fbpx

Indija bi mogla postati prva ne-arktička država koja razvija ruske arktičke resurse

ruski brod - arktik

New Delhi razmišlja o sudjelovanju u ruskim projektima nafte i ukapljenog prirodnog plina na Arktiku jer bi suradnja s Moskvom mogla otvoriti ogromne mogućnosti za Indiju, u regiji bogatoj resursima.

“Uspostavljamo suradnju u geološkom istraživanju, zajedničkom razvoju naftnih i plinskih polja na teritorijima dviju zemalja, uključujući offshore projekte, koji će vremenom omogućiti Indiji da postane prva ne-arktička država koja će izvlačiti resurse na Arktiku”, je izjavio ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov u intervjuu Timesu of India.

Indija, jedno od najvećih i najbrže rastućih tržišta, želi dobiti ruski LNG iz Arktika da zadovolji rastuću potražnju za energijom. Mogao bi se pridružiti arktičkom projektu LNG-a koji vodi ruski energetski div Novatek, izjavio je indijski ministar za naftu i prirodni plin Dharmendra Pradhan.

„Također proučavamo mogućnosti sudjelovanja u budućem projektu Novateka na Arktiku. Gledamo u sve prilike za dobivanje LNG-a iz ove regije “, rekao je ministar u srijedu. Interes za rusku opskrbu plinom dolazi dok se Indija okreće od zajedničkih projekata sa susjednim Pakistanom. New Delhi je odbio potpisati memorandum o razumijevanju o izgradnji plinovoda Iran-Pakistan-Indija usred porasta napetosti s Islamabadom.

“Ne želimo se baviti Pakistanom. Više nas zanima ruski LNG “, rekao je Pradhan.

U rujnu su ruski Novatek i indijski H-Energy Global potpisali sporazum o dugoročnoj isporuci LNG-a u Indiju. Memorandum o razumijevanju predviđa zajedničko ulaganje u buduće terminale za LNG-a dviju kompanija, kao i osnivanje zajedničkog pothvata za prodaju ukapljenog i prirodnog plina kupcima u Indiji, Bangladešu i drugim zemljama.

Sirove rezerve u ruskom Arktiku privlače i indijske kompanije koje su spremne uložiti u velike Vostokove projekte nafte. Prema Pradhanu, projekt je “vrlo zanimljiv” za zemlju, ali nije precizirao koliko će uložiti. Vostok Oil je zajedničko ulaganje između državnog naftnog proizvođača Rosneft u vlasništvu države i privatnog proizvođača nafte Neftegazholding (NGH) s projiciranom proizvodnjom do 100 milijuna tona.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
4 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

A Kina?…. Oni su i u Arktičkom vijeću, a nisu Arktik. Ali nema veze. Arktil će se morati iskoristiti, kako god to zvučalo dobro ili s druge strane loše za Greenpeace.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije

Solarno polako izgleda izlazi iz mode.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

samo naprijed, u nove radne pobijede.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

indija se na arktiku obucava, pripremaju se za antarktiku. vidjet cete frke kad grabez za antarktiku pocne

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik