Musk otkriva dio Twitterovog algoritma

Musk - Twitter
13 komentara

Šef Twitter-a Elon Musk pružio je korisnicima uvid iza kulisa Twitterovog algoritma za distribuciju sadržaja, dok vlasnik i izvršni direktor društvene mreže nastoji povećati transparentnost društvene mreže.

U postu na blogu objavljenom u petak, Twitter je objavio da je objavio velike dijelove izvornog koda proizvoda na Github platformu za dijeljenje koda, rekavši da pod svojom ulogom „centra interneta“ ima odgovornost da bude otvoren . Ovo uključuje otkrivanje koda za algoritam preporuka koji određuje šta korisnici vide na svojim ličnim feedovima.

Ovaj potez uslijedio je nakon ispitivanja korisnika i političara o vrsti sadržaja koji društvene mreže poput Twittera isporučuju svojoj korisničkoj bazi. Takođe će omogućiti programerima priliku da predlože poboljšanja.

U tvitu u petak, Musk je napisao da će objavljivanje Tviterovog izvornog koda omogućiti trećim stranama da odrede, sa razumnom tačnošću, šta će verovatno biti prikazano korisnicima.“Bez sumnje, mnogi neugodni problemi će biti otkriveni, ali ćemo ih brzo riješiti!” dodao je.

Međutim, neki od osjetljivijih nizova kodova na Twitteru će ostati privatni – kao što su algoritmi koji određuju kako se reklame serviraju korisnicima, kao i kod koji služi privatnosti korisnika i koji sprječava distribuciju seksualnih slika djece na web stranici.

Dijelovi Twitterovog koda procurili su na Github prošle sedmice, ali su naknadno uklonjeni na zahtjev giganta društvenih medija. U pravnom podnesku, Twitter je podnio peticiju Okružnom sudu SAD-a za Sjeverni okrug Kalifornije da naredi Githubu da otkrije “sve identifikacijske informacije” na korisničkom računu koji je objavio procureli kod. Izvorni kod za web platforme kao što je Twitter smatra se intelektualnim vlasništvom i može dovesti do optužbi za krivično kršenje autorskih prava.

Musk je kupio Twitter u okviru ugovora vrijednog 44 milijarde dolara prošlog oktobra. Pod njegovim vodstvom, Twitter je implementirao nekoliko promjena kao što je uvođenje statusa plaćene verifikacije. ‘Provjera naslijeđenih podataka’, koja je ranije bila besplatna korisnicima visokog profila kako bi ih razlikovali od lažnih ili satiričnih naloga, bit će uklonjena u subotu. Umjesto toga, korisnici koji zatraže verifikaciju plavog čeka će morati da plate mjesečnu pretplatu.

kodMusk
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
8 mjeseci prije

I traži da svi oni , koji žele istaknut Ukrajinsku zastavu na svom profilu za to i plate – 84 Dollara 😁 ! Dakle … Podrška – može no ta se ljubav , valja i platiti 👍.

Гавран
8 mjeseci prije

Algoritmi na Tviteru rade ispravno i nepromenjeno.
U nameri da postavim svoj svetli lik na internet prijavim se na Tviter.
Odmah počeše da mi dolaze tvitovi “atraktori”, od Srpskih Nato lobista.
Posle nedostatka reakcije dolaze tvitovi od ekstremnoh Srpskih nacionalista iz iste Nato kutije. Obrisah nalog i razmišljam da postavim sajt ili je bolje da idem na pecanje?

nonwo
8 mjeseci prije

‘BIDEN SILENCED THE PRESS’ Watch Matt Gaetz EXPOSES Biden’s EVIL Plot to Suppress Free Speech youtube coercion/prisila-praksa uvjeravanja nekoga da nešto učini upotrebom sile ili prijetnje. NAJNOVIJE: Bivši državni odvjetnik Missourija D. John Sauer otkriva kongresmenu Mattu Gaetzu na kongresnom saslušanju,da su Bidenovi djelatnici Bijele kuće tjerali društvene mreže da cenzuriraju sadržaj i suzbijaju zakoniti govor. ZADATAK JE od strane “senilne” bijele kuće POVJEREN Uredu za digitalnu strategiju (ODS) koji upravlja predsjednikovom online komunikacijom preko društvenih medija. Glavni tipovi MUTNOG posla- Rob Flaherty ’13, director of digital strategy for the White House. Vodio Killarinu i Bidenovu izbornu kampanju. Prisiljavao platforme socijalnih medija da cenzuriraju sadržaj za vrijeme PLANdemije,tražio da izvjeste kako i koliko revno to sprovode i prijetio raznim mjerama u slučaju nezadovoljstva poduzetim koracima cenzure.Sve potkrijepljeno mailovima.Tim amerima nije za dati da komuniciraju mailovima jer svi skandali se temelje na uhvaćenim prepiskama.eu Ursulja uvijek telefonira(Pfizer,Ministarstvo obrane Njemačke) i nakon… Čitaj više »

nonwo
8 mjeseci prije

coercion/prisil@-praksa uvjeravanja nekoga da nešto učini upotrebom sile ili prijetnje. Bivši državni odvjetnik Missourija D. John Sauer otkriva kongresmenu Mattu Gaetzu na kongresnom saslušanju,da su Bidenovi djelatnici Bijele kuće tjerali društvene mreže da cenzuriraju sadržaj i suzbijaju zakoniti govor. link je u drugom postu,validira se pa će biti 2x,ako…isprike ZADATAK JE od strane “senilne” bijele kuće POVJEREN Uredu za digitalnu strategiju (ODS) koji upravlja predsjednikovom online komunikacijom preko društvenih medija. Glavni tipovi MUTNOG posla- Rob Flaherty ’13, director of digital strategy for the White House. Vodio Killarinu i Bidenovu izbornu kampanju. Prisiljavao je platforme socijalnih medija da cenzuriraju sadržaj za vrijeme PLANdemije,tražio da izvjeste kako i koliko revno to sprovode i prijetio raznim mjerama u slučaju nezadovoljstva poduzetim koracima cenzure.Sve potkrijepljeno mailovima.Tim amerima nije za dati da komuniciraju mailovima jer svi skandali se temelje na uhvaćenim prepiskama.eu Ursulja uvijek telefonira(Pfizer,Minist@rstvo obr@ne Njemačke) i nakon trilionskih gubitaka (za građane),a milionskih dobitaka za sebe… Čitaj više »

Max
8 mjeseci prije

Nemam twitter profil.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI