fbpx

Službeni dokument: “Deset ciljeva koji vode do cijepljenja cjelokupnog stanovništva”

Cijepljenja

Europska komisija organizirala je, u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, Globalni summit o cijepljenju 12. rujna 2019. u Bruxellesu. Na ovom summitu je otvoreno niz tema, a gdje su bile nazočne mnoge osobe za koje smo mislili da rade za opći interes.

Događaj se odvijao pod zajedničkim pokroviteljstvom tadašnjeg predsjednika Europske komisije Jean Claudea Junckera i aktualnog generalnog direktora WHO-a Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa. Sveukupni cilj bio je pružiti visoku vidljivost i političku podršku temi cijepljenja, koja je, kako oni tvrde, najuspješnija javnozdravstvena mjera koja svake godine spašava milijune života. EU je pokazala političku predanost uklanjanju bolesti koje se mogu spriječiti cjepivom, tako što je angažirala političke vođe i čelnike iz znanstvenog, medicinskog, industrijskog, filantropskog i civilnog društva u globalnoj akciji protiv širenja dezinformacija o cjepivima.

Interesantno je vidjeti kako fondacija Mozilla, koja stoji iza preglednika FireFox, a prema njihovoj zaposlenici Maud Sacquet, također participira u ovoj prljavoj raboti. Maud Sacquet tvrdi da u Mozilli posjeduju alate koji prate i pokušavaju sprječiti alternativne vijesti tako što će manipulirati rezultate pretrage i kontrolirati reklame. Mozilla radi na aktivnoj analizi aktivnosti korisnika, kako bi saznala odakle dolaze “dezinformacije” i tko od toga ima koristi.

Cijeli video summita možete pogledati ovdje, a ovo su deset ciljeva ovog summita:

Cijepljenje bi trebalo biti na dobrobit svih.

Unatoč dostupnosti sigurnih i učinkovitih cjepiva, nedostatku pristupa, nedostatku cjepiva, pogrešnim informacijama, nedovoljnoj osviještenosti o rizicima zaraze, smanjenju povjerenja javnosti u pogledu vrijednosti cjepiva, najvažniji je uzrok rizika od smanjenog broja cijepljenog stanovništva. Cijepljenje je nesumnjivo jedan od najučinkovitijih vidova intervencija javnog zdravstva. Moramo nastojati održati teško postignuti dobitak od cijepljenja, ali također moramo nastojati učiniti više i bolje, u cilju postizanja učinkovitijeg i nepristranog zdravstvenog sustava. Moramo i smanjiti štetu koja je prouzročena kao posljedica bolesti i patnje koju je inače moguće spriječiti. To također uključuje ulaganje potrebnih sredstava u istraživanje i razvoj radi zadovoljenja medicinskih potreba razvojem novih cjepiva i poboljšanjem postojećih.

Lekcije dana i postupci koje je potrebno primijeniti u pogledu cijepljenja svih ljudi i eliminacija bolesti koje se mogu eliminirati cijepljenjem:

  1. Promovirati globalno političko vodstvo i predanost cijepljenju te izgraditi učinkovitu suradnju i partnerstva, na međunarodnoj, nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini sa zdravstvenim vlastima, zdravstvenim radnicima, civilnim društvom, zajednicama, znanstvenicima i industrijom, kako bi se zaštitili svi, kroz trajnu visoku razinu stope pokrivenosti cijepljenjem.
  2. Osiguravanje da sve zemlje imaju uspostavljene nacionalne strategije imunizacije te da ih provode i jačaju svoju financijsku održivost, u skladu s napretkom prema Univerzalnom zdravstvenom pokrivanju, ne ostavljajući nikoga iza sebe.
  3. Izgraditi jake nadzorne sustave za bolesti koje se mogu spriječiti cjepivima, posebno one koje su pod globalnom eliminacijomi koje su ciljevi iskorjenjivanja.
  4. Rješavati uzroke kolebljivosti u pogledu uzimanja cjepiva, povećavajući povjerenje u cijepljenje, kao i dizajniranje i provođenje intervencija utemeljenih na dokazima.
  5. Iskorištavanje moći digitalnih tehnologija kako bi se pojačalo praćenje izvedbe programa cijepljenja.
  6. Održati istraživačke napore kako bi se kontinuirano generirali podaci o učinkovitosti i sigurnosti cjepiva i učinka programa cijepljenja.
  7. Nastaviti napore i ulaganja, uključujući nove modele financiranja i poticaja, u istraživanje, razvoj i inovacije za nova ili poboljšana cjepiva kao i metode za davanje cjepiva.
  8. Ublažiti rizike od nestašice cjepiva poboljšanim praćenjem dostupnosti cjepiva, predviđanjem, kupnjom, sustavom isporuke i skladištenja, uspostavom suradnje s proizvođačima i svim sudionicima u distribucijskom lancu za najbolje iskorištavanje ili povećavanje postojećih proizvodnih kapaciteta.
  9. Osnažiti zdravstvene radnike na svim razinama, kao i medije, pružiti učinkovite, transparentne i objektivne informacije javnosti i borba protiv lažnih i obmanjujućih informacija, uključujući angažiranje u društvenim mrežama i tehnološkim tvrtkama.
  10. Uskladiti i integrirati cijepljenje u globalne zdravstvene i razvojne programe, obnovljenom imunizacijom Agenda 2030.

Dakle, sljedećih deset godina, vodit će se velika bitka s farmaceutskim lobijem, korumpiranim političarima i stručnjacima.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
26 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments

POVEZANE VIJESTI

Izbornik