Zlato postaje sve teže za pronaći

Zlato
27 komentara

Industrija rudarenja zlata se bori da održi rast proizvodnje jer je pronalazak nalazišta žutog metala postao teži, navodi Svjetski savjet za zlato (WGC), na koji se poziva CNBC u nedjelju.

Podaci trgovinske asocijacije navodno pokazuju da je rudarska proizvodnja porasla za samo 0,5% u 2023. godini u poređenju sa prethodnom godinom.U 2022. godini rast je iznosio 1,35% na godišnjem nivou, dok je prethodne godine porastao za 2,7%.

“Vidjeli smo rekordnu proizvodnju iz rudnika u prvom kvartalu 2024. godine, povećanu za 4% na godišnjem nivou,” rekao je glavni tržišni strateg WGC-a John Reade za CNBC, dodajući: “Ali šira slika o rudarskoj proizvodnji je ta da je, efektivno, dostigla plato oko 2016., 2018. godine i od tada nismo vidjeli rast.”Prema Readeu, postaje sve teže pronaći nova nalazišta zlata širom svijeta jer su mnoga potencijalna područja već istražena.

Naglasio je da je rudarenje zlata velikih razmjera kapitalno intenzivno i zahtijeva značajna istraživanja i razvoj. U prosjeku je potrebno 10 do 20 godina prije nego što je rudnik spreman za proizvodnju, rekao je tržišni strateg, dodajući da samo oko 10% otkrića sadrži dovoljno zaliha da bi opravdalo rudarenje.

Štaviše, može proći nekoliko godina da se osiguraju vladine licence i dozvole potrebne za početak operacija rudarskih kompanija. Mnogi rudarski projekti u udaljenim područjima zahtijevaju izgradnju infrastrukture kao što su putevi, struja i voda, napomenuo je Reade.

“Postaje sve teže pronaći zlato, dobiti dozvole, financirati ga i upravljati njime,” rekao je. Oko 187.000 metričkih tona zlata je iskopano kroz istoriju, prema izvještaju, dok je dodatnih 57.000 tona još neiskopano. Cijena zlata dostigla je rekordne visine prošlog mjeseca, dostigavši skoro 2.450 dolara po unci usljed rastućih globalnih geopolitičkih tenzija.

U ponedjeljak se plemeniti metal trgovao po cijeni od 2.330 dolara po unci.

CNBCrudarenjeZlato
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tužno
1 mjesec prije

Metričkih tona!??
Ne volimo amere, ali drugačije ne znamo 😀

nepoželjni
1 mjesec prije

Pa hajde, realno, kome zlato uopće treba ? …koliko znam na cijelom području Balkana a i šire ne postoji industrijska proizvodnja u kojoj bi se zlato koristilo kao sirovina a Srbija, Bosna te Kosovo i Metohija imaju značajne zalihe tog (za robove) beskorisnog metala. Koristi se najviše u elektronici, naročito za izradu čipova, ali njegova ukupna uporabna svrha kao sirovine u industriji ne prelazi 7% … 42% se koristi kao “investicijsko” dakle osuđeno na beskorisno ležanje po trezorima gdje spada i 17% koje “leži” po trezorima banaka i 34% se koristi za nakit one privilegirane manjine robinja i robova… Kad sve zbrojiš od 100kg iskopanog zlata samo 7kg ima stvarnu društveno korisnu vrijednost a čak 93kg leži beskorisno, odnosno jedina korisna vrijednost mu je motivacija na robovanje da bi se ga onda ostavilo da skuplja prašinu. Logički, zlato je vrijedan materijal samo onima koji ga znaju iskoristiti u visokovrijednim tehnologijama… Čitaj više »

Keki
1 mjesec prije

Sumnjam.

Esi Mi Dobar
1 mjesec prije

ako je itko čitao djela Walter Russella onda mu je jasno da ničega ne fali

Max
1 mjesec prije

neće ga biti.

hmmmm
1 mjesec prije

ako je tako onda će cijena unce ići u nebo

goran
1 mjesec prije

a zašto lažete?
australija je puna zlata,ko i amerika sjeverna a i južna,a afrika pogotovo.

Gjuro1977
1 mjesec prije

Bakar će biti novo zlato😂😂😂

FELIX
1 mjesec prije

IZGLEDA DA JE TO OPET SAMO JEDNA LAZ KOJA UMETNO DIZE CENU ZLATA I BOGATI BOGATE.JER KAO STO IZGLEDA PRODAJA ZLATA OPADA, JER JE TAJ METAL POSTAO PRESKUP ZA SIROKU PUBLIKU.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI