Rijetka međuzvjezdana radioaktivna tvar pronađena u snijegu Antarktika

snježne pahuljice

Međuzvjezdani radioaktivni materijal pronađen je u nedavno u snijegu Antarktika. Zapanjujuće otkriće oduševilo je znanstvenike koji kažu kako je ova rijetka tvar pala na Zemlju u obliku svemirske prašine prije manje od 20 godina.

Otkriće rijetkog izotopa željeza, željeza-60, potkrepljuju prethodna istraživanja koja su otkrila da je tvar nastala zbog supernove, jake zvjezdane eksplozije, koja se dogodila u posljednjih nekoliko milijuna godina. Ta bi tvar također trebala bi biti prisutna u geološkim formacijama na Zemlji.

Istraživači iz Njemačke željeli su vidjeti može li željezo-60, stvoreno u zvjezdanim eksplozijama, i dalje dospjeti na Zemlju iz svemira. Mislili su da bi nešto prašine moglo biti u lokalnom međuzvjezdanom oblaku, koje se nalazi u području međuzvjezdanog prostora kroz koji trenutačno putuje Sunčev sustav. Jedna od teorija koju su iznijeli znanstvenici je i ta da bi te čestice trebale pasti na Zemlju, koja prolazi pored njih.

Znanstvenici su uzeli oko pola tone snijega u blizini Kohnenove polarne istraživačke stanice na Antarktiku, nezagađenoj lokaciji. Rastopili su ga u Münchenu i uspješno upotrijebili akcelerator čestica za vađenje pojedinih atoma željeza-60 iz atoma željeza koji su se nalazili u uzorku.

Tim je tada isključio druga moguća objašnjenja kako je željezo-60 moglo završiti u snijegu. Odnosno, isključili su mogućnost da je došlo iz našeg Sunčevog sustava ili iz nuklearnih ispitivanja. “Isključujući zemaljske i kozmogene izvore, zaključujemo da smo prvi put pronašli željezo-60 s međuzvjezdanim podrijetlom i to na Antarktiku”, napisali su znanstvenici u časopisu Physical Review Letters.

Međuzvjezdani radioaktivni snijeg znanstvenicima pruža snažne dokaze da je eksplozija supernove stvorila neke lokalne međuzvjezdane oblake. Eksplozija supernove je snažna zvjezdana eksplozija. Istraživački tim će sada analizirati stari antarktički led kako bi potražili povećanje željeza-60 u ledu koji potječe od otprilike 40.000-50.000 godina. Jer se smatra da je Sunčev sustav tada  ušao u lokalni međuzvjezdani oblak.

15
Ostavite komentar

avatar
10000
 
3 Grupirani komentari
12 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
15 Komentatori
MaxiČokoMaxiČokozlatanHmmm daUmpah Pah Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Hmmm da
Gost
Hmmm da

Nemojte više molim vas, boli me stomak 🤣🤣🤣

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Otkriće izotopa željeza,željeza-60,
iza topa,ispred topa
ili izohaubice ?
Željezo-60+Željezo-60=Željezo-120 ?

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata

Jos da netko smije onamo otici slobodno to bi bilo super. Ovako je to jedini kontinent na svijetu o kojem toboze vode racuna da se nebi onecistio i premda po citavu svijetu kradu naftu, plin i rude, ubijajuci, prljajuci, zagadajuci, jedino tamo neidu premda prema najmladem admiralu u povijesti SAD (Birdu) ondije leze goleme zalihe prirodnih bogatstava…Danas se nitko ni nepita zasto?

Haralampije
Gost
Haralampije

Emilijano
Niti jedan admiral ne može to tvrditi.
Zna se kako se provode geološka istraživanja.
Tamo postoje istraživački laboratoriji nekih država.
A troškovi eksploatacije su u vezi sa gadnim minusima koji tamo vladaju.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata

Googlaj admiral Bird…

MaxiČoko
Gost
MaxiČoko

Koliko znamo nikakva temperatura ne bi spriječila bahate i uvijek para željne megalomanijake da se dokopaju rudnih i naftnih bogatstva, tako da to baš i ne drži vodu, a čudno je i smiješno da kod tih putovanja uz rub antartike ne smiješ bacit nit opušak. btw što je s onim otkrićem da se ispod zemlje nalazi serija gigantskih kristala a ne magme i užarene mase, jel se pisalo išta o tome?

zlatan
Gost
zlatan

Pošto na ovome portalu, ima previše zgubidana koji su uvjereni da je Zemlja ravna ploča, da Svemir ne postoji, ali zato poviše oblačnog, poluoblačnog, pa čak i vedrog neba, sjedi neki Kreator sa bijelom bradom, sa štapom u desnoj ruci (po njima, ljevorukost je vražje djelo), hm, hm, oni će popljuvati ovakve vijesti.
Uvijek se pitam, još od djetinjstva, kada su mi neke babe pokušale otrovati mozak, da Kreator lebdi u oblacima. Ja sam kao dijete pitao: a kada je vedro? Padne li Kreator na ravnu Zemlju?
Nisam dobio odgovor, nego ukor…..ahhh, te babe, te babetine u nekom postotku daleko više slijepo vjeruju u bilo šta, nego muškarci.

Mercury
Gost
Mercury

@ zlatan

Sve na stranu, što ti misliš kakav će učinak imati izlazak Sunčevog sustava iz plinovitog oblaka kroz koji prolazi?

zlatan
Gost
zlatan

Mercury, je li on bio glasnik rimskih bogova? I plus trgovac. Hm, ništa bez love i trgovine, posebno ne među vjernicima. Oni su najžešći na materijalnu grabež. Ok, mislim na magnetsko polje, nikakav učinak. To ne mislim ja, slušao sam o tome predavanja. Onih koji to znaju.
A samo magnetsko polje naše majčice, podložno je promjenama. Neki učenjaci su zabrinuti da se nalazimo u fazi kada magnetsko polje Zemlje slabi i mijenja položaj. Bilo je toga u duuuuuuuuuuuuugoj geološkoj povijesti Zemlje, i bit će ih i dalje.

Mercury
Gost
Mercury

@ zlatan

Ne, samo prvi kamenčić od Sunca.

“Ok, mislim na magnetsko polje, nikakav učinak.” – možda si slušao neke krive vjernike… Evo vjernika koji kažu da se ne radi baš o nikakvom učinku.
http://astro.uchicago.edu/~frisch/solarjourneybook.pdf

Moraš paziti koje vjernike slušaš da ne bi s krivom biblijom u rukama završio.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Tužna su magnetska polja,
gdje smo se lijepili mi …

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata

Takodjer nevjerujem u navedeno…Evo ti plus

Hmmm da
Gost
Hmmm da

Zlatane dušo evo jedna pusa od zgubidana 😘
A sad fino upali Zvjezdane staze i diraj se!

zlatan
Gost
zlatan

Kaže na satu vjeronauka učiteljica, da je Bog svugdje. Mali Perica, pita je li i u mome podrumu? I tamo, je kaže vjeroučiteljica. A je li u podrumu moga susjeda, Kuzme, isto Bog? I tamo je, kaže vjeroučiteljica.
Mali Perica kaže, a jest klinac, moj susjed nema podruma.
Vjeroučiteljica drekne: sjedi 1 ………. ah, ahahahaaaaa

MaxiČoko
Gost
MaxiČoko

Za masovni rast ravnozemljaša su krivi NASA i glumci OVAJ znanstvenici tipa Neil DeAss i slični koji se sami sa sobom ne mogu složit kojeg je oblika zemlja (iako imamo čak 1 “sliku” zemlje iz svemira u 2019.-toj godini ha-ha-ha) i naravno NASA koja eto joj znaš desilo se, presnimi najvažnije snimke u povijesti čovječanstva, jbeni astronauti se ne mogu dogovoriti dal’ su vidjeli zvijezde ili ne, astronauti poginuli u Chalenger-u preko noći dobivaju brau blizance većina ako ne i svi s istim imenima itd. itd. činjenica da liniju sa koje uopće možeš vidjeti navodnu zaobljenost zemlje guraju svako malo, prvo se vidjela i sa Himalaje, pa onda jedva s aviona, danas kažu ne vidi se ni sa vojnih aviona koji lete izuzetno visoko, nije se vidjela i kaže DeGrass nije se mogla zaobljenost vidjeti ni sa Baumgardnerova balona, a sa ISS-a kaže čovjek javno, toliko su blizu da bi im zemlje trebala zauzimati 160-180% vidnog polja, pa ti meni reci koje tu lud?! I to kažem k’o ne’ko ‘ko je obožavao bajke o svemiru. Oficijalne priče imaju više rupa od bloka švicarskog sira, a di je tek očita montaža snimaka sa ISS-a, bolno i očito snimljena videa i fotografije rusa i kineza, japanski satelit s real time view-om, fotošop koji javno kažu da koriste, i umjesto SLIKANJA Zemlje oni sastave zemlju iz jedinica i nula takorekuć, iz tisuću drugih podataka, pitanje je ZAŠTO komplicirat i sastavljat nešto od nule kad’ je sve na izvolte? Lažu ti 3o1 puta a ti im 302-i puta ideš vjerovat?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik