Cijena zlata dosegnula povijesne visine

Zlato
24 komentara

Cijena poluge je u porastu zbog geopolitičkih napetosti, rizika od recesije i mogućeg smanjenja kamatnih stopa

Cijena zlata dotaknula je u ponedjeljak najvišu razinu svih vremena, skočivši preko 2.100 dolara za uncu. Promptne cijene zlata porasle su na rekordno visoku razinu od 2.110 USD po unci prije nego što su odustale od nekih dobitaka i trgovale se na 2.090 USD u 11:45 GMT. Oporavak najstarije imovine na svijetu traje već dva uzastopna mjeseca, potaknut potražnjom ulagača za sigurnim utočištima u svjetlu globalne neizvjesnosti i geopolitičkih napetosti, kao i strahova od recesije i očekivanja smanjenja kamatnih stopa od strane američke središnje banke. Prema alatu CME FedWatch Tool, tržišta sada procjenjuju više od 50% vjerojatnosti smanjenja kamatnih stopa u SAD-u u prvom kvartalu 2024.

“Očekivano povlačenje i USD-a i kamatnih stopa tijekom 2024. ključni su pozitivni pokretači za zlato”, rekao je za CNBC voditelj tržišne strategije UOB-a, Globalna ekonomija i istraživanje tržišta, Heng Koon How. Procijenio je da bi se cijena zlata mogla popeti na 2200 dolara do kraja 2024. godine. Nedavno istraživanje Svjetskog vijeća za zlato pokazalo je da više od 20% svih središnjih banaka namjerava povećati svoje zlatne rezerve u sljedećih 12 mjeseci, budući da su sve pesimističnije u pogledu američkog dolara kao rezervne imovine.

Ulagači se tradicionalno okreću zlatu u vrijeme tržišne nesigurnosti kako bi se zaštitili od rizika i kao pohrana vrijednosti. Tisućama godina na poluge se gledalo kao na sigurno utočište tijekom razdoblja ekonomske nestabilnosti, burzovnih kriza, vojnih sukoba i pandemija. Stručnjaci i trgovci predviđaju da su cijene zlata na putu da dosegnu nove najviše razine sljedeće godine i da bi mogle ostati iznad razine od 2000 USD.

PolugeRast cijenaZlato
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vox
2 mjeseci prije

Sve oscilira samo UKRAJINSKA HRYVNA ne mrda….vec dugo je kurs na 40 UAH za 1 EUR.

Otok Mali
2 mjeseci prije

Problem kod zlata je što novčane mase zemalja uvelike prevazilaze ukupne količine zlata na zemlji.

Kornel
2 mjeseci prije

Dolar odnosno fiat općenito je od početka 2000-ih izgibilo preko 85% tadašnje vrijednosti u zlatu.

Mrčikola
2 mjeseci prije

Plodna zemlja, voda, sjeme, stoka i “nešto” da to možeš obranit…zlato je samo bitan čimbenik u milenijskoj opsjeni majstora…iliti, zlato je jedina realna vrijednost čija je, po odluci majstora, naravno, “trenutna cijena dvije tisuće i nešto dolara za “mjernu jedinicu””😁.

Max
2 mjeseci prije

Trpim nije mi do zlata.

Fluke
2 mjeseci prije

Cijena Zlata po tehničkoj analizi a i fundamentalnoj ne bi trebala pasti više od 2000$, a ako i padne neće otići predaleko.

Cijena Srebra je dosta podcijenjena trenutno, nasuprot cijeni Zlata.

Naravno svi čekaju da Fed počne rezati kamatne stope i time oslabiti USD što će posljedično dignuti Zlato i Srebro u zrak na nove rekordne cijene.

tihobl
2 mjeseci prije

Papirnog zlata ima 1000 puta vise nego stvarnog. Prvi put kad neko zatrazi da zamjeni papir za fizicko zlato srusice se sva piramida derivata, a cijena zlata ode u astronomske visine. Nece vise imati alata da odrzavcaju cijenu zlata niskom.
Putin je prosle godine dva puta spasio berze da do toga ne dodje – poslao je britancima 60 tona zlata i svajcarcima 100 tona.

NOME
2 mjeseci prije

zlato je osigurač protiv inflacije i “teških vremena”…. vrijedi do trenutka dok se koliko toliko poštuju društveni ugovori i civilizacijske norme….mi smo još u takvim vremenima…ako se stvari zakompliciraju posjedovati zlato je opasno….zamišljam okolnosti kambođe za vrijeme crvenih kmera, rusije i komunističkih revolucija, ili npr trenutak pada Vukovara, i da si u onoj koloni, drugarica sa detektorom metala te skenira….ideš ziher u kolonu za Ovčaru….to vrijedi za sva gomilanja za “teška vremena”…npr konzerve…ti imaš, susjedstvo nema…kolika ti je šansa preživljavanja?…

jaaaaaaaaaaaa
2 mjeseci prije

Ovaj članak zvuči kao plaćeni oglas 🙂

DDT
2 mjeseci prije

Da približimo mjernu jedinicu “UNCA” jer ima više sistema sa jediniom unca. Sustav Troy je tehnički sustav koji se koristi samo za mjerenje mase i koristi se za plemenite metale i drago kamenje. Troy funta sastoji se od 12 troy unci za razliku od uobičajenije avoirdupois funte (Engleska) koja se umjesto toga sastoji od 16 unci. Jedna troy unca jednaka je 480 graina, jedan grain je točno jednak 0,06479891 grama Naziv sustava vjerojatno potječe od francuskog grada Troyesa u kojem je već u 9. stoljeću bilo tržište na kojem su sudjelovali i engleski trgovci Prva upotreba riječi troya datira iz 1390. godine, Tamošnja unca pojavila se u Srednjem vijeku. Bila je ekvivalent 480 „zrna“ ili 20 „penija“(penny). Preračunato u današnje mjere, jedna unca zlata iznosi točno 31.1034768 grama. Trojska unca zlata sadržavala je 480 “zrna” (graina) Simbol pennyweight je dwt. Jedan pennyweight teži 24 graina, a 20 pennyweighta čini jednu… Čitaj više »

mujica
2 mjeseci prije

idealno bi bilo imati polugice od 5 g ili manje ali ta investicija je u startu skuplja 50posto.dosta ljudi investira u srebrnjake…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI