fbpx

Dolar prvi put od 2013. godine gubi krunu valute za plaćanje u svijetu

Dolar

Tekući američki trgovinski rat sa Kinom izazvao je zabrinutost zbog toga što Sjedinjene Države primjenjuju „nuklearnu opciju“ zamrzavanja kineskog bankarskog sektora iz globalnog sistema plaćanja u američkim dolarima, što je podstaklo upotrebu alternativnih valuta kao što su euro i juan za rješavanje finansijskih problema.

Jedinstvena valuta Evropske unije bila je najčešće korištena valuta za globalna plaćanja u oktobru, prebacivši dolar na drugo mjesto prvih mjesec dana od februara 2013. godine, navodi Bloomberg.

Euro i dolar prate funta sterlinga i japanski jen. Kanadski dolar je pretekao kineski juan na petom mjestu, prema podacima Društva za svjetske međubankarske finansijske telekomunikacije (Swift), koje obrađuje prekogranična plaćanja za više od 11.000 finansijskih institucija.

Dolar je oslabio zbog različitih faktora, uključujući tekuću recesiju kao rezultat pandemije koronavirusa koja je posebno pogodila Sjedinjene Države i rezultirala sa već više od 250.000 smrtnih slučajeva, i trgovinski rat sa Kinom koji je smanjio vrijednost trgovine denominovane u dolarima.

Politički nemiri u Sjedinjenim Državama i neizvjesnost nedavnih predsjedničkih izbora takođe su oslabili povrat novca. Trenutno je on opao za više od 11 procenata od marta, na osnovu Bloombergovog indeksa koji ga mjeri u odnosu na korpu vodećih valuta.

Neki posmatrači vjeruju da bi dolar mogao još više pasti ako vakcine protiv koronavirusa postanu široko dostupne 2021. godine, jer će ostatak svijeta vjerovatno rasti bržim tempom dok se investitori okreću iz američke imovine u međunarodnu imovinu.

„Distribucija vakcina, za koju vjerujemo da će pratiti sve putokaze na tržištu, omogućit će dolaru da slijedi sličan put onom koji je iskusio od početka do sredine 2000-ih, kada je valuta započela višegodišnji pad”, rekao je strateg Citigroup Calvin Tse.

Dolar ostaje glavna valuta finansiranja, sa oko polovine svih prekograničnih zajmova i međunarodnih dužničkih hartija od vrijednosti denominovanih u dolarima, primjetila je u julu Banka međunarodnih poravnanja. Oko 85 procenata svih deviznih transakcija odvija se prema dolaru i on čini 61 procenat zvaničnih deviznih rezervi.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
22 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
puki
Gost
puki
3 mjeseci prije

Kratki intervju za austrijski neovisni magazin Wochenblick, sa njemačkim financijskim stručnjakom Markusom Krallom, koji kaže da korona služi samo kao paravan, da se prikrije budući financijski i ekonomski kreš (slom) i da se on pod plaštom korone i dalje održi na životu. WB: Vi ste već davno prognozorali da će velika ekonomska kriza izbiti u jesen 2020. Pa evo sada je ona tu, navododno zbog korone. Slučajno? MK:Korona nije razlog za problem, korona je samo ubrzala i produbila problem, i prouzrokovala da se sve brže odvija. Neravnoteža je postojala več od ranije i sada je sve prokuljalo napolje. Jer, inače, kako može biti, da je već nakon 4 tjedna zaključavanja, dakle uporedivo sa duljim ljetnjim odmorom, veliki dio firmi već bio u problemima do grla? Tu mora da se nešto desilo već ranije. I to, realna ekonomija je uništena. Kroz birokraciju, pretjerani teret poreza i kroz zombifikaciju uzrokovanu financijskom politikom. Loše firme, koje su ustvari trebale otići pod stečaj, spašavane su i održavane na životu i tako su u lošoj namjeni povezani resursi, kapital, talenat i ljudski kapital. I to je, sve veći dio ekonomije, učinilo neučinkovitim. WB: Postoje glasine da se korona koristi samo kao paravan, da se postojeći financijski… Pročitaj više »

samo
Gost
samo
3 mjeseci prije
Reply to  puki

neovisni magazin??????????????????????

Eine Analyse des FPÖ-nahen Magazins „Wochenblick“

Fotografije krvavih noževa i fotomontaže zlokobnih muškaraca s kapuljačom – časopis povezan s FPÖ-om Wochenblick prije svega poznaje jednu temu: Osim napada na ORF, Faltera, Merkel i EU, svijet plavog lista vrti se prvenstveno oko kriminalnih migranata. Analizirali smo 100 članaka i povratne informacije čitatelja. Zaključak: 94% Facebook dionica generirano je putem teme migracije. Medij nije ozbiljan, jer su mnogi članci lažni, a zločini iz cijelog svijeta rješavaju se u Austriji. Član takozvanih Identitarista sjedi u redakciji Wochenblicka, inače postoji razmjena informacija i osoblja s FPÖ. To se već odražava u odabiru tema, uglavnom se radi o migrantima. Novine plavog tiska iz Gornje Austrije distribuiraju se uglavnom na Facebooku. Željeli smo znati koji sadržaj distribuira obitelj FPÖ i koji je popularan. U tu svrhu proučeno je 100 članaka Wochenblicka koji su objavljeni na Facebooku između 30. listopada i 15. studenog kako bi se utvrdilo: Koliko je medij ozbiljan? Evo rezultata na prvi pogled.

„Wochenblick“Facebook-Teilungen: Mit 94 % sind Migration & Kriminalität Top, der Rest der Welt Flop – Nur 24,7 % der Leser kommen aus Österreich

puki
Gost
puki
3 mjeseci prije
Reply to  samo

je li to o Wochenblicku ocjenio totalno nezavisni gatesov i sorosev Faktograf? ili njegov prljavi njemački burazer Correctiv?
 da je neki mediji blizak nekoj stranci, ne mora značiti da nije nezavistan. da li je neki medij danas nezavistan, jedini kriterij je da li je taj na strani kabalinog mainstreama ili ne. A ne, to, da li je neki mediji desni. lijevi, blizak ovoj ili onj struji, religiji, ili bilo kojem svjetonazoru. danas postoji na tsiuće nezavisnih portala, svih mogućih različitih usmjerenje i svjetonazora: lijevi, desni, vjerski, ateistički, katolički, muslimanski, pravoslavni, komunistički, antikomunistički… ovakav ili onakav… zajedničko svim njima je da su nezvisni od kabalinog mainstreama.
što se tiče izvještavanja o lažnoj pandemiji, je jedino bitno, da što više medija o tome izvještava, o toj prevari, i sasvim mi je svjedno je li taj i taj medij lijevi, desni, islamsko-fundamentalistički, ateistički, komunistički, partizanski, ustaški, četnički, katolibanski, budistički, ili hare krišna…
jer svaki kabalin propagandni mainstream medij u svakoj državi je 100 puta gori od svakog i onog najlošijeg nezavisnog medija. svi ti mainstrema mediji su suodgovorni za ovaj planetarni zločin i svi če odgovrati jednog dana, zajedno sa političarima, virolozima i ostalom lažljivom bandom

samo
Gost
samo
3 mjeseci prije
Reply to  puki

stvarno čovjek od povjerenja
od širenja panike on dobro živi

Markus Krall (rođen 10. listopada 1962.) njemački je ekonomist, savjetnik za upravljanje i autor. Krall je član i glasnogovornik uprave Degussa Goldhandel GmbH od rujna 2019. Blizu je austrijske škole. Primljen je kao „prorok sudara“ s kontroverznim društvenim zahtjevima, [1] [2] na primjer ograničenje ili ukidanje općeg prava glasa tijekom „kontrarevolucije“. [

16. rujna 2019., vlasnik tvrtke Degussa Goldhandel GmbH, August von Finck, uključujući većinskog dioničara hotelske grupe Mövenpick, doveo ga je na čelo trgovca zlatom. [1] [5]

bumbar
Gost
bumbar
3 mjeseci prije
Reply to  samo

Oni koji napadaju ad hominem, kao Vi, zapravo nemaju argumenata da uđu u raspravu o zadanoj temi. Zato se takvi komentari bacaju u koš.

Ingerman
Gost
Ingerman
3 mjeseci prije
Reply to  puki

Lik nema veze s realnim sektorom. Puno malih i srednjih firmi ne može preživjeti ako mjesec ili dva ostanu bez novca. Čak i ako dobro posluju. Neke se šire ,neke izvlače dobit u neke druge projekte itd. Veliki dio vlasnika koji imaju sredstva za likvidnost za par mjeseci ili duže zbog svojih raznih “filozofija” nikad ne će vraćati dobit nazad u kompaniju. Itd itd.Lik nije vodio vjerojatno ni slastičarnicu

samo
Gost
samo
3 mjeseci prije

naslov i zadnja rečenica bas i ne idu zajedno

lijepo je da ste barem priznali covid smrtne slucajeve

Blu trabant
Gost
Blu trabant
3 mjeseci prije
Reply to  samo

Kad se cjepis?

hiber
Gost
hiber
3 mjeseci prije
Reply to  Blu trabant

Stvarno ste dosadni sa tim pizd*rijama oko cijepljenja. Dok dođe cijepivo 2/3 populacije će ionako biti prirodno cijepljeno. A tko je upokojen, upokojen je. Za razliku od umjetnih cjepiva, prirodno cijepljenje 100% je efikasno za one koji prežive. Bar neko vrijeme. Valjda će se onda populacija cijepiti da ne propadne lova za cjepivo. Umjesto da se raspravlja o tome cijepiti se ili ne, problem je koga cijepiti i zašto? Mislim što je važno, hoće li se cijepiti ili ne, netko preko 60-70 godina. Šta će se taj pretvoriti u nekog kiBORGA novog poretka. Dakle pitanja su da li treba cijepiti netkoga tko je aktivno prebolio Covid i stvorio antitijela? Da li cijepiti djecu i mladež koja ionako nemaju nikave posljedice i opasnosti, a jedino riskiraju ozbiljne antiimune bolesti za cijeli život? A što se tiče cijepljenja starih prdonja poput tebe lii raznoraznih Đikića i đikana koga briga…Valjda si time daju na važnosti na svojim promašenim životima, tko zna? Jebe se elitu i Sataniste za njih.

hiber
Gost
hiber
3 mjeseci prije
Reply to  samo

Šta reći? Koliko su koristi sa Kovid pandemijom napravili od travnja do kolovoza, toliko su štete napravili od rujna do listopada. Sada mudro šute. Ali još ima budala koji su popili priče o nepostojećim virusima. Napadali su Plenkovića i to od kada mu je glavni savjetnik Radman, a kada je odjebao Đikića koji ladi jaja u Njemačkoj i daje “pametne” savjete Hrvatskoj. Ovo što se sada događa u Hrvatskoj posljedica je suludih mjera iz travnja. Odnosno ludost na ludost. Onda je virus bio precjenjen, pa su ga nakon ljetnjeg ludiranja, na jesen podcjenili. Zapanjujuće je koliko struka i oponenti malo uvažavaju karakteristike ljudskog imuniteta. Trenutno bolnice primaju samo one kojima je neophodan kisik, a barem 20 ih umire više od službenih evidencija. Diagnoza im je umrli od nedostaka života, jer nikoga ne zanima uzrok smrti.U Srbiji idu ka još i gorem.

samo
Gost
samo
3 mjeseci prije
Reply to  hiber

da
i mene zanima kako će ovo uredništvo do proljeća promijeniti retoriku i pomirljivo pisati da oni nikada nista nisu rekli protiv corone…

Laž
Gost
Laž
3 mjeseci prije
Reply to  samo

Korona ne postoji isto kao ni dolar, samo zlato i juan i šarlatan Radman koji je prodavao priče o napitku mladosti.

Max
Member
Famed Member
Max
3 mjeseci prije

Ništa novo.

bumbar
Gost
bumbar
3 mjeseci prije

Nakazni financijski sustav, sa novcem bez ikakvog pokrića, došao je do svog kraja. Ponzi shema se urušila i sada kabalčad uzalud zuri u svoje štamparije tzv. novca kojima su do sada porobljavali svijet. Ni njihov globalni šerif SAD više nije što je bio jer su ga i na vojnom, i na gospodarskom polju sustigle neke nove moćne sile. Zato danas gledamo kako izgledaju očajnički pokušaji ove sotonske sekte da na morbidan način resetiraju svoju kontrolu nad svjetskom populacijom. Ako ne može preko lažnog novca, oni su naumili putem bioterorizma, plandemije, i moderne tehnologije držati 7,8 milijardi ljudi na daljinskom upravljaču.
Ovo je razina njihovog bijesnog ludila iz kojeg se neće izvući, bez obzira na ljudske žrtve.

Plavi
Gost
Plavi
3 mjeseci prije
Reply to  bumbar

Daj više mi objasnite to “pokriće” novcs???
Ne misliš valjda pokriće u zlatu….???
Ako na to misliš, onda si u najmanju ruku konj.
Jel znas koliko je zlata iskopano u ljudskoj povjesti…???
To zlato nebi pokrilo ni 20% svijetskog novca.
To znači da bi teebalo uništiti 80% svijetskog novca..
A da ti objasnim… to bi značilo da bi se morali vratiti na robnu razmjenu, stari Feničani bi se u grobu ptevrtali.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
3 mjeseci prije

Lijepo da ste stavili novčanicu od jednog američkog dolara na naslovnicu.
Na njoj sve piše tko im vlada i koji im je cilj.

Za neupućene:
Here Is What Every Symbol On The Dollar Bill Really Means – Weird News, Santa Fe, NM

švejk
Gost
švejk
3 mjeseci prije
Reply to  Tupko Glupko

Kako kaže Soroš na skupu u Davosu, sljedeča če biti Kina, koja če da vlada svijetom. A novac če da nestane za oko 9-10 godina. Tako i u agendi 201…

wordly wiseman
Gost
wordly wiseman
3 mjeseci prije

“Oko 85 procenata svih deviznih transakcija odvija se prema dolaru i on čini 61 procenat zvaničnih deviznih rezervi.”

možeš koristiti koju god valutu zeliš, dapače to je ugrađeno u sistem sa dolarom kao rezervnom svjetskom valutom. bitno je kako se osiguravaš od rizika, a 85% govori da je jedino dolar prihvatljiv

Jonas
Gost
Jonas
3 mjeseci prije

Naslov kaže:
“Dolar prvi put od 2013. godine gubi krunu valute za plaćanje u svijetu”Dakle upravo je to razloga za sve ratove, ovu lažnu pandemiju, recesija i sve ludosti na svijetu.

Plavi
Gost
Plavi
3 mjeseci prije

Sve dok je Amerika najveći svijetski kupac nafte i ostalih proizvoda folar će biti na tronu.
Zamislite USA ima 51 državu, a samo jedna od njih (Kalifornijs) je po BDP puno jača od Njemačke.
A gdje je njih još 50.
Vi europljani, a pogotovo vi preko Drine iz Bizanta uopće nistte svijesni ekonomske moći USA, a o vojnoj moći je bespotrebno trošiti tintu.

Maki
Gost
Maki
3 mjeseci prije
Reply to  Plavi

Poput ljudskog bića i države imaju ekstremitete i organe: ruke, noge, glavu, krvotok itd…

Svakom biću (pa i državi kao entitetu) je dovoljan jedan jedini ugrušak na nezgodnom mestu – i kraj!
Mnoga su i veća carstva zbog jednog “tromba” propala, pa ne vidim zašto bi USA bila izuzetak.
Sve je u stvari samo pitanje vremena: nekad vekovi, nekad meseci, zavisno od sportske sreće carstva…

angie
Gost
angie
3 mjeseci prije

Bitcoin ce zameniti dolar….cena i otkup bitcoina je u velikom porastu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik