fbpx

Znanstvenici otkrivaju nepoznata svojstva tajanstvenih kristala

kristal

Znanstvenici s Krimskog federalnog sveučilišta Vernadsky napravili su velik korak u proučavanju električnih svojstava kristala litij-niobata (LiNbO3), obećavajućeg materijala, koji se koristi u razvoju naprednih optičkih uređaja te za obradu informacija.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Physics of Solid State.

Litijev niobat je umjetno sintetizirani spoj u obliku kristala, koji je od 1965. do danas bio od velikog interesa za znanstvenike iz svih industrijaliziranih zemalja. To je zbog činjenice da se kristali naširoko koriste u uređajima za obradu informacija i kontrolu optičkih tokova. Njihova se fizička svojstva mogu ozbiljno poboljšati ako se u kristal unose posebne nečistoće (ili ako se promijene uvjeti njihove sinteze).

Znanstvenici s Krimskog federalnog sveučilišta, zajedno s kolegama s Instituta za kemiju i tehnologiju rijetkih elemenata i mineralnih sirovina Tananaev na Ruskoj akademiji znanosti, već su dugo unaprjeđivali detaljnu studiju električnih svojstava LiNbO3. Prema riječima stručnjaka, informacije o njima u ozbiljnoj znanstvenoj literaturi sada su krajnje kontradiktorne.

Ruski su stručnjaci odlučili popuniti ovu „prazninu“, otkrivši kako kristali koji su izrađeni na sobnoj temperaturi iz taline s fluksom kalijevog oksida imaju značajno veći električni otpor od običnih kristala.

“Koristili smo uobičajenu elektrometrijsku metodu: mjerenje struje kroz kristal pri primjeni visokog napona. Međutim, otpor LiNbO3 u istoj struji na sobnoj temperaturi izuzetno je visok, što je zahtijevalo od nas da razvijemo originalnu specijalnu opremu”, kaže Aleksandar Yatsenko, profesor na Fakultetu za fiziku i inženjerstvo CFU-a.

Prema istraživanju, rezultati studije otvaraju mogućnosti znanstvenicima da rade s takvim objektima smislenije i učinkovitije. Znanstvenici sa CFU trenutno proučavaju električna svojstva kristala s nečistoćama željeza, cinka i magnezija.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
3 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
bbb
Gost
bbb
1 godina prije

Kristali su zakon, kod njih je sve barem kristalno jasno.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije

Mislim, da Mađari debelo lažu, da su izgubili tolike milijarde dolara zbog sankcija, jer se nikad i nisu držali tih odredbi koje ih obavezuju na zabranu trgovanja s Rusima, nego su kao i Srbija trgovali s Rusima u još većoj mjeri nego prije sankcija! a sad samo tu činjenicu prikrivaju lamentiranjem o nekakvim izgubljenim milijardama i valjda tiho priželjkuju, da im to netko vrati. ali dobit će hmhm—!

Stock
Gost
Stock
1 godina prije
Reply to  Jack

Polupo loncice!!!

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik