Znanstvenici se pripremaju na jednogodišnju ekspediciju kako bi istražili veliku plavu rupu na Floridi

Znanstvenici - Ekspedicija
4 komentara

Plave rupe su velike pećine koje se formiraju na morskom ili oceanskom dnu i smatraju se morskim ekvivalentom vrtača ili velikih rupa, koje se formiraju na zemljinoj površini. Međutim, znanstvenici ne znaju puno o plavim rupama; čudne su formacije otkrili ribari i ronioci.

Američki znanstvenici pripremaju se na jednogodišnju ekspediciju kako bi istražili tajanstvenu plavu rupu na Floridi. Ekspedicija, koju su proveli istraživači iz laboratorija Mote Marine, sasveučilišta Florida Atlantic, Tehnološkog instituta u državi Georgia, Geološkog društva SAD-a i Nacionalne uprave za oceane i atmosferu, usredotočit će se na proučavanje plave rupe, koja je poznata kao Zelena banana, a koja se nalazi 47 metara ispod površine i vrlo je duboka, s dnom smještenim na dubini od 130 metara.

Znanstvenici se nadaju da će misija pomoći odgovoriti na sljedeća pitanja:

–         Jesu li plave rupe povezane s podzemnim vodama Floride (voda ispod zemljine površine) ili je došlo do upada podzemne vode u Meksički zaljev?

–         Ako su plave rupe u stanju izdvojiti hranjive tvari, hoće li to utjecati na proizvodnju na ovom području?

–         Nalazi li se u rupi neki mikro-okoliš, koji u sebi sadrži nove ili jedinstvene vrste mikroorganizama?

Proučavanje Zelene banane nastalo je na temelju sličnog istraživanja druge plave rupe, koja je nazvana “Amberjack Hole”.

Ronioci i podvodni stručnjaci sakupljali su uzorke vode iz ove plave rupe. Znanstvenici su kasnije otkrili da uzorci sadrže ogromne količine otopljenog anorganskog ugljika, koji mogu podržavati život neke vrste, uključujući mikrobe. “Ovi mikrobi mogu igrati važnu ulogu u globalnom ciklusu ugljika vraćanjem ugljika u okoliš u obliku kojem drugi organizmi mogu pristupiti”, priopćila je američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu.

Amberjack HoleZelena banana
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
3 godine prije

Godinu dana ce bit pod vodom? Super ! Jos bi bolje bilo da im se pridruze znanstvenici i saljivdije iz Nase. Volio bi ih vidjeti na dnu te rupe, da rone godinu dana i otkriju neku poveznicu s Marsom ili Venerom…

zgrl
3 godine prije

Aliens did it…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.