Donald Trump: “Hvala Iran, pokazalo se da je dogovor moguć!“

Trump pohvalio Iran
34 komentara

Američki predsjednik Donald Trump pohvalio je Teheran zbog puštanja veterana američke mornarice Michaela Whitea, koji je 2018. godine osuđen na 10 godina zatvora, nagovještavajući napredak koji bi mogao utrti put novom nuklearnom sporazumu.

„Upravo sam telefonom razgovarao s bivšim američkim taocem Michaelom Whiteom, koji je sada u Cirihu nakon puštanja iz Irana. Uskoro će biti u američkom avionu i DOLAZI KUĆI U Sjedinjene Države “, tvitnuo je Trump u četvrtak naveče, prije nego što je Islamskoj republici odao priznanje za saradnju u tom procesu.

„Hvala Iran, pokazalo se da je dogovor moguć!“

White-a su iranske vlasti privele u pritvor još u junu 2018. godine, kada je bio u posjeti svojoj djevojci. White, porijeklom iz Kalifornije, u američkoj mornarici služio je 13 godina, a osuđen je na deceniju zatvora zbog optužbe za vrijeđanje iranskog vrhovnog vođe Alija Khameneija i dijeljenja privatne fotografije na društvenim mrežama.

Dok je epidemija Covid-19 vladala zemljom, iranska vlada naredila je da se pošalju hiljade zatvorenika kući kako bi suzbili pandemiju.

White je bio jedan od oko 85.000 zatvorenika koji su privremeno oslobođeni iz zatvora, a u pritvoru je ostao u švicarskoj ambasadi u Teheranu do ove sedmice.

Ukupno 164.270 ljudi je pozitivno testirano na koronavirus u Iranu do četvrtka, a vlasti su upozorile na “drugi talas” smrtonosne bolesti usred povećanog broja novih slučajeva.

Trumpove rijetke pohvale Teheranu stižu dok tenzije između dvije zemlje i dalje rastu.

U maju 2018. godine SAD su napustile značajan nuklearni sporazum potpisan s Iranom tri godine ranije – formalno poznat pod nazivom Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja (JCPOA) – uz prijetnje drugim stranama sankcijama koje bi uništile napore da se sporazum spasi.

Samo prošle nedelje, državni sekretar Mike Pompeo rekao je da će Washington ukinuti gotovo sva preostala odlaganja (uz samo jedan izuzetak) svojih sankcija protiv Irana u vezi s nekoliko civilnih objekata. To znači da će evropske, kineske i ruske kompanije koje rade na nuklearnim projektima u Iranu imati dva mjeseca da završe svoje operacije ili se suoče sa gnjevom SAD, koji će doći u obliku kaznenih mjera. U slučaju civilnog nuklearnog reaktora u Bushehru, u SAD su rekli da će period gašenja biti 90 dana da bi se „osigurala sigurnost“.

Pored stezanja iranskog nuklearnog programa, Washington je pojačao ekonomski pritisak na Teheran u skladu sa svojim ciljem da njegov nacionalni izvoz nafte svede na nulu. Pošto se mini-flotila iranskih tankera punih nafte uputila u venecuelanske luke krajem prošlog mjeseca u znak protivljenja američkim sankcijama, venecuelanski ambasador u UN-u je rekao da se latinoamerička zemlja suočila sa „prijetnjom od neposredne upotrebe vojne sile od strane Sjedinjenih Država “, koje su se suprotstavile pošiljci. Međutim, Washington nije učinio nijedan potez da omete isporuku, iako je bilo izvještaja da razmatra odmazdu.

Donald TrumpiranMichael WhiteSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
xda
3 godine prije

narancasti pokusava biti bolji covjek sad kad je pri kraju politickog zivota

JeLiOvoVic?
3 godine prije

“Pokazalo se da je dogovor moguć”?! Trump u tipičnoj izvrnuto-obrnuto akciji, uskoro će ustvrditi da su Iran i svi ostali napustili JCPOA sporazum, a ne USA.

Armagedon
3 godine prije

Iako malo krut u komunikaciji , Tramp i dokaziva , da je najboji politicar , danasnjice , i jedan od rijetkih koji ima dusu.

Ovaki gest jos nismo vidili . mozda covijecanstvo jos ima sanse. Mislim da bi se duboka drzava pojela od bijesa kad bi Tramp uspio napraviti ugovor s Iranom o atomskom oruzju.
Tramp zasluzuje pohvalu.

Sad ce Globalisti po njemu . 🙂
A bica iz mocvare , vec skicu , Da vidimo sto ce izjaviti na ovo , ne mogu docekat Kabaline komentare ……heheh,

onaj najgl.....veći Dalton
3 godine prije

Mole se zatvorenici, koji su greškom pušteni, da se vrate u zatvor!!
Policija……. Zimbabve

Max
3 godine prije

Najprije prijeti Iranu sad ga hvali. Nije im trebao pa su ga pustili.

Stota perestrojka
3 godine prije

Kramp je tipicni populisticki nitkognitovic,da nije bilo mudrih i stalozenih Svicarskih diplomata,ovaj amerikanac jos bi godinama brao pistacije po iranu.

Mate
3 godine prije

Trump nije nikada bio za dogovor s Iranom, već samo i isključivo za rat s Iranom. To nije odluka Duboke države, to je njegova osobna odluka i stav, jedina njegova odluka koja je istaknuta u predizbornoj kampanji a koja se dosljedno provodi. Rat s Iranom je najzajedničkija stavka između njega i Duboke države.

sobravia
3 godine prije

U odnosu na Busheve, smrada Regana, majmuna Obame i Killary ovaj je čovjek Bogom dan.
Off topic; jel more neka tema proć bez Kabale, Duboke Države, Stvora, Međuzemlja…ubrzo će i Redakci LOgičnog komentatora radi počet pisati o Ljudima Gušterima…

Kažun
3 godine prije

Kao da sam došao u “Jumanji”.Ima li tko smislen komentar?
Jumanji (1995) – Trailer

Armagedon
3 godine prije

Idem pokusat jos jednom izniti moj dojam cijele ov e situacije , za one koji razumu ali i za one koji je mrznja hrana u njihovim srcima . Na danasnjoj politickoj sceni nema bojeg od Trampa , Sad mi mozemo govoriti da je ili ne slagati se ili ne slagati Napadati ga jeli ovo ili ono napravio dobro , Sva ta napadnja idu u krivom smijeru radi nerazumijevanja ili ne zelimo razumiti sto se to danas zapravo dogadza . O ovoj temi bi se moglo pisat jako puno ali pokusat cu skratit sto god mogu jer smo kroz ovo prosli 1000 puta. Tako smo o ovom trenutnom stanju razglabali bezbroj puta , medutim uvik se vracamo na pocetak Poceo bi od ovog , Zasto se Tramp hvali Iran , kad ga je dosad napada , cak i prijeti Ratom? Ovo je Zahtijevno pitanje koje trazi malo vece obijasnjenje jer krajni… Čitaj više »

Bosanac
3 godine prije

Riba je osamucena i putuje upakovana u kesi s vodom krajnjem klijentu (kupcu).
Riba to smo Mi,
davno nekad ulovljeni i prebaceni do ribarnice
u vodi plivali al nismo ni znali da smo samo u transpotu za ribarnicu (prodavnica ribe),
pa nas u ribarnici ubacise u drugu veliku (za nas) posudu s vodom
i mi tu plivamo (mislimo da zivimo slobodno, ne slutimo da cekamo krajnjeg kupca)
…..i sad su neki definitivno osamuceni (dezorijentisani, poljuljano im je sve do sad sto su mislili da je 100 posto tako

Davor drugi
3 godine prije

Ne znam, ali osobno sam uvjeren da je nedopustivo pustiti zatvorenika prije odsluženja kazne za učinjeno kazneno djelo poput dijeljenja privatne fotografije na društvenim mrežama. Tu mora biti prag nulte tolerancije za takvo kazneno djelo.
Još pri tom vrijeđati vođu, njegov lik i djelo koji po prirodi mora biti zaštićeno zakonom poput Ličkog medvida.
To puštanje je skandal svih skandala!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI