Rusija podsjeća Njemačku kako se završio Drugi svjetski rat

Upozorenje Njemackoj
53 komentara

Bivši predsjednik Medvedev izdao je oštro upozorenje nakon što je njemački parlament glasao za isporuku teškog naoružanja Ukrajini.

Dmitrij Medvedev, koji je bio predsjednik Rusije od 2008. do 2012. godine, aludirao je na to kako se završio Drugi svjetski rat za Njemačku, nakon što su berlinski poslanici podržali isporuku teškog naoružanja Ukrajini.

U postu objavljenom u četvrtak na njegovom Telegram kanalu, Medvedev je sugerisao da njemački poslanici zavide na „lovorikama svojih prethodnika koji su u prošlom vijeku sjedjeli u njemačkom parlamentu pod drugim imenom“. Ruski zvaničnik je upozorio da se takva situacija “završava tužno” za njemački parlament.

Bliski saveznik predsjednika Vladimira Putina trenutno je zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti zemlje.

Izjave Medvedeva uslijedile su ubrzo nakon što je njemački Bundestag usvojio prijedlog da savezna vlada u Berlinu isporuči Kijevu teže i složenije naoružanje, kako bi Ukrajina bila bolje opremljena da se brani pred ruskom ofanzivom.

Pod naslovom „Odbraniti mir i slobodu u Evropi – sveobuhvatna podrška Ukrajini“, dokument je podržalo 586 poslanika, uz 100 glasova protiv i sedam uzdržanih.

Prijedlog koji su predložile vladajuća koalicija i hrišćansko-demokratska opozicija, poziva na „ubrzanje isporuke efikasnijeg, takođe težeg naoružanja i složenijih sistema od strane Njemačke“. Poslanici, međutim, napominju da isporuke ne bi trebalo da se vrše na štetu njemačkih odbrambenih sposobnosti.

Tokom debate, poslanici desničarskih partija Alterative za Njemačku i Ljevice usprotivili su se prijedlogu.

Pored poziva na dostavu teškog naoružanja Ukrajini, ovaj prijedlog takođe podržava sve korake koje je vlada Olafa Scholza preduzela do sada, uključujući sankcije Rusiji i pomoć u istrazi navodnih ratnih zločina počinjenih u Ukrajini. Štaviše, zakonodavci su podržali nastojanje njemačke vlade da učini zemlju manje zavisnom od ruske energije.

„Njemački Bundestag najoštrije osuđuje brutalni agresivni rat Rusije protiv Ukrajine“, navodi se u prijedlogu. U dokumentu se takođe optužuje Kremlj da „na očigledan način krši međunarodno humanitarno pravo“, kao i da pokušava da „trajno uništi evropski mirovni poredak“.

Njemačka ministarka odbrane Christine Lambreht saopštila je u utorak da je vlada u Berlinu dala zeleno svjetlo za isporuku samohodnih protivavionskih topova Ukrajini. Ona je objavila vijest tokom razgovora o odbrani koje je vodio američki ministar odbrane Lloyd Austin u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramstein u njemačkoj državi Rhineland-Palatinate.

Lambreht je objasnila da će „Ukrajina naručiti” hardver od njemačkih proizvođača, a „Njemačka će platiti”. Za finansiranje ove šeme Berlin bi izdvojio oko dvije milijarde eura, rekao je ministar.

Prema izvještajima njemačkih medija, odbrambena firma Krauss-Mafei Wegmann mogla bi da isporuči čak 50 samohodnih protivavionskih topova tipa Gepard, koje je njemačka vojska povukla iz upotrebe još 2010. godine, ali su još uvijek na lageru. Dizajniran da obara krstareće rakete i avione, hardver takođe može da pogađa mete na zemlji. Njemački zvaničnici su prestali da otkrivaju bilo kakve konkretne datume kada bi Kijev mogao da očekuje da primi Geparde. Nekoliko njemačkih medija su, međutim, izvijestili da će hardver prvo morati da obnovi proizvođač, prije nego što bude isporučen u Ukrajinu.

Planirana isporuka bi bila na vrhu šeme razmjene prema kojoj zemlje istočne Evrope doniraju svoje teško naoružanje sovjetske proizvodnje Ukrajini, a umjesto toga dobijaju vojnu opremu od Njemačke. Berlin je takođe obećao da će pomoći ukrajinskoj vojsci u pogledu obuke.

Ranije u aprilu, u nekoliko njemačkih medija pojavili su se izvještaji koji sugerišu da je proizvođač oružja Rheinmetall u zemlji spreman da Ukrajini proda 88 rashodovanih tenkova Leopard, zajedno sa municijom, rezervnim dijelovima i alatima. Kompanija je navodno čekala odobrenje njemačke vlade da nastavi sa isporukom.

Rusija je, sa svoje strane, više puta kritikovala isporuke oružja NATO Ukrajini, insistirajući da to ometa izglede za mir u zemlji. Moskva je takođe jasno stavila do znanja da će se svaka isporuka vojne opreme smatrati legitimnom metom za ruske snage kada pređu ukrajinsku granicu.

„NATO u suštini ide u rat sa Rusijom preko zastupnika i naoružavajući tog zastupnika. Rat znači rat“, rekao je u ponedeljak ruski ministar spoljnih poslova.

Dmitrij Medvedevdrugi svjetski ratnjemačkarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
53 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Samo za Info
2 godine prije

Da netko podsjeti Rusiju kako je zavrsila borba za Lebensraum I ugrozene manjine?

eks
2 godine prije

Nemački list “Fokus” objavio da NATO jedinice već operišu u Ukrajini . Maske su pale, jasno je da u ratu učestvuje NATO .

nessy
2 godine prije

Prema staroj mudrosti, nitko ti ne moze nauditi, koliko mozes sam sebi. U Njemackoj su ocito zaboravili Sovjetsku zastavu kako se vije iznad Reichstag-a. Jednom, kada sva ova situacija bude gotova, i kada se budu brojili dobitnici i gubitnici, siguran sam da ce Njemacka biti na vrhu liste gubitnika. Dobitnik, jedini i neprikosnoveni, vec sada je poznat svima. Ukrajinu necemo niti spominjati.

Hum
2 godine prije

Koji igrokaz za budale… igraju se s nama kao s plišanim medvjedićima… poslije na kavijar i orgije uz veseli smijeh..kada shvate da ih ” geopolitičari” ozbiljno shvaćaju i gutaju priču.

Tito
2 godine prije

Žena im je ministar odbrane. I rest my case.

2 godine prije

Jasno je, u Njemačkoj se je uzdigao nacizam.
Što je još gore, neki nisu preboljeli poraza u drugom svjetskom ratu, pa žive za revanšu.
I to sve skriveno za lažu, kao, pomažu Ukrajincima!
Da su htjeli pomoči Ukrajincima, savjetovali bi im, da se drže Minskih sporazuma!

A sad, da se vratimo Gepardima, koje če isporučiti.
Metalnom kovčegu, koji nema oklop, nego je samohodka sa dva 30mm topa i radarom koji može pratiti sve oko sebe na udaljenosti 5km.
Nijemci znaju, da im je vrijeme prošlo, zato su jih izbacili iz naoružanja 2010.
Ali za klanje Ukrajinaca bit če dobri.
Naime, taj topič sa 5km radijusom ne može srušiti helikoptera, koji ga “vidi” 30km daleko.
I uništi ga sa jednom raketicom, kojoj pomaže navođenje i radar, kojeg ima…
Znači Njemci su obične ubice Ukrajinaca za paravanom, kao, pomažu jim….

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

”Ne mijenjam vojnika za feldmaršala!” – Staljin
(na prijedlog da svog zarobljenog sina Jakova zamjeni za feldmaršala Paulusa)

Dana 14. travnja 1943. u koncentracijskom logoru Sachsenhausen umro je Jakov Dzhugashvili, najstariji sin Josifa Staljina.

P.S.
Nijemci su 1941. za 38 dana zauzeli Francusku.
U Staljingradu su 1943. za 38 dana prešli s jedne strane ulice na drugu…

Max
2 godine prije

Bit će dobro ako ne bude Trećeg.

gigi pinna
2 godine prije

A “meš’čini” da su u Kremlju zaboravili što je bio okidač raspada Sovjetskog Saveza – dugogodišnji rat u Afganistanu (1979-1988). Zato se čudim da nisu krenuli u Blitzkrieg, i u par tjedana završiti priču. Jer onaj mamlazinjo Stoltenberg bali kako će Zapad podupirati GODINAMA Ukrajinu u ratu protiv Rusije.
Odakle im to da će ih Ukri, nakon 8 godina anti-ruske indoktrinacije i naoružavanja, dočekati ih sa cvijećem? Pa nisu u stanju niti Harkov (27 kilometara od ruske granice) zaokružiti, niti osigurati ir ruskim pograničnim regijama.

Slovenac
2 godine prije

Da podsjeca njemacku samo sto je sada rusija u polozaju kojem je bila njemacka …

Emiliano Zapata
2 godine prije

Evo a ja podsjecam gradane kako su u svim ratovima isti zlotvori financirali sve zaracene strane, zaduzujuci im nerodenu djecu i unuke te istrebljujuci citave narode!

zvz
2 godine prije

Samo što ovaj puta nema zapadnog bojišta.

Rimtutituki
1 godina prije

Picka li im vise mayerina,kurce se u Bundestag nasom lovom a 11 miliona penzica skuplja svaki dan Flasche. Umjesto da se u svojoj kuci prvo pobrinu,koštaće ih sve ovo skupo,na iducim izborima,a ako stvar pobjegne iz ruke i prije,Schweinehund

Lister
1 godina prije

Naravno da znaju, imali su 6 miliona neprijateljskih vojnika na istoku te isto toliko na zapadu. Sada valjda racunaju da ce onih 6miliona na zapadu biti na njihovoj strani. Treba biti realan pa reći da su se sovjeti i saveznici zajedno borili protiv nacista. Koliko vidim, sovjeti vise namaju takvih saveznika i osim nuklearnog sukoba nema načina da pokore kontinent sa 500miliona ljudi koji su plebiscitarno protiv njih. Uzeti ce istok Ukrajine u ovom sukobu, razvrgnuti prijateljstvo 3 sestrice, bratstvo sa ostalim slavenskim drzavama odavno je razvrgnuto te ce se okrenuti izgradnji ruskog svijeta.

Praetorian
1 godina prije

Nakon Britanije, sada je i Njemacka indirektno objavila rat Rusiji. Rusija ima pravo gledati Njemacku, kao i Britaniju kao legitiman vojni cilj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI