Usamljene pčele bez matice i bez košnice preuzimaju zaprašivanje i nisu previše zahtjevne

Usamljene pčele bez matice i bez košnice preuzimaju zaprašivanje i nisu previše zahtjevne
0

Solitarne ili usamljene pčele su dobile naziv od francuske riječi “solitaire” ili usamljen. U suprotnosti su s našom domaćom, takozvanom društvenom pčelom, koju svi poznajemo. Usamljena pčela ima važnu ulogu u oprašivanja naših vrtova.

Ova vrsta pčela prva zaprašuje naše voćke. Puno prije nego one postanu interesantne našim domaćim pčelama. Zlo koje čine pesticidi našim domaćim pčelama, čine i ovoj vrsti. Zbog toga im svaki voćar treba napraviti utočište gdje će se obitavati i gnijezditi se. Naučite je poznavati kako biste je udomili u svom vrtu.

Uloga usamljenice u našem vrtu

Solitarne pčele oprašuju cvjetove koje domaće pčele ne posjećuju, one nadopunjuju njihov rad. Sve su dragocjenije jer se hrane u ožujku i tako oprašuju prvo cvijeće voćaka, osiguravajući tako uspjeh budućeg roda. Pored toga, neke cvjetove oprašuju samo solitarne pčele. Usamljena pčela se hrani nektarom cvjetova koje oprašuje.

Postoji preko tisuću vrsta divljih ili usamljenih pčela. Često prođu neprimijećeno. Ove usamljene pčele ne žive u zajednici, kao što im ime govori i ne proizvode med.

Jesu li usamljene pčele opasne i gdje žive?

Usamljena pčela je potpuno bezopasna. Napada samo ako se osjeća ugroženo. Ako vas ubode ne brinite, njen ubod je gotovo bezopasan. Dogodi se da se neke vrste ove pčele okupljaju i stvaraju roja na sredini travnjaka. U proljeće to traje samo nekoliko tjedana, ali ponavlja se svake godine u godinu. Ne pokušavajte ih potjerati, ostavite ih na miru i uživajte gledati ih s djecom. Ne hodajte bosi po travnjaku, a ako želite kositi travnjak, učinite to rano ujutro ili navečer.

Usamljene pčele traže male šupljine kako bi se gnijezdile i položile svoja jaja. To mogu biti galerije ukopane u zemlju, šuplje stabljike biljaka, rupe u mrtvom drvetu… Ako svoje gnijezdo ne pronađu u prirodi, smjestit će se u ventilacijskim otvorima prozora.

Čim uoči pogodno mjesto za svije gnijezdo, usamljena pčela polaže desetak jaja. Na svako jaje polaže pelud, sitne insekte i drugu hranu za buduće ličinke. Zatim začepljuje rupu i stvora zatvorenu kutiju prije nego što položi još jedno jaje i tako dalje. Stvara svoju malu galeriju. Pčela koja je položila jaja, neće dočekati odrastanje novu generacije.

Kako dočekati usamljene pčele u vašem vrtu

Usamljene pčele vide kako njihovo prirodno okruženje nestaje, a mjesta povoljna za gniježđenje postaju rijetka (živice, blizina i rubovi cvjetnih staza). Stoga je važno da svaki vrt ovim pčelama može pružiti hranjivo cvijeće, sklonište i gnijezda za svoje potomstvo.

Započnite zabranom insekticida, pesticida i drugih kemikalija

Popunite vaš vrt cvjetovima da biste ponudili nektar što je duže moguće tijekom godine. Izbjegavajte previše hortikulturnih sorti i vrsta koje ne pripadaju našem kontinentu. Preferirajte autohtone biljke.

Dajte priliku aromatičnim biljkama koje privlače mnoge oprašivače: tratinčica, zlatica, zlatni vijenac, lavanda, slatki grašak, neven, mak, komorač, menta, origano, kadulja, timijan, boražina…

Usamljene pčele bez matice i bez košnice preuzimaju zaprašivanje i nisu previše zahtjevne
Foto: Đorđe Dokmanović – Hotel za usamljene pčele

Sklonište usamljenih pčela

Zaboravite na vrt pod konac. Neka priroda učini što najbolje zna. U nekom zabačenom kutu pustite biljke zvane “korov” da se razvijaju. Usamljenice će u njima uživati.

Sadite grmlje sa šupljim stabljikama, kako biste im osigurali galerije gdje se gnijezde, poput stabljike bobica, maline, zove,…

Ako ste ljubitelj prirode napravite korak dalje. Izgradite sklonište za usamljene pčele. Nešto slično je napravio i Đorđe Dokmanović o kome smo već pričali. Pogledajte hotele za ove usamljenice koje život znače, ne samo za biljke nego i za čovjeka.

Đorđe je ove prelijepe hotele za usamljene pčele dobio od Josipa Popčevića iz Kutine. Koristimo priliku da vam predstavimo njegovo poduzeće gdje možete nabaviti hotele za usamljene pčele:

Cornuta
Zbjegovača, Školska 74,
44320 Kutina

Telefon: +385 91 541 9641
http://cornuta.hr/


Ako i vi imate nekoga tko radi lijepo i korisno za naše društvo iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije, slobodno nam javite na e-mail: [email protected]. Svaki interesantan proizvod ili usluga koje ne proizvode strane korporacije, dobit će besplatnu reklamu na našem portalu.

Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Comments
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.