fbpx

Farmaceutski supervizor upozorava da je Pfizer dobio „ogromnu priliku za zaradu“ sa 2 milijarde dolara vrijednim ugovorom za korona vakcinu

Pfizer - vakcina

U srijedu je američkom farmaceutskom gigantu i njemačkom proizvođaču lijekova BioNTech obećana gotovina od 1,95 milijardi dolara u zamjenu za 100 miliona doza eksperimentalne nove vakcine COVID-19, koja bi mogla biti objavljena već krajem decembra.

Američka farmaceutska industrija koja predstavlja supervizore Patients Over Pharma (pacijenti prije farmacije) dovela je u pitanje ugovor Washingtona u iznosu od 1,95 milijardi dolara s Pfizer i BioNTech za koronavirusnu vakcinu, ukazujući na upitne uslove ugovora i nevoljnost kompanije da se vakcina prodaje po cijeni koštanja.

„Iako se nadamo da će se ova vakcina pojaviti na tržištu, ona aktivira alarm da bi poreski obveznici mogli završiti u zamci jer je Pfizeru pružena ogromna prilika za profit utvrđivanjem cijene od 20 dolara po dozi, prije nego što čak i znamo koliko će doza biti potrebno za dugoročnu zaštitu, “rekao je Eli Zupnick, portparol Patients over Pharma.

“Ovo je još jedan duboko zabrinjavajući potez bivših rukovodilaca farmaceutskih kompanija zaduženih za „Operation Warp speed “koji ubacuju novac u ruke farmaceutskih kompanija bez ikakve značajne transparentnosti ili odgovornosti”, dodao je portparol.

Operation Warp Speed, nastojanje Trumpove administracije da osigura brzi razvoj efikasne vakcine protiv koronavirusa do početka 2021. godine, doniralo je milijarde dolara saveznih novčanih sredstvava kompanijama uključujući Astra Zeneca, Johnson&Johnson, Inovio, Merk, Moderna, Novavax i Vaxart.

Hill ističe da se, za razliku od ugovora s drugim kompanijama, ugovor s Pfizer / BioNTech od 1,95 milijardi dolara odnosi samo na 100 miliona doza i njihovu distribuciju, što znači da buduće kupovine (savezna vlada ima mogućnost da kupi još do 500 miliona doza), može koštati još milijarde. Ova posebna vakcina takođe zahtijeva dvije doze, što znači da će 100 miliona početnih doza biti dovoljno za vakcinaciju 50 miliona Amerikanaca.

Portparol Pfizera rekao je u srijedu da farmaceutski gigant neće dobiti novac od vlade dok ne razviju vakcinu i da treba troši vlastiti novac na istraživanje i razvoj.

Bloomberg nagađa da bi samo Pfizer mogao da ostvari preko 15 milijardi dolara prihoda od svoje potencijalne vakcine i faze 2b/3 ispitivanja na ljudima, a BioNTech je napravio i sopstvene projekcije dobiti od prodaje u Britaniji, kontinentalnoj Evropi i drugim tržištima. Kompanije očekuju da započnu ispitivanja prije kraja ovog mjeseca, a revizija FDA očekuje se već u oktobru.

Po cijeni od 20 dolara po dozi, Pfizer / BioNTech vakcina je na višem kraju ljestvice cijena, a Astra Zeneca obećava vakcinu od 3 dolara po  dozi, dok Johnson i Johnson određuju cijenu u rasponu oko 10 dolara za njihov lijek.

Pfizerov poslovni direktor John Young rekao je američkim zakonodavcima u utorak da bi koronavirusna vakcina trebalo da bude besplatna za javnost, ali da se neće obavezati da  preparate svoje kompanije prodaje po cijeni koštanja. Moderna, za čijeg se kandidata za vakcinu pokazalo da izaziva ozbiljne neželjene efekte u nedavnom testiranju na ljudima, slično je odbila obavezati se na distribuciju po cijeni koštanja.

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
12 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
1 mjesec prije

Sve ide uhodanim tokom.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
1 mjesec prije

Dakle, sva ova cjepiva su eksperimentalna. Ne zna se koliko su efikasna, ne zna se sigurno koliko će doza biti potrebno primiti, kakve su eventualne nuspojave, ali cijena se zna. A već su izrađene i vlastite projekcije dobiti od prodaje.

Da ne spominjem milijarde dolara saveznih novčanih sredstvava kompanijama i to ne samo od američke vlade nego i od EU i još nekih država. Znači porezni obveznici su financirali istraživanja, a sada će platiti mogućnost da budu pokusni kunići za cjepivo čije su stvaranje financirali.

Ali sve je to mala cijena za spasonosno cjepivo koje će spriječiti da svi pomremo od strašne bolesti bez simptoma.

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije

Primis vakcinu sa vijagrom i boli te ona stvar za koronu.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 mjesec prije

Pfizer ”supertelevizor” ?
Ajmooo !
Ajmeee ?

Al Podvali :
Eli Župnik ?

Stara kuka
Gost
Stara kuka
1 mjesec prije

Ne koristim viagru. Samo afričku šljivu jer ona nikad ne pada.

Dokurčilomi
Gost
Dokurčilomi
1 mjesec prije

Pričekati ću da vidim djelovanje na potomcima Gatesa, Sorosa, Rotschilda i sličnih.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
1 mjesec prije

E to ti je pametno. Ako budeš čekao da se oni sami cijepe siguran si nikad nećeš morati primiti cjepivo.

Dokurčilomi
Gost
Dokurčilomi
1 mjesec prije

U tome i je bit.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 mjesec prije

Nevjerojatno da portal nije baš ništa napisao o iznenadnoj i misterioznoj smrti predsjednika Burundija. Kako to da je toliko teško povezati uzrok i posljedice. Kao i to da je nekih mjesec dana prije iznenadne smrti istjeran WHO iz zemlje. Nije naodmet spomenuti da se zemlja uopće nije zatvorila.

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
1 mjesec prije

Bravo,zvrk.

Lucija
Gost
Lucija
1 mjesec prije

G. Drljača
“Menadžeri farmaceutskih tvrtki zaradili milijardu dolara prodajući priče o COVID cjepivu”

“Intrigantna je i priča biotehnološke kompanije Regeneron čija je cijena dionice od veljače porasla 80 posto kad je objavljena suradnja s Odjelom zdravlja i ljudskih usluga za razvoj COVID-19 tretmana. Od tada su visoki menadžeri i članovi Regenerovih odbora prodali oko 700 milijuna dolara dionica. Glavni izvršni direktor u jednom je danu u travnju proda dionice za 178 milijuna dolara.

Donekle slične priče o financijskim uspjesima imaju kompanije Luminex, Quidel, Emergnet BioSolutions, Novavax, Translate Bio i Inovio.

Bit će vrlo zanimljivo što će reći oni koji su od važnih direktora skupo kupovali dionice ako zamislimo dva scenarija:
A) Ako te kompanije uopće ne razviju učinkovitu vakcinu ili lijek. I
B) Ako se vakcine pokažu bespotrebnima.

Hoće li biti tužbi? Ili ćemo nakon SARS-CoV-2 vidjeti i SARS-CoV-3 pandemiju?”, jutarnji.hr

tihobl
Gost
tihobl
1 mjesec prije

Bice: pojeo vuk magarca.
Ameri su dobri u duvanju balona. Sad se duva ogroman balon u farmakobiznisu. Ljudi dizu kredite da kupuju akcije. Sledeci slom bice daleko pogubniji nego 1929.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
12
0
()
x