fbpx

Japanske kompanije navodno teže američkom odobrenju za poslovanje sa Huawei

Huawei - Japan

Ranije su SAD ograničile strane kompanije da prodaju čipove kineskom Huaweiju ako koriste američku tehnologiju zbog zabrinutosti oko nacionalne sigurnosti. Vjeruje se da se ova ograničenja i dalje mogu izbjeći ako se dobije potrebna dozvola – međutim, do sada Washington nije želio da međunarodnim proizvođačima čipova da saglasnost.

Dvije japanske kompanije, tehnološki konglomerat Sony i proizvođač memorijskih čipova Kioxia, zatražile su američko odobrenje za isporuku komponenata kineskom tehnološkom gigantu Huawei u pokušaju da zaobiđu postojeću zabranu.

Sony i Kioxia nisu jedine kompanije koje su spremne da nastave trgovinu sa Huaweijem, kao što su tražili i južnokorejski Samsung Electronics i poluprovodnički SK Hynix, ali još uvijek nisu dobili zeleno svjetlo od američkog Ministarstva trgovine. Željeno odobrenje je neophodno ako kompanije žele da se i dalje oslanjaju na američki softver, jer je Washington zabranio bilo kojoj kompaniji koja koristi američku tehnologiju prodaju čipova kompaniji Huawei ili bilo kojoj od njenih povezanih kompanija.

Agencija S&P Global Ratings otkrila je u julu da azijsko-pacifičke tehnološke kompanije koje posluju sa kineskim gigantom rizikuju da izgube oko 25 milijardi dolara prihoda zbog ovih ograničenja koja su uvele SAD. U pitanju su kompanije Semiconductor Manufacturing International Corporation i Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC).

Sony i Kioxia, koji su vitalni dobavljači 5G tehnoloških komponenata, takođe imaju mnogo toga da izgube. Prema procjenama, Huawei ostaje drugi najveći kupac Sony senzora slike nakon Applea, čineći oko petinu od 9,5 milijardi prihoda dolara kompanije u ovom sektoru.

U avgustu je Sony predvidio da će se njegov profit u sektoru senzora slike smanjiti za 45 % za godinu koja se završava sljedećeg marta zbog pada prodaje pametnih telefona tokom pandemije koronavirusa. Napad Trumpove administracije na Huawei takođe ne pomaže japanskom gigantu da povrati svoju dobit.

SAD su započele krstaški rat protiv kineskog titana prošle godine, optužujući kompaniju za špijunske aktivnosti i namjerne početne ranjivosti u svojoj opremi, što su oštro demantovali zvaničnici kompanije Huawei. U maju 2019. godine kompanija je stavljena na crnu listu za poslovanje sa američkim firmama. Međutim, kalifornijska korporacija Intel nedavno je otkrila da je uspjela da dobije dozvole od vlade SAD u pokušaju da u Huawei isporuči određene proizvode.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
3 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Max
Member
Famed Member
Max
5 mjeseci prije

Huawei je vodeća tehnološka kompanija u svijetu a Južna Koreja i Japan su Američki vazali i vojne baze koje ništa ne čine bez Američkog dopuštenja.

Dokurčilomi
Gost
Dokurčilomi
5 mjeseci prije

Ah ta demokracija, volja većine naroda i slobodno tržište.

Kile
Gost
Kile
4 mjeseci prije

Nippon Ichiban

POVEZANE VIJESTI

Izbornik