fbpx

Ruski znanstvenici stvaraju novu supstancu za dobivanje solarne energije ispod vode

more akvarijum

Znanstvenici sa Sveučilišta Tyumen postali su prvi znanstvenici na svijetu, koji su stvorili niz jedinstvenih kemijskih spojeva potrebnih za razvoj fotonskih superračunala i solarnih baterija za podvodna vozila. Rezultati njihove studije objavljeni su u časopisu ”Alloysand Compounds”.

Složeni sulfidi su tvari s poluvodičkim svojstvima. Prema tvrdnjama znanstvenika, ove tvari postoje već nekoliko desetljeća, ali zbog izuzetno složene tehnologije sinteze nisu bile od praktične primjene.

Istraživači sa Sveučilišta Tyumen uspjeli su poboljšati metode proizvodnje složenih lantanidnih sulfida (BaLnCuS3), najperspektivnije skupine ove vrste tvari. Znanstvenici su tako postali prvi u svijetu koji su dobili BaPrCuS3 i BaSmCuS3 spojeve novom tehnologijom.

Prema znanstvenicima sa Sveučilišta Tyumen, nova je metoda puno jednostavnija, brža i jeftinija od ostalih postojećih metoda, što je čini optimalnom za industrijsku proizvodnju. Zbog složene sinteze ove vrste spojeva, prema tvrdnjama znanstvenika, bilo je prilično teško čak i proučiti njihovu kristalnu strukturu i osnovna fizikalna i kemijska svojstva.

“Brojna svojstva koja smo otkrili omogućuju nam da govorimo o velikim praktičnim izgledima za kreiranje novih spojeva. Na primjer, karakterizira ih optička anizotropija, odnosno kada je kristal osvijetljen iz različitih kutova, svjetlost kroz njega prolaziti na različite načine. To omogućava kontrolu svjetlosnog tijeka, koji je, primjerice, potreban kod stvaranja fotonskih superračunala”, rekao je Nikita Azarapin, autor metode sinteze i student na diplomskom studiju Anorganske i fizikalne kemije na Sveučilištu Tyumen.

Prema znanstvenicima, studija je pokazala da se složeni sulfidni poluvodički elementi mogu koristiti na ekstremno visokim temperaturama, do 1.300° C, kao na primjer, u zonama vulkanske aktivnosti ili u prostoru koji je izravno izložen Suncu.

Štoviše, kako su objasnili znanstvenici, tvari ovog tipa apsorbiraju zeleno i žuto svjetlo iz vidljivog spektra, što se može koristiti za stvaranje solarnih ćelija na podvodnim vozilima. Prema znanstvenicima, takvi će uređaji moći primati solarnu energiju na dubini do 50 metara.

Proučavanje dobivenih spojeva podržali su Kirensky Institut za fiziku SB RAS, Federalni istraživački centar Krasnojarsk, Znanstveni centar sibirske podružnice RAS-a, i Institut za fiziku poluvodiča u Sibirskom ogranku RAS-a Rzhanovu. U istraživanju su sudjelovali i stručnjaci s Indijskog instituta za tehnologiju. U budućnosti, znanstvenici žele nastaviti proučavati svojstva novih tvari.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
3 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Staljin
Gost
Staljin
8 mjeseci prije

Istina je da se ova tehnologija vjerojatno već desetljećima upotrebljava u vojski ili će nam biti dostupna tek kroz 20-ak godina kada vojska razvije nešto još bolje. Zamislite stratešku prednost podmornice koja se može napuniti energijom na 50 metara dubine. Zamislite hipotetsku (tajnu) podmorsku bazu koja se može puniti ovakvom vrstom energije… Čini mi se da je ovo izealan izvor energije za lasere koji će za 5-10 postati dio standardne vojne opreme. Jedino je žalosno kako se ovakva tehnologija može (i mora) koristiti u (sulude) vojne svrhe umjesto da poboljša život civila.

David
Gost
David
8 mjeseci prije
Reply to  Staljin

Saljin

Nismo baš razumjeli članak?
Poluvodiči – fotonska računala- kristali?

alex
Gost
alex
8 mjeseci prije

Super!!! Počela izgradnja novih gulaga.😆

POVEZANE VIJESTI

Izbornik