Znanstvenici otkrili tragove nepoznatog života na Grenlandu – i otapanja leda, naravno

Glečeri na Grenlandu
13 komentara

Britanski istraživači pronašli su na Grenlandu nepoznata jezera koja sadrže tragove živih organizama prilagođenih ekstremnim uvjetima.

Znanstvenici sa sveučilišta Lancaster, Sheffield i Stanford u Velikoj Britaniji otkrili su 56 nepoznatih jezera pod grenlandskim ledenjakom. Stručnjaci vjeruju da sadrže tragove živih organizama prilagođenih ekstremnim uvjetima. Studija je objavljena u srijedu, 26. lipnja u časopisu Nature Communications.

Prema istraživačima, iako su ova grenlandska jezera manja od sličnih subglacijalnih jezera na Antarktiku, susreću se češće nego što se ranije mislilo. Identificirani su radarima iz zrakoplova koji je preletio ukupno 500.000 kilometara.

Duljina jezera je 0,2 do 5,9 kilometara. Većina ih je pronađena pod ledom koji se lagano micao, daleko od stabilnijih područja Grenlandskog štita. Neka od vodnih tijela već pokazuju znakove hidrološke aktivnosti. U četvrtak, 13. lipnja, Polar portal, koji okuplja danske istraživačke institucije, kaže da je Grenland izgubio dvije milijarde tona leda ili 40% ukupne mase. Očekuje da će se topljenje nastaviti tijekom ljeta, koje je prema ovim znanstvenicima počelo ranije nego je planirano.

Bilo bi interesantno vidjeti što je s ledom na južnoj polutke Zemlje? Topi li se na Južnom polu led ili se dodatno stvara? Ispada da današnji znanstvenici “trče” po Planetu i traže ekstreme koji potvrđuju mainstream hipoteze.

Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
5 godine prije

Uvik isto. Istražuju se pojedine pojave i konstatiraju činjenice međutim kad dođe trenutak za uklapanje tih pojava i činjenica u ukupnu sliku promjena na planeti počinje magija ☺

SamoKratko
5 godine prije

Na žalost ne vidim da naslov teksta odgovara sadržaju. Između ‘…Znanstvenici otkrili tragove nepoznatog života…’ i ‘…Stručnjaci VJERUJU da sadrže tragove živih organizama…’ (velika slova moja) nema znaka jednakosti.
S obzirom na to da smo na portalu logicno.com, molim vas da ne prelazite na ‘tamnu stranu’ click-bait naslova…

logika
5 godine prije

Prvo: ” Britanski istraživači pronašli su na Grenlandu nepoznata jezera KOJA SADRŽE TRAGOVE živih organizama prilagođenih ekstremnim uvjetima.”
Pa zatim: “Stručnjaci VJERUJU DA SADRŽE TRAGOVE živih organizama prilagođenih ekstremnim uvjetima. ”
Gospodo sa Logično.net, molim vas, prestanite objavljivati ovakve vijesti!
Zaista nije uredu da netko podcjenjuje pamet I inteligenciju nas citatelja.
Hvala!

samo tako
5 godine prije

Radarski operateri našli vodu ispod leda…. ma zamisli ! I da u jezerskog vodi postoji život
Za nobelovu nagradu

Mölltaler
5 godine prije

Još kad bi neko objasnio zašto se Grenland zove Grenland (zelena zemlja). Ah da nebi se uklopilo u teoriju o globalnom zatopljenju.

Lucija
5 godine prije

Pa sad…ako netko očekuje da će znanstvenici tamo pohrliti…pa fa im se tijekom prikupljanja uzoraka koja tona leda koji se topi sruči na glavu…. 😊

Također bi umilno podsjetila sve koji su uvjereni u globalno zatopljenje i ljudsku krivicu na poznati nestanak Vikinga s Grenlanda negdje u 11-13 stoljeću. Par godina strahovite hladnoće (!) – kad su doplovili u naseobini na Grnlandu nije bilo – nikoga…

Brainstorm
5 godine prije

jezero vostok – ondje su nasli neke zive organizme?
zanimljivo mjesto je MOVILE CAVE, movilska spilja u rumunjskoj. odvojena od povrsine 5 mil. godina. zanimljiv zivot je evoluirao ondje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.