Kriza na Crvenom moru gora je za globalni lanac opskrbe od pandemije

cargo brod
18 komentara

Napadi Hutija na kontejnerske brodove smanjili su promet kroz Sueski kanal

Prema podacima pomorske savjetodavne tvrtke Sea-Intelligence, tekući prekid u brodskom prometu u Crvenom moru više je štetan za globalne opskrbne lance od utjecaja pandemije Covid-19.

Jemenski pobunjenici Huti izveli su desetke napada bespilotnim letjelicama i projektilima u Crvenom moru od početka rata između Izraela i Hamasa u listopadu. Militantna skupina je obećala da će nastaviti sve dok sukob ne završi i izraelska blokada Gaze ne bude ukinuta.

Sea-Intelligence je analizirao trenutna kašnjenja plovila u usporedbi s onima u posljednjih nekoliko godina. Statistika objavljena u četvrtak pokazala je da dulji tranzit oko Rta dobre nade u južnoj Africi dok brodovi skreću s Crvenog mora već ima značajniji utjecaj na brodove koji su dostupni za preuzimanje kontejnera u lukama nego tijekom razdoblja Covid-19.

Prema izvješću, trenutni pad kapaciteta plovila drugi je najveći u posljednjih nekoliko godina. Jedini pojedinačni događaj s većim utjecajem bilo je blokiranje Sueskog kanala od strane kontejnerskog broda Ever Given na šest dana u ožujku 2021. Taj je incident ostavio stotine brodova zaglavljene na sidrištima i navodno zadržao 9 milijardi dolara globalne trgovine za svaki dan zastoj.

Prema CNBC-u, Sea-Intelligence i druge pomorske organizacije procjenjuju da približno 10% svjetske flote trenutno nije u službi. “Ako bi se rasporedila dodatna plovila, to bi moglo ispraviti neravnotežu u dostupnosti plovila i povećati sigurnost u rasporedu plovila”, napisali su u izdanju.

Povećani rizik od napada u Crvenom moru prisilio je velike brodarske tvrtke da izbjegavaju Sueski kanal, najbržu rutu za prijevoz tereta iz Azije u Europu. Morski put obično čini 15% svjetskog komercijalnog brodarstva.

SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo pokrenuli su kampanju bombardiranja Jemena prošlog četvrtka, s navedenim ciljem zaštite pomorske trgovine u Crvenom moru. Nakon zapadnih zračnih napada, glasnogovornik Hutija objavio je da je za gađanje broda “dovoljno da je američki”. Ovog su tjedna pobunjenici preuzeli odgovornost za napad na američki teretni brod Genco Picardy.

Crveno moreHutiKrizaTrgovina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 mjeseci prije

Ipak su mi draži Hutiji. 😉

Max
2 mjeseci prije

Pandemija nam je namještena Hutiji možda i nisu.

Koja
2 mjeseci prije

Pda.. čak i ovde ima onih što misle da je Srbija krivac za WW1! Taj će dakle ‘ladno poverovati i u ovu priču, da!

tatamata
2 mjeseci prije

blesavi amerikanci se zavadili sa citavim svijetom ,,, i ta govna su uzor nasem domacem nazi smecu

Red Dog
2 mjeseci prije

Neko ne daje zapadnoj ekonomiji da se stabilizuje. A nemiri se sire.
Ranije je Zapad uradio to drugima. Ovo je koordinisana akcija „Nove Osovine Zla“: Rusije/Kine/Irana + Koreje.
Kraj je blizu.

2 mjeseci prije

Kako kome…Ovima na zapadu sigurno ostalima ne smeta..

BlueZg
2 mjeseci prije

Sad će opet imati problema sa “opskrbom” pa će opet sve postat još “skuplje” pa uz misteriozni virus X, do 2030. više neće biti nikog. Samo najumreženiji će ovo preživjet. 🇵🇸🇷🇺🇧🇾

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI