Koronavirus i OPEC su uništili deset godina američkog truda oko naftnog buma iz škriljaca

Naftna kriza
26 komentara

Dogovor o smanjenju proizvodnje nafte za vikend nije povećao cijene sirove nafte. Američka industrija nafte i plina iz škriljaca sada je bankrotirala. “Povijesni” sporazum o smanjenju proizvodnje nafte dogovoren 12. ožujka nakon četiri dana pregovora između zemalja proizvođača OPEC-a i onih izvan kartela, poput Rusije, nije bio dovoljan za povećanje cijene. Dvije referentne vrijednosti međunarodnog tržišta, američki WTI i Brent iz Sjevernog mora, stagniraju oko 20 i 28 dolara po barelu (17 i 26 eura).

U travnju, kao rezultat mjera poduzetih širom svijeta radi pokušaja suzbijanja epidemije, posebno zaustavljanja zračnog prijevoza putnika i pada cestovnog prometa, svjetska potražnja za naftom pala je za više 27 milijuna barela dnevno, ili gotovo 30%. Ova situacija označava kraj navale plina iz škriljaca i nafte koja se u Sjedinjenim Državama događa već desetljeće. Očekuje se da će cijene ostati znatno ispod troškova proizvodnje za mnoge američke proizvođače – posebno one koje crpe iz škriljaca. Sve će rezultirati gubitkom 240.000 radnih mjesta ove godine u Sjedinjenim Državama, ili otprilike jednu trećinu radne snage ovog bitnog sektora.

Naftna polja širom zemlje, u Teksasu, Novom Meksiku, Oklahomi i Sjevernoj Dakoti, privode se zatvaranju, a deseci tisuća radnika već su izgubili posao.

“Američki naftni bum je mrtav” 6. ožujka 2020. godine

Od 6. ožujka američke cijene nafte su pale na 20 dolara za barel nakon što prvi neuspjeli pregovori između Rusije i Saudijske Arabije u tzv. “Opep +” formatu nisu uspjeli. Reuters je rekao da je tog dana umro “američki naftni bum”. Jer ta stopa jedva odgovara trećini one s početka siječnja i prije svega predstavlja manje od polovice praga potrebnog za pokrivanje troškova proizvodnje, koji su trenutno oko 43 dolara. “Čim je virus udario, a cijena nafte pala, poslali su sve kući”, rekao je Joel Rodriguez, glavni administrator okruga La Salle, u kojem živi drugo najproduktivnije nalazište nafte na svijetu.

Proizvođači nafte iz škriljaca suočavaju se sa zatvaranjem i “financijskim nevoljama u cijeloj industriji”, rekao je Artem Abramov, menadžer za naftu iz škriljca. Neke regionalne cijene po barelu u Sjedinjenim Državama i Kanadi spustit će se ispod 10 dolara, tvrde stručnjaci.

Smanjivanje proizvodnje dolazi prekasno i za uslužne radnike u naftnoj industriji, poput dobavljača opreme ili kemikalija koji si više ne mogu priuštiti da čekaju kako bi potražnja porasla na održivu razinu koja se očekuje 2022. godine. Ulagači na Wall Streetu u posljednje dvije godine smanjili su izloženost u industriji škriljaca zbog loših prihoda, ostavljajući proizvođačima ograničene mogućnosti refinanciranja.

Ponekad morate znati unovčiti svoje žetone i napustiti stol

“Nema više rješenja”, rekao je Lance Loeffler, glavni financijski direktor vrhunskog američkog pružatelja usluga u Denveru, Colorado, koji je bacio ručnik krajem ožujka nakon otpuštanja 3.500 radnika , “Mogli smo ostati otvoreni i trčati dok novac ne nestane, ali ponekad morate znati unovčiti svoje žetone i napustiti stol“, rekla je Beth Thibodeaux, generalna direktorica.

Danas ima toliko neprodane nafte da neki operateri vlasnici naftovoda, strahujući da će im naftovodi biti blokirani, inzistiraju na tome da proizvođači prestanu priključivati ​​nove bušotine.

Nekoliko vođa naftnih kompanija, poput Scotta Sheffielda, izvršnog direktora Pioneer Natural Resources, koji eksploatira polja u Permskom basenu, želi da regulatori u Teksasu i Oklahomi uvedu smanjenje proizvodnje i do 20%. A u Teksasu je naredba savezne države ovog tjedna smanjila crpljenje na milijun barela dnevno u poljima škriljaca u pokušaju da se spriječi prodaja s gubitkom.

Vlasnik tvrtke MCA Petroleum, Shellman, boji se da više neće imati nikakav ugovor o isporuci krajem mjeseca, kada im istječe trenutni, te tvrdi “nikad se neće nastaviti kao prije”.

Unatoč stalnom padu troškova s ​​82 na 43 dolara po barelu, industrija nafte iz škriljaca nikada nije bila vrlo profitabilna. Međutim, pridonijela je eksponencijalnom porastu američke proizvodnje u posljednjem desetljeću, da bi nedavno dostigla 13 milijuna na dan, što je Sjedinjene Države postavilo na prvo mjesto svjetskih proizvođača, gotovo isključivo zahvaljujući nafti iz škriljaca.

60 naftnih kompanija na rubu je bankrota

U 2010. proizvođači nafte iz škriljaca dnevno su vadili samo nekoliko stotina tisuća barela. Dostizali su “više od 8 milijuna barela dnevno”, a sve je postignuto “neograničenim pristupom kreditu”.

Međutim, to je razdoblje završilo i tvrtke u tom sektoru su se dugo zaduživale tijekom godina širenja, izlažući se padu tržišta poput ovog aktualnog.

“Mnoge [američke] tvrtke koje crpe naftu iz škriljca već su na rubu bankrota,” rekla je kolumnistica Julienne Geiger. Ona navodi slučaj Occidental Petroleum, koji nije uspio otplatiti 40 milijardi dolara posuđenih za kupnju jednog od njegovih konkurenata i čiji je dug degradirala rejting agencija Moody’s u kategoriju „neizvjesne”. Od početka godine vrijednost tvrtke pala je na burzi za 70%.

Od 1. travnja, gotovo dva tjedna prije sporazuma o smanjenju kojeg je podržao predsjednik Donald Trump, Whiting, glavni proizvođač Sjeverne Dakote, bila je prva naftna kompanija koja je bankrotirala. Prema SOLIC-u “do 60 proizvođača nafte će se ove godine pokušati zaštititi od vjerovnika [ići će pod zaštitu zakona o stečaju], a mnogi neće pronaći nove vlasnike. Neke banke uspostavljaju operacije kako bi preuzele i upravljale proizvođačima koji ne ispunjavaju uvjete.”

Izvor: RT

nafta iz škriljevcaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
4 godine prije

US škriljovica ?
”SAMOSTANSKA MANASTIRKA”

Alex
4 godine prije

Jeli moguće da je američkim proizvođačima nafte tako dobro išlo da su zanemarili ulaganja u alternativne izvore energije, poput Norvežana, npr. Ili UAR. Mada izgleda apsurdno na prvi pogled, upravo bi im zelena energija sada trebala više nego ikad.

Kažun
4 godine prije

Nema škriljevaca,
ode uspravnica !

Ti Kej
4 godine prije

Opće je poznato koliko americko gospodarstvo ovisi o cijeni i prodaji nafte za razliku od ruskog…

basso
4 godine prije

Nema vise nafte iz skriljaca,a poslije ni petrodolara.

ivi.tz
4 godine prije

Lijepa vijest.

Darko Biljaković
4 godine prije

Sad će ameri napasti zemlje s velikim rezervama nafte. Bit će ratova.

Nije bitno tko
4 godine prije

KRASNO ! Dabogda u zemlju propali.

Stribor Panov
4 godine prije

Venezuela , Iran and Nikaragua get ready !!!
Clock is ticking…tik…tak…

cigo
4 godine prije

Off topic: Poštovani kolege, ne pišem komentar na temu škriljca jer se u to razumijem kao tele u šarena vrata. 🙂 Htio sam samo pitati zašto se ne objavljuju gotovo nikakvi članci o 5g. Mislim da je to realan problem a ne izmišljeni Covid 19 ili kako ga već oćete zvat. Hvala unaprijed na reakciji i redakciji. Kad nam se 5g uvali u život, onda ćemo imat pravi problem, a korone ćemo se sjećat ko lijepe dječje priče o vuku i crvenkapici.

cigo
4 godine prije
cigo
4 godine prije

Ako hoces, mogu Ti poslati jos hrpu linkova i clanaka na tu temu. A ako nije problem, ja Tebe pitam zasto se uvodi nova i nepoznata tehnologija bez prethodnih istrazivanja? Mene bas briga i za Amere i Kitajce. Ameri su protiv toga jer su ih Kitajci pretekli, a ne zbog brige za nase zdravlje. Kolega, raspitaj se i sam malo pa ces saznati. Ili mislis da je bolje da prvo pocnemo masovno umirati pa da se onda pitamo je li mozda nesto poslo po zlu. Zasto odmah treba zacepiti usta ljudima koji misle drugacije? Isto kao i u prici o CO2.

cigo
4 godine prije

Poslao sam Ti linak na tu temu, ali mi se izbrisao. Imas dovoljno studija na tu temu, ali eto kapitalisti ulozili puno para pa da im sirotima ne propadnu. A kako ce i sta ce jadna raja koga briga…!

mane
4 godine prije

I ovako najveci profit je vukla duboka drzava. Dogovori e se sa rusima i venecuelom i dobicenaftu

Chisty Walton
3 godine prije

Trebate li zajam? Jeste li tražili gdje dobiti zajam? Jeste li pokušavali dobiti bilo koju vrstu zajma? onda se prijavite sada na? ([email protected]) ako želite dobiti pristupačan zajam. Zajam se ovdje nudi po vrlo niskoj kamatnoj stopi od 2%. Kontaktirajte nas ako vas zanima.!!!!!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI