Kontroverzna genetski modificirana rajčica sprema se za invaziju američkih vrtova

GMO - Rajčica
19 komentara

Novo genetski modificirano sjeme rajčice pušteno je u prodaju vrtlarima, unatoč tome što ga je FDA malo proučila. Kritičari su zabrinuti da bi ovo potajno uvođenje GM usjeva u američke vrtove moglo dovesti do daljnjeg prihvaćanja genetski modificirane hrane, koju smatraju potencijalnom prijetnjom okolišu i ljudskom zdravlju.

Vrtlarska sezona pozdravlja novog sudionika, GM ljubičastu rajčicu, koju je izradio Norfolk Plant Sciences sa sjedištem u Velikoj Britaniji, a namijenjen je ne samo komercijalnim uzgajivačima, već i domaćim vrtlarima diljem SAD-a, izvještava Epoch Times. Ova sorta rajčice, poboljšana genetskim kvalitetama jestivih cvjetova snapdragon-a za proizvodnju visokih razina antocijana, obećava povećanu razinu antioksidansa i potencijalne zdravstvene koristi, izazivajući uzbuđenje i kontroverze.

Vodeći razvoj bila je biokemičarka Cathie Martin, koja je upotrijebila genetski inženjering za ugradnju dva gena iz snapdragons u biljke rajčice, omogućujući im da pokažu jedinstvenu ljubičastu nijansu i poboljšana nutritivna svojstva. Norfolk Healthy Produce, uključena američka podružnica, reklamira ove rajčice kao “bogat izvor antioksidansa”, ističući njihov sveobuhvatan sadržaj antocijanina ne samo u koži nego u cijelom plodu.

Unatoč potencijalnim prednostima, uvođenje GM ljubičaste rajčice u kućne vrtove izazvalo je značajnu zabrinutost zbog minimalne regulatorne revizije kojoj je podvrgnuta. Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) 2022. odobrilo mu je izuzeće od propisa, utvrdivši da ne predstavlja rizik od biljnih štetočina prema njihovoj izjavi, a 2023. američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) nastavila je klasificirajući rajčicu kao ” općenito priznato kao sigurno” (GRAS) bez pregleda prije stavljanja na tržište, kao što je navedeno u njihovom pismu “bez pitanja”.

Testiranje sigurnosti, koje se prvenstveno temeljilo na internim podacima tvrtke Norfolk Plant Sciences, kritizirano je zbog nedostatnosti u osiguravanju sigurnosti GM ljubičaste rajčice za ljudsku prehranu. Prema dopisu FDA od 13. lipnja 2023. i daljnjim izvješćima GM Watcha, testovi se nisu sveobuhvatno pozabavili potencijalnim neželjenim učincima genetskih modifikacija.

Prema istraživanju Pew Research Centera iz 2019., 51 posto Amerikanaca smatra da su GMO lošiji za njihovo zdravlje u usporedbi s hranom koja nije genetski modificirana. Nadalje, samo 7 posto anketiranih Amerikanaca GMO smatra zdravijim.

Najkontroverzniji aspekti uključuju metodologiju i dubinu provedenih genetskih procjena. Kritičari, uključujući genetičara Michaela Antonioua, tvrde da bez opsežnih molekularnih analiza sigurnost rajčica ostaje neprovjerena. Ovo se mišljenje odražava u zabrinutostima oko novih alergenih spojeva, koji, unatoč tome što ne odgovaraju nijednom poznatom alergenu, ne jamče sigurnost protiv potencijalnih alergija.

Kontroverzi doprinose i zdravstvene tvrdnje povezane s ljubičastom rajčicom. Ove se tvrdnje uvelike temelje na pilot studiji hranjenja objavljenoj 2008., koja je sugerirala potencijalne zdravstvene dobrobiti kod miševa, ali nije potkrijepljena u studijama na ljudima. Ova je studija dovela do senzacionalnih tvrdnji u medijima, s izvješćima Daily Expressa i Reutersa koji su pojačali priču o rajčici koja se bori protiv raka bez čvrstih dokaza.

Dok ove genetski modificirane rajčice ulaze u osobne vrtove, pokreću značajne rasprave o politici GMO-a, sigurnosti javnog zdravlja i etičkim implikacijama biotehnološkog napretka u poljoprivredi. Sa svojim dubokim potencijalnim učincima, uvođenje GM ljubičaste rajčice na potrošačka tržišta služi kao kritična studija slučaja za buduće GMO proizvode i njihovo prihvaćanje ili odbacivanje od strane javnosti.

Genetske modifikacijeGMOrajčicaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
7 dana prije

zar ne bi bilo lakse genetski modificirati ljude? gen patuljatosti da svi budu malecki, bit ce vise prostora, treba manje hrane i svega. ne mozes citavu prirodu.

Max
7 dana prije

Ja to neću ni doživjeti.

ljena bitanga
7 dana prije

Moože! Zakaj ne plave paradajze koji su miješani sa genima plave ribe, tak da imamo krljušt, a beremo ih 20 m ispod morske razine !!

7 dana prije

Sve što se navodi u dobre strane GMO rajčice kao povećana razina antioksidansa i tih stvari, uzmi sve obratno , što bi značilo, povećana razina svih štetnih stvari. Evo, samo pročitaj prvih sedam redova teksta kao uvod u članak!

nepoželjni
7 dana prije

Za okoliš, te rajčice ne bi trebale biti nikakav problem, ali će kod mnogih ljudi 100% dovesti do daljnjeg, galopirajućeg, povećanja karcinomskih i autoimunih bolesti.
Naravno neće svi koji ih jedu izginuti, ali ta GMO hrana je usporediva sa “Ruskim Ruletom” (ne možeš znati kod koga će okinuti…ali hoće sigurno!)

RoPe
7 dana prije

Ima li kakav link na kojem bi se dalo vidjeti vise podataka ili link na studiju.

zoran
7 dana prije

Ljudskoj gluposti nema kraja. Svaki antioksidans u prekomjernom uzimanju dovodi do togaa da sprecava unosenje odredjenih minerala i vitaminakoji su potrebni organizmu za normalno funkcionisanje. Nutrecionisti znaju veoma dobro koje sjemenke sprecavaju unosenje odrdjenih metala u organizam i uvjek su to pod navodnim znakom zdravi plodovi. Sve se moze uzimati sto ti odgovara u umjerenim kolicinama.

Ico
6 dana prije

Ta GMO rajčica je zdravstveno sigurna, kao što su sigurni civilni avioni tvrtke Boeing.

R M
6 dana prije

Agresivna rajčica. Ako sam oko nečeg rasista to je paradajz. Isključivo mogu da jedem paradajz jabučar, a ovo ostalo, paprike, krastavac, itd..nema veze. Problem je što ove godine nisam ga posadio, a sve teže je naći seme, čak i ovde u selu kod nekih baba koje rade starinski. Moram da se snađem i za plodove i za seme. Ovo je možda i zadnja godina da mogu da to uradim, babe umiru, a dobro seme se zatire..

trtmrt
5 dana prije

puno veći problem je buduće gmo cjepivo u salati ,paradajzu itd.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI