Njemačka predlaže “Maršalov plan za Afriku” kao rješenje izbjegličke krize

firma, zaposlenik
0
0

Razvijene zemlje bi morale omogućiti jak ekonomski rast afričkim državama u cilju otvaranja novih radnih mjesta i smanjenja talasa izbjeglica prema Evropi, kazao je njemački ministar za razvoj.

Gerd Mueller je kazao da će u narednih nekoliko sedmica Berlin objelodaniti detalje onoga što on naziva “Maršalovim planom za Afriku“. Program će biti fokusiran na omladinu, obrazovanje i obuku radne snage, kao i jačanje vladavine prava, kazao je Mueller.

“Moramo investirati u te zemlje i dati ljudima perspektivu”, kazao je on na konferenciji za medije. “Ako omladina u Africi ne može doći do posla u svojim zemljama, imaćemo mnogo više izbjeglica prema Evropi.”

On je dodao da je trenutno oko 20 miliona osoba raseljeno u Africi. Evropa se prošle godine suočila sa ogromnim talasom migranata i tražilaca azila iz Afrike, Azije i sa Bliskog istoka. To je izazvalo jačanje nacionalizma i desničarskih ideologija u Evropi i zategnulo odnose među članicama Evropske Unije. Upravo prozvane desne stranke tvrde da treba spriječiti uzroke ovih sukoba, a ne liječiti posljedice.

Kriza je umanjena postizanjem dogovora sa Turskom kao jednom od dvije glavne rute izbjeglica koje idu prema Evropi. Slabljenjem odnosa između Brisela i Ankare, javio se strah da bi ovaj dogovor mogao postati upitan, a samim tim i migrantska kriza produbljena.

afrikaIzbjegliceMaršalov planrazvoj
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI