fbpx

Znanstvenici navodno otkrivaju “gomilu željeznog snijega” u zemljinoj jezgri

jezgra zemlje

Temeljeći svoju teoriju o određenim “aberacijama” na seizmičkim podacima koje su ispitivali, znanstveni tim postulira da na jezgri našeg planeta mogu postojati debele gomile metalnih kristala koji “padaju kao snijeg”.

Tim istraživača iz Sjedinjenih Država i Kine zaronio je u tajne dubine Zemlje tvrdeći da je jezgra našeg planeta možda prekrivena debelim slojem metalne prašine koji pomalo nalikuje snijegu.

Prema Sveučilištu u Teksasu na Austinovoj web stranici vijesti, objavljena je nova studija koju je vodio izvanredni profesor sa Sveučilišta Sichuan u Kini pod nazivom Youjun Zhang i on postulira da su čestice željeza, “puno teže od bilo koje snježne pahulje na Zemljinoj površini”, te da padaju iz vanjske jezgre i stvaraju hrpe debljine do 320 km na vrhu unutarnje jezgre.

“Na neki je način bizarno razmišljati o tome”, rekao je Nick Dygert, docent sa Sveučilišta u Tennesseeju i koautor studije. “Imate kristale unutar vanjske jezgre koji se spuštaju na unutarnju jezgru na udaljenosti od nekoliko stotina kilometara.”

Kao što mediji navode, budući da je nemoguće zapravo uzeti uzorak jezgre našeg planeta, istraživači su to proučavali analizirajući signale snimljene iz seizmičkih valova koji putuju Zemljom.

Primijetivši određene „aberacije“ u seizmičkim podacima, s tim da su navedeni valovi očigledno putovali brže nego što se očekivalo kroz istočnu hemisferu gornje unutarnje jezgre, a sporije nego što se očekivalo pri kretanju kroz bazu vanjske jezgre, znanstvenici su smislili naziv „Željezna snježna jezgra“ u nastojanju da objasne taj fenomen.

“Granica unutarnje jezgre nije jednostavna i glatka površina, što može utjecati na toplinsku provodljivost i konvekcije jezgre”, rekao je Zhang.

Istraživanje je već dostupno na Internetu, a očekuje se da će biti objavljeno u tiskanom izdanju časopisa JGR Solid Earth 23. prosinca.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
12 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Jezgra mora biti u agregatnom stanju plazme, koja je zbog enormnih energija magnetično orjentirana. Sve je nastalo iz plazme, hladilo se iz vana. Tekućine su nestlačive, pa iz tekuće faze može nastati kruta samo hlađenjem. Zato je planet izvana krutina, pa je tekući omotač, pa bi trebala biti plinovita faza… No kako u Zemljinoj jezgri vladaju ogromni tlakovi i temperature, ima malo plina… dakle plazma i tekućina, odnosno tekući kristali… željeza i nikla.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Alex

E. Manje je poznato da je kora Zemlje zapravo strašno tanka…usporedivo sa lukom i onim tankim opnicama u njemu, otprilike…
Naravno, postoje i mišljenja da je Zemlja šuplja, a unutra se nalazi posebna zemlja – Pelusidar? 😏

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Lucija

@ Lucija

Sa znanosti na književnost 🙂 Edgar Rice je bio jako “napredan” za svoje doba. To je SF prije SF-a.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Mercury

@Mercury i @nessy
?? 😃 ccc
Ja biti poznavatelj od Tarzan.
Btw jedno je fantastika, drugo znanstvena fantastika…
Osnivačima se smatraju Levkrafti E. Alan Poe. I horora.
Ima i smješko na kraju komentara. Relax.

Alex
Gost
Alex
1 godina prije
Reply to  Lucija

16km na najdebljem mjestu.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija
Pelusidar nije ni misljenje, ni teorija, nego fikciona knjiga/roman, tvorca Tarzana, E.R. Burroughs-a.

mars
Gost
mars
1 godina prije

Nova turisticka destinacija na karti popularnih odredista za ljubitelje snjeznih radosti. Uz sve sadrzaje koje nude i ostale, ova pruza jos i taman i preplanuo ten kakav nijedna druga nije u stanju pruziti. I zato:

“Skijanje se brzo uci,
Ko je blesav da sjedi kuci”

kgfjč
Gost
kgfjč
1 godina prije

Nema bolje teorije od one koja se ne može dokazati ili osporiti. Znanstvena verzija božične pjesme.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Možda je zaista željezo teže od snijega, a možda i nije. Samo čekajuči nova “znanstvena otkiča” saznati če se više. Na kojoj su visini oblaci u zemljoj jezgri ? 😆😆

otpisani
Famed Member
otpisani
1 godina prije

Eto, postoje poslovi (za koje, doduše, moraš ići jako dugo u školu) koji ti omogućuju da ništa ne stvaraš, već samo da mozgaš i donosiš teorije za koje se ne traže dokazi (neupitnost tvoje teorije je utemeljena u tvojoj diplomi) a što ti je teorija teže dokaziva to će ti i plaća biti veća pa sve do “Nobelove nagrade”…

Starilav
Gost
Starilav
1 godina prije

Hebeš novinarstvo koje tekst započinje sa “navodno”!!!!

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

13km. najdublja rupa na svijetu.
Ostalo sve kojekakva nagadanja i baljezgarije ljudi koji spajaju mastu, isprogramiranim mozgom i masonerijom…

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik