dolara.

“Standard oil” je uložio – 120 miliona, “General Motors” – 35 miliona dolara, ITT – 30 miliona dolara, a “Ford” – 17,5 miliona dolara. Bliska finansijska i ekonomska saradnja angloameričkih i nacističkih poslovnih krugova bila je pozadina na kojoj je u 30-ima politika smirivanja dovela do Drugog svetskog rata.”

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Siniša
😊 pred minutu sam preporučila članak na webtribunu…

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

imao je zašto živjeti

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
3
0
()
x