SAD krive za smrt iranskog predsjednika

Aleksandar Lukasenko
12 komentara

Nemogućnost Irana da servisira svoje helikoptere američke proizvodnje zbog američkih sankcija sigurno je igrala ulogu u fatalnoj nesreći u kojoj je poginuo čelnik zemlje, rekao je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi i ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian bili su među poginulima u ponedjeljak kada se njihov helikopter Bell srušio u planinama na povratku iz Azerbejdžana.

“Kao osoba, a ne kao predsjednik, reći ću da je podla, odvratna pozicija Sjedinjenih Država dovela do toga”, rekao je Lukašenko u petak na zajedničkoj konferenciji za novinare s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Minsku.

“Mislim, prije svega, na sankcije. Ovi nitkovi nisu imali pravo da uvode sankcije brodovima, avionima, helikopterima koji prevoze ljude”, dodao je Lukašenko. “Zabranili su svojim kompanijama da servisiraju Raisijev helikopter. Dakle, i to je njihova krivica.” Lukašenko je takođe primetio da su SAD sankcionisale njegov sopstveni predsednički avion. Putin, koji je bio u posjeti Minsku kako bi razgovarao o nuklearnim vježbama i drugim ključnim pitanjima, napomenuo je da su druga dva helikoptera u iranskom konvoju ruske proizvodnje.

“Helikopteri ruske proizvodnje leteli su bez posebnih poteškoća u istim uslovima, u istom koridoru, zapravo, bez ikakvih problema”, rekao je Putin novinarima.

Teheran tek treba da utvrdi uzrok nesreće u ponedjeljak. Preliminarni rezultati koje je iranska vojska objavila u četvrtak govore da helikopter nikada nije skrenuo sa putanje leta. Predsjednički avion se srušio na planinu i zapalio se, navodi se u izvještaju. Na ostacima šasije nisu pronađeni geleri ili tragovi metaka, što odbacuje glasine da je helikopter možda oboren.

Lukašenko je izrazio nadu da će Iran “shvatiti šta se tamo dogodilo”, opisujući Raisija kao “normalnu, ljubaznu osobu koja je vodila iskren, iskren dijalog, bila zabrinuta za razvoj sopstvene države i zaštitu interesa svog naroda”.

Kremlj je osudio kao uvredljive izjave američkog državnog sekretara Antonija Blinkena da je iranskom narodu “vjerovatno bolje” bez Raisija i da Washington “sigurno ne žali za njegovom smrću”.

BjelorusijaEbrahim RaisiiranLukašenko
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Josip
4 mjeseci prije

Uz tolika bogatstva koje imaju zasto nisu bacili to americko smece?

Jason
4 mjeseci prije

Tribalo bi proglasiti sankcijee – zlocin nad covjecanstvom. Nije opasan neki africki diktator nego americke sankcije. Nista ne donese narodima nesrecu I patnju prvo kao USA bombe I drugo kao USA sankcije. Uz to USA prijetu svakom svom satelitu ako ne slijedi nju u sankcijama

Prаvi Zmаj (Zeleni Zmаj je lаžnjаk i sotоnjаrа)
4 mjeseci prije

Truman šou? Zašto Iranci koriste to američko đubre?

Ivana Podravec
4 mjeseci prije

Kako to da se iranski predsjednik vozi u derutnom helikopteru iz SAD-A ? Pitanje je tko je kriv , možda su ga sami smaknuli . Taj dan kad je poginuo bio je vatromet u Teheranu .

Max
4 mjeseci prije

Točno.

LOL
4 mjeseci prije

Šta ne lete sa Ruskim helikopterima…??? a da onda bi već 4 delegacije poginula u padu u zadnjih 2-3 godine

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI