Sastanak u Jeruzalemu – Rusija je izabrala saveznika na Bliskom istoku

Nikolaj Patrushev John Bolton
41 komentar

Forsiranje pritiska Irana dovelo je SAD u stanje mirovanja. Jačanje pritisaka i prijetnji nije pridonijela težini Washingtona na međunarodnoj sceni da slomi Iran, a besmislene sankcije protiv vrhovnog vođe Hamneija i ostalih visokih iranskih dužnosnika dovelo je do odgovora iz Teherana o “kraju diplomacije”. Rusija je, prema riječima tajnika Vijeća sigurnosti Nikolaja Patruševa, podsjetila Sjedinjene Države da je Iran saveznik Moskve.

Tri dana prije nego što će Putin i Trump stići u Japan, razgovore u ruskoj i američkoj vanjskoj politici su održali Nikolaj Patrušev i John Bolton. U Jeruzalemu su proveli dva dana raspravljajući o regionalnoj, bliskoistočnoj agendi i važnim međunarodnim pitanjima za obje zemlje, od Ukrajine do Venezuele. S obzirom da će se u petak ili subotu predsjednici Rusije i Sjedinjenih Država susresti u Osaki, trenutni razgovori u Jeruzalemu mogu se smatrati njihovom generalnom probom.

Ali u središtu sastanaka u Jeruzalemu bilo je, naravno, iransko pitanje. Ono je bilo važno ne samo za Sjedinjene Države, nego i za Izrael, koji je također sudjelovao u dijelu pregovora. Netanyahu je općenito predstavio trenutačni jedinstveni trilateralni sastanak na kojem je osim Patruševa i Boltona sudjelovao je i čelnik izraelskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Meir Ben-Shabbat, te sebi pripisao sve zasluge.

Izraelski premijer održao je odvojene sastanke s Patruševom i Boltonom, a zatim je otvorio i sam tripartitni sastanak, objavivši: “Vrlo cijenim snažne odnose koje Izrael ima s objema zemljama i njihovim čelnicima i vjerujem da postoji šira osnova za suradnju među nama trojicom nego što mnogi vjeruju.”

Interes Izraela je razumljiv. On želi izvući Iran iz vidokruga, to jest iz Sirije i Libanona koji graniče se cionističkim entitetom. To se ne može učiniti uz pomoć Sjedinjenih Država, pa bi bilo dobro privući Rusiju da pritisne Iran.

Ovo su potpuno neutemeljeni snovi, ali u Izraelu mnogi vjeruju da iz nekog razloga Moskva treba njihovu pomoć u bliskoistočnoj igri. Oprezan položaj Rusije u izraelsko-iranskom sukobu u regiji, posebno u Siriji i Libanonu, posljedica je nevoljkosti Rusije da se uvuče u sukob dviju regionalnih sila. Ipak, Izrael je iz nekog razloga ovaj sastanak doživio kao priliku da se Moskva odmakne od Teherana.

U Jeruzalemu je Netanyahu rekao da će Izrael “nastaviti sprječavati Iran da koristi susjedne teritorije kako bi ih napao”. To jest, provodit će udare na teritoriju Sirije i Libanona, od kojih je jedna prošle godine dovela do smrti vojnika u ruskom vojnom zrakoplovu nad teritorijem Sirije, kada su sirijske snage protuzračne obrane pokušale doći do izraelskog zrakoplova koji se skrivao iza  ruskog Il-20.

Ovog puta je Netanyahu rekao: “Želio bih vas uvjeriti da štiteći sebe nećemo ni na koji način ugroziti ruske snage.” To jest, obećao je da će nastaviti dok ne porazi Siriju, prevedeno „dok ne protjera iranske milicije i libanonski Hezbollah, odan Iranu“.

Naime, Izrael napada Iran na teritoriju treće države, ali istovremeno proziva Iran da je agresor i zahtijeva da ga kazni. Kazalište apsurda, ali njegove su izvedbe prisiljeni gledati u cijelom svijetu. Sadašnja faza prisiljavanja na odmak oko Irana to pokazuje više nego otvoreno. Netanyahu želi da Iran napusti Siriju, Trump želi zaraditi slavu na “tvrdom Iranu” kako bi kasnije izvršio pritisak na Europljane i vratio izgubljene simpatije zaljevskih šeika.

Cijeli svijet iščekuje sljedeće američko-izraelske provokacije protiv Teherana. U Jeruzalemu je Patrušev slušao sve tvrdnje Boltona i Netanyahua i zapravo ih je sve odbacio. Tako da nema pitanja. Time je ušutkao glasine i razne pseudopolitologe prema kojima sve što se događa u svijetu određuje tajna skupina izraelskih Židova, koju se opisuje kao sektu koja iz bliskoistočnog skrovišta u cionističkom entitetu vlada cijelim svijetom.

Za početak, tajnik Vijeća sigurnosti Rusije je ustvari izjavio „kako posljednje dvije provokacije protiv Irana nisu uspjele“. Iranci su oborili američki bespilotni zrakoplov u njihovom zračnom prostoru, a Rusija “nije primila nikakve druge dokaze o iranskoj krivnji za napade na tankere”.

„Dokazi u prilog verziji napada torpedima na tankere u Omanskom zaljevu su neprofesionalni i loše kvalitete“, poručio je.

Govoreći o ruskoj strategiji, Patrušev je kazao kako je Moskva istaknula “važnost postepenog smanjivanja napetosti u iransko-izraelskim odnosima provedbom uzajamnih koraka” i naglasio da “Sirija ne bi trebala postati arena geopolitičkog sukoba”. Izraelske napade na Siriju je tajnik ruskog Vijeća sigurnosti nazvao nepoželjnim, tvrdeći da Izrael može postići mnoge od svojih ciljeva i bez njih.

“Mnogi slučajevi udara mogu se spriječiti i lokalizirati situaciju koja zabrinjava Izrael nevojnim metodama”, rekao je Patrušev.

U tu svrhu je pozvao na učinkovitiju suradnju između ministarstava obrane Rusije i Izraela. To jest, ako Izrael brine o svojoj sigurnosti, onda može razgovarati s Rusima o spornim milicijama ili skladištima Hezbollaha u Siriji koji ga brinu, a ne pokušavati ih uništiti.

Problem je u tome što Izrael ne želi reći gdje misli pobijediti, jer Rusi vrlo lako mogu dokazati da baš ništa ne prijeti Izraelu. Izrael ne može priznati da sada ne gađa ono što mu prijeti, nego što bi ga moglo ugroziti u budućnosti.

Rusija Hezbollah ne smatra terorističkom organizacijom. I zato što se bore rame uz rame u Siriji, ali i zato što je to u biti libanonska vojska koju je stvorila šiitska populacija ove zemlje.

Izrael, kao i SAD, teroristima ne smatra samo Hezbollah, već i cijeli Iran. Sankcije i izjave protiv Irana sve su agresivnije, a posljednje američke mjere koje su nametnute protiv vrhovnog vođe, ajatolaha Hamneija dovele su do toga da je Teheran odgovorio da je “diplomacija završila”.

„Naš vođa nema milijune i račune u inozemstvu, samo molitve“, tako je Teheran odgovorio na sankcije protiv Hamneija. Vrhovni vođa Irana je i prije toga rekao da su pregovori s “lažnim Trumpom” nemogući, tako da sada pozivi predsjednika Sjedinjenih Država za pregovore izgledaju kao izrugivanje zdravom razumu.

Sjedinjene Države i Izrael misle da mogu napraviti raskol između Rusije i Irana, ali Moskva je jasno stavila do znanja da su ti izračuni neutemeljeni. Prošlog tjedna se Nikolaj Patrušev u Ufi sastao sa svojim iranskim kolegom, tajnikom Vrhovnog vijeća nacionalne sigurnosti Irana, Alijem Shamkhanijem. Sastanak je bio tematski povezan s međunarodnim forumom održanim u Baškiriji, ali je jasno da su predstojeći razgovori u Jeruzalemu bili glavna tema razgovora. Sljedećeg dana nakon sastanka između Patruševa i Shamkhanija, Vladimir Putin je, odgovarajući na izravno pitanje o mogućnosti dogovora između Rusije, Sjedinjenih Država i Izraela rekao: „Što to znači? Da je ovo je neka vrsta trgovačkog poduzeća?! Mi ne trgujemo s našim saveznicima, našim interesima ili našim načelima. S našim partnerima možemo pregovarati o rješavanju nekih hitnih problema.”

Sada je u Jeruzalemu Nikolaj Patrušev rekao izravno: „U kontekst razgovora s našim partnerima u procjeni u odnosu na velike regionalne sile, što je Iran, želio bih da obratite pažnju na sljedeće: Iran je i dalje naš saveznik i partner s kojim smo stalno u razvoju odnosa i na bilateralnoj razini i na multilateralnim forumima. U tom kontekstu, svaki pokušaj da se Teheran predstavi kao glavna prijetnja regionalnoj sigurnosti i stavi ga se u isti rang s jednim ISIL-om, ili drugim terorističkim skupinama, za nas je neprihvatljivo.”

Patrušev je Iran izravno nazvao saveznikom Rusije, što je najvažniji signal za Sjedinjene Države i Izrael. Ranije ove godine je jedan od zamjenika ministara vanjskih poslova Rusije u intervjuu američkom televizijskom kanalu, odgovarajući na pitanje je li Iran saveznik Rusije, rekao je da bi bilo pogrešno to reći: „Mi samo djelujemo zajedno u Siriji, dok se Rusija pridržava sporazuma s Izraelom o njegovoj sigurnosti u vezi sa sirijskim ratom.“ Tada je ta izjava uzburkala strasti i u Iranu i Izraelu.

Formalno, Rusija nema vojne saveznike, osim zemalja članica saveza CSTO. No, u posljednje vrijeme, Šangajska organizacija za suradnju, šireći se u prostoru Azije, postaje sve više i više ako ne vojni savez, onda organizacija koja jamči sigurnost svojih članova, osobito od vanjskog, zapadnog pritiska. Iran se još nije pridružio Šangajskoj organizaciji za suradnju. On je zemlja promatrač i prvi kandidat za punopravno članstvo. Izjava Nikolaja Patruševa ne samo da približava trenutak ulaska Irana u SCO, već također ukazuje na stav Rusije prema starom i velikom susjedu. Na veliku žalost Netanyahua i američkih jastrebova, naravno.

CSTOHezbollah
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sion
4 godine prije

Rusija je isto tako izjavila da joj je saveznik i Izrael, čak i više od toga, da će braniti Izrael ako Iran napadne. Ne tvrdim da bi Rusija zaista i branila Izrael, ali svašta se govori u diplomaciji dok se ne otkriju karte. Navodno su SSSR i nacistička Njemačka bili saveznici na početku Drugog svjetskog rata, tako su barem govorili i postupali dok ih nacistička Njemačka nije napala. Svašta se govori u diplomaciji, pa tako i rusi svašta govore dok se na poziv izraelaca sastaju u Jeruzalemu, glavnom gradu Izraela.

Trubadur
4 godine prije

To je to, o čemu neki pričamo več duže vremena na portalu Logično…. Rusija je danas jedina sila, koja ima normalne odnose sa svim igračima na Bl. Istoku, od Izraela, pa do Irana i od Egipta KSA, pa sve do Turske i Libije…… Dali je cijena, da ne dozvoljava ozbilnije suprostavljanje u glavnom jalovim Izralskim napadima na tlo Sirije i na drugoj strani još uvijek dozvoljava jačanje Irana u Siriji ,prevelika ili premala za to, neka svatko sam odluči………

Weteran
4 godine prije

Moskvi je na terenu Velikog Bliskog Istoka glavni i jedini saveznik Izrael.
Svi ostali su Alat za namensku upotrebu!

nije bitno tko
4 godine prije

Izrael je obrao bostan. Ne može vječito napadati susjedne države i ujedno glumiti žrtvu. Došao je kraj njegovom bezobrazliku.

Alen
4 godine prije

Uh kako bih volio , da Tarantino ima daMu da napravi film na bliskoistocnu temu sa sadasnjim akterima u glavnim ulogama… Mislim da cak i on ne bi uspio dočarati konacni obracun u vidu masakra ( kako to obicno biva u njegovim filmovima ) kakav će se desiti u stvarnosti…

Alen
4 godine prije

Najgori dan za izrael poslje egzodusa je ulazak rusije u siriju 2015 godine..To je dogadjaj koji se oplakuje na temeljima brda na kojem stoji Al aqsa..

aeigvengvaegvnfaewfvuawrnfvuw
4 godine prije

Saveznik Rusije koji upravlja njom je okupirana Palestina a Iran bi trebao biti strateški saveznik jer ti koji žele uništiti Iran ruse napadaju od desetog stoljeća svakih 100 godina. Dakle ti koji napadaju Rusiju deset stoljeća upravljaju njom i Rusija će uz pomoć cionosferatua pustiti Iran niz vodu. Tko je ruse razoružao od kemijskog oružja , čemerika i dalje ima kemijsko i pravi biološko za ruse na njenim granicama? Tko je rusima razmontirao 50.000 bojevih nuklearnih glava i gorivo prodao čemerici koja će je na zapovjed tame sutra napasti? Tko je napravio tvornicu za razmontiranje plutonija iz bojevih glava a čemerika nije to uradila već je glave sa putonijem pohranila na “sigurno”? Zašto Rusija snabjdeva iz svojih tvornica nukleranim gorivom čemeričke-kaubojske nuklearne elektrane kad tom čemerikom vladaju oni koji rusima puštaju krv od kad postoje i sutra će iz te čemerike letjeti rakete da ruse ubijaju? Zar rusima nije dovoljno… Čitaj više »

Sparkling
4 godine prije

Prilično razno raznih konstatacija i pogleda svih strana na trenutačnu situaciju na BI je izgovoreno ali do nikakvih (kako ja vidim) pozitivnih pomaka nije došlo. Pat pozicija je očigledna. Sve strane bi nešto poduzele da je “hrabrosti” a da pritom ne izgube sadašnje pozicije. Moje je mišljenje da su svijesni toga ako se nešto zakuha oko Irana, da to neče samo tako završiti kao neki “Libijski scenario”.
Međutim jedna mi stvar nikako nije jasna. Tri-četiri Ruske vojne baze na teritiriju Irana i situacija bi se automacki smirila. Poslali bi “izuzetnima” jasnu poruku što misle o provokacijama na račun Irana. Ili ako povučemo neku opciju koju mi obični ljudi ne vidimo a to je da ih Rusi namjerno navlače na “tanak led” kako bi to bio konačan pad imperije. Neznam, ali događaji mi govore da kotač sukoba neizbježan. Imperija če povuči i ostatak s sobom prilikom pada.
LP

deki
4 godine prije

Svaka drzava koja ne priznaje i uvazava Iran i Hezbolah,i koja bi mimo njih da odlucuje,pravi planove,poslove,teritorije,politicke dilove…. nema sta da se nada i da trazi na Bliskom istoku.Zna to dobro Rusija.Pa ne moze se tek tako izbaciti i zaobici Iran iz naftnih poslova,zemlja koja je tu ihihi godina,to je isto kao kada bi neki covek drugom coveku oduzeo pravo da udahne vazduh tj.da dise. I to jos ironije u njegovom dvoristu.Pa zna se unapred kako bi se taj covek nadljudskim nacinom branio! Dok to ne shvate americki kriminalci i ubice nece nikada biti mira,samo sto bi sada taj nemir ili rat mogao i njima dobro da naskodi,cak sta vise tragicno da naskodi. Vruci krompir je sada u rukama americkih pirata i lopova i jos uvek je vreo i pece li pece ,dokazuje to kuknjava twitterasa trampa. Da li baciti taj krompir iz ruku ili trpeti tu vrelost.I jedno i… Čitaj više »

Kažun
4 godine prije

B -tim zaglavio u živom pijesku???

burt
4 godine prije

kad je u svibnju došla vijest da IRGC postavljaju balističke rakete u male brodove a iza toga miniranje tankera, rušenje dva drona, jedan srušio IRGC, drugi Houti po naređenju IRGC postalo je jasno da je samo pitanje vremena kad će na Iran krenut avijacija i tomahawci, jedina država na koju još nije ispaljen ni jedan tomahawk od sedam sa liste Irak, Somalija, Afganistan, Libija, Sudan, Sirija, NATO koalicija je funkcionirala u tim državama ali ostatak ekipe iz NATO-a su pobjegli pred propagandom IRGC-a, super oružjima koje čine čuda, raketama za potapanje nosaća aviona itd. ostali su samo SAD-V. Britanija jedini istinski čuvari povijesti demokracije i zapadne civilizacije

Trubadur
4 godine prije

Samo mali off, pošto mi se čini, da je važno…. Rusija je prestala, da prodaje svoje naoružanje za dollare….I to važi za sve…

jezevakucica
4 godine prije

Šta ima stari moj? Kako žena, kako djeca? Ma sve pet,tvoji isto dobro?Dobri su oni vaši košarkaši CSK.Ma nisu ni oni vaši iz Toronta loši,dobro nisu baš vaši ali…Nego da ne zaboravim da te podsjetim,mi i iranci smo ti kao Tito-Naser.Ok?

Ivi.tz
4 godine prije

Živjela RUSIJA i IRAN…

Milance iz Ceske
4 godine prije

Previse se novináři Logicno bave informacijama o globalnoj politici koju mnogi komentatori nerazumiju a ta globálna politika je sasvim drugacija od onoga sto novináři píšu.Trebali bi se novináři Logicno vise posvetiti temama lokalnoj politici na prostoru bivse Juge, tu je toliko problema a nití slova o svému tome.Ja razumijem novináře Logicno, bobmasticnel teme su zanimljive a kljucne teme na tím nasim prostorima nikog nezanima…Nerijesavajte globalnu politiku, málo jace face to vodě od obicnih ljudi ..

Mateja
4 godine prije

ZDA ni mar za žide. Židje v Iranu živijo. No ZDA ni mar niti za Žide v Izraelu. V primeru napada na Iran, bi marsikaj padlo v neprijavljeno Izraelsko orožje.
Napad na Iran je nujen zaradi gospodarske koristi za AMERIŠKE orožarske firme in za skrilavec.
To je vsa umetnost AMERIKE. Toda njihovi otroci se medsebojno streljajo in drogirajo. Če jim ni mar za lastne otroke…

P.V.
4 godine prije

Da Rusija zaista zeli smiriti situaciju na bliskom istoku odnosno prijetnji rata nedvosmisleno bi porucila onoj rugobi trumpu da tu nigdje okolo nije Ohio, Oregon, Texas itd itd te da prestane koristiti animozitete medju zaljevskim zemljama da bi isprobavao svoje oruzje i prijetio da ce(pazi ovo) unistiti Iran to jest pobiti oko 80 miliona ljudi.Izraelu bi se moglo kazati da se prema Palestincima i Arapima odnosi gore nego se Hitler odnosio prema Zidovima.No, Rusija igra duplu igru ,a kod nas se to zove “jesi li ti za medjeda ili za mene.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI