Cijena zlata dosegnula povijesni maksimum

Zlato
17 komentara

Cijena zlata dosegla je u petak najvišu razinu svih vremena, skočivši iznad 2400 dolara za uncu dok se nastavlja globalna navala sigurnih utočišta.

Promptne cijene zlata porasle su 2,4% na rekordno visoku razinu od 2.431,52 dolara po unci prije nego što je došlo do određenog rasta. Cijene su porasle 4% u tjednu i 16% do sada ove godine, premašivši porast od 13% zabilježen za cijelu 2023. godinu.

Analitičari pripisuju porast potražnji ulagača za imovinom utočište usred globalne neizvjesnosti i rastućih geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku.

Američki dužnosnici izjavili su u petak da bi Iran mogao izvesti veliki napad na Izrael u sljedećih 24 do 48 sati. Teheran je prijetio oštrim odgovorom otkako je Izrael ubio dva visoka iranska generala u zračnom napadu ranije ovog mjeseca.

“Pozitivni čimbenici za zlato nadmašuju negativne. Pojačane napetosti na Bliskom istoku glavni su pokretač nedavnog porasta zlata”, rekao je Chris Gaffney, predsjednik svjetskih tržišta u EverBank-u, a prenosi Reuters.

Voditeljica tržišne analize u StoneX Financial Ltd., Rhona O’Connell, također je rekla da je “geopolitički rizik ovdje ključna točka”, te da u godini s više od 50 lokalnih i nacionalnih izbora, kontinuirane napetosti na Bliskom istoku dodaju ” dodatno ulje na vatru.”

Neki su stručnjaci ukazali da je stalna snažna kupnja iz Kine također poduprla cijene.

Ulagači se tradicionalno okreću zlatu u vremenima tržišne nesigurnosti kako bi se zaštitili od rizika i kao pohrana vrijednosti. Tisućama godina na poluge se gledalo kao na sigurno utočište tijekom razdoblja ekonomske nestabilnosti, burzovnih kriza, vojnih sukoba i pandemija.

Ostali plemeniti metali također su bili u porastu, pri čemu je srebro poraslo 4% na 29,60 USD po unci, što je njegova najviša cijena od početka 2021. Paladij je porastao 2,7% na 1075 USD, a platina je porasla iznad ključne psihološke razine od 1000 USD po unci na najvišu cijenu u skoro četiri mjeseca.

Cijena zlataZlato
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivek
1 mjesec prije

sbe zahvaljujući štampariji para usa i eu.

Mahatma
1 mjesec prije

Sve bi bilo super kad bi se to zlato dostavljalo kupcima. Ovako imaš certifikat o vlasništvu neke poluge zlata koja možda postoji, a možda i ne.

Max
1 mjesec prije

Kao i uvijek kad prijeti rat.

Kornel
1 mjesec prije

Cjena zlata nije porasla nego se smanjila vrijednost dolara. To je magija polupune i poluprazna čaše odnosno to je magija poluistine.
Magija je napravila to da se cjeli materijalni život determinira FIAT-om.
Prihvaćajući navedeno prihvaćen je život u magiji.

Mrčikola
1 mjesec prije

Jedino kroz što ima smisla gledat vrijednost zlata i fiat-a je, tkz, kupovna moć (dok se još, uopće, ima što tržit😁).., a nju “diktiraju” majstori…tako da…sve je to kuhrac.
A za one koji preferiraju zlato pred fiat-om; da je čovjek, nekim slučajem, prisiljen provesti noć na debelom “minusu”, daleko više bi mu vrijedilo da uza sebe ima dvadesetak kila dolara nego dvadesetak kila zlata.😁
Vjerojatno je da grijanje na dolare nije zdravo, ali uzimaju se u obzir prioriteti pa bi se o tome razmišljalo “sutra”…kako bi rekla Scarlett O’Hara.😁

onaj najglu...Dalton
1 mjesec prije

“Bijela kuća razmišlja o krađi 300 milijardi dolara iz vrijednosnih papira američkog trezora u vlasništvu Rusije. Otkako je ova ideja obznanjena, cijena zlata je porasla za 500 dolara po unci. Rusija ima 3 tisuće tona zlata. Ispostavilo se da je Moskva zaradila 50 milijardi dolara od zastrašivanja. Kakvi idioti sjede u Washingtonu.”
– ekonomist i investicijski bankar, bivši savjetnik CIA i Pentagona. James Rickards

P.S.
Jeben ti državu i sirotinju!
I di se nisam dobro udala…
Tetka Anka se opizdila čekićem po prstu…

FELIX
1 mjesec prije

CENA ZLATA NE RASTE NEGO VREDNOST NOVCA PADA STA CE SE JOS I NASTAVITI, POGOTOVO KAD SE BUDE UKINULA GOTOVINA, STA CE BITI PRVI KORAK U POROBLJAVANJU SVIH RADNIH LJUDI I UVODZENJE GLOBALISTICKE AGENDE SA TIME DA CE BITI UVEDENA POTPUNA KONTROLA SVIH LJUDI, MALO VREMENA NAM JE OSTALO DA SE BARE TOME ODUPREMO, KAD NAM UZMU SVOBODU KORISTENJA SADOVA NASEG RADA GOTOVI SMO.

trtmrt
1 mjesec prije

tozla je u 20+ godina poraslo jedva 100 posto.inflacija je daleko veća…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI