fbpx

Indija bi mogla postati prva ne-arktička država koja razvija ruske arktičke resurse

ruski brod - arktik

New Delhi razmišlja o sudjelovanju u ruskim projektima nafte i ukapljenog prirodnog plina na Arktiku jer bi suradnja s Moskvom mogla otvoriti ogromne mogućnosti za Indiju, u regiji bogatoj resursima.

“Uspostavljamo suradnju u geološkom istraživanju, zajedničkom razvoju naftnih i plinskih polja na teritorijima dviju zemalja, uključujući offshore projekte, koji će vremenom omogućiti Indiji da postane prva ne-arktička država koja će izvlačiti resurse na Arktiku”, je izjavio ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov u intervjuu Timesu of India.

Indija, jedno od najvećih i najbrže rastućih tržišta, želi dobiti ruski LNG iz Arktika da zadovolji rastuću potražnju za energijom. Mogao bi se pridružiti arktičkom projektu LNG-a koji vodi ruski energetski div Novatek, izjavio je indijski ministar za naftu i prirodni plin Dharmendra Pradhan.

„Također proučavamo mogućnosti sudjelovanja u budućem projektu Novateka na Arktiku. Gledamo u sve prilike za dobivanje LNG-a iz ove regije “, rekao je ministar u srijedu. Interes za rusku opskrbu plinom dolazi dok se Indija okreće od zajedničkih projekata sa susjednim Pakistanom. New Delhi je odbio potpisati memorandum o razumijevanju o izgradnji plinovoda Iran-Pakistan-Indija usred porasta napetosti s Islamabadom.

“Ne želimo se baviti Pakistanom. Više nas zanima ruski LNG “, rekao je Pradhan.

U rujnu su ruski Novatek i indijski H-Energy Global potpisali sporazum o dugoročnoj isporuci LNG-a u Indiju. Memorandum o razumijevanju predviđa zajedničko ulaganje u buduće terminale za LNG-a dviju kompanija, kao i osnivanje zajedničkog pothvata za prodaju ukapljenog i prirodnog plina kupcima u Indiji, Bangladešu i drugim zemljama.

Sirove rezerve u ruskom Arktiku privlače i indijske kompanije koje su spremne uložiti u velike Vostokove projekte nafte. Prema Pradhanu, projekt je “vrlo zanimljiv” za zemlju, ali nije precizirao koliko će uložiti. Vostok Oil je zajedničko ulaganje između državnog naftnog proizvođača Rosneft u vlasništvu države i privatnog proizvođača nafte Neftegazholding (NGH) s projiciranom proizvodnjom do 100 milijuna tona.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
4 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

A Kina?…. Oni su i u Arktičkom vijeću, a nisu Arktik. Ali nema veze. Arktil će se morati iskoristiti, kako god to zvučalo dobro ili s druge strane loše za Greenpeace.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
8 mjeseci prije

Solarno polako izgleda izlazi iz mode.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
8 mjeseci prije

samo naprijed, u nove radne pobijede.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
8 mjeseci prije

indija se na arktiku obucava, pripremaju se za antarktiku. vidjet cete frke kad grabez za antarktiku pocne

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
4
0
()
x