fbpx

Opasnosti biljnog ulja: Koje su bolje alternative?

biljno ulje

Biljno ulje, iako u njemu ima riječ „povrće“, nije zaista zdravo. Nažalost, čini se da mnogi misle da je to zdrava opcija, čak i ako sve više zdravstvenih djelatnika  i nutricionista kaže drugačije.

Prije nego što uzmete bocu biljnog ulja na tržištu, razmislite o ovim stvarima:

1. U njemu se miješa previše stvari

Izraz “biljno ulje” je pogrešan naziv: ulje se proizvodi između ostalih vrsta sjemenki, uključujući sjeme suncokreta, uljanu repicu i soju. Baš kao i druga ulja, sadrži 120 kalorija i 14 grama ukupne masti po žlici.

Ključni problem biljnih ulja je kako se oni proizvode, u prvom redu:

  • Biljke koje uzgajaju sjeme najvjerojatnije su uglavnom tretirane pesticidima
  • Ulja se ekstrahiraju uz pomoć naftnog otapala
  • Njihova se boja poboljšava dodavanjem više kemikalija
  • Proizvođači uklanjaju  miris ulja kako bi uklonili užasne mirise nastale kemijskom obradom

Otprilike, biljno ulje nije prirodno kao što samo ime govori. Štoviše, budući da dolazi od različitih vrsta sjemenki, kupci nikada nisu istinski sigurni u ono što se nalazi unutar boce. Osoba alergična na jedno od tih sjemenki suočava se s velikim problemom ako popis sastojaka nije jasan.

2. Ima previše trans masti

Proizvođači često hidrogeniraju biljno ulje kako bi spriječili njegovo propadanje. U ovom se procesu dodaju molekule vodika kako bi se promijenila tekstura i produžio njegov rok trajanja. Mnogi proizvođači hrane iz tih razloga se odlučuju koristiti biljno ulje.

Iako ovaj postupak sprječava oksidaciju ulja, stvara novi problem – trans masti. Hrana s visokim količinama trans masti povećava rizik od kroničnih bolesti, kao što su kardiovaskularne bolesti i rak.

3. Sadrže bogato omega-6 masnim kiselinama

Tijelu su potrebne i omega-3 i omega-6 masne kiseline. Oboje sudjeluju u širokom nizu tjelesnih funkcija potrebnih da bi se osiguralo zdravlje tijela. Međutim, istraživanja pokazuju kako je sve više dijeta usredotočeno na hranu s visokim udjelom omega-6 masnih kiselina. Biljno ulje je jedna od tih namirnica.

Previše omega-6 masnih kiselina doprinosi kroničnoj upali. Štoviše, to rezultira povećanim rizikom od različitih stanja, kao što su pretilost, artritis i upalna bolest crijeva.

Zdravije alternative biljnom ulju

Biljno ulje ima svoje negativne osobine, ali to ne vrijedi za sva ulja na biljnoj bazi. Konkretno, hladno prešana ulja – ona koja se dobivaju prešanjem i drobljenjem sjemenki – prepuna su zdravstvenih blagodati.

Umjesto odabira biljnih ulja, pokupite ove zdravije alternative:

  • Maslinovo ulje – bogato je zdravim mononezasićenim mastima. Sadrži i antioksidante, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Mogu se koristiti za umakanje i dodavati preljevima za salatu.
  • Ulje avokada – Poput maslinovog ulja, i avokadovo ulje je bogato zdravim mastima. Pomaže u unosu hranjivih sastojaka i drugim zdravstvenim blagodatima. Jedna od glavnih osobina ulja avokada je što se može koristiti za kuhanje na visokoj temperaturi.
  • Kokosovo ulje – Za kokosovo ulje postoji dosta različitih mišljenja jer sadrže puno zasićenih masti. Međutim, nedavna istraživanja otkrivaju da se 40 posto ovih masti sastoji od laurinske kiseline, koje pomažu u povećanju HDL (dobrog) kolesterola.
0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
18 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Trebali ste se dotaći i biljnog mrsa.
E sada…domaća svinjska mast je daleko najzdravija, da se ne ljute Muslimani, ali mene interesuje maslinovo ulje i ulje od komine;koje se “smije” termički obrađivati…

Hezbollah
Gost
Hezbollah
1 godina prije
Reply to  Siniša

Ekstra djevičansko, koje god kupiš, nećeš promašiti, samo treba paziti da ga ne pregrijavaš iznad 180°C jer se tada stvaraju kancerogeni spojevi, možeš ga miješati sa suncokretovim za umake i variva. Komina je otpad koji nastaje hladnim prešanjem ploda masline i hrvatske uljare ga izvoze u Italiju u rafinerije jer u Hrvatskoj ne postoji takva rafinerija. U rafinerijama dodavaju svakakvo smeće i nastaje ulje slično biljnom, znači izbjegavati u širokom luku.

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  Hezbollah

sve je to za bio dizel

Bokan
Gost
Bokan
1 godina prije
Reply to  Ha ha

poduvaj pištačijo

pera lozac
Gost
pera lozac
1 godina prije
Reply to  Hezbollah

Komina je odpad i to ulje u Italiji nema sanse da prodas (gadjace te bocom ako ga nekom ponudis), ali zato ga u bosni prodaju kao maslinovo, a hvala bogu malo ih zna razliku.

Dada
Gost
Dada
1 godina prije
Reply to  pera lozac

Ja ne volim miris maslinovog u hrani, lakše popijem kašiku na dan. A najradije koristim ulje od kostica grozdja, jer podnosi visoku temperaturu i nema mirisa.

Stock
Gost
Stock
1 godina prije

Ja sam postao ovisnik o špicama. Mislim da su suncokretove.
Nema veceri, zadnjih sedmica, a da ne pozobam šolju istih.
Znam da ne treba pretjerivati, ali…
Koliko su zdrave ili nezdrave?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Stock

Stock
Samo papaj…kad se u organizmu podmiri manjak, sam ćeš prestati… Svi bi trebali po tim sjemenkama navaliti…

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Stock

Cuo si sta kaze mala – pune su trans masti. Ako ih budes puno jeo postaces tansekusalac.

Zorule
Gost
Zorule
1 godina prije
Reply to  Stock

Odlican izvor selena, sto je odlicno za prostatu, sto znaci da ima da kita radi sve u 16 🙂

Hogar
Gost
Hogar
1 godina prije
Reply to  Stock

Ubaci ponekad šolju bundevinih. Za trans masnoće ne brini, dok semenke ne vide fabriku sve je ok.
Nema ništa zdravije od semenki osim možda lešnika, badema i (ha ha) pistaća.

tedi
Gost
tedi
1 godina prije
Reply to  Stock

Zdrave su.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Prije 150 godina je bio omjer u ishrani između omega 3 i omega 6, negdje na razini 1 : 3 a danas je negdje od prilike 1 : 20 – 40, zavisi kako gdje u svijetu….. Sve ostalo, što se bilo kojih biljnih ulja tiče, je bez smisla….Maslac, mast i kokosovo ulje… Nema druge…

DŠ.....
Gost
DŠ.....
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Masti su zdrave ako se termički ne obrađuju.

Zorule
Gost
Zorule
1 godina prije
Reply to  DŠ.....

Svinjskoj masti ne smeta znacajno ni toplinska obrada, kao ni uglavnom svim zasicenim masnim kiselinama.

ddb
Gost
ddb
1 godina prije
Reply to  Zorule

Extradjevičanska svinjska mast

DŠ.....
Gost
DŠ.....
1 godina prije
Reply to  ddb

Jasno da smeta toplinska obrada. Davno je to dokazano.

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
1 godina prije

Ja za pečenje koristim svoju svinjsku mast. Nisam presto ni kad je bila hajka da je to nezdravo. Problem sa ovim modernim pasminama svinja je da imaju manji postotak masti, pa sam našo pasminu koja zadovoljava moje potrebe,crna slavonska svinja.Kad sam to gledo,zapela mi za oko pasmina koje ima u Srbiji, mangulica, ima koristan kolesterol.Stare pasmine su kvalitetnije od novih, ali su slabije u onom što je danas važnije, sporije rastu. Takove životinje za najbolju kvalitetu bi trebale šetat po vani.Koristim i lokalno bučino ulje,te maslinovo ulje, iako prije nisam, te pojačavam ribu i morske plodove.Smanjio junk food.Treba slušat organizam a i malo razmislit, jer prerađena hrana zna bit primamljiva, iako je dobar dio štetan.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik