fbpx

Znanstvenici pronalaze zajednički pristup problemu samoorganizacije

samoorganizacija

Međunarodna skupina znanstvenika, uz sudjelovanje Sveučilišta u Tjumenu (UTMN), predstavila je pregled istraživanja sustava klastera, nudeći svjež i uopćen pristup problemu samoorganizacije.

Članak o toj temi objavio je danas najstariji svjetski znanstveni časopis, Philosophical Transactions of the Royal Society A.
Fizička svojstva klastera – sustavi relativno malog broja međusobno povezanih čestica – kvalitativno se razlikuju od onih beskonačnih sustava.

2004. godine, znanstvenici s UTMN-a otkrili su prve svjetske nakupine mikrokapljica za levitaciju u vodi. Svojstva takvih kapljica čine ih pogodnim za in situ analizu sadržaja i procesa koji se događaju u bioaerosolima.

Danas su znanstvenici u X-BIO iz UTMN-a predložili novi opći pristup problemu grupiranja, kako u prirodnim tako i u umjetnim objektima.

„Analizirali smo podatke o širokom spektru, na prvi pogled, potpuno različitih sustava međusobno povezanih čestica i pokušali otkriti što je zajedničko u tim sustavima, što razlikuje jednostavan skup čestica od nakupina čestica, bez obzira na prirodu interakcija “, rekao je Alexander Fedorets, voditelj laboratorija za mikrohidrodinamičke tehnologije X-BIO instituta UTMN.

Autori su primijetili da svojstva klastera nikada nisu intenzivna: uvijek ovise o veličini klastera i broju čestica. To je izuzetno otežalo proučavanje klaster sustava.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
2 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
njofra
Gost
njofra
9 mjeseci prije

Zoran M. zar ne osjecate da bi vezano za clanak bilo potrebno nesto kao pojasnjenje, da ne moram/o guglati 🙂 ?

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
9 mjeseci prije

.ebote, da nisam pročitao ovaj članak, sigurno bi ostatak života proveo u zabludi vjerujući da nisam glup….

POVEZANE VIJESTI

Izbornik