Tony Blair brani rat u Iraku

Toni Blair
36 komentara

Bivši britanski premijer Tony Blair tvrdio je da je invazija na Irak koju predvode SAD bila opravdanija od tekuće ruske vojne operacije u Ukrajini, uprkos svim njegovim predratnim opravdanjima otkako se pokazalo da su lažna.

U razgovoru za nemačku DPA i dve druge evropske novinske agencije, Blair je naveo da je invazija – u kojoj je učestvovalo 46.000 britanskih vojnika – opravdana domaćom represijom Sadama Huseina i regionalnim sukobima, i njegovom upotrebom hemijskog oružja protiv Kurda.

„Bar bi se moglo reći da uklanjamo despota i pokušavamo da uvedemo demokratiju“, rekao je Bler.

Invazija i kasnija okupacija Iraka dovela je do smrti do 210.000 civila, prema projektu Iraq Body Count . Uronjena u nestabilnost, zemlja je postala leglo džihadizma, a veći dio sjevernih krajeva Iraka pao je pod kontrolu terorista Islamske države (IS, bivši ISIS) nakon povlačenja SAD-a 2011. godine.

Husein nije imao nikakve veze s napadima 11. septembra, a tvrdnje SAD-a i UK-a da je skrivao oružje za masovno uništenje bile su lažne. Prije invazije, Blair je lažno tvrdio da Irak posjeduje ovo oružje i da radi na nabavci nuklearnog oružja.

Blair je dalje tvrdio da je Ukrajina, za razliku od Iraka, “zemlja koja ima demokratski izabranog predsjednika koji, prema mojim saznanjima, nikada nije započeo regionalni sukob niti izvršio bilo kakvu agresiju protiv svojih susjeda”.

Bivši ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič svrgnut je u državnom udaru koji su podržavale SAD 2014. Njegov nasljednik Pjotr ​​Porošenko je tada pokrenuo vojnu kampanju protiv proruskih milicija u Donbasu, za koje ruski istražitelji kažu da je ubilo više od 2.600 civila i ranilo najmanje Još 5.500.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naveo je ovo nasilje kao jedan od ključnih faktora iza njegove odluke da pošalje trupe u Ukrajinu prošlog februara. “Prijetnja je rasla iz dana u dan. Informacije koje smo dobijali nisu ostavljale sumnju da je do februara 2022. sve bilo spremno za još jednu krvavu kaznenu akciju u Donbasu”, rekao je on u ruskom parlamentu prošlog meseca.

Osim prijetnje narodu Donbasa, Putin je naveo i insistiranje NATO-a na naoružavanju Ukrajine i njenom pretvaranju u “antirusku” državu, odbijanje zapadnog bloka da pregovara o sigurnosnom sporazumu s Rusijom i širenje neonacističke ideologije u Ukrajini kao razloge koji opravdavaju operaciju.

IrakToni BlairUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Tony Blair je bio desna ruka Colina Powella u pokretanju rata na Irak 2003. temeljem lažnih optužbi da Irak ima oružje za masovno uništenje.
Svi se sjećamo mahanja bočicom Powella na Vijeću sigurnosti UN-a 5. veljače 2003. godine.
Međunarodni sud u Haagu naravno ništa nije pokrenuo niti protiv jednog niti protiv drugog.

Colin Powell umro je prije godinu i pol dana u 84-oj godini službeno od Covida, unatoč tome što je više puta cijepljen Covid cjepivom. Imao je Parkinsonovu bolest i multipli mijelom.
Inače sin jamajčanskih imigranata.

eks
1 godina prije

Englezi su poznati kao ljigavci i podlaci, a Bler je jedan od najvećih podlaca.

Sparkling
1 godina prije

The death of 500,000 dead Iraqi children was “a very hard choice, but the price-we think the price is worth it”
Hoćete možda za to pred Haški sud Gosp. Blair?

borjana
1 godina prije

Pa toni je zadužen za to da nam pojasni tko smije opravdano napadati i ubijati djecu, a tko se smije branit.
Toni je bezgrešan, posvećen i dosljedan višestoljetnoj održivoj engleskoj politici od izvoza roblja i začina pa do nafte, a sve u interesu pravedne raspodjele pirodnih resursa i bogatstva.
Već stoljećima ništa sporno.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Ajoj da odurna entiteta !!!!

Dokurčilomi
1 godina prije

Reci ti nama Toni gdje je to oružje masovnog uništenja koje je imao Sadam? Jeste li ga pronašli ili bar namirisali?

Throne
1 godina prije

Istina o agresiji na irak polako izlazi na sunce na zapadu, to se doticnom tonnyu Blairu ne svidja, pocelo je polako kuhati pod njegovim nogama i poceo se braniti preko mms medija.. No sve ce na kraju doci na vidjelo o laziranju dokaza, brutalnoj agresiji kao i o neselektivnom ubijanju ljudi, zene, djece staraca, kradji arheoloskih neprocjenivih kulturnih dobara iz muzeja, kradji nafte… uf dalje mi se ne pise ali ima toliko toga da se jos kaze o visegodisnjoj okupaciji Iraka i prljavom ucestvovanju britanske vojske u njoj.

Ramo Krivdić
1 godina prije

Just liar!

gogo
1 godina prije

ovo gono je rani zločinac i teško smeće !

Keki
1 godina prije

Nisu našli nista da Irak ima, točnije dokazano je da Irak nema ono za što ga se optuživalo i svejedno su napali.

tatamata
1 godina prije

za ovog postenjaka nema naloga za hapsenje ,,jel da

Iva
1 godina prije

Zbog čega je ubijen profesor Dejvid Keli? Da li zato što je imao hrabrosti da kaže da Irak nema oružje za masovno uništenje?

Ovaj gad je odavno trebalo da bude iza rešetaka.

Max
1 godina prije

Gdje je sad Haški sud.

mikiyugo
1 godina prije

Sa njim i takvima bi trebalo uraditi isto ono sto su Turci malom Radojici uradili iz romana na Drini Cuprija.Da sam ja bog,stvarno ne bi znao kako da kaznim ovakve kao on jer bi mi se svaka kazna cinila premalenom.

FATIH
1 godina prije

EE KAKO BIH TE TONI PAJSEROM PREVASPITAO ……………..
SLAVA IRACKOM NARODU!!!!!

Trajko
1 godina prije

Kako taj ljigavac može nekažnjeno živjeti?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI