fbpx

Kina povećava uvoz nafte iz Rusije, istovremeno smanjujući kupovinu iz Saudijske Arabije

Kina - Nafta

Pošiljke ruske sirove nafte u Kinu porasle su više od 30 posto u martu u odnosu na godinu ranije, dok je uvoz te robe iz Saudijske Arabije opao, prema podacima kineske carine.

Kako se smanjuje potražnja za sirovom naftom i nedostatak skladišnog prostora stvara haos na naftnom tržištu, Kina je pojačala izvoz nafte na potez iskorištavajući rekordno niske cijene nafte. Covid-19 je ozbiljno smanjio potražnju jednog od najboljih svjetskih uvoznika, ali je u martu Kina kupovala 9,68 miliona barela dnevno (bpd), što je 4,5 posto više nego što je činila u istom periodu 2019. godine.

Rusija i Saudijska Arabija su prošlog mjeseca isporučile gotovo jednake količine nafte, a isporuke su iznosile 7,02 miliona tona (1,66 miliona bpd) i 7,21 miliona tona (1,7 miliona bpd). Međutim, podaci koje je objavila Generalna carinska uprava pokazuju da su kupovine od Rijada pale za 1,6 posto, dok je uvoz ruske sirove nafte porastao za 31 posto.

Povećani uvoz dolazi kako se kineska ekonomija polako vraća u normalu, a većina preduzeća je nastavila sa radom nakon višenedeljnog karantena.

Kina je prva zemlja koju je smrtni virus pogodio krajem prošle godine. Od tada se epidemija prebacila iz Azije u Evropu i SAD, gdje je nastao novi epicentar epidemije. U nedjelju je u SAD zaraženo preko 939.000 ljudi, dok je virusom ubijeno 53.934, pokazuju podaci sa Univerziteta Johns Hopkins.

Pandemija je smanjila globalnu potražnju za sirovom naftom koja bi mogla pasti za oko 30 procenata, prema nekim jezivim procjenama. Kako je na kopnu i u priobalnim skladištima ponestalo prostora, cijene nafte su pale ove nedelje do zabilježenih najnižih nivoa, a buduće VTI za isporuku u maju ušle su na negativno područje. Cijene za međunarodni rejting Brent takođe su pale na višegodišnje najniže nivoe.

U pokušaju da se oporavi tržište, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), kao i saveznički proizvođači na čelu sa Rusijom, dogovorili su se o istorijskom smanjenju proizvodnje početkom ovog mjeseca. Počevši od maja, potpisnici će morati smanjiti proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno.

Međutim, mnogi se boje da su smanjenja došla prekasno i da neće biti dovoljna za rast cijena jer se potražnja neće uskoro oporaviti.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
8 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
crodaemon1
Gost
crodaemon1
1 godina prije

Molim ispravite “Kina je pojačala izvoz nafte ” u “uvoz”

crna guja
Gost
crna guja
1 godina prije

glupost ovo sad je u biti realna cijena nafte samo su neki mislili i zivili u magiji od te nafte

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  crna guja

40 USD po barelu je za naftne kompanije rentabilna cijena, do 60 USD po barelu naftne kompanije imaju dobar profit, a sve iznad 60 USD po barelu je extra profit

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Ico

ico
Ne i za naftu iz škriljca. 40$ nije dovoljno.

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

Ne znam što si napisao ali to ne drži, niti približno. Daleko najnižu cijenu samog vađenja nafte imaju na bliskom istoku, tj Saudijska Arabija kao glavni proizvođač: oko 9$ za barel. Slično tamo imaju i ostali. Onda dolazi Rusija: oko 19-20 $ po barelu. Onda svi ostali: Norveška 22, Venezuela… Pročitaj više »

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije
Reply to  čitalac

čitalac Sve to stoji što se tiče cijene vađenja nafte.. ali, mislim da je važnije gledati koju cijenu barela treba pojedina država zbog budžeta.. jer nije ista stvar budžet ruski uz 42-45$/barel, i od saudijske gamadi 80-90$/barel. Prije će nemire i socijalna sr*nja imati saudijska gamad, nego Rusija. I to… Pročitaj više »

Nole
Gost
Nole
1 godina prije

Conchita wurst će postati plavuša sa mini valom od radosti.

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Kina krca naftu u sve ćase, od vaza iz dinastije Ming do podzemnih skladišta, bivših rudnika ugljena…Kad jednom cijena ponovno naraste,Kina će biti najjača ekonomija svijeta…”žuta opasnost”
Vrijeme je da se Zapad ozbiljno zamisli…ako nije kasno već…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik