KRITIČNO: “Brza hrana uzrokuje rak debelog crijeva kod žena i anusa kod muškaraca”

Zdravstveni skandal - Rak debelog crijeva i hrana
0
0

U Alžiru svake godine od raka umre 20.000 osoba, a 50.000 novih slučajeva se pojavi zbog prekomjerne konzumacije brze hrane, tvrdi šef onkologije u Centru za borbu protiv raka Pierre i Marie Curie u Alžiru. Stanje je kritično, a Alžirci se pozivaju da promijene svoje prehrambene navike.

Stopa smrtnosti u Alžiru uzrokovana rakom, sve više postaje zabrinjavajuća, tvrdi profesor Kamel Bouzid, šef odjela za onkologiju u Centru za borbu protiv raka Pierre i Marie Curie i predsjednik Nacionalne udruge protiv raka. Profesor ponavlja da se svake godine u zemlji registrira 20.000 smrtnih slučajeva i 50.000 novih slučajeva raka.

“Ova brojka je zabrinjavajuća i vjerojatno će se povećati”, upozorava profesor Bouzid, navodi se u informativnom portalu Horizon South. Ističe da je najveći porast raka debelog crijeva zabilježen kod žena i anusa kod muškaraca.

Osvrćući se na glavni uzrok ovog strašnog porasta raka u Alžiru, stručnjak je ukazao na promjenu u prehrani Alžiraca koji sve više konzumiraju brzu hranu. Loša kvaliteta hrane uzrokuje povećanu učestalost kolorektalnog karcinoma kod žena starijih od 40 godina i kod muškaraca anusa, koje ovaj rak pogađa više nego karcinom pluća. Osim toga, Buzid upozorava na pesticide čija je prekomjerna uporaba u poljoprivredi čimbenik proliferacije raka.

Preventivne mjere

Suočen s ovom zabrinjavajućom situacijom, profesor Kamel Bouzid najavio je da su “pilot-istraživanja za rano otkrivanje raka dojke u Biskri i kolorektalnog karcinoma u Bejaia dala uvjerljive rezultate koji otvaraju mogućnosti djelovanja i u drugim regijama.”

Što se tiče preventivnih mjera, specijalist preporučuje da se Alžirci bave sportom i smanje potrošnju crvenog mesa, te preporučuje dijetu na bazi povrća i organskog voća. Prema studiji koju su zajedno objavili Alžir i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u 2017., samo 14,9% Alžiraca uzima u obzir savjete WHO o hrani, odnosno potrebu za konzumiranjem voća i povrća.

Želimo dodati da ovo nije prvi put da znanstvenici pronalaze veze između hrane i raka debelog crijeva. Već smo davno pisali na Logčino o utjecaju kalij nitrata E252 i natrij nitrita E250 na pojavu raka debelog crijeva. Svi govore o crvenom mesu, masnoćama, dimu, šećerima, ali rijetko tko spominje ova dva konzervansa u brzoj hrani, za koja znanstvenici tvrde da izazivaju rak debelog crijeva.

Pročitajte naš stari članak u kojem je detaljno opisana veza između ova dva konzervansa i raka debelog crijeva:

Rak debelog crijeva ne izazivaju suhomesnati proizvodi, nego “laž” koju nam serviraju mediji

Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Comments
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.