fbpx

Znanstvenici pronalaze zajednički pristup problemu samoorganizacije

samoorganizacija

Međunarodna skupina znanstvenika, uz sudjelovanje Sveučilišta u Tjumenu (UTMN), predstavila je pregled istraživanja sustava klastera, nudeći svjež i uopćen pristup problemu samoorganizacije.

Članak o toj temi objavio je danas najstariji svjetski znanstveni časopis, Philosophical Transactions of the Royal Society A.
Fizička svojstva klastera – sustavi relativno malog broja međusobno povezanih čestica – kvalitativno se razlikuju od onih beskonačnih sustava.

2004. godine, znanstvenici s UTMN-a otkrili su prve svjetske nakupine mikrokapljica za levitaciju u vodi. Svojstva takvih kapljica čine ih pogodnim za in situ analizu sadržaja i procesa koji se događaju u bioaerosolima.

Danas su znanstvenici u X-BIO iz UTMN-a predložili novi opći pristup problemu grupiranja, kako u prirodnim tako i u umjetnim objektima.

„Analizirali smo podatke o širokom spektru, na prvi pogled, potpuno različitih sustava međusobno povezanih čestica i pokušali otkriti što je zajedničko u tim sustavima, što razlikuje jednostavan skup čestica od nakupina čestica, bez obzira na prirodu interakcija “, rekao je Alexander Fedorets, voditelj laboratorija za mikrohidrodinamičke tehnologije X-BIO instituta UTMN.

Autori su primijetili da svojstva klastera nikada nisu intenzivna: uvijek ovise o veličini klastera i broju čestica. To je izuzetno otežalo proučavanje klaster sustava.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
2 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
njofra
Gost
njofra
1 godina prije

Zoran M. zar ne osjecate da bi vezano za clanak bilo potrebno nesto kao pojasnjenje, da ne moram/o guglati 🙂 ?

otpisani
Famed Member
otpisani
1 godina prije

.ebote, da nisam pročitao ovaj članak, sigurno bi ostatak života proveo u zabludi vjerujući da nisam glup….

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik