fbpx

Znanstvenici otkrivaju kako solarne oluje utječu na migracije sivih kitova

sivi kit
0

Novo istraživanje pokazuje da bi se zdravi sivi kitovi, pod utjecajem sunčevih pjega i visokih razina radio valova koji se emitiraju iz solarnih oluja, mogli izgubiti tijekom migracije.

Istraživači su svoja otkrića predstavili na sastanku Društva za integrativnu i komparativnu biologiju u utorak, označivši još jedan korak u razumijevanju kako se životinje mogu oslanjati na magnetsko polje Zemlje ili kako na njih mogu utjecati druga nebeska tijela.

“To je fascinantan nalaz”, rekao je Kenneth Lohmann, biolog sa Sveučilišta Sjeverne Karoline u Chapel Hillu u e-poruci Live Science. “Bilo je nekoliko prijašnjih izvještaja koja povezuju magnetske oluje s nasukavanjima kitova, ali ovo je posebno dobro napravljena i uvjerljiva analiza”, rekao je Lohmann, koji nije bio uključen u studiju.

Jesse Granger, biofizičarka sa Sveučilišta Duke u Sjevernoj Karolini i glavna autorica studije, rekla je kako vjeruju da će kitovi migranti, poput sivih kitova, vjerojatno koristiti magnetnu percepciju – percepciju magnetskih polja – za kretanje kroz ocean –  a radio valovi iz solarnih oluja mogu utjecati na tu percepciju i poremetiti ju.

Sivi kitovi obično plivaju od ožujka do lipnja s obale Baje Kalifornije, Meksika, do mora Beringa i Chukchija, tražeći hranu, započinjući putovanje još u studenom. Međutim, tijekom putovanja neki se kitovi povremeno gube, a autori studije su sugerirali kako se mogući razlog krije u tome što nešto, poput solarnih oluja, može poremeti Zemljino magnetsko polje ili sposobnost kita da ga otkrije.

Granger i njezine kolege pregledali su podatke o nasukavanju sivih kitova s ​​američke Zapadne obale između 1985. i 2018. i otkrili povezanost – kitovi su nasukali mnogo češće kada je bio velik broj sunčevih pjega. Međutim, budući da je većina elektromagnetskog zračenja iz Sunca blokirana ili raspršena Zemljinom atmosferom, još uvijek je misterija kako točno utječe na navigacijske sposobnosti kitova.

“Postoji ogroman komad valnog raspona radiofrekvencija (RF) koji ga čini sve do Zemlje”, rekao je Granger. “I kod nekoliko vrsta pokazano je da RF šum može poremetiti sposobnost magnetske orijentacije.”

Istraživači su otkrili da postoji vjerojatnost da će se kit izgubiti u danima kada je buka s visokim RF zračenjem povećana za 4,8 puta, što sugerira da solarne oluje mogu utjecati na magnetski receptor kitova. Ipak, samo postojanje ovog receptora tek treba dokazati. Sve što znamo, rekao je Granger, jest da se „kitovi mnogo češće nasuču kad sunce radi lude stvari.

Lohmann je dodao da su također poznate magnetske oluje koje uzrokuju druge probleme životinjama koje nisu vezane za plovidbu, “tako da će trebati više posla da se utvrdi utječu li oluje na plovidbu kitovima ili imaju neki drugi učinak.” Tim sada nastoji utvrditi vrijedi li ovaj fenomen i za druge selidbene vrste i u drugim dijelovima svijeta – na primjer, gdje magnetsko polje možda nije tako lako otkriti.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
0 Comments

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
0
()
x