fbpx

Znanstvenici otkrivaju nepoznata svojstva tajanstvenih kristala

kristal

Znanstvenici s Krimskog federalnog sveučilišta Vernadsky napravili su velik korak u proučavanju električnih svojstava kristala litij-niobata (LiNbO3), obećavajućeg materijala, koji se koristi u razvoju naprednih optičkih uređaja te za obradu informacija.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Physics of Solid State.

Litijev niobat je umjetno sintetizirani spoj u obliku kristala, koji je od 1965. do danas bio od velikog interesa za znanstvenike iz svih industrijaliziranih zemalja. To je zbog činjenice da se kristali naširoko koriste u uređajima za obradu informacija i kontrolu optičkih tokova. Njihova se fizička svojstva mogu ozbiljno poboljšati ako se u kristal unose posebne nečistoće (ili ako se promijene uvjeti njihove sinteze).

Znanstvenici s Krimskog federalnog sveučilišta, zajedno s kolegama s Instituta za kemiju i tehnologiju rijetkih elemenata i mineralnih sirovina Tananaev na Ruskoj akademiji znanosti, već su dugo unaprjeđivali detaljnu studiju električnih svojstava LiNbO3. Prema riječima stručnjaka, informacije o njima u ozbiljnoj znanstvenoj literaturi sada su krajnje kontradiktorne.

Ruski su stručnjaci odlučili popuniti ovu „prazninu“, otkrivši kako kristali koji su izrađeni na sobnoj temperaturi iz taline s fluksom kalijevog oksida imaju značajno veći električni otpor od običnih kristala.

“Koristili smo uobičajenu elektrometrijsku metodu: mjerenje struje kroz kristal pri primjeni visokog napona. Međutim, otpor LiNbO3 u istoj struji na sobnoj temperaturi izuzetno je visok, što je zahtijevalo od nas da razvijemo originalnu specijalnu opremu”, kaže Aleksandar Yatsenko, profesor na Fakultetu za fiziku i inženjerstvo CFU-a.

Prema istraživanju, rezultati studije otvaraju mogućnosti znanstvenicima da rade s takvim objektima smislenije i učinkovitije. Znanstvenici sa CFU trenutno proučavaju električna svojstva kristala s nečistoćama željeza, cinka i magnezija.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
3 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
bbb
Gost
bbb
11 mjeseci prije

Kristali su zakon, kod njih je sve barem kristalno jasno.

Jack
Gost
Jack
11 mjeseci prije

Mislim, da Mađari debelo lažu, da su izgubili tolike milijarde dolara zbog sankcija, jer se nikad i nisu držali tih odredbi koje ih obavezuju na zabranu trgovanja s Rusima, nego su kao i Srbija trgovali s Rusima u još većoj mjeri nego prije sankcija! a sad samo tu činjenicu prikrivaju lamentiranjem o nekakvim izgubljenim milijardama i valjda tiho priželjkuju, da im to netko vrati. ali dobit će hmhm—!

Stock
Gost
Stock
11 mjeseci prije
Reply to  Jack

Polupo loncice!!!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik