fbpx

Kineski kripto-rudari prijete: “Selimo se u Iran, Island, Kanadu, Rusiju i SAD”

Kripto rudarenje

Utjecaj kripto-rudara na potrošnju električne energije sve je veći problem u Narodnoj Republici Kini. Toliko da je vlada ovog tjedna napravila prijedloge za ograničavanje ovih aktivnosti. Ova je inicijativa izazvala digitalni egzodus, a kripto-rudarski konglomerati traže nove obećane zemlje koje će ih ugostiti.

Kineski dužnosnici namjeravaju ograničiti potrošnju energije ovoj industriji, te su zamolili lokalne vlade da se zahvale svojim kripto-rudarima i zažele im sreću izvan svojih teritorija. Narodna banka Kine namjerava prisiliti lokalne regulatore da prate i ograniče uporabu električne energije od strane kripto-rudara koji se često nalaze u blizini hidroelektrana.

Dvije najveće kripto-rudarske skupine u Kini, najavile su plan za premještanje aktivnosti u Singapur. Wu Jihan, suosnivač tvrtke Bitmain, izjavio je da tvrtka već ima svoje kripto rudnike u Sjedinjenim Državama i Kanadi. Bitmain nije jedina kripto-rudarska tvrtka koja je napustila kineski teritorij. Sve više kripto-rudarskih kompanija svoju aktivnost sele u Sjedinjene Države, Kanadu i Island.

Osnivač tvrtke BTC.Top, Jiang Zhuoer, odlučio je preseliti aktivnost u Kanadu zbog relativno niskih troškova, stabilnosti zemlje i zakona. Razmatrane su i lokacije u Rusiji i Iranu.

Kina je već dugo bila raj za kripto-rudarenje, zahvaljujući niskoj cijeni električne energije. Također je imala prednost jeftine radne snage i lokalne proizvodnje čipova koji se koriste za kripto-rudarenje. Rudarenje Bitcoina troši puno energije. Digiconomist je procijenio da se godišnja potrošnja električne energije Bitcoin mreže procjenjuje na 37,8 TWh. To je više električne energije, nego što potroši nekoliko zemalja zajedno.

Izvor: Bloomberg

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
6 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Prijete!???!!!??? To može napisati samo Bloomberg. Kome prijete? Centralnom komitetu? Otići će oni i imati zadaću, a svaka skupina će imati jednog hakera.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Mislim da je struja izgovor. Zamoljeni su da napuste zemlju. Sve je maglovito u ovom priopćenju i aktivnostima. Kina kao da čisti prostor, ne znam zašto jedan TWh je 10 na 12-u Wh. Proizvodnja je električne energije u svijetu u GWH
Ukupno 24 816 400 GWh 1. China 6 142 490 GWh. 2 USA 4 350 800 GWh, 3. EU ukupno 3 247 300 GWh, Rusija je onda 5. , Kanada 7. , a Iran 16. Island je 78. po proizvodnji s 17 191 GWh godišnje, a ako je zbog struje, ostat će u mraku . Kinezi nešto rade, ali ne znamo što.

Damir
Gost
Damir
3 godine prije

Problem je jednostavan. Kina zabranjuje transfer novca iz Kine, bez obzira kako je zarađen, a s druge strane prihvaćaju investicije.

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije
Reply to  Damir

Bitcoin nije novac. To je virtualna valuta u pravom smislu riječi, iza koje ne stoji nitko i ništa, a ovaj uzlazni trend je posljedica pohlepe. Već su mnoge banke zabranile konverziju iz bitcoina, a kako će vrijeme odmicati sve više banaka će prakticirati zabranu. Kad uskoro nigdje na svijetu ne budu mogli naći novčarsku kuću koja bi ih mijenjala, tada će se sve to početi urušavati, a ulagači ostati bez prebijene.

Ellessar
Gost
Ellessar
3 godine prije

Ne bi se baš složio sa izjavom da je samo stvar pohlepe. Činjenica je da u svijetu novaca imamo jako puno, ali je ponestalo mjesta za velike zarade. Određeni dio kapitala traži prostor u kojem bi se kapital brže oplemenio, odnosno jednostavno porasao. Kriptovalute su idealno mjesto za to gdje u danu neka valuta može porasti 100 i više posto. Istina, rizik je ogroman i pitanje je do kuda će sve ići. Volatilnost na pojedinim valutama je nevjerojatna i do sad neviđena. Scenarija je mnogo što bi se moglo dogoditi u budućnosti, od toga da je sve samo Ponzijeva piramida pa sve do toga da kriptovalute preuzmu sve oblike plaćanja od fiat valuta. Ali u svemu vidim jedan drugi problem. Odnosno podvalu. Uzmimo primjer Bitcoina. Rudarenje je ideja kojom se privuklo ljude da o tome sve više pričaju i da se privuče što veći broj prvo “rudara”, a kasnije ulagača. Rudarenje bi uskoro moglo otići u povijest, a ostat će samo ulagači. Istina je da pojedine banke zabranjuju konverzije, ali to je samo zbog izrazite volatilnosti. Ukoliko se ona stabilizira, banke će vrlo rado prihvatiti neke od valuta (moje mišljenje). Cijene će se stabilizirati i prihvatiti. Ali, tu po meni… Pročitaj više »

Njofra
Gost
Njofra
3 godine prije

bitcoin opterecen je vecom inflacinom i kamatom od regularhih valuta i jedino slzi za pranje novca i spekulacije

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik