fbpx

JESMO LI PREVARENI – Poražavajuća istina o HNB-u i prodanom hrvatskom zlatu

JESMO LI PREVARENI - Poražavajuća istina o HNB-u i prodanom hrvatskom zlatu

Od samog nastanka portala Logično, s našim čitateljima pokušavamo razjasniti što je zlato, koja je njegova uloga, mogućnosti i limiti. Svi o njemu pričaju, ali malo tko zna zašto je fizičko zlato danas traženo na tržištu. Pokušat ću vam dati logičan i za sve razumljiv odgovor, s nadom da će sve biti puno jasnije nego prije, pogotovo onima kojima monetarna znanost nije bliska.

Što zlato razlikuje od običnog novca?

Iza svakog grama fizičkog zlata, zasigurno stoji ljudski rad. Netko je zlato morao pronaći, iskopati i izliti, a u što nema nikakve sumnje. Zlato ne pada s neba, niti ga možemo tiskati u tiskari. Govorimo o fizičkom zlatu. Ako ga imaš, ono vrijedi, tu spora ne može biti.

S klasičnim novcem je stvar puno kompliciranija. Iza novonastalog novca, također bi trebao stajati ljudski rad. Tako bar kaže teorija. U praksi se susrećemo s niz problema. Kada banka procijeni nečiji budući projekt i odobri kredit, ona nije sigurna hoće li poduzeće za taj novac nešto napraviti – stvoriti vrijednost i dodatnu vrijednost svojim radom. Ako poduzeće napravi ono za što je uzelo kredit, tada novonastali novac pokriva novo stvorene vrijednosti. U slučaju da dođe do problema – početna ideja se ne ostvari – novonastali posuđeni novac nema što pokrivati i dolazi do njegove deprecijacije (inflacije).

Pošto nitko ne zna u realnom vremenu koliko su banke novcem pokrile koristan rad, primorani smo vjerovati u izvješća banaka i financijskih institucija.

Kod zlata ovaj problem ne postoji. Rad utrošen na iskopavanje određene količine zlata uvijek ima protuvrijednost u novcu, pošto se zlato može uvijek unovčiti.

Što smo naučili, što mnogi ne znaju?

Novac i investicije ne stvaraju rad i radna mjesta, nego rad i nova radna mjesta stvaraju novac i investicije. Interesantno, zar ne? O ovome ćemo drugi put. Vratimo se na zlato.

Svakodnevno čitamo u medijima, a i na našem portalu Logično: “Rusija i Kina masovno kupuju fizičko zlato”. Svi se pitaju zašto? Mnogi misle da će zlato preuzeti ulogu klasičnog novca u trgovini usluga i roba, a time ukinuti dominaciju dolara.

Odmah vam mogu reći, to se nikada neće dogoditi, a ovo su tri glavna razloga zašto:

  1. Količina svjetskog zlata ne može pokriti postojeću vrijednost proizvoda i izvršenih usluga. Uzmemo li u obzir aktualne i buduće gospodarske aktivnosti, odmah se vidi da se radi o velikoj zabludi
  2. Zlato nema fluidnost kao klasični i elektronski novac. Praktično ga je nemoguće iskoristiti u klasičnoj trgovini zlato-roba-zlato-usluge.
  3. Treći razlog najbolje govori o apsurdnosti ideje da zlato zamijeni klasični novac. Svaka dodatna stvorena vrijednost bi tražila nove količine zlata koju bismo morali iskopati. Dakle, hoćete napraviti kuću koja košta 100.000 €, morali biste prvo platiti rudare da iskopaju zlata u vrijednosti od 100.000 €, a tek onda platiti izgradnju kuće. Dakle za jednu stvar, morali biste raditi dva puta. Malo sam pojednostavio, ali je princip ispravan.

Definitivno više nema potrebe govoriti o zlatu kao mogućem klasičnom platežnom sredstvu.

Zašto ga onda svi kupuju?

U prethodnom paragrafu smo vidjeli da zlato ima svoju unutarnju vrijednost koja proizilazi iz rada, a ne vrijednost temeljenu na povjerenju kao kod klasičnog novca na čiju vrijednost svojim radom utječu banke.

Zlato je rijetko i potreban je težak rad da bismo ga imali u “džepu”. Zbog toga kod zlata nemamo inflaciju. Već tisućama godina vrijednost zlata je dogovorna i tako će vjerojatno ostati u budućnosti jer alternative “još nema”.

Upravo ova činjenica razotkriva razlog masovne kupovine fizičkog zlata u svijetu, ali i nagovještava novu veliku financijsku krizu.

Velike zemlje ne kupuju zlato da od njega prave platežno sredstvo, nego ga planiraju koristiti za jamstvo u međunarodnoj trgovini.

Sjedinjene američke države brane korištenje dolara uvodeći sankcije. Sankcionirane zemlje moraju živjeti i trgovati. Zlato ne mogu koristiti za trgovinu iz tri bitna razloga koje smo već naveli, ali zato mogu svojim fizičkim zlatom dati jamstvo da će drugoj zemlji isplatiti eventualni dug potreban za kupovinu usluga i roba.

Primjer: Iran želi od Rusije (ruske tvrtke) kupiti putnički zrakoplov koristeći svoj nacionalni novac u protuvrijednosti od 50 milijuna eura. Jamči da u slučaju inflacije domaće valute ili više sile, Rusija neće izgubiti ništa, jer će cijena biti vezana za zlato ili nešto drugo. Plaćanje želi izvršiti u 60 mjesečnih rata u domaćoj valuti ili rubljama, ako ih ima.

Da bi ruska tvrtka bila sigurna u naplatu, ona od Irana traži jamstvo u fizičkom zlatu, tako što će Iran deponirati (blokirati) 1250 kg zlata. U slučaju da Iran ne mogne vratiti kredit, ruska tvrtka će preuzeti zlato i tako naplatiti dug Irana.

Tijekom plaćanja, Iran može kontinuirano oslobađati količinu zlata koja više nije potrebna za jamstvo i iskoristiti ga za druge poslove. Nakon 30 mjeseci, Iran će isplatiti 50% duga i osloboditi 625 kg zlata za novi financijsku transakciju – kupovinu.

Ako ste dobro pratili, fizičko zlato omogućava sigurnu trgovinu bez korištenja dolara. Pričamo o klasičnoj dedolarizaciji gospodarstva.

Stvar postaje interesantnija, ako Rusija u isto vrijeme kupuje naftu od Irana u vrijednosti od 45 milijuna eura. Kompenzacijska razlika iznosi samo 5 milijuna eura.

U prijevodu, za posao od 95 milijuna eura, potrebno je imati samo 125 kg fizičkog zlata kao jamstvo.

Sada vam je sigurno jasno zašto svi kupuju zlato. Ono ne služi za trgovinu, nego za jamstvo. Što je trgovina dinamičnija i što više teži kompenzacijskoj nuli, zlata treba manje. Dolar više uopće nije potreban jer svi mogu koristiti čak i “toalet papir” koji ima jamstvo u zlatu.

VAŽNO: Deponiranje zlata može napraviti mali problem. Zato su potrebne zemlje od povjerenja. Jer tko će jamčiti Rusiji da će Iran isporučiti zlato ako dođe do problema. Slične transakcije traže treću stranu.

Ovo će biti također jedan veliki globalni izazov koji će na prvo mjesto staviti zemlje s visokom razinom poštenja, tj. one zemlje, koje neće u datom momentu blokirati tuđe jamstvene zlatne rezerve iz geopolitičkih razloga. Švicarska je do sada bila vrlo sigurna, ali veliki pritisak zadnjih godina je natjerao ovog svjetskog financijskog lidera da napravi određene iznimke.

Što je s HNB-om i prodajom hrvatskih zlatnih rezervi

Za vrijeme Ivice Račana, Hrvatska narodna banka, koju je vodio guverner Željko Rohatinski, prodala je 13,127 tona zlatnih rezervi 2001. godine, a 2005. godine po odluci Ivana Šukera, prodano je dodatnih 1.3 tone zlata iz sukcesije (Poslovni.hr).

Nedavno su me hrvatske kolege, ekonomisti s London Business School, Ekonomskog fakulteta i Zagrebačke škole ekonomije i managementa, uvjeravali da je to bilo dobro za Hrvatsku i da je prodaja zlatnih rezervi bila i više nego opravdana.

Ovom prilikom im “poklanjam” skromnu analizu kako bi spoznali o kakvom propustu se radi.

Zlatne rezerve jedne zemlje su najbolje jamstvo. Možemo slobodno reći da je zlato frakcionalni minimum, kao u središnjim bankama kojeg svaka banka mora imati, a što također predstavlja jedan vid jamstva. Zemlja koja ima zlato, prestaje biti rizična zemlja.

Ako Iran i Rusija sa 125 kg zlata (vrijednost 5 milijuna €) iz gornjeg primjera, mogu napraviti posao od 95 milijuna eura, Hrvatska je mogla s 13 tona zlata ostvariti posao od 10.000.000.000 eura.

Zamislite situaciju da Hrvatska svojom kunom kupuje po svijetu bez da uzima strane kredite, a sve jamči zlatom kojeg je na žalost prodala? Cijena roba i usluga bi bila umanjena za kamate koje Hrvatska ne bi morala plaćati. Gospodarstvo Hrvatske bi se preporodilo.

Tko je Hrvatsku oštetio i zašto, ostat će vječno pitanje za buduće generacije koje će skupo platiti ovaj povijesni propust. Razvlaštenje Hrvatske od zlatnih rezervi nije se dogodilo slučajno. Uklanjanjem fizičkog zlata, otvorio se put za davanje novih kredita Republici Hrvatskoj koja postojeće kredite vraća novim kreditima, čime se faktički nalazi u dužničkom ropstvu.

Za sve koji se pitaju kada će ova agonija stati, odgovor je vrlo kratak i jasan: kada Hrvatska rasproda sve resurse, kada razvlasti sve građane i kada rasproda sve što je u javnim rukama, tada će vjerojatno stati ova agonija. Ipak, kada malo bolje razmislim, agonija će tek početi. Osobna autonomija će biti do kraja uništena. Svi će ovisiti o milosti nekoliko svjetskih korporacija, koje će umjesto država upravljati svim bitnim elementima društva.

Iskreno se nadam da sam vam približio ulogu i mogućnost fizičkog zlata? Konačno znamo zašto suverene zemlje masovno kupuju zlato. Skromnu analizu ću završiti najavom nove analize koja će biti još interesantnija, a koja će otkriti staru paradigmu i priliku za izlaz iz ekonomskog pesimizma bez “krvavih revolucija”. Ekonomija nije, niti će ikada biti znanost. Radi se o disciplini koja, kao u džudu, omogućava iskorištavanje snagu jačeg u vašu korist. Potrebno je samo logično i kreativno razmisliti.

5 1
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
115 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Jako me interesira sto na ovo imaju reci dvojica guvernera s gornje slike. 🙂

PPP
Gost
PPP
1 godina prije

Što će reći? Da imamo pravnu državu, davno bi bili pred sudom.

Adriana
Gost
Adriana
1 godina prije

Bilo je lupnjave kako zlato nema što raditi u modernim financijama. A Račanu se moglo prodati sve, sam je ispalio otprilike kako je u redu Slovencima dati koliko zemlje i mora traže, jer to i tako ostaje EUropsko.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

@Jole
Da se rđa ne prima za zlato.

Jomla
Gost
Jomla
1 godina prije

ali se zlato prima na ‘rđu 😉

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Ovo je drugi Jole ,koji ima isto ime na avataru kao i ja.On je postavio pitanje.Ja sam napisao o njima što sam imao,a i inače o tim glodavcima nemam puno za reći .

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Hahah, bas njih briga, negdje krstare oceanima…

Petar
Gost
Petar
1 godina prije

Neće reći ništa jer njima je upala sikira u med ,jer tko je imao ili ima novac ima i vlast.Banke općenito su još jedan oblik paralelne vlasti.

Jomla
Gost
Jomla
1 godina prije

Kakve crne paralelne? One su eksponenti činjenične vlasti, a ono što se obično naziva “vlast” je samo šarena laža za masovnu upotrebu (čitaj: za naivnu raju)

Ico
Gost
Ico
1 godina prije

Mucavac?!?

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Dvojica govnomjera?

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Reci ce ‘nisu pare za budale’.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Pa, bilo bi zgodno da svi pogledaju koje su f u n k c i j e novca.
I koje o s o b i n e mora stvar imati da bi bio novac.

Btw, tih 13,127 tona su samo jedan od podataka o zlatu.
Sjećam se i 15t i 16t, i 19tona.
I ta prodaja zlata nije slučajna.
Hrvatska je od početka dobro osmišljen i proveden projekt.
Maknuli su stručne ljude iz svih, ne samo bitnih institucija.
Vidjelo se i po nedostatku rasprava o euru.
Ali ne samo ekonomiste. Tko u Hrvatskoj uopće zna da su Češka i Poljska odbile euro? Znači, nema ni novinara, ni urednika, ni jednog medija…

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Ivica Račan, čovjek koji je galantno predao vlast u ruke probisvjetima i usput predao Hrvatsku u ruke kolonijalnih gospodara. On je glavni krivac za nedaće koje su zadesile ovu zemlju!

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Da nije Ivica, bio bi neko drugi ?!
Bilo koji XY političar na tom mestu u to vreme, a tako i danas, sprovodi samo zacrtanu agendu!

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Alen Kad u obzir uzmeš one prij Ivice čiji je posal Ivica samo nastavija onda dolaziś do činjenice kako je za jedne i druge glasalo priko 90% građana Hrvatske.
A ni oni šta nisu ni glasali opet su svojim neglasanjem to dopustili.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Hrvatska je osamostaljenjem kreirala vlastitu valutu – hrvatski dinar. Ako ih još tko ima, vidjet će da na njemu piše Republika Hrvatska. Danas na kuni piše Hrvatska Narodna banka, nigdje spomena Republike. No, to nije suštinska razlika. Dinar je bio nekreditni novac. Kuna je kreditni novac. U čemu je razlika? Prvi se stvarao bez duga, drugi samo kao dug (a zbog svoje vezanosti za euro je u stvarnosti tek transakcijsko sredstvo). Hrvatski dug prema inozemstvu ide ovako:
1990 – 2,7 milijarda dolara
1991 – 2,7 milijarda dolara
1992 – 2,7 milijarda dolara,
1993 – 2,7 milijarda dolara
1994 – 2,7 milijarda dolara
1995 – 4 milijarde dolara
2000 – 10 milijarda dolara
Što upada u oči? Rat, izbjeglice se događao s hrvatskim dinarom i stagnacijom duga. Dug počinje rasti uvođenjem kune i otad samo raste.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Pa da, on je kriv, Sanader i ostatak hdz-a svojim domoljubljem nikako da poprave sto je Ivica zbrljo…

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Račan nije mogao biti savršenija oporba hrvatskom Georgeu Washingtonu!

Ico
Gost
Ico
1 godina prije

ivica sračan je počinio veleizdaju, vucibatina

Toni
Gost
Toni
1 godina prije

čudan zaključak. Kao da Homeini uvede Iran u rat nakon USA napada.

Zax
Gost
Zax
1 godina prije

Da bi od zlata imali neke koristi trebali bi imati svoju valutu i centralnu banku. A toga nemamo jos od 94 kad smo centralnu banku pretvorili u mjenjacnicu. Prodaja zlata je bila samo zadnji cavao u lijesu monetarne suverenosti. Izdajnicka politicka elita ovih dana priprema uvodjenje eura bez da svoje gradjane ista pita. A opozicije nema. Slucajna i propala drzava

Ico
Gost
Ico
1 godina prije

Opozicije ima, ali im mozak, ako ga uopće imaju, radi preko pužnog vijka

Nono
Gost
Nono
1 godina prije

Za nas neizbježni epilog , reset što prije to bolje .To je kao skidanje flastera . Kao u tekstu dolazi kirurg stečajni upravitelj , skidanje tumora i ozdravljenje.

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Vidim da je opet aktivan dvojnik koji komentira pod mojim imenom.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

U svakom slučaju postojanje jedne valute je mnogo jednostavnije,na žalost to se koristi u svrhu porobljavanja i zelenaštva a ne da pojednostavi život.

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Zlato je prodano po nalogu lihvarske kabale kad je bilo jeftino jer je lihvarska kabala znala da će zlato poskupit,uslijed velike financijske krize koju su oni sami isplanirali i operacionalizirali.Čemu ćuđenje, kad u nacionalnim narodnim bankama sijede marionete .kojima su namijenjene titule najboljih regionalnih ili svjetskih guvernera narodnih banaka,čiji su laureati ova dvojica na slici sa strane Račana.Tako se kabala ruga gojima koje je opljačkala.A jedan od rijetkih državnika i suverenista u EU koji nije trpio ta njihova sra*a je Viktor Orban,koji je prvo smijenio njihovog guvernera na čelu mađarske narodne banke ,isplatio MMF i ispratio ih iz države.Radi toga su pokušavali sa uličnim mitinzima da ga smijene.Mađari su daleko kompaktniji narod od Hrvata i držali su se zajedno,unatoč silnim pritiscima međunarodne Kosher Nostre i njihovih trabanata.I ako se ne varam,EU je dobila četvrtog po redu guvernera ECB,a to je korumpirana Christine Lagarde,kao i dosad,iz redova pripadnika nebeske sekte .Nagradno pitanje za sve koji žele komentirati,Kako to da nežidovski gojim nema nikakve šanse da postane guverner ECB u navodno tako razvijenom demokratskom društvu kao što je EU ?

Davor
Gost
Davor
1 godina prije

Narode,a čemu se čudite? Pa ta Kabala o kojoj govorite,davno je žedne prevela preko vode i narode i nacije. Evo npr.njihov žig i simbol je lako prepoznatljiv kao piramida s okom koja je u svim porama ljudskog društva,politike,religije,ekonomije….To je znak zidara,arhitekata još od doba Nimroda i Kule Babilonske,obožavanja Sunca kao medija do Sotone. Piramida predstavlja Sunce u tri faze izlazak,zenit i zalazak. Kult obožavanja Sunca je ne samo u političkim tvorevinama svijeta,već lukavo zakamufliran je isporučen među narodne mase koje su ga zdušno prihvatile. Evo kao što rekoh simbol te Kabale je piramida,a zar ta piramida nije predmet obožavanja u svim kućama u doba Božića? Zar svi ne kite i ne ukrašavaju piramidu? Zar darove ne donose pod piramidu? Samo na vrhu nisu instalirali oko već zvijezdu,ali predstavlja Istog. Zar 25.12.nije dan kad se slavilo rođenje Nimroda koji je tvorac kulta Sunca? 25.12.se oduvijek slavilo rađanje nepobjedivog Sunca(rimske Saturnalije) Zar EU parlament nije napravljen u obliku babilonske kule? Zar im zastava ne predstavlja 12 zvijezda koje okružuje skriveno Sunce? Zar kip Slobode nije predstavljanje Semiramide ,Nimrodove žene i majke,vještice koja stoji na postolju u obliku Sunca? Zar Astana(satana) u Kazahstanu nije puna simbolike piramida i sunca? Zlato je najmanji problem narode? Pazite da vam SRCE ne ukradu! Pazite što ćete kititi i čemu ćete se diviti uskoro 25.12.Kabala(Sotona) više od svega želi vaša srca. To im je krajnji cilj i mislim da su ga već ispunili.To nije demokracija,već DemoNkracija

Kurjaca
Gost
Kurjaca
1 godina prije

Davore u nedostatku bolje rijeci :ti si lud:) odakle samo crpis ove budalastine

Ps nije na osobnoj razini

Davor
Gost
Davor
1 godina prije

Nisam ja lud nego si ti slijepac,koji očito ne vidiš simbole oko sebe,a kamoli da ih razumiješ…to ti se zove SUBLIMINARNA PORUKA. Prouči što su subliminarne poruke.

Pero
Gost
Pero
1 godina prije

Kurjaca, procitas li Bibliju, vidjeti ces kako se ne poklapaju godisnja doba Isusovog rodjenja. Npr. biljke koje su opisane u Bibliji da tamo rastu i cvjetaju pri rodjenju Isusa nije kada je kod nas 25.12. To je jedna od poruka koje ti Davor zeli reci.

Kurjaca
Gost
Kurjaca
1 godina prije

Pero a zasto bi itko uopce osim kao zabavu citao bibliju.za mene je kao kad kazes ;kako to da je crvenkapica prezivjela ako ju je vuk pojeo.
Davor je jako pristojan i vjerovatno ima puno svojih pobornika ovdje ali njegove teorije su prelude

Davor
Gost
Davor
1 godina prije

Amen Pero! Isus se rodio negdje u listopadu. To se da zaključiti po redoslijedu levita koji su služili po određenim mjesecima u hramu,a navedeno je u jednom od evanđelja čiji je bio red službe kad je bio rođen Ivan Krstitelj,a i navedeno je koliko je Ivan bio stariji od Isusa,s druge strane kad je Krist rođen pastiri su bili napolju s stadima ovaca,što je nemoguće u kišnim zimskim mjesecima,kad su stada bila u torovima….25.12.je instaliran naknadno u 4.stoljeću pod direktivom Konstantina. Tad su pogani slavili rođenje Sunca,a Babilonci Nimroda/Baala. Križ je također simbol sunca kao i svastika,samo što su križu produžili donji krak da ga se lakše nosi naokolo. Kurjači nema pomoći ,ukopao se u neznanju,ali uskoro kad sve ovo doživi kulminaciju u bitki od Harmagedona(otkrivenje 16:14-16)(Sefanija 2:1-3)tad će mu sve biti jasnije…ali vjerojatno kasno za njega samog.

Kurjaca
Gost
Kurjaca
1 godina prije

Simbole vidi onaj tko ih trazi.Ako po cijele dane smisljas teorije normalno da ce ti se jednog dana poklopit da ponesto sto mislis ima podlogu u dokazima.
Teorija po kojoj nikako ljudi nisu mogli nastati spontano evolucijim nego smo kreirani je jedna od vasim omiljenji.Znaci mi amo mogli nastati samo kreacijom i nikako drukcije a kako je onda nastao onaj tko je nas kreirao

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Hrvatska je 2001 prodala zlato za cca 270 $ po unci, 2005 je prodano cca 430 $ po unci, a danas je cjena zlata cca 1400 $ po unci.
Jedan od izgovora onih koji su prodali zlato bili su troškovi čuvanja zlata šta je bull shit.
Ne triba postavljat pitanje zašto je Hrvatska prodala zlato jer od davnina se zna “zlatno” pravilo “Whoever Has the Gold Makes the Rules”. Hrvatska je joś 1994 kapitulirala i zlato je u nekome trenutku morala predat vladarima. Tuđman je mislija kad in je da HNB u zamjenu za podršku oluje da je gotovo, ali zajeba se, psihopati uvik traže još, sa psihooatima nema dogovora, to smo vidili u Iraku, Libiji i Siriji, a gledamo sa Iranom danas.

Većina zlata opljačkanoga od ruske aristokracije u Oktobarskoj revoluciji je završila u Švicarskoj isto ka i zlato koje su nacisti opljačkali židovima u WWII.
Pa Njemačka se bjesomučno bombardirala sve do trenutka kapitulacije po kojoj je tribala predat zlato Amerikancima, manji dio Englezima i Francuzima. Na Japan su i bile bačene atomske bombe kad je rat već bija gotov jer Japanci nisu tili reć di su sakrili zlato. Niti 24 sata nakon svrgavanja Gadafija zlato iz libijske centralne banke je nestalo, a Gadafi je, između ostaloga, i ubijen jer je tija u cilu Afriku uvest zlatni standard.
Odma slijedeći dan nakin državnoga udara u Ukrajini zlato je iz ukrajinske centralne banke avionom švicarskih oznaka odneseno u nepoznato . . . itd.

I onda danas se ekonomisti uče po onoj Keynesovoj kako je zlato barbarski relikt.
Međutim od kad je John Maynard Keynes početkom prošloga stoljeća to reka, američki dolar je u odnosu na zlato do danas izgubija 97% svoje vrijednosti i na putu je izgubit svih 100% odnosno da vrijednost dolara dođe na njegovu unutrašnju vrijednost, a to je vrijednost karte i piture sa kojom je ta karta oštampana.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

P.Jasek
1. Ne znas koliko ima zlata na svijetu. Uostalom ko je odredio vrijednost zlata ..
2. Ima istu fluidnost ako za svoje valutu imas pokriće u zlatu..
3. BINGO ! Pa to je i najveća prednost zlata… Ne mozes “stampati” ako ne namiris u zlatu.. Ne mozes ” krasti” od budućih generacija… Multiplikator tu staje…

Greska je kad se misli da će zlato sluziti samo kao jamstvo jer nema zlata koliko papira jer je vrijednost zlata ogranicena od strane vlasnika tog papira… Ne gomilaja istok zlato radi toga…

Zlato , od kako je svijeta sluzi cemu je sluzilo i bas sad u uadnjh 60-70 godina ono ,kao , ne moze sluziti onome cemu je sluzilo od kako je svijeta..
Naivno…

Nakon ukidanja zlatnog standarda kreditna aktivnost je eksplodirala , upravo zato jer papir nije bio ni sa cime vezan…
I gdje nas je to dovelo ? Pogledajte dugove drzava , pogledsjte zemlje pokorene listom papira , pogledajte dugove generacija..
Ukradena budućnost… Potrosena sredstva sutrasnjice…..
Zasto ? Jer papir nema ogranicenja..

Ico
Gost
Ico
1 godina prije

Lik, ti ne shvaćaš što je Pero Jasak napisao, pa onda valjaš buse!

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

@ Alen

Često se slažem s tobom, ali ovdje si trebao malo više truda uložiti. Jer niej stvar toliko jednostavna.

1.) Nije bitno koliko zlata ima, a autor je pogriješio kada je napisao da ga nema dovoljno. Matematički mu samo povisiš cijenu i problem riješen. U praksi je sasvim druga priča. Možeš Anu Karenjinu na tu temu napisati. Vrijednost zlata je utvrđena ponudom i potražnjom. I to je irelevantna stvar za matematiku, ali bitna za praksu. Imaš situaciju s dijamantima koji ne vrijede koliko i obično brašno, ali u praksi im je ponuda namjerno ograničena radi očuvanja cijene.
2.) pretpostaviti ću da je autor mislio na fluidnost u financijskim tokovima. A ti nisi ničime dao naslutiti na koju fluidnost misliš. Fluidnost koja bi se odnosila na direktnu razmjenu zlata je nemoguća. Ona koja bi imala pokriće u zlatu je moguća i odrađuje se već stoljećima.
3.) Ovdje se odogovor veže na točku 1. Znaš li u čijem su vlasništvu rudnici zlata? Misliš li da bi u toj situaciji zlato bilo išta bolji financijski temelj od današnjeg fiat novca? Što bi se dogodilo na tržištu da prvih deset ekonomija pokuša uvesti Zlatni standard? što bi se dogodilo da cijeli svijet to pokuša? S druge strane, recimo da sam ja car financijskog svijeta i ima još takvih poput mene, da li bi mi dozvolili ukidanje multiplikatora koji nam godišnje nosi puste milijarde?

Istina, kaže se “papir podnosi sve”. Ipak to ne znači da je zlato čarobni štapić za sve naše probleme. Da bi na konja stavio sedlo, prvo ga moraš ukrotiti.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije

Mercury,

U članku je odlično napisano da je cijena zlata dogovorna, jer kada bismo povećali cijenu zlata da pokrije svu dodatnu vrijednost, neke siromašne zemlja koje posjeduju rudnike bi preko noći postale bogatije od SAD-a.

Dodamo li činjenicu da su najveći rudnici zlata u svijetu u slijedećim zemljama, priča o zlatu kao platežnom sredstvu ili sredstvu koje pokriva dodatnu vrijednost pada u vodu:

Iskopa se u rudnicima godišnje (2017):

1. Kina 440 tona
2. Austrilija 300 tona
3. Rusija 255 tona
4. SAD 245 tona
5. Kanada 180 tona
6. Peru 155 tona
7. Afrika 145 tona
8. Meksiko 110 tona
9. Uzbekistan 100 tona
10. Indonezija 80 tona

Dakle 80 milijardi eura svake godine. To nije dovoljno ni za jednu veću zemlju.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Šta bi se desilo? Prosto, dovelo bi do reda u finansijskom svijetu, države bi trošile (ne građani) koliko imaju i veću bi pažnju obratili da mogućnosti kontrolišu želju, manji i bolji državni aparat, manje zaduživanje, kontrolisano štampanje……ali taj stav nije konkurentan i konzervativan je, preovladava mišljenje “daj pare sada a ko će vratiti nije bitno”. Alan reče jako lijepu misao:”Ne mozes “stampati” ako ne namiris u zlatu.. Ne mozes ” krasti” od budućih generacija…”

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Mercury Točno je kako stvar nije jednostavna pa tako nije ni to kako je cjena zlata određena ponudom i potražnjom, pa upravo i je stvar u tome šta se ne dopušta slobodno trgovat sa zlatom, a evo ti dokaz, ajde npr u Saudijsku Arabiju, uzmi koliko god triba kili poluga zlata za kupit npr tanker nafte, Saudijci bi ti ga možda i prodali, ali ti tanker nebi doša u Hrvatsku jer bi završija ka i ovi iranski prij nreki dan. Svako malo se dogodi da tanker koji krene pun nafte iz Libije biva uzapćen . . . šta znači kako trgovina za zlato nije slobodna.
Nadalje cjena zlata u fiatu je manipulirana onima koji puštaju i povlače likvidnost fiata iz sustava i određuju distribuciju fiata, a to su centralne banke i njihovi prime dealeri. Manipulacija cjenom zlata se vidi na LBMA (London Bullion Market) i COMEX (Commodity Exchange) New York di za jednu te istu uncu zlata ima dvocifreni, ako ne i trocifreni broj onih koji imaju papir za claim kako je to zlato njihovo, drugim rječima kad bi samo 5 – 10% koji imaju papirnato zlato istovremeno zatražilo pretvaranje papira u fizičko zlato sustav pada i namirilo bi se samo nekoliko postotaka od onih koji misle kako u stvarnosti imaju zlato.
Nastojanje uvođenja frakcijskog back up-iranja zlata ili kako u članku piše garancije pri trgovini i poslovanju značilo bi prestanak mogučnosti manipulacije, a ta manipulacija se američkim i NATO oružjem brani šta na kraju priče znači kako mi sami ka porezni obveznici koji plaćamo hrvatsku vojsku i NATO financiramo naš vlastiti reket.

Šta se tiće rudnika zlata, samo vlasništvo ili koncesija na rudnik je samo mali dio cjene zlata jer za iskopat zlato osim rudnika triba imat i energiju, mehanizaciju, postrojenja, tehnologiju . . . i na kraju ljudski rad. Imat rudnik zlata ne znači puno, to je isto ka šta neke države imaju geostrateški položaj ka glavni resurs npr Singapur i koji dobro iskorištava ti položaj za razliku od jedne Paname kojoj Ameri upravljaju panamskim kanalom . . . pa sad i Kinezi oće probit kanal kroz Nikaragvu kako nebi bili peglani od Amera za prolaz, i to je sve okay, ako će od te zajedničke akcije korist imat i Kinezi i Nikaragvanci . . . tako je i sa zlatom . . . neke države ga imaju, ali nemaju sredstva, tehnologiju ni ljudsku radnu snagu za iskopat i izrafinirat zlato . . . neke države su u obrnutoj situaciji . . . i sve je dobro dok su dogovori neprisilni, međutim kad su dogovori popraćeni vojnom silom i ratovima onda je irelevantno imamo li zlato, fiat, kriptovalute . . . i tek tu dolazimo u situaciju koja sredstva su najprimjerenija za promjenu ovoga stanja u svitu za koje svi znaju kako nekako i nije baš najbolje . . .

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

Moreno@nije ni čudo da je prvo pravilo Protokola-pravo je u sili.
Drugim riječima-možeš imati sve,…resurse,zlato,ušteđevinu umjesto duga….planirati sve ispravno…
i opet ako dođe bully koji se baš na tebe namjerio i primijeni silu (ne mora biti samo oružana već pravo jačega,moćnijega bilo koje vrste..)-ostati ćeš bez svega…
Opet, Orban je izbacio mmf,Rusi su se s Putinom digli s koljena u respektabilnu “silu”- samo time da su “rekli NE” banksterskim killuminatima/ciokaubojima…
Što je opet živi primjer da je BITNO tko je u nekoj državi na čelu.Ne mislim da su Mađari ili Rusi znali otprve da će Orban ili Putin dobro braniti mađarske ili ruske interese(tko bi to znao-jedan je sorosev bivši “đak”,a drugi se pojavljuje “iz Jeljcina” koji je bio mućak)…Ali eto,imali su sreće…Čudna neka varijabla u povijesti naroda koja eto isto tako čudesno utječe i na prosperitet..Pamet naroda sastoji se u tome da to znaju cijeniti i da ih pozitivna sila ujedinjuje i jača..
Poanta priče,da bi “sačuvali zlato” trebali smo imati i malo sreće da nam na čelu bude inteligentna,hrabra osoba s jakim domoljubnim instinktom JER BI SE TAKAV STO PUTA PROMISLIO ŠTO JE NA KORIST NJEGOVE DOMOVINE prije nego je krene pljačkat i prodavat…
Račan bogme nije tako izgledao…Kao ni oni (prije i) nakon njega…
Pošto nismo imali sreće da se “izrode Orban i Putin”,trebali smo imati pameti ,poštenja,hrabrosti..da maknemo veleizdajnike s vodećih pozicija nakon više nego očitih promašaja..U protivnom nam posjedovanje bilo čega ne čini nikakve koristi…Što više imamo, uz takve smo više u stanju izgubiti..”Veleizdajnički” mentaliteti mogu apsolutno sve prokockati..
I da,…kako je svaka “vrijednost” (pa i zlato),u svijetu muljatora podložna muljaži(vrijednost unce do toga da li uopće fizički postoji ili ne,i da li ćeš moći do njega ako ti ga konfisciraju)…potrebno je izvrsno poznavanje mehanizama muljaže kako bi se zamke mogle izbjeći ,a “muljažama” se i sami naučili koristiti(i prave osobe na vrhu koje drže vjetar u leđa…)….Ništa se na svijetu na najvišim razinama banksterskog “poslovanja” ne odvija ni transparentno a još manje pošteno…Sve je namješteno za najveće igrače koji su u zbilji vrhunski pljačkaši bez oružja..
U ekipi za oporavak jedne države i smanjenju ovisnosti od banksterskog sustava,.. potrebne su vještine genijalnih “muljatora”…Out of the box..Hakeri banksterskog sustava..S domoljubnim instiknktom..
Ne tipa kockoglavih…tko je jamio jamio je…s kratkim vizijama kako napuniti svoj džep…a poslije mene potop…

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

Je Račan (tj. HNB) 2001. prodao hrvatsko zlato, ali svi zaboravljaju par važnih stvari koje su se desile te godine: “teroristički -čitaj izraelsko+saudijski” napad na blizance u New Yorku, pad cijene nafte sa nekih 45 na 25 $(s time smanjivanje prihoda države od trošarina), povećanje cijene goriva u Hrvatskoj za skoro tri puta ( 3 kn gorivo u 98-99′.)

Sve to je imalo utjecaja na odluke tadašnje vlade. Ekonomija je zahebana i komplicirano povezana stvar.

P***!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Račan spasilac!?

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

@Sinisa

Ne spasilac, nego vatrogasac. 😉

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Daleko je on od pozitivnog lika ali ima logike…..vatrogasac,možda polednji u nizu.

gost
Gost
gost
1 godina prije

Očigledno ne znaš o čemu pričaš. Iznos od prodaje zlata otišao je u Opće pričuve HNB-a, ne u proračun.
Osim toga, u navedenom periodu hrvatsko gospodarstvo je krenulo laganom uzlaznom putanjom i 9/11 nije imao nikakav značajan utjecaj. Lijep pokušaj opravdanja političke opcije koja ti je očito prirasla srcu. Račan i ekipa su napravili zločinačku rasprodaju HT-a za koju nikada nisu odgovarali.

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije

Samo što je Franjo zajebao privatizaciju,a drug Jakša Barbić se danas
vadi kako se pola njegova zakona o privatizaciji izmjenili.moš misliti.
Patuljci pojma sada nemaju.Evo ,Lovro se odlično snalazi u
privatizaciji,a ni njegov drug ,nogometni sudac isto dobar.Sve su
to drugovi iz Račanove ekipe?

Njonjo bobo
Gost
Njonjo bobo
1 godina prije

Zlato je prodano zbog izreke.
Ucini drugom ono sto bi zelio
da on ucini tebi.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

@gost
Nije li HT prodao neki došljak iz Kanade, imao je čak i patent na hlačama ?! Mudrac Mudrinič
Toliko cijenjen od krivoustog da mu je dao ministarstvo .
Ružan pokušaj izvrtanja recentne prošlosti.

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Jesmo li prevareni? Sigurno da jesmo! Koliko puta? Tko broji? Jesmoo li opljackani? Koliko puta? Veleizdani? Ismijani? Uprljani? Prebijeni? Ponizeni?

Koliko puta? Jos jedan put vise…. kakva razlika? Odavno su nam polomili kicme!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Nisu kičmu slomili,i neće.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Najprije, izvrstan članak. Bravo!
Ne, ekonomija nije znanost. Stoga ne čudi kako ne postoji Nobelova nagrada za ekonomiju, iako se svakodnevno provlači po medijima kako je ovaj ili onaj ekonomist nobelovac. Vidimo kako u nekim vremenima gospodarstvo raste, stagnira, odlazi u recesiju, kako dolazi do kriza, izvlačenja iz kriza. Krize su stalne. I nisu slučajne. Količina novca u optjecaju određuje početak i kraj krize koje se događaju ciklički. Taman kako bi vlasnici valute mogli pokupiti korist od rada milijarda ljudi u ‘dobrim godinama’. Naravno, to se sve nalazi ispod nama vidljivoga pa za krize optužujemo nesposobnost pojedinaca, menadžera, političara i tvrtki. Nije da toga nema, ima napretek, nego se nesposobnost ne nalazi među uzrocima kriza.
Puštanje novca u optjecaj jednako je gospodarski rast, povlačenje novca iz optjecaja jednako je kriza. Novac se stvara ni iz čega podizanjem kredita (građana, tvrtki, država), a povlači iz optjecaja povratom kredita i poništavanjem ni iz čega kreiranog novca. Kroz kamate koje nikad nisu ušle u sustav se izvlači novostvorena vrijednost i stavlja na račune vlasnika valute. Postoje dakako i međustanice. Ne odlazi sva dobit samo vlasnicima valute, zadržava se i na nižim oligarhijskim krugovima koji opet imaju svoje niže klijentelističke (mafijaške uglavnom) skupine uvezane oko proračuna (općina, gradova, države).
Taj sustav funkcionira i klapa već više od stoljeća.
Stvaranje novca je odvojeno od proizvodnje dobara i uglavnom je privatizirano (bilo kao vlasništvo nad centralnom bankom, bilo kao neformalno vlasništvo kroz pripadnost vladajućoj oligarhiji, bilo kao vlasništvo nad komercijalnim bankama koje stvaraju većinu novca). Novac se iznajmljuje. A preko kamata se ubire novostvorena vrijednost. Sve ono što se danas nalazi kao štednja građana, kao vlasništvo nad nekretninama, knjigovodstveno se nalazi u dugu (država, građana, tvrtki). Moja ušteđevina jest dug države MMF-u recimo, ili tvoj dug prema banci.
Zašto onda ipak države same ne preuzmu kreaciju novca (što je centralna stvar pojma monetarni suverenitet), nego taj posao povjeravaju privatnicima?
Najprije zbog svijesti naroda koji nije u stanju iz samog sebe izroditi elite koje bi bile dostojne svoje odgovornosti i uloge (zato Rusima zavidimo – zbog Putina kojeg su ‘rodili’). Preuzimanjem političke i stvarne moći nad kreacijom novca, a uz nepostojanje kontrolnih i nadzornih mehanizama, nitko i ništa ne priječi vlastodršce da tiskaju novca koliko god žele i tim novcem kupuju mir, glasače, i koriste za vlastito bogaćenje. Posljedica – hiperinflacija, nestašice, bankrot.
Znači li to da je bolja opcija za narod privatna kreacija novca? Ne. U oba slučaja je narod govno na kiši. U prvom slučaju zakonito postaje roblje nepoznatih vlasnika stranih valuta, u drugom osiromašuje do kraja.
No, postoje načini koji omogućuju trgovinu bez uključenja novca u igru. Kompenzacija je prvi. Roba za robu. Porezna valuta (o kojoj je ovdje bilo riječi u talijanskom kontekstu) preko koje države mogu koristiti postojeći novac, ali bez zaduženja i bez kamata. Oba načina su nedostatna, ali koliko toliko amortiziraju kamate i pametnim korištenjem omogućuju dalje nezaduživanje.
Jedan od tih kompenzacijskih načina je i zlato što je opisano gornjim tekstom.
Kad podvučemo crtu, opet ostaju neke činjenice koje se ne daju osporiti, umanjiti, zanemariti.
Unatoč takvom svjetskom monetarnom sustavu, Kina je uspjela oteti Amerikancima dolare, Rusima rublje, Europi eure. Kako?
Proizvodnjom. Stvaranjem novih vrijednosti. Iskoristili su postojeći sustav, njegovu pozadinu koja se zove pohlepa (ona je nužna, zbog dugovne prirode novca) i klatno prebacili na svoju stranu. Kako to? Jednostavno, kao i što to čine mnogi među nama koji umjesto dugova imaju štednju – prebacivanjem vrućeg kestenja duga u tuđe ruke. Čije? Onih koji ne žele raditi, stvarati, proizvoditi, a trebaju robe i usluge.
Bi li svi mogli tako? Ne bi. Matematika to ne dopušta.
Bismo li mogli mi?
Bi. Mali smo, a Europa velika. No, moramo resetirati svoje sustave, od obrazovnog do zdravstvenog. Školovati inženjere, ulagati u infrastrukturu, u energetiku, kreirati nove proizvode. Ali to ne činimo.
Zašto?
Zato što bi onda moć prešla iz političke sfere u gospodarsku, a to vladajuća oligarhija po cijenu rata ne želi dopustiti. Zato su stvorili korupcijski model vladanja, gospodarstvenike učinili ovisnima o sebi i svojim odlukama, a te odluke su sutrašnji profit gospodarstvenika kojeg moraju dijeliti s vladajućom oligarhijom. Dobro je i jednima i drugima. Ali dugoročno to negativnom selekcijom dovodi do posvemašnjeg kvarenja. Sve postaje ustajala bara. Mladi, poduzetni odlaze. Ostaju poslušni, tvrdoglavi (koji se lako izbace iz igre), a društvo ukupno siromaši, slabi.
No do konačnog kraja ima još puta. Uz put se nalaze resursi, tajni dogovori s međunarodnim lopovima (zato vjetroelektrane postavljaju političari, off shore kompanije i nepoznati strani vlasnici, a narod kroz veću cijenu struje njima isplaćuje garantirane profite) o koncesijama.
Pojavi li se kakva skupina ljudi organiziranih u stranku koja taj koruptivni model prepozna, razotkrije i pokuša politički, legalno promijeniti stvari, vrlo brzo se u te stranke ubacuju spavači koji su kupljeni ili ucijenjeni te za koju godinu iznutra razbiju stranku (kao što se dogodilo s Mostom, Živim Zidom i kao što će se dogoditi sa svakom novom trećom strankom).

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

SoA Evo kad ti često tučen kontru komentirajuči tvoje komentare red je i da napišen kako se sa ovin šta si napisa uglavnom slažen. Okay, ima detalja za raspravu, ali to nije toliko bitno prema onome šta si napisa, a šta mi se najviše sviđa, a to je kako ekonomija nije znanost ☺

Son of Alerik
Trusted Member
1 godina prije

Moreno
Ma slažemo se mi u mnogo čemu. Nikad ne ignoriram činjenice. Uglavnom se razilazimo u interpretaciji činjenica. Nije problem svaku raspravu svesti na FED, gospodare novca i završiti priču s onim kako njih sve treba pred zid. Kako ćemo dotad preživjeti, mene to interesira, kako pronaći način za preživjeti sad i ovdje, kako izvući korist od njihovih činjenica, ne samo za sebe, nego za sve.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

SoA Pa tako nekako, razlika u interpretaciji činjenica dolazi radi razlike u širini slike i vremenskom okviru unutar kojih povezujemo činjenice i jasno kako dolazi do neslaganja u naglascima koje su činjenice više ili manje bitne i koje činjenice su uzrok, a koje posljedica.

Šta se vladara novca tiće ja neman iluziju kako se njih uopće može dovest prid zid i streljat. To je sad jeda druga priča koju sad nebi priča
Ja mislin kako se oni mogu ugasit samo pomakom svijesti kritične mase, a da bi do toga došlo potrebna je kontemplacija da bi se osvijestilo kako u stvari svit funkcionira, a to se sve opstruira distrakcijom iz stvarnosti koju kontrolni sistem sa svojim polugama stalno odrađuje.

робокап
Gost
робокап
1 godina prije

Пошто се на овом сајту представљаш као зналац и интелктуалац опште праксе изгуглај “””ЛАТИНАСКА МОНЕТАРНА УНИЈА”-1865-1927 и сличне чланке о њој и њеној сврси и видећеш да немаш појма о злату,златном стандарду и чему је ова унија слижила.Сви су имали своје нациналне банке,вредност златног франка француске,белгије,швајцарске,италије ,србије грчке,аустругарске,румуније је била иста по садржају злата у златницима у сребрном новцу.у тодоба си могао са Аустругарским златним флорином аустругарске,српским динаром,швајцарским франком,белгијским франком,грчком драхмоми другим валутама да седнеш у бистроу паризу,кафани или ресторанусрбије грчке ,србије пеште ,беча да наручиш ручак .поједеш платиш својом валутом и добијеш кусур у валути те земље јер је била иста у свим овим земљама.Ниси морао да мењаш у мењачници као данас са евром.Толико од дипломираног економисте-предмет Монетарна економија са економског факултета у Београду из 1983године–верујем да су сличанпредмет на истом факултету имали и на Економском факултету на Загребачком свеучилишту.”””или што би рекла Елизабет Тејлор””-“””Све је пролазно само су ДИЈАМАНИ ВЕЧНИ””

робокап
Gost
робокап
1 godina prije

СаА ако те више интресујује нешто о злату нађи хрватски сајт “”ПЛЕМЕНИТ”хр–можда нешто научиш о злату.

Pero
Gost
Pero
1 godina prije

Dobro je to SoA rasclanio. Ovaj puta se i ja slazem s njime. Mislim da vec i ptice na grani znaju da je povijest pokazala koliko brzo drzava moze napredovati kada ima financijski suverenitet i kada navedeno podredi struci i narodu: “Preuzimanjem političke i stvarne moći nad kreacijom novca, a uz nepostojanje kontrolnih i nadzornih mehanizama, nitko i ništa ne priječi vlastodršce da tiskaju novca koliko god žele i tim novcem kupuju mir, glasače, i koriste za vlastito bogaćenje.” Ovo je izvrsno receno. Dalje, najveca sotona u povijesti je jasno rekla da ce rad uvijek povijediti kapital i to je receno u tekstu. Jedini razlog zasto je demoniziran je financijska neovisnost. I SoA dobro kaze: “mozemo pricati o FEDu ali kako cemo prezivjeti sada i iducih x ili xx godina”… Odgovor je udruzenjem! Kako postici udruzenje, na to nazalost nemam odgovor..

alterego
Gost
alterego
1 godina prije

racan je bio najbolji ex yu politicar ali nije bio nacionalista sto mu je u to doba bio veliki munus.
tome covjeku sam se divio kao politicaru.
plivao je u svim uvjetima plus postenje i nije bio korumpiran.
medjutim hr. biracko tijelo je bilo nacionalisticki orijentirano i uz pomoc crkve su barabe preuzele vlast.
nastavak je bio rat( koji bi racan izbjegao da je pobjedio) koji je 1000 puta pojacao nacionalizam i barabama omogucio kontantnu i apsulutnu vlast.
danasnja hr. je posljedica toga.
zarobljenik hdz politike.

Adriana
Gost
Adriana
1 godina prije

Ma, sve OK, no Ivica je bio Cunctator s velikim početnim (oklijevalo), nije nikad znao bi li piškio ili kakio ili jednostavno, odložio, a ne moš` stisnit i prdnit. Njegova sljedba smatrala je to umjeće nedjelovanja vrhunskom strategijom, pače i genijalnošću. (bio neki Draža, također cunctator, pa nije baš dobro završio). Na žalost, u mnogim bitnim stvarima nije bio oklijevalo, već je djelovao krajnje nepromišljeno, ali Partijska sljedba je i to proglašavala genijalnošću, štetu i tako plaćaju sitnozubi. A jadnici od kojih su mnogi izginuli, nisu se borili ni za HRD niti za kunu, ni za velike ideje niti za nacionalizam, kapitalizam, EU i bankstere, već za spas gole, ugrožene egzistencije i života sebe i svojih.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Odlučno…… možda!

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Ma Ivica je bio kao sunce ! Čudim se da ga nismo proglasili za sveca koliko je dobar bio.Posebno ga se Slovenci sjećaju sa veseljem kad im je ono poklonio 160km2 hrvatskog teritorijalnog mora.Čudo od čovjeka.
Za koliko je ono sanirao banke u državnom vlasništvu i prodao ih za ništa ? Njegov ministar gospodarstva Linić,inače čovjek MMF-a i pandan hdz-ovaca Dalićke i Škegre,još jedan glodavac koji je zdušno navalio na što bržu privatizaciju svega i svačega.On, Crikvenac i Jurčić su prodali 25% +1 dionicu INA za ništa i to kad je otkriveno veliko polje u Siriji čija je vrijednost procijenjena na veću vrijednost od MOL-a i INA zajedno.Kad je u drugom mandate SDP koalicije i premijera Milanovića, Linić postao ministar,odmah je navalio na što bržu prodaju autocesta,nazivajući to monetizacijom. HDZ i SDP su glodavci između kojih nema esencijalne razlike.Zapravo je razlika u vremenu obnašanja vlasti.A šteta nemjerljiva i nenadoknadiva.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Tocno, Racan, ako nista nije bio lopov. Kad vidis sto ‘stekne’, svaki bijedni nacelnik sela na otoku (necemo ga imenovati, covjek je ‘sposoban’), iza Racana nije ostalo, nista. Covjek je radio u dobroj vjeri, najbolje sto zna. O rezultatima mozemo diskutirati, ali, Racanov integritet je neupitan.

Toni
Gost
Toni
1 godina prije

Zar zbilja želiš da te vodi takav čovjek iza kojeg na kraju cijelog života nije ostalo ništa.Priznajem moć ideje nad materijalnim, ali nesposoban i pošten je ubitačna kombinacija.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Nije….zašto onda sve svoje glasove pokloni Tuđmanu!?

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Napokon, odlican clanak, kakav dolikuje ovome portalu! Onim drzavama koje jos nisu izgubile svoje zlato, porucujem neka cuvaju u vlastitim zemljama da ne produ ko Libija, Irak ili Venezuela….

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Kako je naglaseno u clanku, moraju postojati ,trece zemlje, zemlje povjerenja, koje cuvaju tudje zlato, da bi prve dvije mogle trgovati. I onda Londonske hijene, odbiju Venecueli vratiti zlato, na osnovu smijesnih izgovora. Libijsko zlato u Francuskoj i Belgiji je dobrim dijelom ‘nestalo’, da i ne pricamo o kamatama na ogromne kolicine zlata ostale nakon Pukovnika. Spomenimo Iransko zlato, i milijarde $, zamrznutih u USA, nakon bijega krvoloka Pahlavija, Iran dan-danas nema pristup tim sredstvima (a same kamate), i pitanje je dali ce ikada imati. Sto je sa Irackim zlatom, ne znam konkretno, ali bih se kladio, da je situacija slicna.
Ovo me podsjeca na dokumentarni film, o tzv. Preppersima, ljudima u USA, koji se spremaju za ‘doomsday’. U intervjuu, jedan kaze da sprema vodu, konzerve mesa i voca, drugi kaze slicno. Jedan kaze, ja sam spremio nekoliko pusaka i pistolja, i brdo municije, tako da cu oteti prvoj dvojici sve sto su spremili.
Isto tako, neke zemlje za crne dane, spremaju zlato, ali lose izaberu mjesto cuvanja, i eto, u situaciji teske nuzde, ne mogu doci do svoga imutka. Toliko o postenju zapadnih bankara i bankarskog sistema.

Nomen
Gost
Nomen
1 godina prije

A šta ćemo onda s Canadom.. .?

Petar
Gost
Petar
1 godina prije

Da li je naše trezorsko zlato stvarno prodano ili samo prebačeno u privatno vlasništvo to isto nije sigurno.I što će se dogoditi ako se jednog dana pojavi umjetno zlato što je vjekovna težnja alkemičara

Nomen
Gost
Nomen
1 godina prije

Lagano štivo… Kako ukrotiti pojavu zvanu superNew(supernova, npr . U Zadru=)) u kojoj eto, alkemijsky nastane par borgovski kockica punoh zlata…
😬😁🎂🔚💐🤔

antinwo.hr
Gost
antinwo.hr
1 godina prije

Vidi ovoga desno, masončina!Spodobe antihrvatske

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Sve šta smo imali je prodano onaj tren kad su za stol sili Tuđman, Slobo i Alija i dogovorili rat.

Amater
Gost
Amater
1 godina prije

analiza odlična ,,,svejedno koliko pojednostavljena , opet previše onih koji ništa ne razumiju …

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
1 godina prije

Ovaj treći razlog sa rudarima, zlatom, kućom i 100k € je neispravan. Ako platim rudare 100k eura, onda dobijem zlata za 100k eura i sa tim zlatom kupim kucu. Nemoram dva puta raditi.

Zamolba
Gost
Zamolba
1 godina prije

De ti to još jednom pročitaj jer nisi dobro shvatio.

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
1 godina prije

Evo jesam. Još uvijek je nonsens. Možeš nać vremena mi to objasnit? Plaćam rudare da dobijem zlato s kojim kupujem kuću. Gdje radim dva puta?

Zamolba
Gost
Zamolba
1 godina prije

Shvataš li da će svi kopati zlato i trošiti bespotrebno vrijeme da bi pokrili novac za izgradnju kuće. Ako je to tako, tko će proizvoditi hranu, uređaje, odražavati ceste… plaćati profesore, obrtnike, policiju, liječnike…

Da bi napravio uređej, trebaš platiti sirovinu. Odakle ćeš izvući novac? Hoćeš li ti kopati zlato?

Čitaj malo s logikom.

Vučedolac
Gost
Vučedolac
1 godina prije

otkud ti lova da platiš rudare

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
1 godina prije

@vučedolac..radio sam. dakle to je jedan rad. s tim parama sam kupio zlato, a sa zlatom kuću. otkud dva rada?

@zamolba.. ne razumijem dio gdje pišeš da svi kopamo zlato, a ja sam platio profesionalne rudare da mi iskopaju zlato (tako piše autor članka). tako da ovo što si napisao nije logično, pa onda ni dio gdje TI savjetuješ da se čita s logikom.

Nomen
Gost
Nomen
1 godina prije

Da li je kuća blizu rudnika? Troškovi transporta i osiguranja istog…. 🙄🤗😁😬🤔😵

Kažun
Gost
Kažun
1 godina prije

Franjo I i 200 bogatih su stvorili i obranili RH? Možeš misliti!!!

Gordon
Gost
Gordon
1 godina prije

Još nije zakucan zadnji čavao u RH ekonomiju. Jer umjesto kune treba uvesti Euro na koju Hrvatska neće imati nikakav utjecaj ( mogučnost da upravlja tečajem, da uredbuje vlastitu valutu kako joj odgovara ) i to će biti završni udarac ostacima suverene države. Raspad ekonomije će biti ubrzan ( zaduživanje ) i na kraju bankrot.

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Jučer sam na tekstu o uvođenju eura stavio citat Branka Horvata, i danas ga više nema! Pa ako čak i redakciji logično.com to smeta, onda si možete mislit kako smeta “pravovjernima”.
Stoga sad ponavljam te Horvatoe riječi:
„Doći će dan kad će nam se u ekonomiju uvući neznalice i plaćenici stranih konzorcija i korporacija; doći će dan kada će svoje ljude imenovati za premijere i direktore banaka; taj dan bit će sprovod naše suverenosti i demokracije; taj dan bit će sprovod slobode, prava radnika i svijeta kakvog smo poznavali; taj dan doći će uskoro i mi ćemo ga slaviti kao državni praznik“.
(Dr. Branko Horvat, krajem 1980-tih. Dan državnosti RH, 25. lipnja, je državni praznik)

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije

Poštovani Spartak,

Redakciji ne smetaju slične izjave, dapače one su dobro došle.

Vaš komentar je vjerojatno obrisan jer se nalazio u grani komentara gdje smo imali provokatore.

Ugodno čitanje.

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Da, bio je komentar komentara. Ispričavam se zbog nepotrebnog prigovora. No bitno je da smo to riješili.

Pero
Gost
Pero
1 godina prije

Meni su isto izbrisane dvije rijeci u zagradi i zagrada 🙂

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Procitan je vas clanak B.Horvata …i dobro je sta opet stoji na portalu….

Prvi od 7
Gost
Prvi od 7
1 godina prije

Jedno pitanje na temu zlata. Zasto bas zlato a ne neki drugi rijetki metal?

denis
Gost
denis
1 godina prije

Zato kaj mi nemamo paladija.

Sarka
Gost
Sarka
1 godina prije

Paladimomuda…

denis
Gost
denis
1 godina prije

Mi Hrvati ne možemo biti prevareni, mi se uvijek slažemo sa bilo čime što urade naši čelnici, jer mi znamo da je to za našu dobrobit života u inozemstvu.

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
1 godina prije

Ne ulazim u analizu tko je koga prevario, kamo je završilo hrvatsko zlato, i što bi se sve danas moglo sa njime učiniti ( mudrost generala poslije bitke;)
Čak mislim da sam članak odiše velikom dozom logike, ali se ja nikada neću pomiriti da bi se zlato tisućama godina vadilo iz ovog planeta a da do nedavno nije imalo nikakvu uporabnu funkciju osim ukrasa njegovim bogatijim posjednicima.
Od kada su banke počele sa njegovim prikupljanjem i za njegovu vrijednost počele izdavati papirnate potvrde, zlatu se realno gubi trag i nitko od smrtnika a čak ni predstavnika vlada nema mogućnost provjere njegovog stvarnog fizičkog postojanja i to u meni pobuđuje (osnovanu) sumnju u stvarnu svrhu korištenja zlata (no oni koji znaju moje mišljenje o tome, razumiju i neću to sad ponavljati.
…ali, opet mi je u oku zapela jedna (ili dvije) kontraverze: ” Iza svakog grama fizičkog zlata, zasigurno stoji ljudski rad”. Da, u tom bi primjeru zlato iz Afrike trebalo biti znatno jeftinije od onoga iz Kanade jer se kopa po nižoj cijeni rada, a znamo da je cijena zlata ista u cijelom svijetu zato što se njegova cijena određuje na burzi a tu onda osim stvarnog rada u njegovoj vrijednosti ima i veliki dio nečije špekulativne dobiti

No nema veze, ako se već cijena zlatu određuje na burzi koji bi bio problem da se toj količini zlata koja fizički postoji danas u svijetu odredi vrijednost koja može pokriti postojeću vrijednost proizvoda i izvršenih usluga nakon što bi se izvršio prijeboj svih međusobnih potraživanja i dugovanja?
Smatram da i sam autor ovog članka ne zna kolika je prava količina zlata do danas izvađena iz Zemlje i gdje se sve ono nalazi i je li sve to povijesno i današnje zlato stvarno tu?

Son of Alerik
Trusted Member
1 godina prije

Gdje završava svo to zlato…? Možda ga tu i tamo negdje i ima (osim u nakitu), ostalo …? Bit će da si ti ipak u pravu.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

otpisani Jeli ti stvarno misliš kako se zlato u Africi ili bilo di drugo kopa štrangulinon, mašklinon i lopaton . . . a ne da to rade rudarski strojevi proizvedeni od Caterpillara ili Komatsua . . . zašto je uopće bitno koliko zlata ima kad neznamo ni koliko je fiata trenutno u opticaju u svitu . . . odnosno znamo približno isto ka i za zlato za koje se kreću procjene kako ga je do sad iskopano i rafinirano ka kocka kojoj je stranica cca 21 metar.

Ili da okrenen pilu naopako, danas je globalni dug oko 250 tisuća miljardi dolara i pravo pitanje je li postoje kolaterali za taj dug u tome iznosu . . . i ako ne postoje u cjelosti, koliko je toga duga pokriveno kolateralima . . . to je bitnije pitanje nego to sa čime se ti brineš.

Razlika između fiata i zlata je u tome šta je fiat jedinica za dug koja ovisi o riziku druge strane, a zlato je nešto šta moš rukon dirat i za koje rizik druge strane ne postoji.

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
1 godina prije

Moreno
“zašto je uopće bitno koliko zlata ima kad neznamo ni koliko je fiata trenutno u opticaju u svitu . . . ”
Pitanje si uputio na krivu adresu, pitaj to Petra Jasaka.
…. a prije 5 ili 10 tisuća godina su isto kopali zlato sa Caterpilerima i možemo ga razgledati danas ili sutra ja i ti u nekom muzeju financijske povijesti u cjelokupnoj iskopanoj količini;)

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

otpisani Pa nije moja baba ovo napisala nego ti; ”Smatram da i sam autor ovog članka ne zna kolika je prava količina zlata do danas izvađena iz Zemlje i gdje se sve ono nalazi i je li sve to povijesno i današnje zlato stvarno tu?”
I šta je sad tu bitno koliko zlata ima . . . isto ka i sa čime se nekad kopalo kad je tema zlato danas . . . a ako ćeš i u povijest, u starome Rimu se za uncu zlata mogla kupit kvalitetna toga, a danas se za uncu zlata može kupit kvalitetni veštit . . . i od staroga Rima do danas popropadale su sve fiat valute, a zlato je održalo relativno istu kupovnu moć i to je poanta današnje priče o zlatu.

Iskopano zlato gledaju oni koji ga mogu i rukon dirat i neznan zašto bi ga pokazivali osim u trgovini kad dođe momenat, evo ti šta si tija, okay, sad prsi zlato . . . stvarno ne razumin o kojima ti muzejima pričaš . . . 🙂

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
1 godina prije

Očeš reć,da ti koji su nas stvorili ovakve poboljšane,da bi mogli vadit zlato za njih,još su uvek tu,a mi i dalje radimo isti posao.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Za potrebe vanzemaljaca?

Nomen
Gost
Nomen
1 godina prije

Zlato je svuda, ali doslovno jer u industrijskoj primjeni(mikroproc.,zlatne legure, space industry, jewelry i etc.)dolazi do njegovog djelomičnog gubljenja pa su kanalizacije budući svjetski rudnici ondosno, dna oceana gdje će jesnom se to sve nataložiti…

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Hvatska drzava od svog nastanka pa do danas prolazi kroz profiliranje ekonomskog modela ekonomije ….
Sta bijase na pocetku ,diktatura ili pluralizam..Zlato ili lova , pitanje je koje muci sve koji se bave ekonomskim pitanjima i analizama…neoliberalni model divljeg kapitalizma i ortakluka ili disciplinirano vodjena ekonomija u skladu s vremenom i prostorom..
Car je gol zivio car…rekose kad su vidjeli golu carsku straznjicu…i praznu Hrvatsku riznicu…Slaven Bijelac Slobodan Strijelac

Blago
Gost
Blago
1 godina prije

“hoćete napraviti kuću koja košta 100.000 €, morali biste prvo platiti rudare da iskopaju zlata u vrijednosti od 100.000 €, a tek onda platiti izgradnju kuće”
totalno krivo, jer ja tebi ucinim ‘uslugu’ za 100.000 eura u zlatu i onda tim zlatom napravim kucu. dakle jednom radio

Janoš
Gost
Janoš
1 godina prije

Koliko se ja sjećam guverner HNB Rohatinski je u Londonu dobio nagradu kao najbolji guverner na svijetu za 2008. godinu. Poslije ga je Todorić uhljebio k sebi u Agrokor. Još kad se sjetim da je Rothschildova firma iz Švicarske radila reviziju Agrokoru dd.
Ispričavam se, ne mogu dalje pisati. Povraća mi se.

Joso87
Gost
Joso87
1 godina prije

Sve OK, ali mi nije jasna tvrdnja iz teksta da bi RH svojom valutom bez kamata mogla kupovati robu iz Indije, a jamčila bi zlatnim rezervama. To na prvi pogled izgleda vrlo racionalno, ali je pitanje što bi prodavatelj iz Indije napravio s kunama, odnosno gdje bi ih promijenio, po kojem tečaju i kako bi to eventualno utjecalo na inflaciju u RH? Ako bi recimo prodavatelj iz Indije mijenjao kune u HNB-u to bi neminovno dovelo do pada deviznih rezervi i povećanja inflacije.
Osim toga, primjer u tekstu oo potencijalnoj trgovini između Irana i Rusije, kojoj bi jamac bilo iransko zlato, a razmjenjivala bi se iranska nafta i ruski zrakoplovi je de facto kliring, a ne trgovina!

puki
Gost
puki
1 godina prije

prodaju zlata, naredila je šestokraka bankomafija koja u svojim rukama drži svjetske financije preko mreže: FED-MMF-ECB-Svjetska banka-BIS.
BIS (banka za platno izjednačavanje) ili “banka svih nacionalnih banaka”, kako je nazivaju u žargonu, kontrolira državne financije svih država Zapada i EU, a također i svih država regije, koje još nisu u EU. I nacionalne banke Srbije, C. Gore, BiH i Makedonije su također učlanjene u BiS. A BIS je također u rukama šestokrakih. Odmah mjesec dana, nakon puča u Ukrajini, u travnju 2014., ukrajinsko zlato odveženo je u prostorije FED-a u New Yorku, gnijezdo šestokrake bankomafije. Njemačko zlato tamo se nalazi još od 1945. godine, također i zlato Nizozemske i mnogih drugih država.
A i ovo sada, prisilno uvođenje eura u Hrvatskoj, naredila je ova bankomafija, iako se preko 50% stanovnika Hrvatske tome protivi. Ali Hrvatska je ionako isprdak od države, u kojem se naroda ništa ne pita. Tako nasilno i protiv volje naroda, euro je uveden i u 3 baltičke države. Prije 5 godina., sjećam se čitaos am članak, u kojem je bivši predskjednik latvijske nacionalne banke ispričao, kako oni nisu htjeli uvođenje eura, ali velike banke su ih naprosto prisilile na to.

antinwo.hr
Gost
antinwo.hr
1 godina prije

Ustani Vranjo ,Hrvatska te zove!Ili si možda sam zajebo stvari

rijecanin
Gost
Mat
Gost
Mat
1 godina prije

Sta je dovelo do prevare?Zar ima jos neko ko sumnja u to?…….preko leseva,legalno opljackani.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Prodati, pretvoriti, uništiti, ukasti…. bilo što, na bilo koji način da ne ostane ni traga od mraka.
Zašto bi zlato bilo izuzeto ?
Zdravih očiju treba priznati da je sve uspješno odrađeno

edi
Gost
edi
1 godina prije

Nismo prevareni ,nego pokradeni od naših političkih vodja.

Reaktor HR
Gost
Reaktor HR
1 godina prije

nez zašto nebi funkcionirao sistem npr. prehrambene poluge kad bi Hrvatska povratila kontrolu nad emisijom novca putem HNB-a, svaki put kada poljoprivrednik dobije urod, taj urod je novostvorena vrijednost i temeljem toga se kreira nova kuna bilo prethodnim bezkamatnim kreditom koji nacionalna banka daje poljoprivredniku ili naknadnim plaćanjem nakon dobivenog uroda….

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
115
0
()
x