Cijena zlata dosegla rekord nakon Raisijeve smrti

Zlato
10 komentara

Pad helikoptera iranskog predsjednika potaknuo je navalu ulagača u “sigurno utočište”

Cijena zlata dosegla je rekordne razine tijekom trgovanja u ponedjeljak zbog zabrinutosti zbog povećane geopolitičke neizvjesnosti na Bliskom istoku nakon smrti iranskog predsjednika Ebrahima Raisija. Zlato se općenito smatra ulaganjem u “sigurno utočište” u vremenima nesigurnosti.

Raisi, čelnik Islamske Republike, poginuo je u padu helikoptera 19. svibnja u pokrajini Istočni Azerbajdžan na sjeverozapadu zemlje. Šef države otputovao je u pograničnu regiju nakon što se pridružio azerbajdžanskom predsjedniku Ilhamu Aliyevu u subotu kako bi svečano otvorio branu.

Promptne cijene zlata porasle su na 2.449,89 dolara po unci tijekom sesije u ponedjeljak prije nego što su uparile neke dobitke. Porast je uslijedio nakon šireg rasta na tržištima metala. Wall Street predviđa da bi cijena plemenitog metala mogla skočiti na 2500 dolara za uncu u bliskoj budućnosti.

Cijene zlata prethodno su porasle na rekordno visoke razine u travnju zbog straha od rata između Izraela i Irana, a očekuje se da bi izgledi za veću nestabilnost u regiji nakon Raisijeve smrti mogli gurnuti plemeniti metal još više.

Dodajući geopolitičku nestabilnost, naftni tanker koji je išao u Kinu pogodio je Houthi projektil u Crvenom moru tijekom vikenda.

“Okruženje zemljopisne napetosti postaje komplicirano”, rekao je za Reuters Dick Poon, generalni direktor u Heraeus Metals Hong Kong.

Neki su stručnjaci ukazali da je stalna snažna kupnja iz Kine također poduprla cijene. Očekivanja analitičara o smanjenju kamatnih stopa od strane američke središnje banke također su navedena među čimbenicima koji bi mogli povećati cijenu zlata.

Ulagači zlato tradicionalno vide kao “sigurno utočište” u vremenima tržišne nesigurnosti za zaštitu od rizika i kao pohranu vrijednosti. Tisućama godina poluge su bile okrenute usred ekonomske nestabilnosti, burzovnih kriza, vojnih sukoba i pandemija.

Ostali plemeniti metali također su napredovali u ponedjeljak, pri čemu je srebro poraslo na najvišu razinu u 11 godina od 32,75 dolara za uncu.

Cijena zlataEbrahim RaisiZlato
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
28 dana prije

Kao i uvijek u vrijeme krize.

28 dana prije

od pocetka ozujka poraslo 20%. sad su oscilacije od 1 i 2 %. nije raisi bio 1. ozujka.

RoPe
28 dana prije

Ja povremeno gledam cijene zlatq kao indikator krize. Kad ode u visine onda ubrzo pocinje treci.

trolling queen
28 dana prije

Mojtab Hamnei, sin iranskog ajatolaha – ispada najizglednijim novim predsjednikom Irana. Dan kada je potvrđena smrt iranskog predsjednika Raisija – ajatolah je raspisao predsjedničke izbore odmah. Izbor novog iranskog predsjednika biti će održan 50 dana nakon Raisijeve smrti….Kakve veze ima sa tim zlato je nejasno – jer zlato drastično raste sve od početka pandemije, ali i prije. Svjetske rezerve zlata su ograničene – zlata u opticaju ima koliko ima – zato nije niti čudo da dolazi do povećanja cijena i bolje prodajne cijene za one koji su voljni prodati zlato. Situacija kada su fiat-valute bukvalno na rubu provalije – sasvim normalno dozvoljava okretanje prema nekoj vrsti financijske sigurnosti. Što zlato uvijek jest. Ali je i veća sigurnost u ovoj krizi – znati raditi nešto korisno, i željeti raditi. Za takve nikada neće biti problema, koliko god gadno ovo bilo. Mislim kako jest ta smrt jako odjeknula po svijetu – ali… Čitaj više »

nepoželjni
28 dana prije

Je, je, zlato je “sigurno utočište”… to su na svojoj koži iskusili židovi a i drugi imućniji stanovnici gradova diljem Europe od početka 2. sv. rata kada su zlatnike ili nakit davali u zamjenu za par jaja ili kruh…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI