fbpx

JESMO LI PREVARENI – Poražavajuća istina o HNB-u i prodanom hrvatskom zlatu

JESMO LI PREVARENI - Poražavajuća istina o HNB-u i prodanom hrvatskom zlatu

Od samog nastanka portala Logično, s našim čitateljima pokušavamo razjasniti što je zlato, koja je njegova uloga, mogućnosti i limiti. Svi o njemu pričaju, ali malo tko zna zašto je fizičko zlato danas traženo na tržištu. Pokušat ću vam dati logičan i za sve razumljiv odgovor, s nadom da će sve biti puno jasnije nego prije, pogotovo onima kojima monetarna znanost nije bliska.

Što zlato razlikuje od običnog novca?

Iza svakog grama fizičkog zlata, zasigurno stoji ljudski rad. Netko je zlato morao pronaći, iskopati i izliti, a u što nema nikakve sumnje. Zlato ne pada s neba, niti ga možemo tiskati u tiskari. Govorimo o fizičkom zlatu. Ako ga imaš, ono vrijedi, tu spora ne može biti.

S klasičnim novcem je stvar puno kompliciranija. Iza novonastalog novca, također bi trebao stajati ljudski rad. Tako bar kaže teorija. U praksi se susrećemo s niz problema. Kada banka procijeni nečiji budući projekt i odobri kredit, ona nije sigurna hoće li poduzeće za taj novac nešto napraviti – stvoriti vrijednost i dodatnu vrijednost svojim radom. Ako poduzeće napravi ono za što je uzelo kredit, tada novonastali novac pokriva novo stvorene vrijednosti. U slučaju da dođe do problema – početna ideja se ne ostvari – novonastali posuđeni novac nema što pokrivati i dolazi do njegove deprecijacije (inflacije).

Pošto nitko ne zna u realnom vremenu koliko su banke novcem pokrile koristan rad, primorani smo vjerovati u izvješća banaka i financijskih institucija.

Kod zlata ovaj problem ne postoji. Rad utrošen na iskopavanje određene količine zlata uvijek ima protuvrijednost u novcu, pošto se zlato može uvijek unovčiti.

Što smo naučili, što mnogi ne znaju?

Novac i investicije ne stvaraju rad i radna mjesta, nego rad i nova radna mjesta stvaraju novac i investicije. Interesantno, zar ne? O ovome ćemo drugi put. Vratimo se na zlato.

Svakodnevno čitamo u medijima, a i na našem portalu Logično: “Rusija i Kina masovno kupuju fizičko zlato”. Svi se pitaju zašto? Mnogi misle da će zlato preuzeti ulogu klasičnog novca u trgovini usluga i roba, a time ukinuti dominaciju dolara.

Odmah vam mogu reći, to se nikada neće dogoditi, a ovo su tri glavna razloga zašto:

  1. Količina svjetskog zlata ne može pokriti postojeću vrijednost proizvoda i izvršenih usluga. Uzmemo li u obzir aktualne i buduće gospodarske aktivnosti, odmah se vidi da se radi o velikoj zabludi
  2. Zlato nema fluidnost kao klasični i elektronski novac. Praktično ga je nemoguće iskoristiti u klasičnoj trgovini zlato-roba-zlato-usluge.
  3. Treći razlog najbolje govori o apsurdnosti ideje da zlato zamijeni klasični novac. Svaka dodatna stvorena vrijednost bi tražila nove količine zlata koju bismo morali iskopati. Dakle, hoćete napraviti kuću koja košta 100.000 €, morali biste prvo platiti rudare da iskopaju zlata u vrijednosti od 100.000 €, a tek onda platiti izgradnju kuće. Dakle za jednu stvar, morali biste raditi dva puta. Malo sam pojednostavio, ali je princip ispravan.

Definitivno više nema potrebe govoriti o zlatu kao mogućem klasičnom platežnom sredstvu.

Zašto ga onda svi kupuju?

U prethodnom paragrafu smo vidjeli da zlato ima svoju unutarnju vrijednost koja proizilazi iz rada, a ne vrijednost temeljenu na povjerenju kao kod klasičnog novca na čiju vrijednost svojim radom utječu banke.

Zlato je rijetko i potreban je težak rad da bismo ga imali u “džepu”. Zbog toga kod zlata nemamo inflaciju. Već tisućama godina vrijednost zlata je dogovorna i tako će vjerojatno ostati u budućnosti jer alternative “još nema”.

Upravo ova činjenica razotkriva razlog masovne kupovine fizičkog zlata u svijetu, ali i nagovještava novu veliku financijsku krizu.

Velike zemlje ne kupuju zlato da od njega prave platežno sredstvo, nego ga planiraju koristiti za jamstvo u međunarodnoj trgovini.

Sjedinjene američke države brane korištenje dolara uvodeći sankcije. Sankcionirane zemlje moraju živjeti i trgovati. Zlato ne mogu koristiti za trgovinu iz tri bitna razloga koje smo već naveli, ali zato mogu svojim fizičkim zlatom dati jamstvo da će drugoj zemlji isplatiti eventualni dug potreban za kupovinu usluga i roba.

Primjer: Iran želi od Rusije (ruske tvrtke) kupiti putnički zrakoplov koristeći svoj nacionalni novac u protuvrijednosti od 50 milijuna eura. Jamči da u slučaju inflacije domaće valute ili više sile, Rusija neće izgubiti ništa, jer će cijena biti vezana za zlato ili nešto drugo. Plaćanje želi izvršiti u 60 mjesečnih rata u domaćoj valuti ili rubljama, ako ih ima.

Da bi ruska tvrtka bila sigurna u naplatu, ona od Irana traži jamstvo u fizičkom zlatu, tako što će Iran deponirati (blokirati) 1250 kg zlata. U slučaju da Iran ne mogne vratiti kredit, ruska tvrtka će preuzeti zlato i tako naplatiti dug Irana.

Tijekom plaćanja, Iran može kontinuirano oslobađati količinu zlata koja više nije potrebna za jamstvo i iskoristiti ga za druge poslove. Nakon 30 mjeseci, Iran će isplatiti 50% duga i osloboditi 625 kg zlata za novi financijsku transakciju – kupovinu.

Ako ste dobro pratili, fizičko zlato omogućava sigurnu trgovinu bez korištenja dolara. Pričamo o klasičnoj dedolarizaciji gospodarstva.

Stvar postaje interesantnija, ako Rusija u isto vrijeme kupuje naftu od Irana u vrijednosti od 45 milijuna eura. Kompenzacijska razlika iznosi samo 5 milijuna eura.

U prijevodu, za posao od 95 milijuna eura, potrebno je imati samo 125 kg fizičkog zlata kao jamstvo.

Sada vam je sigurno jasno zašto svi kupuju zlato. Ono ne služi za trgovinu, nego za jamstvo. Što je trgovina dinamičnija i što više teži kompenzacijskoj nuli, zlata treba manje. Dolar više uopće nije potreban jer svi mogu koristiti čak i “toalet papir” koji ima jamstvo u zlatu.

VAŽNO: Deponiranje zlata može napraviti mali problem. Zato su potrebne zemlje od povjerenja. Jer tko će jamčiti Rusiji da će Iran isporučiti zlato ako dođe do problema. Slične transakcije traže treću stranu.

Ovo će biti također jedan veliki globalni izazov koji će na prvo mjesto staviti zemlje s visokom razinom poštenja, tj. one zemlje, koje neće u datom momentu blokirati tuđe jamstvene zlatne rezerve iz geopolitičkih razloga. Švicarska je do sada bila vrlo sigurna, ali veliki pritisak zadnjih godina je natjerao ovog svjetskog financijskog lidera da napravi određene iznimke.

Što je s HNB-om i prodajom hrvatskih zlatnih rezervi

Za vrijeme Ivice Račana, Hrvatska narodna banka, koju je vodio guverner Željko Rohatinski, prodala je 13,127 tona zlatnih rezervi 2001. godine, a 2005. godine po odluci Ivana Šukera, prodano je dodatnih 1.3 tone zlata iz sukcesije (Poslovni.hr).

Nedavno su me hrvatske kolege, ekonomisti s London Business School, Ekonomskog fakulteta i Zagrebačke škole ekonomije i managementa, uvjeravali da je to bilo dobro za Hrvatsku i da je prodaja zlatnih rezervi bila i više nego opravdana.

Ovom prilikom im “poklanjam” skromnu analizu kako bi spoznali o kakvom propustu se radi.

Zlatne rezerve jedne zemlje su najbolje jamstvo. Možemo slobodno reći da je zlato frakcionalni minimum, kao u središnjim bankama kojeg svaka banka mora imati, a što također predstavlja jedan vid jamstva. Zemlja koja ima zlato, prestaje biti rizična zemlja.

Ako Iran i Rusija sa 125 kg zlata (vrijednost 5 milijuna €) iz gornjeg primjera, mogu napraviti posao od 95 milijuna eura, Hrvatska je mogla s 13 tona zlata ostvariti posao od 10.000.000.000 eura.

Zamislite situaciju da Hrvatska svojom kunom kupuje po svijetu bez da uzima strane kredite, a sve jamči zlatom kojeg je na žalost prodala? Cijena roba i usluga bi bila umanjena za kamate koje Hrvatska ne bi morala plaćati. Gospodarstvo Hrvatske bi se preporodilo.

Tko je Hrvatsku oštetio i zašto, ostat će vječno pitanje za buduće generacije koje će skupo platiti ovaj povijesni propust. Razvlaštenje Hrvatske od zlatnih rezervi nije se dogodilo slučajno. Uklanjanjem fizičkog zlata, otvorio se put za davanje novih kredita Republici Hrvatskoj koja postojeće kredite vraća novim kreditima, čime se faktički nalazi u dužničkom ropstvu.

Za sve koji se pitaju kada će ova agonija stati, odgovor je vrlo kratak i jasan: kada Hrvatska rasproda sve resurse, kada razvlasti sve građane i kada rasproda sve što je u javnim rukama, tada će vjerojatno stati ova agonija. Ipak, kada malo bolje razmislim, agonija će tek početi. Osobna autonomija će biti do kraja uništena. Svi će ovisiti o milosti nekoliko svjetskih korporacija, koje će umjesto država upravljati svim bitnim elementima društva.

Iskreno se nadam da sam vam približio ulogu i mogućnost fizičkog zlata? Konačno znamo zašto suverene zemlje masovno kupuju zlato. Skromnu analizu ću završiti najavom nove analize koja će biti još interesantnija, a koja će otkriti staru paradigmu i priliku za izlaz iz ekonomskog pesimizma bez “krvavih revolucija”. Ekonomija nije, niti će ikada biti znanost. Radi se o disciplini koja, kao u džudu, omogućava iskorištavanje snagu jačeg u vašu korist. Potrebno je samo logično i kreativno razmisliti.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
115 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Jole
Gost
Jole
2 godine prije

Jako me interesira sto na ovo imaju reci dvojica guvernera s gornje slike. 🙂

PPP
Gost
PPP
2 godine prije
Reply to  Jole

Što će reći? Da imamo pravnu državu, davno bi bili pred sudom.

Adriana
Gost
Adriana
2 godine prije
Reply to  Jole

Bilo je lupnjave kako zlato nema što raditi u modernim financijama. A Račanu se moglo prodati sve, sam je ispalio otprilike kako je u redu Slovencima dati koliko zemlje i mora traže, jer to i tako ostaje EUropsko.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Jole

@Jole
Da se rđa ne prima za zlato.

Jomla
Gost
Jomla
2 godine prije

ali se zlato prima na ‘rđu 😉

Jole
Gost
Jole
2 godine prije

Ovo je drugi Jole ,koji ima isto ime na avataru kao i ja.On je postavio pitanje.Ja sam napisao o njima što sam imao,a i inače o tim glodavcima nemam puno za reći .

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
2 godine prije
Reply to  Jole

Hahah, bas njih briga, negdje krstare oceanima…

Petar
Gost
Petar
2 godine prije
Reply to  Jole

Neće reći ništa jer njima je upala sikira u med ,jer tko je imao ili ima novac ima i vlast.Banke općenito su još jedan oblik paralelne vlasti.

Jomla
Gost
Jomla
2 godine prije
Reply to  Petar

Kakve crne paralelne? One su eksponenti činjenične vlasti, a ono što se obično naziva “vlast” je samo šarena laža za masovnu upotrebu (čitaj: za naivnu raju)

Ico
Gost
Ico
2 godine prije
Reply to  Jole

Mucavac?!?

nessy
Gost
nessy
2 godine prije
Reply to  Jole

Dvojica govnomjera?

nessy
Gost
nessy
2 godine prije
Reply to  Jole

Reci ce ‘nisu pare za budale’.

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije

Pa, bilo bi zgodno da svi pogledaju koje su f u n k c i j e novca. I koje o s o b i n e mora stvar imati da bi bio novac. Btw, tih 13,127 tona su samo jedan od podataka o zlatu. Sjećam se i 15t i… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Ivica Račan, čovjek koji je galantno predao vlast u ruke probisvjetima i usput predao Hrvatsku u ruke kolonijalnih gospodara. On je glavni krivac za nedaće koje su zadesile ovu zemlju!

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije
Reply to  Alen

Da nije Ivica, bio bi neko drugi ?!
Bilo koji XY političar na tom mestu u to vreme, a tako i danas, sprovodi samo zacrtanu agendu!

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Alen

Alen Kad u obzir uzmeš one prij Ivice čiji je posal Ivica samo nastavija onda dolaziś do činjenice kako je za jedne i druge glasalo priko 90% građana Hrvatske.
A ni oni šta nisu ni glasali opet su svojim neglasanjem to dopustili.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Moreno

Hrvatska je osamostaljenjem kreirala vlastitu valutu – hrvatski dinar. Ako ih još tko ima, vidjet će da na njemu piše Republika Hrvatska. Danas na kuni piše Hrvatska Narodna banka, nigdje spomena Republike. No, to nije suštinska razlika. Dinar je bio nekreditni novac. Kuna je kreditni novac. U čemu je razlika?… Pročitaj više »

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
2 godine prije
Reply to  Alen

Pa da, on je kriv, Sanader i ostatak hdz-a svojim domoljubljem nikako da poprave sto je Ivica zbrljo…

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  Alen

Račan nije mogao biti savršenija oporba hrvatskom Georgeu Washingtonu!

Ico
Gost
Ico
2 godine prije
Reply to  Alen

ivica sračan je počinio veleizdaju, vucibatina

Toni
Gost
Toni
2 godine prije
Reply to  Alen

čudan zaključak. Kao da Homeini uvede Iran u rat nakon USA napada.

Zax
Gost
Zax
2 godine prije

Da bi od zlata imali neke koristi trebali bi imati svoju valutu i centralnu banku. A toga nemamo jos od 94 kad smo centralnu banku pretvorili u mjenjacnicu. Prodaja zlata je bila samo zadnji cavao u lijesu monetarne suverenosti. Izdajnicka politicka elita ovih dana priprema uvodjenje eura bez da svoje… Pročitaj više »

Ico
Gost
Ico
2 godine prije
Reply to  Zax

Opozicije ima, ali im mozak, ako ga uopće imaju, radi preko pužnog vijka

Nono
Gost
Nono
2 godine prije

Za nas neizbježni epilog , reset što prije to bolje .To je kao skidanje flastera . Kao u tekstu dolazi kirurg stečajni upravitelj , skidanje tumora i ozdravljenje.

Jole
Gost
Jole
2 godine prije

Vidim da je opet aktivan dvojnik koji komentira pod mojim imenom.

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije

U svakom slučaju postojanje jedne valute je mnogo jednostavnije,na žalost to se koristi u svrhu porobljavanja i zelenaštva a ne da pojednostavi život.

Jole
Gost
Jole
2 godine prije

Zlato je prodano po nalogu lihvarske kabale kad je bilo jeftino jer je lihvarska kabala znala da će zlato poskupit,uslijed velike financijske krize koju su oni sami isplanirali i operacionalizirali.Čemu ćuđenje, kad u nacionalnim narodnim bankama sijede marionete .kojima su namijenjene titule najboljih regionalnih ili svjetskih guvernera narodnih banaka,čiji su… Pročitaj više »

Davor
Gost
Davor
2 godine prije
Reply to  Jole

Narode,a čemu se čudite? Pa ta Kabala o kojoj govorite,davno je žedne prevela preko vode i narode i nacije. Evo npr.njihov žig i simbol je lako prepoznatljiv kao piramida s okom koja je u svim porama ljudskog društva,politike,religije,ekonomije….To je znak zidara,arhitekata još od doba Nimroda i Kule Babilonske,obožavanja Sunca kao… Pročitaj više »

Kurjaca
Gost
Kurjaca
2 godine prije
Reply to  Davor

Davore u nedostatku bolje rijeci :ti si lud:) odakle samo crpis ove budalastine

Ps nije na osobnoj razini

Davor
Gost
Davor
2 godine prije
Reply to  Kurjaca

Nisam ja lud nego si ti slijepac,koji očito ne vidiš simbole oko sebe,a kamoli da ih razumiješ…to ti se zove SUBLIMINARNA PORUKA. Prouči što su subliminarne poruke.

Pero
Gost
Pero
2 godine prije
Reply to  Davor

Kurjaca, procitas li Bibliju, vidjeti ces kako se ne poklapaju godisnja doba Isusovog rodjenja. Npr. biljke koje su opisane u Bibliji da tamo rastu i cvjetaju pri rodjenju Isusa nije kada je kod nas 25.12. To je jedna od poruka koje ti Davor zeli reci.

Kurjaca
Gost
Kurjaca
2 godine prije
Reply to  Pero

Pero a zasto bi itko uopce osim kao zabavu citao bibliju.za mene je kao kad kazes ;kako to da je crvenkapica prezivjela ako ju je vuk pojeo.
Davor je jako pristojan i vjerovatno ima puno svojih pobornika ovdje ali njegove teorije su prelude

Davor
Gost
Davor
2 godine prije
Reply to  Pero

Amen Pero! Isus se rodio negdje u listopadu. To se da zaključiti po redoslijedu levita koji su služili po određenim mjesecima u hramu,a navedeno je u jednom od evanđelja čiji je bio red službe kad je bio rođen Ivan Krstitelj,a i navedeno je koliko je Ivan bio stariji od Isusa,s… Pročitaj više »

Kurjaca
Gost
Kurjaca
2 godine prije
Reply to  Davor

Simbole vidi onaj tko ih trazi.Ako po cijele dane smisljas teorije normalno da ce ti se jednog dana poklopit da ponesto sto mislis ima podlogu u dokazima. Teorija po kojoj nikako ljudi nisu mogli nastati spontano evolucijim nego smo kreirani je jedna od vasim omiljenji.Znaci mi amo mogli nastati samo… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

Hrvatska je 2001 prodala zlato za cca 270 $ po unci, 2005 je prodano cca 430 $ po unci, a danas je cjena zlata cca 1400 $ po unci. Jedan od izgovora onih koji su prodali zlato bili su troškovi čuvanja zlata šta je bull shit. Ne triba postavljat pitanje… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

P.Jasek 1. Ne znas koliko ima zlata na svijetu. Uostalom ko je odredio vrijednost zlata .. 2. Ima istu fluidnost ako za svoje valutu imas pokriće u zlatu.. 3. BINGO ! Pa to je i najveća prednost zlata… Ne mozes “stampati” ako ne namiris u zlatu.. Ne mozes ” krasti”… Pročitaj više »

Ico
Gost
Ico
2 godine prije
Reply to  Alen

Lik, ti ne shvaćaš što je Pero Jasak napisao, pa onda valjaš buse!

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije
Reply to  Alen

@ Alen Često se slažem s tobom, ali ovdje si trebao malo više truda uložiti. Jer niej stvar toliko jednostavna. 1.) Nije bitno koliko zlata ima, a autor je pogriješio kada je napisao da ga nema dovoljno. Matematički mu samo povisiš cijenu i problem riješen. U praksi je sasvim druga… Pročitaj više »

PPP
Gost
PPP
2 godine prije
Reply to  Mercury

Mercury, U članku je odlično napisano da je cijena zlata dogovorna, jer kada bismo povećali cijenu zlata da pokrije svu dodatnu vrijednost, neke siromašne zemlja koje posjeduju rudnike bi preko noći postale bogatije od SAD-a. Dodamo li činjenicu da su najveći rudnici zlata u svijetu u slijedećim zemljama, priča o… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije
Reply to  Mercury

Šta bi se desilo? Prosto, dovelo bi do reda u finansijskom svijetu, države bi trošile (ne građani) koliko imaju i veću bi pažnju obratili da mogućnosti kontrolišu želju, manji i bolji državni aparat, manje zaduživanje, kontrolisano štampanje……ali taj stav nije konkurentan i konzervativan je, preovladava mišljenje “daj pare sada a… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Mercury

Mercury Točno je kako stvar nije jednostavna pa tako nije ni to kako je cjena zlata određena ponudom i potražnjom, pa upravo i je stvar u tome šta se ne dopušta slobodno trgovat sa zlatom, a evo ti dokaz, ajde npr u Saudijsku Arabiju, uzmi koliko god triba kili poluga… Pročitaj više »

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  Moreno

Moreno@nije ni čudo da je prvo pravilo Protokola-pravo je u sili. Drugim riječima-možeš imati sve,…resurse,zlato,ušteđevinu umjesto duga….planirati sve ispravno… i opet ako dođe bully koji se baš na tebe namjerio i primijeni silu (ne mora biti samo oružana već pravo jačega,moćnijega bilo koje vrste..)-ostati ćeš bez svega… Opet, Orban je… Pročitaj više »

Zadranin
Gost
Zadranin
2 godine prije

Je Račan (tj. HNB) 2001. prodao hrvatsko zlato, ali svi zaboravljaju par važnih stvari koje su se desile te godine: “teroristički -čitaj izraelsko+saudijski” napad na blizance u New Yorku, pad cijene nafte sa nekih 45 na 25 $(s time smanjivanje prihoda države od trošarina), povećanje cijene goriva u Hrvatskoj za… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije
Reply to  Zadranin

Račan spasilac!?

Zadranin
Gost
Zadranin
2 godine prije
Reply to  Siniša

@Sinisa

Ne spasilac, nego vatrogasac. 😉

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije
Reply to  Zadranin

Daleko je on od pozitivnog lika ali ima logike…..vatrogasac,možda polednji u nizu.

gost
Gost
gost
2 godine prije
Reply to  Zadranin

Očigledno ne znaš o čemu pričaš. Iznos od prodaje zlata otišao je u Opće pričuve HNB-a, ne u proračun. Osim toga, u navedenom periodu hrvatsko gospodarstvo je krenulo laganom uzlaznom putanjom i 9/11 nije imao nikakav značajan utjecaj. Lijep pokušaj opravdanja političke opcije koja ti je očito prirasla srcu. Račan… Pročitaj više »

Kažun
Member
Kažun
2 godine prije
Reply to  gost

Samo što je Franjo zajebao privatizaciju,a drug Jakša Barbić se danas
vadi kako se pola njegova zakona o privatizaciji izmjenili.moš misliti.
Patuljci pojma sada nemaju.Evo ,Lovro se odlično snalazi u
privatizaciji,a ni njegov drug ,nogometni sudac isto dobar.Sve su
to drugovi iz Račanove ekipe?

Njonjo bobo
Gost
Njonjo bobo
2 godine prije
Reply to  Kažun

Zlato je prodano zbog izreke.
Ucini drugom ono sto bi zelio
da on ucini tebi.

samo tako
Gost
samo tako
2 godine prije
Reply to  gost

@gost
Nije li HT prodao neki došljak iz Kanade, imao je čak i patent na hlačama ?! Mudrac Mudrinič
Toliko cijenjen od krivoustog da mu je dao ministarstvo .
Ružan pokušaj izvrtanja recentne prošlosti.

Ana
Gost
Ana
2 godine prije

Jesmo li prevareni? Sigurno da jesmo! Koliko puta? Tko broji? Jesmoo li opljackani? Koliko puta? Veleizdani? Ismijani? Uprljani? Prebijeni? Ponizeni?

Koliko puta? Jos jedan put vise…. kakva razlika? Odavno su nam polomili kicme!

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije
Reply to  Ana

Nisu kičmu slomili,i neće.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Najprije, izvrstan članak. Bravo! Ne, ekonomija nije znanost. Stoga ne čudi kako ne postoji Nobelova nagrada za ekonomiju, iako se svakodnevno provlači po medijima kako je ovaj ili onaj ekonomist nobelovac. Vidimo kako u nekim vremenima gospodarstvo raste, stagnira, odlazi u recesiju, kako dolazi do kriza, izvlačenja iz kriza. Krize… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Evo kad ti često tučen kontru komentirajuči tvoje komentare red je i da napišen kako se sa ovin šta si napisa uglavnom slažen. Okay, ima detalja za raspravu, ali to nije toliko bitno prema onome šta si napisa, a šta mi se najviše sviđa, a to je kako ekonomija… Pročitaj više »

Son of Alerik
Trusted Member
2 godine prije
Reply to  Moreno

Moreno Ma slažemo se mi u mnogo čemu. Nikad ne ignoriram činjenice. Uglavnom se razilazimo u interpretaciji činjenica. Nije problem svaku raspravu svesti na FED, gospodare novca i završiti priču s onim kako njih sve treba pred zid. Kako ćemo dotad preživjeti, mene to interesira, kako pronaći način za preživjeti… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Pa tako nekako, razlika u interpretaciji činjenica dolazi radi razlike u širini slike i vremenskom okviru unutar kojih povezujemo činjenice i jasno kako dolazi do neslaganja u naglascima koje su činjenice više ili manje bitne i koje činjenice su uzrok, a koje posljedica. Šta se vladara novca tiće ja… Pročitaj više »

робокап
Gost
робокап
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Пошто се на овом сајту представљаш као зналац и интелктуалац опште праксе изгуглај “””ЛАТИНАСКА МОНЕТАРНА УНИЈА”-1865-1927 и сличне чланке о њој и њеној сврси и видећеш да немаш појма о злату,златном стандарду и чему је ова унија слижила.Сви су имали своје нациналне банке,вредност златног франка француске,белгије,швајцарске,италије ,србије грчке,аустругарске,румуније је била… Pročitaj više »

робокап
Gost
робокап
2 godine prije
Reply to  робокап

СаА ако те више интресујује нешто о злату нађи хрватски сајт “”ПЛЕМЕНИТ”хр–можда нешто научиш о злату.

Pero
Gost
Pero
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Dobro je to SoA rasclanio. Ovaj puta se i ja slazem s njime. Mislim da vec i ptice na grani znaju da je povijest pokazala koliko brzo drzava moze napredovati kada ima financijski suverenitet i kada navedeno podredi struci i narodu: “Preuzimanjem političke i stvarne moći nad kreacijom novca, a… Pročitaj više »

alterego
Gost
alterego
2 godine prije

racan je bio najbolji ex yu politicar ali nije bio nacionalista sto mu je u to doba bio veliki munus. tome covjeku sam se divio kao politicaru. plivao je u svim uvjetima plus postenje i nije bio korumpiran. medjutim hr. biracko tijelo je bilo nacionalisticki orijentirano i uz pomoc crkve… Pročitaj više »

Adriana
Gost
Adriana
2 godine prije
Reply to  alterego

Ma, sve OK, no Ivica je bio Cunctator s velikim početnim (oklijevalo), nije nikad znao bi li piškio ili kakio ili jednostavno, odložio, a ne moš` stisnit i prdnit. Njegova sljedba smatrala je to umjeće nedjelovanja vrhunskom strategijom, pače i genijalnošću. (bio neki Draža, također cunctator, pa nije baš dobro… Pročitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Adriana

Odlučno…… možda!

Jole
Gost
Jole
2 godine prije
Reply to  Adriana

Ma Ivica je bio kao sunce ! Čudim se da ga nismo proglasili za sveca koliko je dobar bio.Posebno ga se Slovenci sjećaju sa veseljem kad im je ono poklonio 160km2 hrvatskog teritorijalnog mora.Čudo od čovjeka. Za koliko je ono sanirao banke u državnom vlasništvu i prodao ih za ništa… Pročitaj više »

nessy
Gost
nessy
2 godine prije
Reply to  alterego

Tocno, Racan, ako nista nije bio lopov. Kad vidis sto ‘stekne’, svaki bijedni nacelnik sela na otoku (necemo ga imenovati, covjek je ‘sposoban’), iza Racana nije ostalo, nista. Covjek je radio u dobroj vjeri, najbolje sto zna. O rezultatima mozemo diskutirati, ali, Racanov integritet je neupitan.

Toni
Gost
Toni
2 godine prije
Reply to  nessy

Zar zbilja želiš da te vodi takav čovjek iza kojeg na kraju cijelog života nije ostalo ništa.Priznajem moć ideje nad materijalnim, ali nesposoban i pošten je ubitačna kombinacija.

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije
Reply to  alterego

Nije….zašto onda sve svoje glasove pokloni Tuđmanu!?

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
2 godine prije

Napokon, odlican clanak, kakav dolikuje ovome portalu! Onim drzavama koje jos nisu izgubile svoje zlato, porucujem neka cuvaju u vlastitim zemljama da ne produ ko Libija, Irak ili Venezuela….

nessy
Gost
nessy
2 godine prije

Kako je naglaseno u clanku, moraju postojati ,trece zemlje, zemlje povjerenja, koje cuvaju tudje zlato, da bi prve dvije mogle trgovati. I onda Londonske hijene, odbiju Venecueli vratiti zlato, na osnovu smijesnih izgovora. Libijsko zlato u Francuskoj i Belgiji je dobrim dijelom ‘nestalo’, da i ne pricamo o kamatama na… Pročitaj više »

Nomen
Gost
Nomen
2 godine prije

A šta ćemo onda s Canadom.. .?

Petar
Gost
Petar
2 godine prije

Da li je naše trezorsko zlato stvarno prodano ili samo prebačeno u privatno vlasništvo to isto nije sigurno.I što će se dogoditi ako se jednog dana pojavi umjetno zlato što je vjekovna težnja alkemičara

Nomen
Gost
Nomen
2 godine prije
Reply to  Petar

Lagano štivo… Kako ukrotiti pojavu zvanu superNew(supernova, npr . U Zadru=)) u kojoj eto, alkemijsky nastane par borgovski kockica punoh zlata…
😬😁🎂🔚💐🤔

antinwo.hr
Gost
antinwo.hr
2 godine prije

Vidi ovoga desno, masončina!Spodobe antihrvatske

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije

Sve šta smo imali je prodano onaj tren kad su za stol sili Tuđman, Slobo i Alija i dogovorili rat.

Amater
Gost
Amater
2 godine prije

analiza odlična ,,,svejedno koliko pojednostavljena , opet previše onih koji ništa ne razumiju …

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
2 godine prije

Ovaj treći razlog sa rudarima, zlatom, kućom i 100k € je neispravan. Ako platim rudare 100k eura, onda dobijem zlata za 100k eura i sa tim zlatom kupim kucu. Nemoram dva puta raditi.

Zamolba
Gost
Zamolba
2 godine prije
Reply to  slagerpjevac

De ti to još jednom pročitaj jer nisi dobro shvatio.

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
2 godine prije
Reply to  Zamolba

Evo jesam. Još uvijek je nonsens. Možeš nać vremena mi to objasnit? Plaćam rudare da dobijem zlato s kojim kupujem kuću. Gdje radim dva puta?

Zamolba
Gost
Zamolba
2 godine prije
Reply to  slagerpjevac

Shvataš li da će svi kopati zlato i trošiti bespotrebno vrijeme da bi pokrili novac za izgradnju kuće. Ako je to tako, tko će proizvoditi hranu, uređaje, odražavati ceste… plaćati profesore, obrtnike, policiju, liječnike… Da bi napravio uređej, trebaš platiti sirovinu. Odakle ćeš izvući novac? Hoćeš li ti kopati zlato?… Pročitaj više »

Vučedolac
Gost
Vučedolac
2 godine prije
Reply to  slagerpjevac

otkud ti lova da platiš rudare

slagerpjevac
Gost
slagerpjevac
2 godine prije
Reply to  Vučedolac

@vučedolac..radio sam. dakle to je jedan rad. s tim parama sam kupio zlato, a sa zlatom kuću. otkud dva rada? @zamolba.. ne razumijem dio gdje pišeš da svi kopamo zlato, a ja sam platio profesionalne rudare da mi iskopaju zlato (tako piše autor članka). tako da ovo što si napisao… Pročitaj više »

Nomen
Gost
Nomen
2 godine prije
Reply to  slagerpjevac

Da li je kuća blizu rudnika? Troškovi transporta i osiguranja istog…. 🙄🤗😁😬🤔😵

Kažun
Member
Kažun
2 godine prije

Franjo I i 200 bogatih su stvorili i obranili RH? Možeš misliti!!!

Gordon
Gost
Gordon
2 godine prije

Još nije zakucan zadnji čavao u RH ekonomiju. Jer umjesto kune treba uvesti Euro na koju Hrvatska neće imati nikakav utjecaj ( mogučnost da upravlja tečajem, da uredbuje vlastitu valutu kako joj odgovara ) i to će biti završni udarac ostacima suverene države. Raspad ekonomije će biti ubrzan ( zaduživanje… Pročitaj više »

spartak
Gost
spartak
2 godine prije

Jučer sam na tekstu o uvođenju eura stavio citat Branka Horvata, i danas ga više nema! Pa ako čak i redakciji logično.com to smeta, onda si možete mislit kako smeta “pravovjernima”. Stoga sad ponavljam te Horvatoe riječi: „Doći će dan kad će nam se u ekonomiju uvući neznalice i plaćenici… Pročitaj više »

L. R.
Admin
Famed Member
2 godine prije
Reply to  spartak

Poštovani Spartak,

Redakciji ne smetaju slične izjave, dapače one su dobro došle.

Vaš komentar je vjerojatno obrisan jer se nalazio u grani komentara gdje smo imali provokatore.

Ugodno čitanje.

spartak
Gost
spartak
2 godine prije
Reply to  L. R.

Da, bio je komentar komentara. Ispričavam se zbog nepotrebnog prigovora. No bitno je da smo to riješili.

Pero
Gost
Pero
2 godine prije
Reply to  spartak

Meni su isto izbrisane dvije rijeci u zagradi i zagrada 🙂

Perun
Gost
Perun
2 godine prije
Reply to  spartak

Procitan je vas clanak B.Horvata …i dobro je sta opet stoji na portalu….

Prvi od 7
Gost
Prvi od 7
2 godine prije

Jedno pitanje na temu zlata. Zasto bas zlato a ne neki drugi rijetki metal?

denis
Gost
denis
2 godine prije
Reply to  Prvi od 7

Zato kaj mi nemamo paladija.

Sarka
Gost
Sarka
2 godine prije
Reply to  denis

Paladimomuda…

denis
Gost
denis
2 godine prije

Mi Hrvati ne možemo biti prevareni, mi se uvijek slažemo sa bilo čime što urade naši čelnici, jer mi znamo da je to za našu dobrobit života u inozemstvu.

otpisani
Famed Member
otpisani
2 godine prije

Ne ulazim u analizu tko je koga prevario, kamo je završilo hrvatsko zlato, i što bi se sve danas moglo sa njime učiniti ( mudrost generala poslije bitke;) Čak mislim da sam članak odiše velikom dozom logike, ali se ja nikada neću pomiriti da bi se zlato tisućama godina vadilo… Pročitaj više »

Son of Alerik
Trusted Member
2 godine prije
Reply to  otpisani

Gdje završava svo to zlato…? Možda ga tu i tamo negdje i ima (osim u nakitu), ostalo …? Bit će da si ti ipak u pravu.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  otpisani

otpisani Jeli ti stvarno misliš kako se zlato u Africi ili bilo di drugo kopa štrangulinon, mašklinon i lopaton . . . a ne da to rade rudarski strojevi proizvedeni od Caterpillara ili Komatsua . . . zašto je uopće bitno koliko zlata ima kad neznamo ni koliko je fiata… Pročitaj više »

otpisani
Famed Member
otpisani
2 godine prije
Reply to  Moreno

Moreno “zašto je uopće bitno koliko zlata ima kad neznamo ni koliko je fiata trenutno u opticaju u svitu . . . ” Pitanje si uputio na krivu adresu, pitaj to Petra Jasaka. …. a prije 5 ili 10 tisuća godina su isto kopali zlato sa Caterpilerima i možemo ga… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  otpisani

otpisani Pa nije moja baba ovo napisala nego ti; ”Smatram da i sam autor ovog članka ne zna kolika je prava količina zlata do danas izvađena iz Zemlje i gdje se sve ono nalazi i je li sve to povijesno i današnje zlato stvarno tu?” I šta je sad tu… Pročitaj više »

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
2 godine prije
Reply to  otpisani

Očeš reć,da ti koji su nas stvorili ovakve poboljšane,da bi mogli vadit zlato za njih,još su uvek tu,a mi i dalje radimo isti posao.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
2 godine prije
Reply to  otpisani

Za potrebe vanzemaljaca?

Nomen
Gost
Nomen
2 godine prije
Reply to  otpisani

Zlato je svuda, ali doslovno jer u industrijskoj primjeni(mikroproc.,zlatne legure, space industry, jewelry i etc.)dolazi do njegovog djelomičnog gubljenja pa su kanalizacije budući svjetski rudnici ondosno, dna oceana gdje će jesnom se to sve nataložiti…

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

Hvatska drzava od svog nastanka pa do danas prolazi kroz profiliranje ekonomskog modela ekonomije …. Sta bijase na pocetku ,diktatura ili pluralizam..Zlato ili lova , pitanje je koje muci sve koji se bave ekonomskim pitanjima i analizama…neoliberalni model divljeg kapitalizma i ortakluka ili disciplinirano vodjena ekonomija u skladu s vremenom… Pročitaj više »

Blago
Gost
Blago
2 godine prije

“hoćete napraviti kuću koja košta 100.000 €, morali biste prvo platiti rudare da iskopaju zlata u vrijednosti od 100.000 €, a tek onda platiti izgradnju kuće”
totalno krivo, jer ja tebi ucinim ‘uslugu’ za 100.000 eura u zlatu i onda tim zlatom napravim kucu. dakle jednom radio

Janoš
Gost
Janoš
2 godine prije

Koliko se ja sjećam guverner HNB Rohatinski je u Londonu dobio nagradu kao najbolji guverner na svijetu za 2008. godinu. Poslije ga je Todorić uhljebio k sebi u Agrokor. Još kad se sjetim da je Rothschildova firma iz Švicarske radila reviziju Agrokoru dd. Ispričavam se, ne mogu dalje pisati. Povraća… Pročitaj više »

Joso87
Gost
Joso87
2 godine prije

Sve OK, ali mi nije jasna tvrdnja iz teksta da bi RH svojom valutom bez kamata mogla kupovati robu iz Indije, a jamčila bi zlatnim rezervama. To na prvi pogled izgleda vrlo racionalno, ali je pitanje što bi prodavatelj iz Indije napravio s kunama, odnosno gdje bi ih promijenio, po… Pročitaj više »

puki
Gost
puki
2 godine prije

prodaju zlata, naredila je šestokraka bankomafija koja u svojim rukama drži svjetske financije preko mreže: FED-MMF-ECB-Svjetska banka-BIS. BIS (banka za platno izjednačavanje) ili “banka svih nacionalnih banaka”, kako je nazivaju u žargonu, kontrolira državne financije svih država Zapada i EU, a također i svih država regije, koje još nisu u… Pročitaj više »

antinwo.hr
Gost
antinwo.hr
2 godine prije

Ustani Vranjo ,Hrvatska te zove!Ili si možda sam zajebo stvari

rijecanin
Gost
Mat
Gost
Mat
2 godine prije

Sta je dovelo do prevare?Zar ima jos neko ko sumnja u to?…….preko leseva,legalno opljackani.

samo tako
Gost
samo tako
2 godine prije

Prodati, pretvoriti, uništiti, ukasti…. bilo što, na bilo koji način da ne ostane ni traga od mraka.
Zašto bi zlato bilo izuzeto ?
Zdravih očiju treba priznati da je sve uspješno odrađeno

edi
Gost
edi
2 godine prije

Nismo prevareni ,nego pokradeni od naših političkih vodja.

Reaktor HR
Gost
Reaktor HR
2 godine prije

nez zašto nebi funkcionirao sistem npr. prehrambene poluge kad bi Hrvatska povratila kontrolu nad emisijom novca putem HNB-a, svaki put kada poljoprivrednik dobije urod, taj urod je novostvorena vrijednost i temeljem toga se kreira nova kuna bilo prethodnim bezkamatnim kreditom koji nacionalna banka daje poljoprivredniku ili naknadnim plaćanjem nakon dobivenog… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik