Zašto posetiti rezervat prirode Uvac?

zlatarsko jezero, uvac, srbija.
0
0

Rezervat prirode Uvac smatra se jednom od najlepših destinacija u Srbiji.

Ukoliko ste ljubitelj prirode onda je ovo svakako mesto za vas. Netaknuta priroda, pećine, jezera, endemske vrste biljaka i poslednje utočište gotovo izumrlih ptica – beloglavog supa, samo su neke od stvari koje možete videti tokom posete rezervatu. Tu su takođe mnogobrojne crkve, manastiri i džamije koje svakako ne trebate zaobići.  Rezervat “Uvac” je pravo mesto za sve ljubitelje lova, ribolova i vožnje kajakom. Nalazi se na jugozapadu Srbije, na teritoriji opštine Sjenica i Nove Varoši, okružen planinama Javor i Zlatar. Uvršten je u prirodno dobro od izuzetnog značaja i pod zaštitom je države od 1971. godine.

„Priroda neće slediti čoveka, ljudi moraju poštovati zakone prirode“ – Žan Žak Ruso

Avanturistički duh i priroda koja ostavlja bez daha

Reka Uvac, pećine i jezera predstavljaju pravi dragulj rezervata. Neka od najlepših jezera su svakako Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko jezero. Uvačko jezero ili kako ga meštani još zovu Sjeničko,  moguće je obići čamcem.  Za ljubitelje pešačenja postoji i uređena staza kojom se može doći do vidikovca sa kojeg se pruža prelepi pogled na čitav rezervat i meandere po kojima je rezervat poznat. Na jezeru se u letnjem periodu možete i okupati. U blizini jezera se nalazi viseći most za prelazak na drugu stranu. Zlatarsko jezero je treće po veličini u Srbiji posle Đerdapskog i jezera Perućac na Drini. To je veštačko jezero, a mnogi ga nazivaju i Kokin Brod. Pored jezera, prirodnu lepotu ovog područja krase Ledena i Ušačka pećina koje čine ušački pećinski sistem od 6.185 metara, što je ujedno najduži pećinski sistem u Srbiji. Ove pećine su prepune pećinskog nakita. Možete proći kroz njih pešice i izaći na drugu stranu u selo Lopiže, ali se obavezno morete opremiti odgovarajućom opremom. Specijalni rezervat prirode ima izuzetno bogatu floru i faunu. Ukoliko ste avanturističkog duha, možete obići rezervat terenskim vozilima. Vrlo lako možete stići do brda Molitva i Devojačka stena, tu predahnuti i odatle posmatrati predivne meander reke Uvac. Po predanju, sa devojačke stene je skočila devojka zbog nesrećne ljubavi pa je stena po tome dobila ime. U rezervatu se nalaze prirodne i čiste vode koje su stanište velikog broja riba tako da je za ljubitelje ribolova ovo prava oaza. Takođe, postoji preko 200 vrsta biljaka, neke od njih su od međunarodnog značaja i spadaju u endemske vrste. Izuzetno bogat faunom, rezervat prirode „Uvac“ predstavlja prirodno stanište velikog broja sisara i drugih životinja. Kanjon Uvca je pravi raj smešten na hiljadu metara nadmorske visine.

Beloglavi sup – kralj visina

Specijalni rezervat „Uvac“ je stavljen pod zaštitu da bi se očuvao i razmnožio beloglavi sup. Priroda je postavila za stražare beloglave supove koji visoko kruže iznad glava posetilaca, pružajući neponovljiv doživljaj. To je ujedno i najveća ptica koja živi u Srbiji. Uloga beloglavog supa je jedinstvena – hrani se isključivo uginulim životinjama i na taj način čini „prirodnu reciklažu“.  Može da živi i do 50 godina, a zbog svoje lepote i moćnog izgleda nazivaju ga i „mitskom“ pticom.

Nekada su na području rezervata Uvac živele i druge vrste orlova lešinara koje su, nažalost, istrebljene. Beloglavi sup polaže jedno jaje godišnje, a gnježđenje se obavlja u kolonijama. Zanimljivo je da beloglavi sup svoju hranu, odnosno, uginule životinje ne otkriva po mirisu već pomoću svog oštrog vida. Svakako, beloglavi supovi privlače ljubitelje fotografije i zaljubljenike u ptice.

Čuvari istorije – spomenici kulture specijalnog rezervata „Uvac“

Jedan od razloga zašto trebate posetiti rezervat prirode su svakako i istorijski spomenici. Mnogobrojne crkve, manastiri i džamije svakako treba pomenuti. Nezaobilazan  je manastir Dubnica koji je izgrađen u 15.veku na temeljima neke starije građevine. Nalazi se na obroncima planine Javor i u blizini Uvačkog jezera. Zatim, manastir Janja, crkva u Štitkovu, crkva brvnara u Radijevićima, u kojoj se nalazi pet ikona koje spadaju među najstarije i najvrednije koje su danas očuvane u crkvama brvnarama Srbije. Džamija u Novoj Varoši se nalazi u centru grada i izgrađena je od lomljenog kamena na temeljima stare džamije. Takođe se može videti i posetiti džamija Valide Sultana u Sjenici koja je monumentalna arhitektura sa velikom kupolom od drveta. U klisuri reke Uvac nalazi se i Jerinin grad koji predstavlja samo jednu od atrakcija rezervata.

Ako ste ljubitelj prirode, avanturističkog ste duha ili želite da istražite nešto novo, onda je rezervat „Uvac“ pravi izbor za vas. Svakako, jedan dan nije dovoljan da se obiđu sve atrakcije pa predlažemo da odvojite više dana za ovakvu destinaciju. Spakujte se i krenite ka Sjenici iz koje se najlakše dolazi do rezervata. Sasvim smo sigurni da ćete provesti nezaboravne dane.

avanturistički turizambeloglavi supuvac
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI