Potražnja za zlatom raste u Kini

Zlato
25 komentara

Kućanstva su razgrabila poluge unatoč rekordnim cijenama

Kineski ulagači i kućanstva bili su glavni potrošači zlata u 2023. usred snažne globalne potražnje za sigurnim metalom, pokazalo je tromjesečno izvješće Svjetskog vijeća za zlato.

Prema publikaciji, kineska investicijska potražnja za zlatom – polugama i kovanicama – skočila je 28% prošle godine na 280 tona. Potrošnja nakita također je porasla za 10% na 630 tona. Sveukupno, otkup zlata dosegao je gotovo 960 tona u 2023.

“Kina je bila ključna za mnogo toga što se događalo prošle godine”, rekla je Louise Street, viša tržišna analitičarka u WGC-u. “Kada pogledate potrošački sektor, Kina nije čimbenik koji određuje cijene, ali pruža donju vrijednost.”

Drugi najveći svjetski potrošač, Indija, vidjela je da je ukupna kupnja zlata 2023. pala na 748 tona. Slijede SAD (249 tona), Turska (201,6 tona) i Iran (71,8 tona). Među prvih deset su još Rusija, Njemačka, Egipat, Vijetnam i Saudijska Arabija.

Izvješće je pokazalo da je zajedno s “velikom” potražnjom globalnih središnjih banaka, potražnja kineskih potrošača pomogla pogurati cijenu žutog metala na rekordno visoku razinu u prosincu i održati je iznad 2000 dolara za troy uncu ove godine.

Prema WGC-u, ukupna svjetska potražnja za zlatom u 2023. bila je najviša u povijesti od 4899 tona, pri čemu su godišnja ulaganja u poluge i kovanice zabilježila blagi pad, a godišnja potrošnja nakita ostala je stabilna na 2093 tone.

Cijena zlatakinaZlato
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 mjeseci prije

Uvijek je tako u krizi i ratu.

crodaemon1
2 mjeseci prije

Kriza na tržištu nekretnina u Kini vodi do kupnje zlata

tihobl
2 mjeseci prije

Ma kinezi su sirotinja, nisu oni bogati kao u EU pa da stavljaju talijanske plocice, vec redaju zlatne poluge po podu.

Ico
2 mjeseci prije

Šteta što je Branimir Longin savjetovao Mucavca da proda zlato iz HNB-a, sada bi dobili više love!

BlueZg
2 mjeseci prije

Najveće blago su znanje i obitelj. To je jedino što ostaje kad se sve drugo raspadne. Kome prodat smrdljivo zlato usred kaosa i paljevine? 🇵🇸🇷🇺🇧🇾

2 mjeseci prije

bilo bi i skuplje da nije bitcoina da isisava visak kapitala.
inace zlato nije ni poskupilo pravo. vise su poskupili kumpiri.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI