fbpx

Islamske vođe: „Naše se zemlje u trgovini trebaju služiti zlatom, a ne dolarom“

Zlatne poluge

Na velikom summitu vođa islamskog svijeta prošlog tjedna u Kuala Lumpuru su se vodile važne rasprave o budućnosti islamskog svijeta. Bez sudjelovanja u radu foruma predstavnika Pakistana, Saudijske Arabije i Indonezije ključne teme su bile sukob u Jemenu, kriza Rohingya u Mianmaru, situacija s Ujgurima u Kini, spolna i ekonomska nejednakost koja pogađa brojne islamske države i na kraju hvalevrijedna samokritika usmjerena protiv ekstremista u vlastitim redovima koji blate sliku islama u svijetu.

Malezijski premijer Mahathir Mohamad, koji je kao domaćin predsjedao forumom, usredotočio na nasilje koje se čini nad muslimanskim svijetom, ali  prije svega na nasilje koje su izvršili ekstremistički dijelovi islamskog ummeta, koji su najveći krivci za diskreditaciju samog islama i za sjetvu terora.

Međutim, to smo pojasnili proli tjedan u izvješću o radu „Islamske internacionale“, kako su je nazvali u medijima. Još jedan važan detalj je bio apel malezijskog premijera Mahathira Mohamada koji se nije čuo od vremena libijskog vođe Muammara Gaddafija, koji  je u obalnom gradu Sirte 9. listopada 2010.  na izvanrednom summitu Arapske lige i arapsko-afričkom summitu, gdje je najavljeno osnivanje ujedinjene Afrike, promoviran „zlatni dinar“, čija bi se protuvrijednost u zlatu čuvala u Sirtu. To je bio znak za uzbunu kolonijalne elite i jedan od razloga za likvidaciju vođe Libije i vizionara afričkog i arapskog svijeta.

Sada je, na velikoj islamskoj konferenciji, iako oprezno, kako ne bi izazvao bijes elita, malezijski premijer otvoreno promicao ideju sustava naplate u bilateralnoj trgovini među islamskim zemljama u zlatu, kako bi zaštitile svoje gospodarstvo od aktualnih i mogućih budućih sankcija, izvijestio je Reuters.

Govoreći na kraju islamskog summita u Maleziji u subotu, premijer Mahathir Mohamad je rekao da muslimanskim zemljama ponekad prijete sankcije i da je važno da one budu samostalne.

„Malezija, Iran, Turska i Katar pregovarali su o uspostavi  baratnog sustava međunarodne trgovine uz korištenje zlata“, rekao je Mahathir, prenosi Bloomberg.

Inicijativa će, bez sumnje, biti udarac za međunarodne sustave naplate koje kontroliraju SAD. Vrijedno iskustvo u ovom području ima Iran, koji se godinama služi „Zlatnim putom svile“, sustavom naplate kojim je izbjegavao međunarodne sankcije prije postizanja nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama.

Nekoliko arapskih država, uključujući Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, prekinulo je trgovinske veze s Katarom zbog optužbi da podržava terorizam, tvrdi Katar. Iran je podvrgnut američkim sankcijama otkako se Trumpova administracija povukla iz nuklearnog sporazuma sa zaljevskom državom prošle godine.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je na konferenciji pozvao muslimanske zemlje da odustanu od stranih valuta u trgovini, očito se referirajući na američki dolar, te da umjesto njega prelaze na svoje nacionalne valute. Turski čelnik upozorio je da je to pitanje “postalo posebno važno, čak i hitno zbog  razgovora o trgovinskim ratovima”, dodajući da bi muslimanske nacije trebale zaštititi svoje financijsko tržište od “šokova i manipulacija” vlastitim platnim sustavima.

Saudijska Arabija bojkotirala je samit, tvrdeći da ova nova inicijativa dijaloga potkopava saudijsku „Organizaciju islamske suradnje“ sa sjedištem u Saudijskoj Arabiji.

Nema odgovora na pitanje koliko je zemalja pozitivno ocijenilo prijedlog malezijskog premijera, ali ideja o korištenju zlata u bilateralnoj trgovini među islamskim zemljama u svijetu sigurno neće biti dobro primljena u Washingtonu i kod financijske elite, kojima je provizija u međunarodnim sustavima naplate jedan od najvećih izvora prihoda.

Bloomberg

Veliki sastanak svih islamskih vođa u Maleziji odrzan bez Pakistanaca i Saudijaca

Pročitajte kako se može koristiti zlato za trgovinu i za dedolarizaciju

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
14 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Trgovina u zlatu? Iran i Turska hajde de, mogu se obraniti, ali Malezija i Katar? Ili su nabavili nuklearno oružje ili su im vladari postali suicidalni.

znanje
Gost
znanje
1 godina prije

Odakle toliko zlato? Cobra kriptovaluta bi bila bolja no ona nije zelena, troši previše CO2. Nitko ne zna kako dalje.

Wordly wiseman
Gost
Wordly wiseman
1 godina prije

Ništa od toga jer se cijena zlata određuje u Londonu iza zatvorenih vrata i bilo bi trivijalno polomiti bilo koju neprijateljsku ekonomiju baziranu na zlatu. Problem je i verifikacija stvarnih zlatnih rezervi a i činjenica da ne postoji dovoljno zlata da pokrije potrebe svjetske trgovine i financijskih instrumenata . Da ne spominjemo troškove konverzije i transporta kada dođe vrijeme naplate . Fiat sistem sa dolarom kao glavnom valutom je izvor prosperiteta Kine i ostatka svijeta i to će u nedostatku alternativa i ostati do daljnjeg

Arkaj
Gost
Arkaj
1 godina prije
Reply to  Wordly wiseman

Vrlo površan komentar koji nemaq veze s stvarnošću. – bilo bi trivijalno polomiti bilo koju neprijateljsku ekonomiju baziranu na zlatu – zlato kao mjera vrijednosti nečije valute potiče realni sektor a otežava financijske manipulacije koje su u svojoj biti samo parazitiranje na proizvodnom sektoru. Daleko trivijalnije je polomiti ekonomiju zemlje koja svoju valutu zasniva na dolaru a istovremeno nije ni u kakvoj mogućnosti kontrolirati dolar i može u svakom trenutku bit isključena iz svjetskog monetarnog toka. Doslovno preko noći, dovoljna je odluka vlade USA. – cijena zlata određuje se u Londonu – London više nije jedino mjesto gdje se ta… Pročitaj više »

Wordly wiseman
Gost
Wordly wiseman
1 godina prije
Reply to  Arkaj

Onda ćete se jako obogatiti kladeći se na pad vrijednosti dolara i rasta cijene zlata. Ja ću rado biti na suprotnoj strani ovog tradea.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Wordly wiseman

Wordly wiseman Točno je kako ”se cijena zlata određuje u Londonu iza zatvorenih vrata”, ali ta manipulacija nemože trajat vječno . . . do sad su sve valute u zadnjih 5 – 6000 godin popropadale i sve su propale na istu šuštu – printanjem do u besvijest. Osim toga danas postoji papirnato i fizičko zlato, prvo ima rizik druge strane, drugo taj rizik nema. Sve je stvar ”vjere”, tako da ima onih koji viruju da će u svakome trenutku na COMEX-u ( Commodity Exchange) u New Yorku za svoj papir moć dobit zlata kad i koliko na tome papiru piše,… Pročitaj više »

Wordly wiseman
Gost
Wordly wiseman
1 godina prije
Reply to  Moreno

U čemu svijet štedi (van zone eura) ? Pojedinci i države? Samo $$$$. I euro ne postoji bez podrške FED-a još od vremena dok se zvao ecu.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Wordly wiseman

Wordly wiseman Osim u fiatu, štedi se u nekretninama, vrijedonosnim papirima pa i u plemenitim metalima . . . danas je štednja u fiatu na minimumu, a tamo di je negativna kamata to se i nebi moglo nazvat štednja . . .

Wordly wiseman
Gost
Wordly wiseman
1 godina prije
Reply to  Moreno

Tu se slažemo kada eurodolarski sistem opet pukne kao 2008 štediše će nastradati .

Evo primjer
https://novac.jutarnji.hr/aktualno/argentina-je-bankrotirala-predsjednik-ovo-je-blizu-najgore-krize-u-novijoj-povijesti/9785422/

Poseban naglasak:

Fernandez je zadržao mjesečni limit za kupnju dolara od 200 dolara koji je Macri uveo još prošlog kolovoza, napominjući da su američki dolari u Argenitini rijetki i skupi.

„Moramo okončati praksu štednje u dolarima”, rekao je argentinski predsjednik, referirajući se na naviku Argentinaca da kupuju dolare kako bi se zaštitili od pada vrijednosti pezosa

Kina također već neko vrijeme ima velike limite na podizanje $ sa bankovnih računa

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

dobra ideja I prije svega sprovodiva. sve reforme platnog prometa do sada su nas I dovele u situaciju da jedna država može isključivati iz platnog prometa druge države I zapravo sve do sadašnje reforme su I služile tomu. podsjećanja radi zlatni standard je ukinut prvo u britaniji I americi šedesetih godina a sada vidimo I gdje je to sve vodilo. na kraju krajeva muslimani su uvijek više vjerovali u zlato nego u papirni novac I moglo bi se reći da je platni promet u zlatu bio dio tradicije ne samo muslimana nego cijelog svijeta. britancima, amerikancima I skandinavcima trebamo ostaviti… Pročitaj više »

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

od kada postoji ljudska civilizacija zlato se koristilo kao sredstvo plaćanja. papir ne. sigurno je bolje imati zlato u ruci ili nešto što ima protuvrijednost u zlatu pa I novac iz doba “zlatnog standarda” od komada papira koji nema nikakvog pokrića. ovo što sada imamo vidimo da samo od toga koristi imaju amerikančki I britanski bankari tj. onih 1% najbogatijih a ostatak svijeta ne. ostatak svijeta se sustavno pljačka I zato u prvoj fazi treba povratiti “zlatni standard”

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
1 godina prije

Dolar je dugo bio rezervna valuta,svima je jasno da uticaj Amerike slabi jer sve manje proizvode realne vrijednosti(vec rast I razvoj pokrivaju stampanjem dolara),nece dedolarizacija ici ni brzo ni lagano ali ide polako jer sve zemlje hoce da se osiguraju kad Im ekonomija dozivi krah(sto je neminovno) I dolar obezvrijedi,tako da gomilanje zlatnih rezervi nije bez veze. Dolar odavno nema realnu podlogu I to svi znaju,zemlje koje imaju realnu proizvodnju dobara ce lakse prebroditi krizu,one koje se oslabjaju samo na naftu(KSA) ce biti u problemi zato mladi princ Salman ubrzano pokusava da diversifikuje prihode u budzet oslanjajuci se na naftu… Pročitaj više »

tango
Gost
tango
1 godina prije

SAUDIJSKA ARABIJA JE SKUP SLUGIĆA NAJGORE VRSTE

Imalijosnade
Gost
Imalijosnade
1 godina prije

da nije ovo sta je- islamske zemlje bi imale kudikamo bolju sociopolitiku i kulturu od ‘kršćanskih’ vukojebina. kuran je tu kudikamo kraći jasniji jednostavniji i socjalniji. al tamo je isto veliki raspon i nered np: omana i jemena tako blizi a tako daleko..a tek od saudije o irana…

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik