fbpx

Znanstvenici kažu kako je tajanstveni radio signal otkriven u svemirskim točkama novi tip zvjezdanog sustava

galaksija

Naše znanje o binarnim sustavima zvijezda i dalje je ograničeno, a primjena radioteleskopa trenutno pomaže u pretraživanju radio pulsara i otkrivanju potencijalno neobjašnjivih prolaznih pojava.

Znanstvenici iz Južnoafričkog opservatorija za astronomiju koji upravljaju radio-teleskopom MeerKAT smještenom u pustinji Karoo naišli su na neobičnu pojavu radio emisija koje dolaze od objekta u blizini južnog zviježđa Ara koji je povećavalo u svjetlo tijekom tri tjedna, Science Alert izvješća, pozivajući se na studiju koju su objavile Monthly Notices of Royal Astronomical Society. Proučavanje neobičnog bljeska dovelo je do zapanjujućeg otkrića u našoj galaksiji – egzotičnog binarnog sustava zvijezda kojeg dvije orbite okružuju.

MeerKAT teleskop prvi je put otkrio “prolazni izvor” – astronomski objekt ili fenomen koji nije konstantan – a koji je dobio ime “MKT J170456.2-482100”. Prijelazni izvor je tada bio usklađen s položajem obližnje divovske zvijezde zvane TYC 8332-2529-1 – što je oko 2,5 puta veće mase našeg Sunca i nalazi se 1800 svjetlosnih godina od Zemlje.

Slike s drugih optičkih teleskopa pokazale su da se njegova svjetlina tijekom 21 dana mijenjala, otkrivajući da tijekom ovog vremena orbitira oko svoje suputničke zvijezde, stvarajući pritom i magnetsko polje.

Činilo se da je prateća zvijezda manje svijetla od divovskog TYC 8332-2529-1, imajući barem 1,5 puta veću masu našeg Sunca. Međutim, znanstvenici nisu ostali sigurni u istinsku prirodu ovog pratioca, jer vjerojatno nije riječ o bijelom patuljku niti zvijezdi sličnoj suncu, što bi inače objasnilo bljesak kojeg je primijetio MeerKAT.

Ben Stappers, glavni istraživač MeerTRAP projekta, koji koristi radioteleskop, rekao je da se trenutna otkrića ne uklapaju u postojeće znanje o binarnim zvijezdama i da stoga otkriveni sustav “može predstavljati potpuno novu klasu izvora”.

Znanstvenici također nagađaju da bi ova vrsta osebujnog fenomena mogla predstavljati sustav u kojem radio-bliješteći div orbitira ili s neutronskom zvijezdom – ostatkom eksplozije supernove – ili crnom rupom.

MeerKAT će i dalje promatrati izvor radio signala svaki tjedan narednih nekoliko godina, što će potencijalno otkriti puno više informacija o tajanstvenom fenomenu.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
4 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Neko iz mase
Gost
Neko iz mase
10 mjeseci prije

Ja ipak mislim da je to Nidavellir, na kojem će Eitri skovati Stormbreaker za Thora kako bi Thor mogao doci na zemlju i spasiti nas i demokraciju od Rusa i ostalih naroda koji ne žele američki tip demokracije.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
10 mjeseci prije

Ma ne, bit ce to Captain America!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
10 mjeseci prije

Slike sa drugih opičkih teleskopa za crne rupe utvrdjuju 1800 god. staru superpolovnu (ne supernovu) iz velereda zvijezde petokrake s Kradimirovom lentom ?

Viki
Gost
Viki
10 mjeseci prije

Zanimljiv članak za one koje zanima svemir. Jedino je nejasno kako se takav članak našao na ovom portalu, s obzirom da se ne radi o uspjehu ruskih znanstvenika.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
4
0
()
x