fbpx

Čuvarkuća: praznovjerja, povijest i medicinske prednosti

Čuvarkuća

Sukulenti su biljke koje vodu spremaju najčešće u svojim povećanim listovima, što im pomaže da prežive u područjima gdje druge biljke ne mogu. Kod nas su najpoznatiji sukulenti kaktusi, tustikovke i agave. Zbog zanimljivog izgleda i jednostavnosti održavanja, vrlo su popularne i često viđene u modernim vrtovima. Preko 40 vrsta sukulenata iz porodice biljaka tustikovke nosi naziv čuvarkuća, odnosno na latinskom Sempervivum – zauvijek živ.  Imaju karakterističan izgled oblika rozete. Jedna od njih je i planinska čuvarkuća koja nosi znanstveni naziv Sempervivum tectorum znači „živi vječno na krovu“, što pokazuje gdje se u prošlosti najčešće nalazila ova biljka. Još uvijek se nalazi po zidovima, iznad ili u vazama ispred ulaznih vrata, kao i na krovovima brojnih seoskih kuća.

Karlo Veliki, car Svetog Rimskog Carstva koji je živio na prijelazu iz 8. u 9. stoljeće, naredio je svim svojim podanicima da uzgajaju čuvarkuće na svojim krovovima. Otada se čuvarkuća proširila diljem Europe. Pretpostavlja se da je bilo više razloga za takvu naredbu. Glavni razlog bila su njezina ljekovita svojstva. A drugi, pomalo nadnaravan, je bio kako bi štitile od udara groma, budući da se u stara vremena koja su Karlu prethodila vjerovalo da je čuvarkuća povezana s Jupiterom i Thorom. Jupiter je bio vrhovno božanstvo iz rimske mitologije, koji je ujedno i bog neba i svjetlosti, a Thor nordijski bog neba koji upravlja munjama i gromovima. I danas se u raznim jezicima koriste nazivi koji na to ukazuju, primjerice u nekim krajevima Engleske Jupiter’s Eye (Jupiterovo oko), u Francuskoj Joubarbe des toits (Jupiterova brada) i u Njemačkoj Donnersbart (gromova brada).  Čuvarkuća, dakle, prema starome vjerovanju štiti kuću od vatre i gromova, a zahvaljujući njoj članovi kućanstva na kojem raste uspješni su i sigurni. U nekim krajevima vjeruje se da štiti i od bolesti, pa i zlih sila i čarobnjaštva.

U britanskom ruralnom dijelu Walesa još uvijek se može pronaći na krovovima kućica. Možda djeluje neobično činjenica da čuvarkuća može rasti na krovovima, ali za ovaj kraj su specifični krovni vrtovi. S ceste se niti ne može vidjeti da se kuća nalazi ispod vrta obraslog raslinjem, a najčešće žutim narcisima. Ukoliko Velšanin ima čuvarkuću na krovu, vjeruje se da je nitko izvan kućanstva ne smije premještati ili brati, jer po narodnom vjerovanju to izaziva nesreću cijeloj obitelji. U izvorima iz 17. stoljeća spominje se uzgajanje čuvarkuće na krovovima diljem Švedske, budući da je održavala kvalitetu vezivnih materijala. Dakako, gdje drugo nego u Italiji, čuvarkuća se koristila kao zalog ljubavi.

Ako se biljka mora pomaknuti, sigurno će se presaditi na stjenovito tlo, budući da ove ne treba puno zemlje i može dugo podnijeti sušu. S druge strane, višak vode može naškoditi njezinom korijenju, pa je potrebno da se nalazi na mjestu gdje suvišna voda može oteći. Čuvarkuća se koristi za ubode, budući da ima snažna protuupalna svojstv,a i gotovo trenutačno olakšava bolove kod uboda i ugriza kukaca. Tekućina i lišće čuvarkuće koriste se stoljećima  u narodnom liječenju, zahvaljujući njezinim protuupalnim, rashlađujućim, zatvarajućim i diuretičkim svojstvima.  Lišće svježe biljke ili sama tekućina mogu se koristiti kao oblozi za opekotine, čireve, plikove i druge upale budući da jako brzo ublažava bol. Med pomiješan sa sokom pomaže u olakšavanju boli kod čireva u ustima. Sok se može koristiti kao purgativ ukoliko se uzme u velikim količinama. Neki ga koriste za odstranjivanje kurjih očiju i bradavica. Koristila se i za snižavanje temperature kod osoba s vrućicom tako da bi se sok dodao u topli napitak s medom. Za olakšavanje glavobolja kapnulo bi se malo soka čuvarkuće na čelo, a lišće bi se stavilo na vrh glave kada bi se htjelo zaustaviti krvarenje iz nosa. Kap ili dvije soka primjenjivalo se kod bolnih ušiju. Koristila se za tretiranje lišajeva i ekcema.

Moderna medicinska istraživanja pokazala su da čuvarkuća među ostalim spojevima sadrži ugljikohidrate, limunsku, mravlju i jabučnu kiselinu, slobodne aminokiseline, flavonoide, tanin i biljnu sluz. Flavonoidi koje sadržži doprinose njezinim protuupalnim svojstvima. Još jednom suvremena znanost može potvrditi ono što se u narodu zna još od antičkih vremena, a vjerojatno i stoljećima prije.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
13 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
neznanje
Gost
neznanje
5 mjeseci prije

Super biljka.

mladen3x
Gost
mladen3x
5 mjeseci prije

Imam kurje oko na lijevoj nozi,boli ako staneš na njega,jako neugodna i užasna bol.Muči me več 3 mjeseca ali,eto,nikako otići doktoru.Neki dan se javio pedijatrici,slao slike i pitao za savjet ili termin,još se nije javila.Sinoć čuo za tu biljku pa rekoh,ajd da probam.Otrgnuo list,malo sastrugao kožu s lista da pusti sok i tu sastruganu stranu flasterom zalijepio za nogu i legao.Spavao sam oko 6 sati.Ljudi,ujutro ustao na tu nogu,nemogu opisati koji osječaj,ma nimalo da boli,samo je još tvrdo,ma milina.Evo,hodao cijeli dan bez znaka boli,tek predveče osjetio jako malo ali samo kada sam svom težinom stao na to mjesto.I večeras ponavljam postupak,eto več je na nozi.I tako budem još koji dan da vidim rezultat dokraja.A kažu stari ljudi da je dobro pojesti jedan list svaki dan,da je zdravo.Eto pojeo jučer i danas,ima okus kao one jabuke koje dobivaju penzioneri,znači za razliku od propolisa,može se bez problema sažvakati i pojesti.A kažu da je i za uho odličan lijek.Ima još toga,pogledati na internetu prednosti i upotrijebiti.Stvarno super biljka.

Gledamokosebe
Gost
Gledamokosebe
5 mjeseci prije

Koristim ju kod upale uha. Pomaže.

neko iz mase
Gost
neko iz mase
5 mjeseci prije

Na koji način je koristis? Iscijedis sok u uho? Opiši

Il-2
Gost
Il-2
5 mjeseci prije

Ja sam je koristio kada mi je sin imao upalu uha. Jednostavno slomi list i iskapaj 2-3 kapi u uho. Provjereno pomaže 😉

tihobl
Gost
tihobl
5 mjeseci prije

Pomaze brze nego ljekar – dok dodjes na red, dok napise uputnicu … lakse je ukapati nekoliko kapi i bol brzo nestane.
Zakon je biljka. Svakome ko zeli poklanjam cuvarkuce da ih stavi na krov, balkon ili negdje gdje mogu rasti da ima pri ruci.

Gledamokosebe
Gost
Gledamokosebe
5 mjeseci prije

Upravo tako. Ako su listovi veliki i mesnati mogu se iz rezati u štapić i pažljivo gurnuti u uho.

putnik83
Gost
putnik83
5 mjeseci prije

Stoljećima je u Hercegovini i Dalmaciji koristimo za liječenje upale uha.

neko iz mase
Gost
neko iz mase
5 mjeseci prije

Na koji način je koristis? Iscijedis sok u uho? Opiši

робокап
Gost
робокап
5 mjeseci prije

Стварно помаже код упале Ува али ,лист даје сок само дању.

Ante
Gost
Ante
5 mjeseci prije

Do sada nisam uopće znao za što se koristi ta biljka. Mislio sam da je tu samo radi ukrasa. Zahvaljujem se autorici što je napisala članak.

Kile
Gost
Kile
5 mjeseci prije

Nema bolje stvari protiv upale uha, vrh vrhova

APP Edi
Gost
APP Edi
5 mjeseci prije

Jako je dobra i kod herpesa, na herpes nanesite sok od čuvarkuće, i pustite da se osuši.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik