JESMO LI PREVARENI – Poražavajuća istina o HNB-u i prodanom hrvatskom zlatu

JESMO LI PREVARENI - Poražavajuća istina o HNB-u i prodanom hrvatskom zlatu
120 komentara

Od samog nastanka portala Logično, s našim čitateljima pokušavamo razjasniti što je zlato, koja je njegova uloga, mogućnosti i limiti. Svi o njemu pričaju, ali malo tko zna zašto je fizičko zlato danas traženo na tržištu. Pokušat ću vam dati logičan i za sve razumljiv odgovor, s nadom da će sve biti puno jasnije nego prije, pogotovo onima kojima monetarna znanost nije bliska.

Što zlato razlikuje od običnog novca?

Iza svakog grama fizičkog zlata, zasigurno stoji ljudski rad. Netko je zlato morao pronaći, iskopati i izliti, a u što nema nikakve sumnje. Zlato ne pada s neba, niti ga možemo tiskati u tiskari. Govorimo o fizičkom zlatu. Ako ga imaš, ono vrijedi, tu spora ne može biti.

S klasičnim novcem je stvar puno kompliciranija. Iza novonastalog novca, također bi trebao stajati ljudski rad. Tako bar kaže teorija. U praksi se susrećemo s niz problema. Kada banka procijeni nečiji budući projekt i odobri kredit, ona nije sigurna hoće li poduzeće za taj novac nešto napraviti – stvoriti vrijednost i dodatnu vrijednost svojim radom. Ako poduzeće napravi ono za što je uzelo kredit, tada novonastali novac pokriva novo stvorene vrijednosti. U slučaju da dođe do problema – početna ideja se ne ostvari – novonastali posuđeni novac nema što pokrivati i dolazi do njegove deprecijacije (inflacije).

Pošto nitko ne zna u realnom vremenu koliko su banke novcem pokrile koristan rad, primorani smo vjerovati u izvješća banaka i financijskih institucija.

Kod zlata ovaj problem ne postoji. Rad utrošen na iskopavanje određene količine zlata uvijek ima protuvrijednost u novcu, pošto se zlato može uvijek unovčiti.

Što smo naučili, što mnogi ne znaju?

Novac i investicije ne stvaraju rad i radna mjesta, nego rad i nova radna mjesta stvaraju novac i investicije. Interesantno, zar ne? O ovome ćemo drugi put. Vratimo se na zlato.

Svakodnevno čitamo u medijima, a i na našem portalu Logično: “Rusija i Kina masovno kupuju fizičko zlato”. Svi se pitaju zašto? Mnogi misle da će zlato preuzeti ulogu klasičnog novca u trgovini usluga i roba, a time ukinuti dominaciju dolara.

Odmah vam mogu reći, to se nikada neće dogoditi, a ovo su tri glavna razloga zašto:

  1. Količina svjetskog zlata ne može pokriti postojeću vrijednost proizvoda i izvršenih usluga. Uzmemo li u obzir aktualne i buduće gospodarske aktivnosti, odmah se vidi da se radi o velikoj zabludi
  2. Zlato nema fluidnost kao klasični i elektronski novac. Praktično ga je nemoguće iskoristiti u klasičnoj trgovini zlato-roba-zlato-usluge.
  3. Treći razlog najbolje govori o apsurdnosti ideje da zlato zamijeni klasični novac. Svaka dodatna stvorena vrijednost bi tražila nove količine zlata koju bismo morali iskopati. Dakle, hoćete napraviti kuću koja košta 100.000 €, morali biste prvo platiti rudare da iskopaju zlata u vrijednosti od 100.000 €, a tek onda platiti izgradnju kuće. Dakle za jednu stvar, morali biste raditi dva puta. Malo sam pojednostavio, ali je princip ispravan.

Definitivno više nema potrebe govoriti o zlatu kao mogućem klasičnom platežnom sredstvu.

Zašto ga onda svi kupuju?

U prethodnom paragrafu smo vidjeli da zlato ima svoju unutarnju vrijednost koja proizilazi iz rada, a ne vrijednost temeljenu na povjerenju kao kod klasičnog novca na čiju vrijednost svojim radom utječu banke.

Zlato je rijetko i potreban je težak rad da bismo ga imali u “džepu”. Zbog toga kod zlata nemamo inflaciju. Već tisućama godina vrijednost zlata je dogovorna i tako će vjerojatno ostati u budućnosti jer alternative “još nema”.

Upravo ova činjenica razotkriva razlog masovne kupovine fizičkog zlata u svijetu, ali i nagovještava novu veliku financijsku krizu.

Velike zemlje ne kupuju zlato da od njega prave platežno sredstvo, nego ga planiraju koristiti za jamstvo u međunarodnoj trgovini.

Sjedinjene američke države brane korištenje dolara uvodeći sankcije. Sankcionirane zemlje moraju živjeti i trgovati. Zlato ne mogu koristiti za trgovinu iz tri bitna razloga koje smo već naveli, ali zato mogu svojim fizičkim zlatom dati jamstvo da će drugoj zemlji isplatiti eventualni dug potreban za kupovinu usluga i roba.

Primjer: Iran želi od Rusije (ruske tvrtke) kupiti putnički zrakoplov koristeći svoj nacionalni novac u protuvrijednosti od 50 milijuna eura. Jamči da u slučaju inflacije domaće valute ili više sile, Rusija neće izgubiti ništa, jer će cijena biti vezana za zlato ili nešto drugo. Plaćanje želi izvršiti u 60 mjesečnih rata u domaćoj valuti ili rubljama, ako ih ima.

Da bi ruska tvrtka bila sigurna u naplatu, ona od Irana traži jamstvo u fizičkom zlatu, tako što će Iran deponirati (blokirati) 1250 kg zlata. U slučaju da Iran ne mogne vratiti kredit, ruska tvrtka će preuzeti zlato i tako naplatiti dug Irana.

Tijekom plaćanja, Iran može kontinuirano oslobađati količinu zlata koja više nije potrebna za jamstvo i iskoristiti ga za druge poslove. Nakon 30 mjeseci, Iran će isplatiti 50% duga i osloboditi 625 kg zlata za novi financijsku transakciju – kupovinu.

Ako ste dobro pratili, fizičko zlato omogućava sigurnu trgovinu bez korištenja dolara. Pričamo o klasičnoj dedolarizaciji gospodarstva.

Stvar postaje interesantnija, ako Rusija u isto vrijeme kupuje naftu od Irana u vrijednosti od 45 milijuna eura. Kompenzacijska razlika iznosi samo 5 milijuna eura.

U prijevodu, za posao od 95 milijuna eura, potrebno je imati samo 125 kg fizičkog zlata kao jamstvo.

Sada vam je sigurno jasno zašto svi kupuju zlato. Ono ne služi za trgovinu, nego za jamstvo. Što je trgovina dinamičnija i što više teži kompenzacijskoj nuli, zlata treba manje. Dolar više uopće nije potreban jer svi mogu koristiti čak i “toalet papir” koji ima jamstvo u zlatu.

VAŽNO: Deponiranje zlata može napraviti mali problem. Zato su potrebne zemlje od povjerenja. Jer tko će jamčiti Rusiji da će Iran isporučiti zlato ako dođe do problema. Slične transakcije traže treću stranu.

Ovo će biti također jedan veliki globalni izazov koji će na prvo mjesto staviti zemlje s visokom razinom poštenja, tj. one zemlje, koje neće u datom momentu blokirati tuđe jamstvene zlatne rezerve iz geopolitičkih razloga. Švicarska je do sada bila vrlo sigurna, ali veliki pritisak zadnjih godina je natjerao ovog svjetskog financijskog lidera da napravi određene iznimke.

Što je s HNB-om i prodajom hrvatskih zlatnih rezervi

Za vrijeme Ivice Račana, Hrvatska narodna banka, koju je vodio guverner Željko Rohatinski, prodala je 13,127 tona zlatnih rezervi 2001. godine, a 2005. godine po odluci Ivana Šukera, prodano je dodatnih 1.3 tone zlata iz sukcesije (Poslovni.hr).

Nedavno su me hrvatske kolege, ekonomisti s London Business School, Ekonomskog fakulteta i Zagrebačke škole ekonomije i managementa, uvjeravali da je to bilo dobro za Hrvatsku i da je prodaja zlatnih rezervi bila i više nego opravdana.

Ovom prilikom im “poklanjam” skromnu analizu kako bi spoznali o kakvom propustu se radi.

Zlatne rezerve jedne zemlje su najbolje jamstvo. Možemo slobodno reći da je zlato frakcionalni minimum, kao u središnjim bankama kojeg svaka banka mora imati, a što također predstavlja jedan vid jamstva. Zemlja koja ima zlato, prestaje biti rizična zemlja.

Ako Iran i Rusija sa 125 kg zlata (vrijednost 5 milijuna €) iz gornjeg primjera, mogu napraviti posao od 95 milijuna eura, Hrvatska je mogla s 13 tona zlata ostvariti posao od 10.000.000.000 eura.

Zamislite situaciju da Hrvatska svojom kunom kupuje po svijetu bez da uzima strane kredite, a sve jamči zlatom kojeg je na žalost prodala? Cijena roba i usluga bi bila umanjena za kamate koje Hrvatska ne bi morala plaćati. Gospodarstvo Hrvatske bi se preporodilo.

Tko je Hrvatsku oštetio i zašto, ostat će vječno pitanje za buduće generacije koje će skupo platiti ovaj povijesni propust. Razvlaštenje Hrvatske od zlatnih rezervi nije se dogodilo slučajno. Uklanjanjem fizičkog zlata, otvorio se put za davanje novih kredita Republici Hrvatskoj koja postojeće kredite vraća novim kreditima, čime se faktički nalazi u dužničkom ropstvu.

Za sve koji se pitaju kada će ova agonija stati, odgovor je vrlo kratak i jasan: kada Hrvatska rasproda sve resurse, kada razvlasti sve građane i kada rasproda sve što je u javnim rukama, tada će vjerojatno stati ova agonija. Ipak, kada malo bolje razmislim, agonija će tek početi. Osobna autonomija će biti do kraja uništena. Svi će ovisiti o milosti nekoliko svjetskih korporacija, koje će umjesto država upravljati svim bitnim elementima društva.

Iskreno se nadam da sam vam približio ulogu i mogućnost fizičkog zlata? Konačno znamo zašto suverene zemlje masovno kupuju zlato. Skromnu analizu ću završiti najavom nove analize koja će biti još interesantnija, a koja će otkriti staru paradigmu i priliku za izlaz iz ekonomskog pesimizma bez “krvavih revolucija”. Ekonomija nije, niti će ikada biti znanost. Radi se o disciplini koja, kao u džudu, omogućava iskorištavanje snagu jačeg u vašu korist. Potrebno je samo logično i kreativno razmisliti.

JamstvoZlatne rezerveZlato
Pretplatiti se
Obavijesti o
120 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jole
4 godine prije

Jako me interesira sto na ovo imaju reci dvojica guvernera s gornje slike. 🙂

Lucija
4 godine prije

Pa, bilo bi zgodno da svi pogledaju koje su f u n k c i j e novca.
I koje o s o b i n e mora stvar imati da bi bio novac.

Btw, tih 13,127 tona su samo jedan od podataka o zlatu.
Sjećam se i 15t i 16t, i 19tona.
I ta prodaja zlata nije slučajna.
Hrvatska je od početka dobro osmišljen i proveden projekt.
Maknuli su stručne ljude iz svih, ne samo bitnih institucija.
Vidjelo se i po nedostatku rasprava o euru.
Ali ne samo ekonomiste. Tko u Hrvatskoj uopće zna da su Češka i Poljska odbile euro? Znači, nema ni novinara, ni urednika, ni jednog medija…

Alen
4 godine prije

Ivica Račan, čovjek koji je galantno predao vlast u ruke probisvjetima i usput predao Hrvatsku u ruke kolonijalnih gospodara. On je glavni krivac za nedaće koje su zadesile ovu zemlju!

Zax
4 godine prije

Da bi od zlata imali neke koristi trebali bi imati svoju valutu i centralnu banku. A toga nemamo jos od 94 kad smo centralnu banku pretvorili u mjenjacnicu. Prodaja zlata je bila samo zadnji cavao u lijesu monetarne suverenosti. Izdajnicka politicka elita ovih dana priprema uvodjenje eura bez da svoje gradjane ista pita. A opozicije nema. Slucajna i propala drzava

Nono
4 godine prije

Za nas neizbježni epilog , reset što prije to bolje .To je kao skidanje flastera . Kao u tekstu dolazi kirurg stečajni upravitelj , skidanje tumora i ozdravljenje.

Jole
4 godine prije

Vidim da je opet aktivan dvojnik koji komentira pod mojim imenom.

Siniša
4 godine prije

U svakom slučaju postojanje jedne valute je mnogo jednostavnije,na žalost to se koristi u svrhu porobljavanja i zelenaštva a ne da pojednostavi život.

Jole
4 godine prije

Zlato je prodano po nalogu lihvarske kabale kad je bilo jeftino jer je lihvarska kabala znala da će zlato poskupit,uslijed velike financijske krize koju su oni sami isplanirali i operacionalizirali.Čemu ćuđenje, kad u nacionalnim narodnim bankama sijede marionete .kojima su namijenjene titule najboljih regionalnih ili svjetskih guvernera narodnih banaka,čiji su laureati ova dvojica na slici sa strane Račana.Tako se kabala ruga gojima koje je opljačkala.A jedan od rijetkih državnika i suverenista u EU koji nije trpio ta njihova sra*a je Viktor Orban,koji je prvo smijenio njihovog guvernera na čelu mađarske narodne banke ,isplatio MMF i ispratio ih iz države.Radi toga su pokušavali sa uličnim mitinzima da ga smijene.Mađari su daleko kompaktniji narod od Hrvata i držali su se zajedno,unatoč silnim pritiscima međunarodne Kosher Nostre i njihovih trabanata.I ako se ne varam,EU je dobila četvrtog po redu guvernera ECB,a to je korumpirana Christine Lagarde,kao i dosad,iz redova pripadnika nebeske sekte .Nagradno… Čitaj više »

Moreno
4 godine prije

Hrvatska je 2001 prodala zlato za cca 270 $ po unci, 2005 je prodano cca 430 $ po unci, a danas je cjena zlata cca 1400 $ po unci. Jedan od izgovora onih koji su prodali zlato bili su troškovi čuvanja zlata šta je bull shit. Ne triba postavljat pitanje zašto je Hrvatska prodala zlato jer od davnina se zna “zlatno” pravilo “Whoever Has the Gold Makes the Rules”. Hrvatska je joś 1994 kapitulirala i zlato je u nekome trenutku morala predat vladarima. Tuđman je mislija kad in je da HNB u zamjenu za podršku oluje da je gotovo, ali zajeba se, psihopati uvik traže još, sa psihooatima nema dogovora, to smo vidili u Iraku, Libiji i Siriji, a gledamo sa Iranom danas. Većina zlata opljačkanoga od ruske aristokracije u Oktobarskoj revoluciji je završila u Švicarskoj isto ka i zlato koje su nacisti opljačkali židovima u WWII. Pa Njemačka se… Čitaj više »

Alen
4 godine prije

P.Jasek 1. Ne znas koliko ima zlata na svijetu. Uostalom ko je odredio vrijednost zlata .. 2. Ima istu fluidnost ako za svoje valutu imas pokriće u zlatu.. 3. BINGO ! Pa to je i najveća prednost zlata… Ne mozes “stampati” ako ne namiris u zlatu.. Ne mozes ” krasti” od budućih generacija… Multiplikator tu staje… Greska je kad se misli da će zlato sluziti samo kao jamstvo jer nema zlata koliko papira jer je vrijednost zlata ogranicena od strane vlasnika tog papira… Ne gomilaja istok zlato radi toga… Zlato , od kako je svijeta sluzi cemu je sluzilo i bas sad u uadnjh 60-70 godina ono ,kao , ne moze sluziti onome cemu je sluzilo od kako je svijeta.. Naivno… Nakon ukidanja zlatnog standarda kreditna aktivnost je eksplodirala , upravo zato jer papir nije bio ni sa cime vezan… I gdje nas je to dovelo ? Pogledajte dugove drzava… Čitaj više »

Zadranin
4 godine prije

Je Račan (tj. HNB) 2001. prodao hrvatsko zlato, ali svi zaboravljaju par važnih stvari koje su se desile te godine: “teroristički -čitaj izraelsko+saudijski” napad na blizance u New Yorku, pad cijene nafte sa nekih 45 na 25 $(s time smanjivanje prihoda države od trošarina), povećanje cijene goriva u Hrvatskoj za skoro tri puta ( 3 kn gorivo u 98-99′.)

Sve to je imalo utjecaja na odluke tadašnje vlade. Ekonomija je zahebana i komplicirano povezana stvar.

P***!

Ana
4 godine prije

Jesmo li prevareni? Sigurno da jesmo! Koliko puta? Tko broji? Jesmoo li opljackani? Koliko puta? Veleizdani? Ismijani? Uprljani? Prebijeni? Ponizeni?

Koliko puta? Jos jedan put vise…. kakva razlika? Odavno su nam polomili kicme!

Son of Alerik
4 godine prije

Najprije, izvrstan članak. Bravo! Ne, ekonomija nije znanost. Stoga ne čudi kako ne postoji Nobelova nagrada za ekonomiju, iako se svakodnevno provlači po medijima kako je ovaj ili onaj ekonomist nobelovac. Vidimo kako u nekim vremenima gospodarstvo raste, stagnira, odlazi u recesiju, kako dolazi do kriza, izvlačenja iz kriza. Krize su stalne. I nisu slučajne. Količina novca u optjecaju određuje početak i kraj krize koje se događaju ciklički. Taman kako bi vlasnici valute mogli pokupiti korist od rada milijarda ljudi u ‘dobrim godinama’. Naravno, to se sve nalazi ispod nama vidljivoga pa za krize optužujemo nesposobnost pojedinaca, menadžera, političara i tvrtki. Nije da toga nema, ima napretek, nego se nesposobnost ne nalazi među uzrocima kriza. Puštanje novca u optjecaj jednako je gospodarski rast, povlačenje novca iz optjecaja jednako je kriza. Novac se stvara ni iz čega podizanjem kredita (građana, tvrtki, država), a povlači iz optjecaja povratom kredita i poništavanjem ni… Čitaj više »

alterego
4 godine prije

racan je bio najbolji ex yu politicar ali nije bio nacionalista sto mu je u to doba bio veliki munus.
tome covjeku sam se divio kao politicaru.
plivao je u svim uvjetima plus postenje i nije bio korumpiran.
medjutim hr. biracko tijelo je bilo nacionalisticki orijentirano i uz pomoc crkve su barabe preuzele vlast.
nastavak je bio rat( koji bi racan izbjegao da je pobjedio) koji je 1000 puta pojacao nacionalizam i barabama omogucio kontantnu i apsulutnu vlast.
danasnja hr. je posljedica toga.
zarobljenik hdz politike.

Emiliano Zapata
4 godine prije

Napokon, odlican clanak, kakav dolikuje ovome portalu! Onim drzavama koje jos nisu izgubile svoje zlato, porucujem neka cuvaju u vlastitim zemljama da ne produ ko Libija, Irak ili Venezuela….

Petar
4 godine prije

Da li je naše trezorsko zlato stvarno prodano ili samo prebačeno u privatno vlasništvo to isto nije sigurno.I što će se dogoditi ako se jednog dana pojavi umjetno zlato što je vjekovna težnja alkemičara

antinwo.hr
4 godine prije

Vidi ovoga desno, masončina!Spodobe antihrvatske

Majk Majers
4 godine prije

Sve šta smo imali je prodano onaj tren kad su za stol sili Tuđman, Slobo i Alija i dogovorili rat.

Amater
4 godine prije

analiza odlična ,,,svejedno koliko pojednostavljena , opet previše onih koji ništa ne razumiju …

slagerpjevac
4 godine prije

Ovaj treći razlog sa rudarima, zlatom, kućom i 100k € je neispravan. Ako platim rudare 100k eura, onda dobijem zlata za 100k eura i sa tim zlatom kupim kucu. Nemoram dva puta raditi.

Kažun
4 godine prije

Franjo I i 200 bogatih su stvorili i obranili RH? Možeš misliti!!!

Gordon
4 godine prije

Još nije zakucan zadnji čavao u RH ekonomiju. Jer umjesto kune treba uvesti Euro na koju Hrvatska neće imati nikakav utjecaj ( mogučnost da upravlja tečajem, da uredbuje vlastitu valutu kako joj odgovara ) i to će biti završni udarac ostacima suverene države. Raspad ekonomije će biti ubrzan ( zaduživanje ) i na kraju bankrot.

spartak
4 godine prije

Jučer sam na tekstu o uvođenju eura stavio citat Branka Horvata, i danas ga više nema! Pa ako čak i redakciji logično.com to smeta, onda si možete mislit kako smeta “pravovjernima”.
Stoga sad ponavljam te Horvatoe riječi:
„Doći će dan kad će nam se u ekonomiju uvući neznalice i plaćenici stranih konzorcija i korporacija; doći će dan kada će svoje ljude imenovati za premijere i direktore banaka; taj dan bit će sprovod naše suverenosti i demokracije; taj dan bit će sprovod slobode, prava radnika i svijeta kakvog smo poznavali; taj dan doći će uskoro i mi ćemo ga slaviti kao državni praznik“.
(Dr. Branko Horvat, krajem 1980-tih. Dan državnosti RH, 25. lipnja, je državni praznik)

Prvi od 7
4 godine prije

Jedno pitanje na temu zlata. Zasto bas zlato a ne neki drugi rijetki metal?

denis
4 godine prije

Mi Hrvati ne možemo biti prevareni, mi se uvijek slažemo sa bilo čime što urade naši čelnici, jer mi znamo da je to za našu dobrobit života u inozemstvu.

nepoželjni
4 godine prije

Ne ulazim u analizu tko je koga prevario, kamo je završilo hrvatsko zlato, i što bi se sve danas moglo sa njime učiniti ( mudrost generala poslije bitke;) Čak mislim da sam članak odiše velikom dozom logike, ali se ja nikada neću pomiriti da bi se zlato tisućama godina vadilo iz ovog planeta a da do nedavno nije imalo nikakvu uporabnu funkciju osim ukrasa njegovim bogatijim posjednicima. Od kada su banke počele sa njegovim prikupljanjem i za njegovu vrijednost počele izdavati papirnate potvrde, zlatu se realno gubi trag i nitko od smrtnika a čak ni predstavnika vlada nema mogućnost provjere njegovog stvarnog fizičkog postojanja i to u meni pobuđuje (osnovanu) sumnju u stvarnu svrhu korištenja zlata (no oni koji znaju moje mišljenje o tome, razumiju i neću to sad ponavljati. …ali, opet mi je u oku zapela jedna (ili dvije) kontraverze: ” Iza svakog grama fizičkog zlata, zasigurno stoji ljudski… Čitaj više »

Perun
4 godine prije

Hvatska drzava od svog nastanka pa do danas prolazi kroz profiliranje ekonomskog modela ekonomije ….
Sta bijase na pocetku ,diktatura ili pluralizam..Zlato ili lova , pitanje je koje muci sve koji se bave ekonomskim pitanjima i analizama…neoliberalni model divljeg kapitalizma i ortakluka ili disciplinirano vodjena ekonomija u skladu s vremenom i prostorom..
Car je gol zivio car…rekose kad su vidjeli golu carsku straznjicu…i praznu Hrvatsku riznicu…Slaven Bijelac Slobodan Strijelac

Blago
4 godine prije

“hoćete napraviti kuću koja košta 100.000 €, morali biste prvo platiti rudare da iskopaju zlata u vrijednosti od 100.000 €, a tek onda platiti izgradnju kuće”
totalno krivo, jer ja tebi ucinim ‘uslugu’ za 100.000 eura u zlatu i onda tim zlatom napravim kucu. dakle jednom radio

Janoš
4 godine prije

Koliko se ja sjećam guverner HNB Rohatinski je u Londonu dobio nagradu kao najbolji guverner na svijetu za 2008. godinu. Poslije ga je Todorić uhljebio k sebi u Agrokor. Još kad se sjetim da je Rothschildova firma iz Švicarske radila reviziju Agrokoru dd.
Ispričavam se, ne mogu dalje pisati. Povraća mi se.

Joso87
4 godine prije

Sve OK, ali mi nije jasna tvrdnja iz teksta da bi RH svojom valutom bez kamata mogla kupovati robu iz Indije, a jamčila bi zlatnim rezervama. To na prvi pogled izgleda vrlo racionalno, ali je pitanje što bi prodavatelj iz Indije napravio s kunama, odnosno gdje bi ih promijenio, po kojem tečaju i kako bi to eventualno utjecalo na inflaciju u RH? Ako bi recimo prodavatelj iz Indije mijenjao kune u HNB-u to bi neminovno dovelo do pada deviznih rezervi i povećanja inflacije.
Osim toga, primjer u tekstu oo potencijalnoj trgovini između Irana i Rusije, kojoj bi jamac bilo iransko zlato, a razmjenjivala bi se iranska nafta i ruski zrakoplovi je de facto kliring, a ne trgovina!

puki
4 godine prije

prodaju zlata, naredila je šestokraka bankomafija koja u svojim rukama drži svjetske financije preko mreže: FED-MMF-ECB-Svjetska banka-BIS. BIS (banka za platno izjednačavanje) ili “banka svih nacionalnih banaka”, kako je nazivaju u žargonu, kontrolira državne financije svih država Zapada i EU, a također i svih država regije, koje još nisu u EU. I nacionalne banke Srbije, C. Gore, BiH i Makedonije su također učlanjene u BiS. A BIS je također u rukama šestokrakih. Odmah mjesec dana, nakon puča u Ukrajini, u travnju 2014., ukrajinsko zlato odveženo je u prostorije FED-a u New Yorku, gnijezdo šestokrake bankomafije. Njemačko zlato tamo se nalazi još od 1945. godine, također i zlato Nizozemske i mnogih drugih država. A i ovo sada, prisilno uvođenje eura u Hrvatskoj, naredila je ova bankomafija, iako se preko 50% stanovnika Hrvatske tome protivi. Ali Hrvatska je ionako isprdak od države, u kojem se naroda ništa ne pita. Tako nasilno i… Čitaj više »

antinwo.hr
4 godine prije

Ustani Vranjo ,Hrvatska te zove!Ili si možda sam zajebo stvari

Mat
4 godine prije

Sta je dovelo do prevare?Zar ima jos neko ko sumnja u to?…….preko leseva,legalno opljackani.

samo tako
4 godine prije

Prodati, pretvoriti, uništiti, ukasti…. bilo što, na bilo koji način da ne ostane ni traga od mraka.
Zašto bi zlato bilo izuzeto ?
Zdravih očiju treba priznati da je sve uspješno odrađeno

edi
4 godine prije

Nismo prevareni ,nego pokradeni od naših političkih vodja.

Reaktor HR
4 godine prije

nez zašto nebi funkcionirao sistem npr. prehrambene poluge kad bi Hrvatska povratila kontrolu nad emisijom novca putem HNB-a, svaki put kada poljoprivrednik dobije urod, taj urod je novostvorena vrijednost i temeljem toga se kreira nova kuna bilo prethodnim bezkamatnim kreditom koji nacionalna banka daje poljoprivredniku ili naknadnim plaćanjem nakon dobivenog uroda….

Jelena
2 godine prije

Nema zakona za banke ni za HNB-u po čijoj prijavi nadležnog tijela (Ministarstva financija ili USKOK-a ili drugog nadležnog tijela u RH) je dužna izvršiti inspekcijski nadzor (NE REDOVNI NADZOR) platnog prometa između žiro-računa banaka sa svim drugim računima pravnih/fizičkih osoba i stanovništva u RH? Novac može biti virtual, fiktivan i protuzakonit, ali bez nadzora i supervizije to je nemoguće dokazati, pa su ovrhovoditelji uvijek u pravu ako izvansudski i sudski naplaćuju tražbine, radi stjecaja bez osnove po još uvijek lošem Ovršnom zakonu. Danas su takve platne transakcije prisilne naravi bez odluke suda čak suprotne Direktivi 805/2004/EEZ, ali kad je u spor pojedinca sa bankama i “dubokom državom”, za postupak koji “trajno – traje” i nije u nadležnosti Europskog suda za ljudska prava, pojedinac postaje žrtva, u konačnici BEZ PRAVA NA SUD, PRAVA NA PRISTUP SUDU I PRAVA NA PRAVIČNO SUĐENJE, jer nitko nije nadležan za kršenje međunarodnih ugovora i… Čitaj više »

VALTER ZIKOVIC
8 mjeseci prije

Zlato i Bitcoin. Digitalna valuta i kripto mijenjaju sve. Decentralizirani sustav izmjene dobara izbacuje banke i P2P blockchain tehnologija preuzima. Digitalne nacionalne valute i CBDC koristeći neke kripto vode u mass adoption i postaju bridging za extremno brze i jeftine transakcije. Micropaiments postaje realnost.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI